Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lortech

addikt

válasz Sátánné #1047 üzenetére

Az a probléma, hogy a ph motor kiszedi az [ i ] -ket (most azért nem, mert szóközt raktam), mert idézetként tekinti őket. Úgyhogy az előzőekben feleslegesen koptattam a számat a tömbökről, meg az indexelésről, mert odaírtad te, csak mi nem láttuk.
    Az else azért nem jó, mert előtte több utasítás van, ezért az IF igaz ágát begin .. end közé kell rakni. Fontos, hogy az end után nem kell pontosvessző, mivel else követi.
    Ennek a sornak sincs túl sok értelme: ''tomb[i-1]'';
    További probléma, hogy a for után sem rakod begin .. end közé az utasításokat, hogyha több van belőlük, akkor ezt meg kell tenned, különben másképp fog lefutni.
    A tömböt 1-10-ig deklaráltad tanácsom ellenére, ami újabb problémához vezet, mivel amikor a i=10-hez érsz, 11. elemre hivatkozol, illetve irany='l' esetén i=1-nél 0. elemre, mely elemek nem léteznek, és ez futási hibát okoz. Ha a számlálós ciklust indexét csökkenteni akarod ''i:=10 to 1''-nél a to helyett downto-t kell használnod. Teljes programot pascalban tőlem biztos nem fogsz látni, sajnálom. Az a legelemibb dolog, hogy a nyelv szintaktikáját megtanulod, ez még nem programozás, de látszólag még ez sem megy. Az általános megoldást már leírtam, úgyhogy hajrá. :)

Új hozzászólás Aktív témák