Új hozzászólás Aktív témák
-
Chello
tag
válasz
apriliabenny #39378 üzenetére
Szia.
Nekem is GA G41MT S2PT lapom van.
Benne egy e5400-as procival.
Így azt tudom írni amit nekem sikerült eddig.
Aztán majd lesznek kérdéseim is a többiek hátha tudnak vmit.
(Még annyit talán, hogy én nem leltem bios frissítést)Szóval nem volt nehéz húzni a 2700 mhz-es procit. Fesznek nem emlékszek mikor feküdtem neki.
Nagyjából éreztem, hogy 1.45 sok neki.
Utánnaolvasással kiderítettem, hogy 1.4 nek tartották a tűrhető szintet ezért a maximumot beállítottam arra a minimumot pedig kb. 1.35-re.
Asszem azóta is úgy van.
1.288 az alap.Nekem kijött 4 ghz stabilan amit a torchligh vagy a swine megcáfolt 2 kékhalállal. minden más hosszú ideig ment simán. (Játékok is)
Visszavettem és elkezdtem leosztani a ramot. Most az addig 1333 as ramok mennek kb. 1233-on
8-8-8-22 időzítésekkel. 7083 MB/s ram olvasást produkál így használat közben és 7000 fölött ír is.
A másodlagos időzitéseket nemtom fejből, de jó alcsonyra sikeredtek az elejét tudom, hogy 3-3-6-valamik.Az a megveszekedett érzésem van, hogy remekül reagál a gépem.
Azért is maradt így.Memóriáknak adtam (ezek hyper-x ek) 1.7 volt feszt.
A procin sima 2 részes alu hűtő van, fel van rá polírozva és csavarokra cseréltem a pőckös lefogatót, mire egy boltban szóltak, hogy vigyázzak, mert meghajtja a lapot.
(Nincs felfogató keret mint korábban) És hát tényleg durván hajlítaná úgyhogy csak addig húztam a csavarokkal egynletesen amíg éppenhogy láttam kezd hajolni a lap és megnéztem már nemtom mozogatni el a hűtőt a procin semerre
44/33 fok fölé még nem mászott fel bár ebben nem bízok, majd írom, hogy miért.Lach hagytam had mnjen a vezérlő 333-on asszem, de a mostanit nemtom, ha érdekel megnézem.
PCI-e fixáltam.Nem tom fejből A-B-C beállítású-e az osztó, de egyel a legnagyobb alatti.
Eist-et használok és virtualizációt (nekem kell a virtuális gépek szeretik) viszont az energiagazdálkodás sémát kikapcsoltam. Én ne altatom mivel távol van a gép és vmiért a bilivel meg nemtom ébreszteni pedig deszerettem.Többit nemtom fejből. Asszem ennél már nincsen is spread, csak régebben kellett a környező készülékeknek átadott zavarokat csökkentendőn. (akkor sem győzött meg)
Az vmi elektromos zavarcsökkentő állapot.Graphics boost és a turbo állapot felejtősek. Bár visszaidőzitett cuccnál egy darabig látványos javulást hoz, de csak közepesen alacsony értékekig stabil.
Enyim commandrate nullás viszont az ramfüggő.
Csak jelzem, hogy tudja a lapod.Advanced fase adjustment-et használok.
Kb. 100 vagy 200 picoseccel toltam el az adat és cím vonalakat ez jót tett neki így is, hogy nincsen halálra húzva, de a vége stabilabb lett.Ugyanezért jó a pull level is, amennyire tudom megnöveli a jel erősségét a memóriavezérlőben, de én azt nem használom főleg azért nem, mert maximum a próbálgatás alapján tudnám gondolni, hogy jófelé változtattam-e rajta.
quickboot-ot szeretjük.
Write leveling memória fázis kompenzáció nekm jobban üzemel mint a training.
A két eljárás ugyanarra van. Kiegészítik a skew funkciót.
Lényege, hogy a ramba érkező adatkérések és küldések között próbál a valós felhasználásukhoz
igazodni pici késleltetésekkel, mert nem biztos, hogy pont olyan korán kell felhasználásra az adat mint amilyen hamar a vezérlőnek megvan és így a kieső időben más adatot fogadhat vagy küldhet.A training is erre van, de szerintem az kudarc, mert fifozni akarja az adatokat ami meg már nem hozzáigazítás hanem feltartása a rendszernek. Ugye a fifo a korábban kért adatot akkor is előbb adja ki, ha közbe egy később kért már régen kiadható lenne. Ez nem az élelmiszer ipőar itt nem romlik meg a tárolt holmi ráadásul a fifo még a raktározást is lelassítja. Aki közületek dolgozott kereskedelemben az elvileg érti amit mondok.
Azért kipróbáltam, is-is meg vegyesen és "szerintem" meg aida szertint is, kevéssel lassabb volt mindkettő esetvben mint tisztán leveling mellett úgyhogy az maradt egyedül.
Ráadásul az oc kihegyezett első próbáknál a végét zavarta a training, kevesebbre tudtam kihúzni.Néhány időzítést nekem nem volt időm bejátszani, így én jópár értéket az autónak hagytam.
-
ktg3
őstag
válasz
apriliabenny #39385 üzenetére
Elvileg a P41 eléggé hasonlít a P31-es chipsetre. P31-es giga lappal nem volt gondom a tuninggal.
Itt kicsit kellemetlen a proci, mert csak 7.5-ös szorzója van. A lap 400-ig biztos, hogy bírja a host clockot, mert elvileg fogad gyári procikat olyan hosstal. Ehhez tuti jön még egy várható 10-15-20%-os tuning.3.2-t kb tuti, hogy el lehet érni. Ehhez 426-os host clock kell. Annyit biztos, hogy bír a lap.
A system memory multipliert vedd le minimumra, ami jó eséllyel 2. A ram feszt tedd be a gyári 1.65V-ra manuálisan.
Ezután emeld a host clockot amíg lehet. Ha instabil lesz, akkor vagy a proci vagy lap nem bírja.
Elég határeset ebben a szituban, hogy melyik fullad ki előbb, de jó eséllyel a lap. Ilyenkor még nyerhetsz pár Mhz-t ha a north bridge-nek adsz mondjuk 0.1-0.2V-ot. Persze ehhez azért kell szellőzés a házban.
Azt is csinálhatod, hogy a CPU-t alapból 1.4V-ra lövöd be és előbb a lap végét keresed meg és hozzá állítod majd a proci feszt.
-
válasz
apriliabenny #39383 üzenetére
Teljesen jó a kép, semmi gond. A gond a lapod
Próbálhatunk egy s mást, de nem sok reménnyel...
A PciE sebességet 105-re is teheted, ez néha segít.
Az MCH latch is néha jobban szereti az auto beállítást.
Mivel a lap csak OC-ben támogatja az 1333-as Ramot, én először visszaosztanám minimumra, ne kavarjon be. Az SPD értéket a proci host fsb-jéhez válaszd (ugye 333Mhz, ez emlékeim szerint a B betű. HA van ilyen beállítási lehetőség; tehát pl. B2.00).
Vcore maradhat alapon, vagy 1,3V körül, de nem ott lesz a gáz.
CPU termination nem tudom minek van a lapban, ha más beállítás meg nincsDe emelhetsz rajta pár osztást (2-5 század voltot)
Ha a Ramjaid 1,65 voltosak, akkor azt állítsd be, ne a gyári 1,5-öt (bár alacsony sebességen az is jó lehet).A PciE és az MCH latch beállítást keverve is próbáld (egyik iylen, másik olyan)
Több lehetőség nincs sajna, ha nem megy akkor nem megy.
-
válasz
apriliabenny #39378 üzenetére
Szeretnénk bios fotót, ne kelljen folyton user manualt töltögetni netről minden kérdés után...
Nem a tápod lövi le a tuningot, az csak életveszélyesen szar.
A lap lehet a ludas, de bios nélkül nem tudunk semmi használhatót.
Addig is advanced menüben tiltsd le a C1, speed step, Vanderpool, Virualization, spread spectrum pontokat (disabled).
Ramot hagyd a francba, ha nem fut a gyári érték felett. Semmi értékét ne piszkáld, az nem kezdőnek való és alig hoz érezhető változást (ha egyáltalán). -
speedydb23
senior tag
válasz
apriliabenny #39375 üzenetére
A tápod nem gyenge, hanem lópukit sem ér.
Ezzel én nem próbálkoznék semmit sem húzni, inkább vegyél egy minőségi 400W max 450W tápot és akkor már nyugodtabban próbálkozhatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged