Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chello

tag

válasz apriliabenny #39378 üzenetére

Szia.

Nekem is GA G41MT S2PT lapom van.
    Benne egy e5400-as procival.
    Így azt tudom írni amit nekem sikerült eddig.
    Aztán majd lesznek kérdéseim is a többiek hátha tudnak vmit.
    (Még annyit talán, hogy én nem leltem bios frissítést)

Szóval nem volt nehéz húzni a 2700 mhz-es procit. Fesznek nem emlékszek mikor feküdtem neki.
    Nagyjából éreztem, hogy 1.45 sok neki.
    Utánnaolvasással kiderítettem, hogy 1.4 nek tartották a tűrhető szintet ezért a maximumot beállítottam arra a minimumot pedig kb. 1.35-re.
    Asszem azóta is úgy van.
    1.288 az alap.

Nekem kijött 4 ghz stabilan amit a torchligh vagy a swine megcáfolt 2 kékhalállal. minden más hosszú ideig ment simán. (Játékok is)
    Visszavettem és elkezdtem leosztani a ramot. Most az addig 1333 as ramok mennek kb. 1233-on
    8-8-8-22 időzítésekkel. 7083 MB/s ram olvasást produkál így használat közben és 7000 fölött ír is.
    A másodlagos időzitéseket nemtom fejből, de jó alcsonyra sikeredtek az elejét tudom, hogy 3-3-6-valamik.

Az a megveszekedett érzésem van, hogy remekül reagál a gépem.
    Azért is maradt így.

Memóriáknak adtam (ezek hyper-x ek) 1.7 volt feszt.

A procin sima 2 részes alu hűtő van, fel van rá polírozva és csavarokra cseréltem a pőckös lefogatót, mire egy boltban szóltak, hogy vigyázzak, mert meghajtja a lapot.
    (Nincs felfogató keret mint korábban) És hát tényleg durván hajlítaná úgyhogy csak addig húztam a csavarokkal egynletesen amíg éppenhogy láttam kezd hajolni a lap és megnéztem már nemtom mozogatni el a hűtőt a procin semerre
    44/33 fok fölé még nem mászott fel bár ebben nem bízok, majd írom, hogy miért.

Lach hagytam had mnjen a vezérlő 333-on asszem, de a mostanit nemtom, ha érdekel megnézem.
    PCI-e fixáltam.

Nem tom fejből A-B-C beállítású-e az osztó, de egyel a legnagyobb alatti.
    Eist-et használok és virtualizációt (nekem kell a virtuális gépek szeretik) viszont az energiagazdálkodás sémát kikapcsoltam. Én ne altatom mivel távol van a gép és vmiért a bilivel meg nemtom ébreszteni pedig deszerettem.

Többit nemtom fejből. Asszem ennél már nincsen is spread, csak régebben kellett a környező készülékeknek átadott zavarokat csökkentendőn. (akkor sem győzött meg)
    Az vmi elektromos zavarcsökkentő állapot.

Graphics boost és a turbo állapot felejtősek. Bár visszaidőzitett cuccnál egy darabig látványos javulást hoz, de csak közepesen alacsony értékekig stabil.

Enyim commandrate nullás viszont az ramfüggő.
    Csak jelzem, hogy tudja a lapod.

Advanced fase adjustment-et használok.
    Kb. 100 vagy 200 picoseccel toltam el az adat és cím vonalakat ez jót tett neki így is, hogy nincsen halálra húzva, de a vége stabilabb lett.

Ugyanezért jó a pull level is, amennyire tudom megnöveli a jel erősségét a memóriavezérlőben, de én azt nem használom főleg azért nem, mert maximum a próbálgatás alapján tudnám gondolni, hogy jófelé változtattam-e rajta.

quickboot-ot szeretjük.

Write leveling memória fázis kompenzáció nekm jobban üzemel mint a training.
    A két eljárás ugyanarra van. Kiegészítik a skew funkciót.
    Lényege, hogy a ramba érkező adatkérések és küldések között próbál a valós felhasználásukhoz
    igazodni pici késleltetésekkel, mert nem biztos, hogy pont olyan korán kell felhasználásra az adat mint amilyen hamar a vezérlőnek megvan és így a kieső időben más adatot fogadhat vagy küldhet.

A training is erre van, de szerintem az kudarc, mert fifozni akarja az adatokat ami meg már nem hozzáigazítás hanem feltartása a rendszernek. Ugye a fifo a korábban kért adatot akkor is előbb adja ki, ha közbe egy később kért már régen kiadható lenne. Ez nem az élelmiszer ipőar itt nem romlik meg a tárolt holmi ráadásul a fifo még a raktározást is lelassítja. Aki közületek dolgozott kereskedelemben az elvileg érti amit mondok.
    Azért kipróbáltam, is-is meg vegyesen és "szerintem" meg aida szertint is, kevéssel lassabb volt mindkettő esetvben mint tisztán leveling mellett úgyhogy az maradt egyedül.
    Ráadásul az oc kihegyezett első próbáknál a végét zavarta a training, kevesebbre tudtam kihúzni.

Néhány időzítést nekem nem volt időm bejátszani, így én jópár értéket az autónak hagytam.

• ktg3

őstag

válasz apriliabenny #39385 üzenetére

Elvileg a P41 eléggé hasonlít a P31-es chipsetre. P31-es giga lappal nem volt gondom a tuninggal.
    Itt kicsit kellemetlen a proci, mert csak 7.5-ös szorzója van. A lap 400-ig biztos, hogy bírja a host clockot, mert elvileg fogad gyári procikat olyan hosstal. Ehhez tuti jön még egy várható 10-15-20%-os tuning.

3.2-t kb tuti, hogy el lehet érni. Ehhez 426-os host clock kell. Annyit biztos, hogy bír a lap.

A system memory multipliert vedd le minimumra, ami jó eséllyel 2. A ram feszt tedd be a gyári 1.65V-ra manuálisan.

Ezután emeld a host clockot amíg lehet. Ha instabil lesz, akkor vagy a proci vagy lap nem bírja.

Elég határeset ebben a szituban, hogy melyik fullad ki előbb, de jó eséllyel a lap. Ilyenkor még nyerhetsz pár Mhz-t ha a north bridge-nek adsz mondjuk 0.1-0.2V-ot. Persze ehhez azért kell szellőzés a házban.

Azt is csinálhatod, hogy a CPU-t alapból 1.4V-ra lövöd be és előbb a lap végét keresed meg és hozzá állítod majd a proci feszt.

• RetepNyaraB

veterán

LOGOUT blog

válasz apriliabenny #39383 üzenetére

Teljesen jó a kép, semmi gond. A gond a lapod :(
    Próbálhatunk egy s mást, de nem sok reménnyel...
    A PciE sebességet 105-re is teheted, ez néha segít.
    Az MCH latch is néha jobban szereti az auto beállítást.
    Mivel a lap csak OC-ben támogatja az 1333-as Ramot, én először visszaosztanám minimumra, ne kavarjon be. Az SPD értéket a proci host fsb-jéhez válaszd (ugye 333Mhz, ez emlékeim szerint a B betű. HA van ilyen beállítási lehetőség; tehát pl. B2.00).
    Vcore maradhat alapon, vagy 1,3V körül, de nem ott lesz a gáz.
    CPU termination nem tudom minek van a lapban, ha más beállítás meg nincs :U De emelhetsz rajta pár osztást (2-5 század voltot)
    Ha a Ramjaid 1,65 voltosak, akkor azt állítsd be, ne a gyári 1,5-öt (bár alacsony sebességen az is jó lehet).

A PciE és az MCH latch beállítást keverve is próbáld (egyik iylen, másik olyan)

Több lehetőség nincs sajna, ha nem megy akkor nem megy.

• RetepNyaraB

veterán

LOGOUT blog

válasz apriliabenny #39378 üzenetére

Szeretnénk bios fotót, ne kelljen folyton user manualt töltögetni netről minden kérdés után...

Nem a tápod lövi le a tuningot, az csak életveszélyesen szar. ;] A lap lehet a ludas, de bios nélkül nem tudunk semmi használhatót.

Addig is advanced menüben tiltsd le a C1, speed step, Vanderpool, Virualization, spread spectrum pontokat (disabled).
    Ramot hagyd a francba, ha nem fut a gyári érték felett. Semmi értékét ne piszkáld, az nem kezdőnek való és alig hoz érezhető változást (ha egyáltalán).

• speedydb23

senior tag

válasz apriliabenny #39375 üzenetére

A tápod nem gyenge, hanem lópukit sem ér. :)
    Ezzel én nem próbálkoznék semmit sem húzni, inkább vegyél egy minőségi 400W max 450W tápot és akkor már nyugodtabban próbálkozhatsz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés