- iPhone topik
- Macrodroid
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
Ha a kézi potméter helyére beteszel egy ugyanolyan (vagy hozzá közeli) értékű termisztort (melyet aztán szigetelten de jó kontaktusban) vagy valamelyik belső fémfelületre, pl. valamelyik hűtőbordára) vagy a kimenő légáram útjába raksz, akkor teljesen automatikussá lesz a fordulatszám szabályozásod.
Nekem az egyik CoolMaster ventimen pontosan ez van megvalósítva. -
draff
aktív tag
Más az az elektromos cucc, amit tetőtől talpig kiöntenek műgyantával - azt tényleg nem lehet szétszedni,
de egészen más ám az is, amit mindenféle furmányosra kitalált módszerekkel próbálnak meg szétszedhetetlenné tenni. Azok azért szétszedhetőek.
Legfeljebb - ha letörik a köröm, pöcök, stift vagy akármi más - azt összerakáskor vagy megragasztani vagy helyettesíteni esetleg kiváltani lehet - valamivel.
Ha működik, az már úgysem igazán látszik, hogy hogyan van utólag összegányolva.
Javítottam én nemrég laptop tápot, fűrésszel lett széjjelszedve, most meg egy fekete gyorszorító zsinórral van összerakva - de működik!
Hogy hogyan néz ki? Nagy kaland!Az a venti még ráadásként jól el is van a táp házába dugva ...
-
draff
aktív tag
-
draff
aktív tag
Nem tudom, valójában valamilyen általános csapágy- és gépzsírral illik-e megkenni azt a ventit, vagy elég lenne hozzá az élelmiszeripari tiszta vazelin is?
Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére. -
draff
aktív tag
válasz
Impressa #1467 üzenetére
Szedtem én már széjjel javításra több olyan "fontos" háztartási eszközt (mert a kollegák, kolleganők mindent elrontottak /hajszárító, kávédaráló, villanyvasaló vagy egyebek/), vagy a saját telkes svéd gyártású (valami Swing800-as) elektromos fűnyírómat, hogy előszörre magát a célszerszámot kellett hozzá megcsinálnom.
Mert ezek többnyire olyan furmányos csavarfejekkel oldották meg az összerakást, hogy ne lehessen többé szétszedni, azaz - egy az egyben eldobható!
a fűnyíróban pl. a csapágyakat kellett kicserélnem ... hát megoldottam.
Mindmáig megy - immáron huszon-éve. (Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.) -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1463 üzenetére
Én az ilyesmikkel mindig úgy vagyok - valaha ezt is emberek rakták össze, tehát akkor szét is szedhető.
Tegnapelőtt pl. egy svájci gyártású elektromos fogkefét szedtem szét, pedig annyira cselesen volt összerakva, hogy az sem látszott meg - hogyan csinálták.
Aztán egy 5 forintossal az alján, egy negyedfordulatra, de szépen ki lehetett nyitni a bajonettzárat ...
-
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1445 üzenetére
Háááát - azért annyira kiváncsi talán nem vagyok rá, szedtem én szét életemben már éppen elég ventit.
A régi videokártyám (Inno 3D NVidia Geforce3 Titanium 200) ventijébe a már "darálós" siklócsapágy helyére pl. egy miniatűr golyóscsapágyat adoptáltam. Pedig az aztán egy eléggé kisméretű példány.
A csapágy - ááá - alig látszott. -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1443 üzenetére
Ha most az a ventilátor valóban rossz, és veszel bele egy újat,
a rosszat még csak meg sem nézed, hogy hogyan jönne szét?
Ha már így is-úgy is kidobod, akkor nem tök mindegy neki, hogy akkor most nekiállhatsz feszegetni, kis pöcök letörik, vagy totál roncsolással szeded szét? -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1441 üzenetére
Amit egyszer emberek összeraktak - azt szét is lehet szedni. Alaphelyzetben tehát mindig ebből kell kiindulni.
Most persze kétféleképpen lehetséges mindez:
- vagy műszaki logikával szétpattintani
- vagy simán és egyszerűen roncsolással szétfeszegetni.
(utóbbinál a tanulópénz már benne van az árában)Ha törik, hát törik ... de többnyire megragasztható.
-
draff
aktív tag
válasz
Eagle16 #1412 üzenetére
Az ilyen garancia-cimkéket, mindenféle átragasztott hologramos szarságokat ésszel kell ám levenni, hogy utána se látszódjon meg.
Kisméretű injekcióstűvel tiszta benzint kell alányomogatni, miközben egy kis csipesszel óvatosan emelni-húzni, .... és akkor teljesen sérülésmentesen lejön.
Utána még simán és láthatatlanul de visszaragasztható ... -
draff
aktív tag
Nem értem ezt a felfokozottan ventis dolgot.
Nekem közel 10 éve szinte hangtalanul megy a venti a tápomban, és soha semmi baja nincsen, nektek meg a még szinte garis ventik halnak be sorban ... és rendre csapágyasak lesznek ...
Most akkor kétesélyes a pálya:
vagy gépezés helyett csak kihegyezett füllel azt figyelitek
vagy immáron beteges rögeszmétekké lett ez a venticsere ...
- és akkor persze itt a drágábbnál drágább avagy jobbnál jobb hangzású gyártói márkanevekkel dobálóztok.Nekem ha zajos egy ventim - megolajozom.
ha továbbra is zajos - csapágyat cserélek benne
ám ha sehogyse javulna meg - kidobom, majd veszek helyette egy másik akármilyet - és annyi ... -
draff
aktív tag
Más ám az, hogy nem hiszik el neked, miszerint valóban rossz lenne és akkor elküldik valahová bevizsgálni.
Jártam én már úgy egyszer egy wincsivel - még a számítástechnikai ügyködésem legelején. Valami szenzációs kinézetű cuccot vettem, egy 2 GB-os valamilyen winchestert az akkor még Visegrádi utcai pincehelységes Mistral-ban, de az apró betűs szöveg az volt rajta - Made in India. Na akkor rögtön gyanus lett.
Miután ott a szervízben is csak azt tudták róla a vizsgálat után megállapítani, hogy "lement" a bootszektora, /tehát teljesen jogos a csere/, ugyanolyat én már nem szivesen szerettem volna helyette.
Így inkább ráfizettem egy keveset, és lett aztán egy nagyobb (2,1 GB-os) Quantum Fireball-om, ami akkoriban nagyon jó márkának számított. Aztán - amikor átvette az egésznek a gyártását valami Maxtor cég, oda is lett a minőség ... mindenesetre a Quantum-om máig működőképes ...
No de 2,1 GB -os tárhely????
Ma már egy sima pendrive vagy valami fotós memo kártya simán lekörözi ... ha mással nem, de a szemmel is látható kis fogyasztásával és jóval kisebb fizikai méreteivel.Egyébként - ha autóval járna így az ember, a márkaszervíznek a javítása teljes idejére másik autót kell ám adnia.
-
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1381 üzenetére
Ha garis, akkor nincs számlázás. Bármennyibe kerülhet a javítás, vagy csere - az mind az eladó sara.
Cserénél meg nincsen /de nem is lehet tökölés/, elveszik, odaadnak helyette egy másikat - oszt viszlát. Annak pedig általában újból nulláról indul a garija.A vásárlók alapvető joga az ilyesmi.
-
draff
aktív tag
Nekem nincs hőlégfúvóm - de gondolom, Te ezen nem is sima hajszárítót értessz.
Az ára - most nem vagyok benne egészen biztos, hogy a multkoriban mennyiért is vettem, mert a különböző boltokban van a jó minőségű, meg van persze a mégjobb,
és én már vettem ilyet is meg olyat is.
De nagyjából olyan 80 és 160 Ft között mozog - métere. -
draff
aktív tag
-
draff
aktív tag
válasz
tomi5244 #1348 üzenetére
A 3 pines csatlakozós venti csak fordulatszám-jelet ad ki, de nem szabályozható. Persze ha valami az alaplapon keresztül mégis szabályozza, az egészen másik dolog.
A 4 pines (csak halkan súgom - szerintem) kimondottan processzorokra készült.
A rendszerhűtőn ugye, a tápegység ventijét érted? Szerintem ott nem szoktak nagyon cifrázgatni semmit. Forog vagy nem forog. Más variáció meg minek? -
draff
aktív tag
válasz
tomi5244 #1342 üzenetére
Vannak olyan táp-házak, ahol magából a táp házának lemezanyagából van kialakítva a ventilátor rácsa. Vagyis ez egy lemezes rács. Adhat is hangot rendesen rajta az áramló levegő. Ha ezt valamelyest halkítani akarod (bár nem sokat fog, de tán azért mégis), mármint a légáramlási zajokat,
akkor egyszerűen ki kell vágni lombfűrésszel ezt a rácsot a francba. S betenni a helyére - lehet kapni ilyen huzalból készült fémrácsot. (lsd - kép)
Valamennyire halkul - bár nem túl sokat.
Ámde a sok kicsi sokra mehet ... -
draff
aktív tag
-
draff
aktív tag
Annyira egyszerű, mint az ék.
Van egy venti - 3 szálas. Huzalok szinei: - fekete, piros, sárga.
Adott egy táp nyákja, két csatlakozótüske (+ és -) vagy a forrasztható lyukak.
A feketét és pirosat kell bekötni, a sárga meg lóghat a levegőben, legfeljebb nem hámozod meg, hogy ne érhessen hozzá véletlenül se semmihez.Ennyi.
Ha már egyszer három szálas, de lehetne akár négy is, nem kötelező minden szállal foglalkozni, ha egyáltalán működtetni akarod. -
draff
aktív tag
"Mi van ha végigpróbálgatom a vezetékeket?"
Inkább NEEE!
Én egyszer próbálgattam ilyesmit, de aztán kis füst jött a motorból. Nem jó drótra adtam a pluszt.
És akkor annyi ...
A szuperhiper hőmérséklet-függő fordulatszám-szabályozós ventilátor motorom volt, magán a procimon.
Még az volt a nagy szerencsém, legalább meglátszott rajta, hogy mi adta a füstöt.
Egy SMD tranzisztor volt, de hogy aztán az milyen? ???????????? A felirata alapján valami npn ...
Kiforrasztottam egy rossz áramkörből egy ahhoz hasonló de szintén SMD tranyót, oszt beleraktam - vagy jó lesz, vagy nem - jeligére.Jó lett!
De ezért inkább nem ajánlom senkinek se az összevissza, ész nélküli vezeték-dugdosgatást.
-
draff
aktív tag
A huzalok általában szinesek.és néha megtévesztőek ...
A ventidre csak 0 kell meg a +12 V.
Tehát az a 2 tüske kell rámenjen a 2 tüskés csatira, amelyikhez a sárga(vagy piros) és a fekete huzal tartozik. (ezek többnyire egymás mellett is vannak). pl. Jobbról balra nézve - fekete-piros-sárgaVan itt előttem a példának okáért egy "négytüsis" 100x100-as venti:
a fekete a 0; a sárga a +12V;
és van mellette még egy zöld meg egy kék színű huzal. Azt sajna nem tudom, hogy melyik-melyik lehet, csak annyit, hogy az egyik a mindig aktuális fordulatszám visszajelzést adja az alaplap felé, a másik pedig fordulatszámot-vezérlő feszültséget fogad az alaplaptól. (persze mindezekhez megfelelő kivitelű alaplaptól!). Ez a négytüskés "rádugós" csati azonban többnyire úgy van kialakítva, hogy valahogyan rámenjen az alaplapi 3 vagy 2 tüskés változatokra - is.Van egy másik 100x100-as ventim, annak viszont csak három tüskés dugója van.
A fekete a 0; a piros a +12V; és a sárga - gondolom az lenne a fordulatszám visszajelzőé.
(A tipusa: MW-925H12S ... 0,32mA/12VDC) Valamiféle oldalsó házventi lehetett. -
draff
aktív tag
"A fordulatszám csökkentésére egy előtét ellenállás beépítését javaslom a ventilátor egyik vezetékébe. Ennek értékét kísérletileg kellene meghatározni."
Az nem bonyolult egy kissé? Mert mindenképpen számolni kell az átfolyó áram teljesítményével, stb.
Oszt akkor még az ellenállás is melegíti az összcuccot.A ventik többnyire 12 V-osak.
Mi lenne akkor, ha egy 9V-os stabkockán át kapná meg a naftát? Lassabban (és jóval csendesebben) forogna.
Ha pedig a középső /negatív lábát/ néhány diódával megemeljük (0,65V/dióda), továbbá a környező hőmérséklet méréséhez is felhasználjuk, akár szabályozhatna egy kissé. Csak akkor nem a 9V-os, hanem egy 5 vagy 6V-os stabkockát kell alkalmazni ... és kikisérletezni a nagyon megfelelőt. -
draff
aktív tag
Lehet kenni műszerolajjal (varrógép-olaj), de az csak ideig-óráig marad benne a csapágyban. Aztán lehet még kenni valami sűrűbb gépolajjal (autós motorolajok), ami talán valamivel tovább tart, de az sem igazán az igazi. A szinterbronz anyagú siklócsapágyaknál talán elmegy ...
De ha már valamennyire szét van szedve, meg lehet kenni vazelinnel vagy valamilyen általános gépzsírral.
Ám sohasem étkezési sertés- vagy hasonló szerves (növényi vagy állati eredetű) zsírhülyeségekkel!
Azok ugyanis idővel lassan oxidálódnak (avasodnak) és mindenféle szerves savakat termelnek, amitől aztán teljesen tönkre megy a tengely! A csapágy anyaga még kibírja valahogy, de amikor a tengely elkezd "kiszőrösödni", akkor előbb-utóbb úgy megszorul, hogy ihajj ... -
draff
aktív tag
Pedig nekem is olyan tápom van, hogy szinte nem is hallani, mikor megy.
Aztán, ha megnyúzom egy kissé, néha néha fordulatot vált (azaz felgyorsul, gyorsabban megy),
holott csak egy egyszerű mezei és lassan 10 éves 400 W-os Azona tipus.
Hogy milyen a venti benne?
Még sose néztem, pedig ki volt takarítva párszor, s egyszer a nagykondik is kicserélve, mert kezdtek szépen felpuffadni. -
draff
aktív tag
válasz
Beca1990 #1265 üzenetére
Fújjál bele a tápba hajszárítóval egy kis meleg levegőt és akkor nézzed, mit csinál a venti.
Elképzelhető, hogy "hidegen" nanápersze hogy nem forog, ha egyszerűen nincs mit hűtenie. Borda csak langyos - mondjuk, mire fel kéne fújjon?
Terhelni meg csak simán - nem tudod igazán ... -
draff
aktív tag
A tápban - ha egyáltalán van beleépített hőmérséklet-szabályozó - akkor azt többnyire nem a ventilátor oldja meg, hanem van rá egy külön kis elektronika.
(A ventinek csak 2 tűs a tápdugója és mezei alap-ventilátor)
Szedtem én már széjjel egyszer egy komolyabbnak is mondható - de csak AT-s tápot (DELL), ám abban egy külön kis nyákon volt a hőkapcsoló-szabályozó-áramkör, a hűtőbordán meg a hozzá való hőérzékelő.
De hogy az a venti hány voltról indul el, az engem nem kimondottan foglalkoztatott.
Mivel nem igazán a fordulatszám változtatással operált, hanem egyszerűen ki-be kapcsolásos alapon.
Illetve - rosszul mondom - volt neki egy lassúbb alap-, meg egy automatikusan gyorsabb fokozata.Teljesen más megoldás az, amikor a procihűtő ventilátorát egy folyamatosan szabályozó rendszer képes vezérelni. Nekem is olyan van a gépemben - a hűtőbordán egy nagy 80x80-as venti. Ha az érzékelőjére rámelegítek a pákával, mindjárt felpörög vagy 4 ezerre. Aztán ha hagyom szépen kihűlni, lemegy úgy 1500-1800-ra.
Nemrégiben találtam egy teljesen hasonló tipusú és márkájú ventilátort (a hűtőbordájával együtt), ám az még P3-as processzorokhoz készült. Örültem is neki, mert csak egy termisztort kellett a folyamatos, (vagy egy potmétert a kézi szabályozásához) rákötni a csatlakozójára. Ám már kissé zajosan fut, mert golyóscsapágyakat kéne benne cserélni ...
valami CoolLink márka. -
draff
aktív tag
Ha már egyszer széjjel bírtad szedni - és valójában egy siklócsapágyas, próbáld belőle kisajtolni (megfelelő megtámasztásokkal a bronz csapágyperselyt, s tenni be helyette golyós-csapágyakat.
Sokkal jobban jársz.
Ilyeneket lehet kibányászni vagy egy másik rossz, égett elektronikájú ventiből, avagy döglött winchesterből, ám lehet akár venni is valami csapágy-szakboltban.
Még akkor is jobban megéri ....
Ezek a méretek egy 80x80-as ventilátornál általában - 7x3x3 mm.
(külső átmérő x belső átmérő x vastagság)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Macrodroid
- Fujifilm X
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Kolink Observatory MX/HF ventilátor szettek - 4x 120 mm
- Noctua ventik 6db
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- Újszerű - LIAN LI Uni Fan SL-INF 120 RGB (ARGB) 3 darabos fehér ventilátor szett + LIAN LI vezérlő
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest