- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kts88
aktív tag
válasz
birozoli7800 #6833 üzenetére
Szerintem maga a chipset a ludas. Nem vagyok nagy inteles, de a 945-ös chipsetet valahogy nem a tuningra hegyezték ki. Eredetileg a 945 a 955 butított változata, ami pedig a pentium d-hez készült. Ekkor még sehol nem volt a core. Az asrocknak köszönhetően tudja kezelni a core procikat (ők még a régi 865-el is csináltak core redy lapot
) Nem véletlen, hogy csak 667-es memókat támogat.
(#6837) gtasystem:
A be procikkal kevésbé korlátoz az alaplap, és könnyebb tuningolni akár gyengébb lappal is. Nem kell attól tartani, hogy elmászik a ht link, sata stb órajele. Talán még jobban sikerült magokat tartalmaz, de ebben nem vagyok biztos. -
kts88
aktív tag
válasz
Lazarus911 #6822 üzenetére
Nézd meg everestel, hogy milyen módban mennek a ramok. Van ganged és unganged. (ez a finom procik ficsőre)
Ha unganged módban van akkor két független 64 bites memóriacstornát használ. Aminek az elvi sávszélessége is kisebb mint a a ganged módnak (ekkor 128bites) -
kts88
aktív tag
Szerintem nyugodtan próbálhatod a tuningot, de előtte olvasd el a fórum 1.hsz-ét. Nekem hasonlóan gagyi deszkában alapfeszen betonstabil 2,8G-n a 4000+ X2.
A memóriát vedd vissza 667-re.
A ht pedig 800Mhz vagy 4-es szorzóra (alaplap válogatja, hogy mi a beállítás neve).
Az "fsb"-t (valmi ht clock néven fog szerepelni) kezd el felfele tolni.
Pár megahercenként haladj, és ha már nem tölt be az oprendszer akor vegyél vissza.
Ha pedig be sem kapcsol a gép akkor pedig cmos clear.
Mivel nem tudom, milyen procid van, fogalmam sincs hol lehet a vége.
De szerintem jobban jársz ha a magát vidkarit húzod csak, mert az a szűk keresztmetszet. Ajánlom a RivaTuner progit hozzá. Bővebb info itt. -
-
kts88
aktív tag
válasz
piroskek1 #3756 üzenetére
A processzor feszültségét az alaplap állítja elő. Az hogy ugrál két eset miat léphet fel.
1: tényleg nem adja le rendesen a feszültséget az alaplap, ez ellen nem lehet tenni.
2: nem pontos az alaplap érzékelője (nekem is ilyen), meg lehet mérni multival
Amúgy amit írtál fesztartományt az még a bőven jó kategória. Csak egy kicsit túlfeszeli.
Írd le pontosan milyen processzorod van, milyen mag, magrevízió, ram típusa. Ha jól tudom, akkor az F2-es windsor magok nem is mennek többet.
A tápproblémára pedig annyit, hogy vedd ki a vidkaridat és rakj a helyébe egy régi 1-2megás S3 triót. Ha jól látom 4850-esed van ami viszonylag sokat fogyaszt (105W a tdp-je)
Illetve nem írtad, hogy fixáltad-e a pcie (100Mhz), sata(33Mhz) órajeleket, mert ha nincs fixálva lehet az is az ok.
Sok sikert! -
kts88
aktív tag
Inel processzornál van értelme, mert alacsonyabb szorzó mellett nagyobb rebdszerbusszal használva gyorsabb a gép. Az amd gépeknél a processzorban van a memóriavezérlő, nincs is fsb-je. A külvilággal a ht linken keresztül komunikál aminek ht2-es szabványban az órajele 1000Mhz. Ez úgy jön össze, hogy a ht clockot össze kell szorozni a ht szorzójával. Nos ennél az órajelnél nem bír többet. De a ht szorzót lehet csökkenteni, de ennek akkor van értelme amikor tuningolunk és növeljük a ht clock órajelét. Ezzel együt nő a processzor órajele, mert a cpu= ht clock x cpu szorzó. Tehát ha csökkented a szorzót akkor magasabb ht clock kell, hogy elérd a kívánt órajelet. Mellesleg megváltozik a CPU: RAM arány, ami miatt nagyon brutál ramok kellenének a tuninghoz. Csak alaplap tesztelésnél kell csökkenteni a prociszorzót, hogy megnézzük mit bír a lap. Más esetben nem nagyon van értelme.
Éppen ezért találták ki a black edition processzorokat. Ezeknél lehet felfele tolni a szorzót. -
kts88
aktív tag
válasz
piroskek1 #3753 üzenetére
Nekem 296Mhz-nél adja fel a harcot, valószínüleg az alaplapnak van vége. De a szozót minek csökkenteted? A fenti hozzászólásomban leírtam, hogy AMD procinál szorzót csökkenteni nem szabad. Maximális szorzóval nézd meg, hogy mit bír.
Egyébként nekem a 4000+ X2-es procim ekkora ht clock-al már 3,1Ghz-n megy. Tehát ez a sebesseég már elég egy komolyabb proci tuninghoz is. -
kts88
aktív tag
válasz
piroskek1 #3736 üzenetére
Mivel látom neked amd géped van ezért csak és kizárólag a proci órajele számít. Ha ehez mégjobban vissza kell osztani a ramokat akkor is megéri, mert jobban meghajtja a magasabb órajelő processzor. Amd gépnél nincs olyan, hogy szinkronban megy a ram az fsb-vel, mert nincs is fsb.
-
kts88
aktív tag
válasz
djrobaa #3533 üzenetére
Mehet ez még feljebb is. Nekem G1-es van, lazán viszi a 3Ghz-et, efölött az alaplap nem bírja
. Ha nem akarod tovább tuningolni akkor a helyedben még visszavenném a ramok feszültségét. Ehez az órajelhez és időzítéshez bőven elég a szabvány 1,8V, minek vele fűteni ha nem kell. Ha pedig még nyúzni akarod akkor még adnák egy kis plusz feszt a procinak, 1,5V-ig biztos nincs baja, nekem stabilan ment ilyen feszen.
-
kts88
aktív tag
Az a baj ha csökkented a szorzót megváltozik a CPU : RAM arány, és ekkor más órajelen fog menni a ram is. A szorzó csökkentésének pedig nincs értelme, nem lesz gyorsabb a géped ha alacsonyabb szorzóval hajtod és magasabb buszsebességgel. A helyedben csak növelném a rendszerbusz sebességét. Ehez lehet vissza kell osztani a ramokat és a ht szorzót is. A ram időzítéseknek pedig csak szintetikus tesztekben hoz észlelhető gyorsulást, saját tapasztalat. Az everest régebbi verziói pedig rosszul reagálhatnak az X2-es procikra, mert van bennük egy crossbar switch, és emiatt csak a sávszélesség felét látja. Ami már jól mér az a 4.2-es verzió. De ha nem olyan durva a különbség lehet ai igp is.
-
kts88
aktív tag
válasz
djrobaa #3523 üzenetére
Először a HT szorzót csökkensd 4-re, majd tovább emelsz az órajelen. Ha nem bírja akkor visszaoszthatod a ramot 667-re. A HT órajele nem menjen nagyon 1000Mhz fölé, mert nem szereti. A ramokat pedig szerintem simán hajthatod (ha 800Mhz-en van) 1,8V mellett 5-5-5-15-el, esetleg megpróbálhatod 2,1V-al 4-4-4-12-es időzítéssel.
-
kts88
aktív tag
válasz
dangerzone #3200 üzenetére
Az sajna memóriaprobléma akkor, de mindenesetre próbáld meg egy másik memóriával.
Ha azzal is kifekszik akkor alaplap. -
kts88
aktív tag
válasz
BenedeKecske #3160 üzenetére
Nem csak a ramokat kell visszaosztani hanem a HT szorzóját is. Alapesetben ez 5, ezt kell csökketeni 4-re. A HT link nem szereti ha 1000Mhz felett kell járnia, ez lessz a te bajod. Utána lehet tovább tolni neki
-
kts88
aktív tag
Az AMD procikat pedig nagyon is lehet tuningolni. A tiedet pedig pláne lehet. Nekem egy 4000+ X2 -m van ami 3G fölött teljesít. Az AI tunigot felejsd el, inkább kézi beállításokat használj. Kezdetnek le kell fixálni a PCIE és PCI órajeleket (100Mhz és 33Mhz), utána jöhet a tuning. A RAM nem probléma mert vissza lehet osztani. A tuning menetét nem részletezem, mert a topik elejen Egzee fórumtárs nagyon jól leírta. Ha nem indul a gép akkor pedig nem kell megijedni egy CMOS CLEER és minden rendben. Lehet kezdeni előlről
.
-
kts88
aktív tag
A C&Q ki van kapcsolva,de ez amúgy sem csökkenti magát a HT sebességét, a processzor szorzó 10,5 a beállított ht clock pedig 300.
A win alatt csak 290. A HT speed nem probléma, mert nekem 1250Mhz-ig elmegy, de ha leosztom 3x-ra akkor ezt csinálja, pedig ekkor csak 900 lenne . A memóriák bírják egészen 950Mhz-ig CL5-ben, tehát ez nem gond. És mindegy mivel nézem akkor is ennyi. Kipróbáltam úgy, hogy a proci szorzót levettem 10-re és beállítottam a HT clock-ot 300-ra, de win alatt ismét csak 290, íami csak csak 2900Mhz. Mivel a proci megy 10,5-ös szorzóval 3G fölött nem hiszem, hogy ez lenne a korlát. Alaplap lesz, sztem. Mindenféle BIOS-sal kipróbáltam, de ugyanez a helyzet. -
kts88
aktív tag
Hali mindenkinek! Bár nem most kezdtem a tuningot azért akadt 1 kis problémám. Először is a gépem:
ASUS M2N-E SLI +VMOD
ATHLON 64 X2 4000+ ( Birsbane G1)
2*1GB GEIL VALUE PC6400
A problémám az, hogy belövöm a gépet 3150 Mhz-ra, boot ok, de a windowsban már "csak" 3050Mhz van. Visszavetem a szorzókat is, de akkor is csak 290 a HT clock.
Nem hiszem, hogy a proci a kevés mert még 3,3Ghz felett is bekapcsol.
http://kepfeltoltes.hu/080427/3349_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
És WinXP alatt pedig ennyi:
http://kepfeltoltes.hu/080426/06pont_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Lehet, hogy valami HT korlátba ütköztem?
Várom a segítséget,remélem lesz megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Micro Four Thirds
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest