- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
Aktív témák
-
Tal2
tag
Vigyázz, biztos, hogy jó a tömlő?
Mert a Festo gyorscsatik úgy tömítenek, hogy a cső külső átmérője kalibrált, és arra csúszik rá a tömítés kívülről (szimmeringhez hasonló ajkas tömítés.
Ha nem jó csövet használsz, (más, vagy szór az átmérő, vagy rossz a felület) akkor ereszthet. Ezért is adja meg a Festo a csöveti a külső átmérővel, például PUN-8*1,25 (azaz poliuretán, 8-as külső átmérő, 1,25-ös falvastagság.) -
Tal2
tag
Nagyon szép, komolyan!
Milyen csőátmérőre vannak a gyorscsatlakozóid? 8-as?
Ha kell furatkiosztás a felfogatáshoz, szólj, van egy pár infóm, rajzom.
Nem keletkeztek mikro-repedések a plexi fedőben, mikor becsavartad a csonkokat? Eredetiled én is plexiből terveztem (akarom mondani polikarbonátból), de meghajlott a menet becsavarása után (hasas lett, pedig 8 mm vastag volt a lap), illetve mikrorepedések indultak el a menet körül radiális irányban. Körül-belül 1 mm hosszúak, 2 mm-mélyek (úgy látszott jól, mikor oldalról néztem, mint amikor a vonalzó kezd repedezni). De sok is volt belőlük, ezért nem mertem beépíteni, pedig nagyon jól nézett ki. :( -
Tal2
tag
Igen, ettől én is tartok egy kicsit, de az autókban is alu blokk van és réz hőcserélő... A fagyálló állítólag gátolja a korróziót. Bár ebben nem vagyok 100%-ig biztos. Folyamatosan figyelem a folyadék szinét. Amúgysem vagyok elégedett a teljesítménnyel, de nem akarok egy ronda alumínium autóhűtő radiátort a lakásba.
Ragasztó csak az alu hőleadó csonkjain van, és elméletileg nem kerülhet oda semmilyen folyadék, hisz 2*3 tömítőajak is ott van.
A forrasztással nem lesz semmi baj. Nézd meg, a vízvezetékszerelők nagyrésze is rézcsővekkel és forrasztással dolgozik. 1Bar nyomáson teszteltem le őket (levegővel megnyomtam, miközben vízbe volt merítve a blokk) A levegő kisebb molekulájú, kisebb réseken is kiszökik emiatt. A buborékképződést pedig észrevettem volna a víz alatt.
De majd kiderül, vagy elázik, vagy nem. Szerintem nem.
[Szerkesztve] -
Tal2
tag
up,
hátha valaki érdekelne még :) -
Tal2
tag
A rudat azt hiszem a Höller elektronikától rendeltem, nagyon drága volt, brutto 6900 HUF.
Többet nem raktam még egymás mellé, mert érthető okokból nincs belőle több :)
Viszont pontosan megcsináltam már azt, amit mondtaá, csak annyival bonyolultabban, hogy alulról tolta a levegőt egy halk venti. Nehéz volt ráapplikálni, hiszen ''zavaró'' a szivattyú és a csövek is. 1 cm-es polifoam-ból csináltam meg a kürtőt. most megint meztelenül tesztelem. -
Tal2
tag
Ja és a 35 fokos procihőmérséklet nem az előlapról van, hanem a bios-ból.
-
Tal2
tag
Én is szerettem volna vastagabb csöveket az áramlási veszteségek miatt, de valahol kompromisszumot kellett kötnöm.
Se a talpvastagság, se a csőátmérő nem rossz a tapasztalataim szerint.
Csak a hőleadással vannak még apróbb lemaradásaim az elképzeléseimhez képest (na ez szép mondat volt :) )
Szóval, mint írtam, lassan melegszik be a rendszer, sokáig tartja a procit és a többi alkatrészt 35 fok környékén. De egy idő után átmelegszik a hőleadó borda, és feljebb kúszik a hőmérséklet.
Nem vagyok elszállva a szerkentyűmtől, de ez szerintem szuper teljesítmény!
És nem is néz ki rosszul. ( a régi rendszer Wartburg fűtőradiátora a fakeret ellenére is ronda volt). Az alu borda viszont igen szép. -
Tal2
tag
Én is elégedett vagyok vele. Vettem 2db 8cm-es PAPST ventit horror összegért, hogy majd kicserélem a tápban, de olyan kis csöndes tápventije van ennek a háznak (amúgy 350W), hogy inkább hagytam az eredetit benne.
A táp és az LCD kapcsolata is megér egy misét:
Van egy spéci csati, ami a gép kikapcsolt állapotában is árammal látja el a front LCD-t. Ez táplálja a dátum és óra kijelzését kikapcsolt állapotban, sőt még a világítást is be lehet kapcsolni.
Ha nem lenne vízhűtés a gépben, még két ventit is lehet előről vezérelni. (2 molex csati berelézve)
Igényes, jól szerelhető, nem csicsa és nem túl drága ház (br 20k). -
Tal2
tag
Ebben igazad van, de elég a sebesség a tapasztalataim szerint.
A talpvastagság nem kell, hogy több legyen szerintem 3-4 mm -nél.
érzésem szerint elég emiatt:
[L]http://mono.uw.hu/image/hoterjedes.gif[/L]
idézet mono-tól a fenti képhez :
Ha az anyag vastag (kék) a felületen a hőmérséklet viszonylag jól eloszlik, ha ''közepesen'' vastag(zöld), a hőforrás közelében már nagyobb a hőmérséklet, mint a hőforrástól távolabb.
A ''vékony'' (fekete) anyagnál a hőforrás közelében nagyon magas a hőmérséklet, miközben a szélein szinte hideg.(Ponthegesztésnek is ez a lényege :vékony anyag->helyi ,nagy hő bevitel, a hőelvezetés hiánya miatt megolvad és összeheged).
Megpróbáltam jelölni azt is (vastag vonaldarabokkal), hogy mekkora felületen tud nagy hőáramlási sebesség létrejönni. Igaz, hogy a ''vékonynál'' nagy a hőmérsékletkülönbség (dT) ami a jó hőátadást eredményez, de kicsi az a felület, ahol ez megtörténik.
A ''vastagnál'' kisebb a hőmérséklet különbség, de jóval nagyobb a felület! (dT kicsi, de F nagy).
Hogy hol van az optimum?
Ez egyértelműen nem határozható meg!
Ha a víz áramlási sebességét kisebbre vesszük, a vastag mindenképpen jobb hőátadást eredményez. Ha vékonyítjuk akkor növelni kell a folyadéksebességet (kicsi a ''forró'' felület).
A mi esetünkben 4-6 mm körül van az optimum.
Ha növelnénk a hűtőtömb befoglaló méretét, a vastagságot mindenképpen növelni kellene, mert a tömb széleit is fel kell melegíteni, mert ha hideg maradna akkor értelmetlenné válna a hőátadás (dT nagyon kicsi lenne). -
Tal2
tag
A csövek azért ilyenek, mert a csonkok 1/8-ad collos menettel rendelkeznek és ez a legnagyobb átmérő még amit ez a sorozat (1/8'') elbír. Ha nagyobb csövet akarnék, akkor nagyobb menet kell, és így beljebb kellene hozni a blokk szélétől a be- és kiömlőket. Ennek a csatlakozásnak az a legjobb oldala, hogy villámgyorsan szerelhető és bontható, és nem ereszt 8 bar nyomásig garantáltan.
A blokkok nagyon jó hatásfokúak, több mint fél órán át, míg át nem melegszik a hőleadó rúd, 30-34 fok között tartja a procit. Csak az a nehéz, hogy némán leadni a hőt kis dT mellett. Kicsit többet vártam ettől a méteres rúdtól.
[Szerkesztve] -
Tal2
tag
Mint írtam az oldalon, a hőleadóval nem vagyok elégedett, mert venti nélkül elérte 1 óra alatt a 47 fokot a CPU (2200+ Thorton 2100MHz-en, alapfeszen)
DE lehet, hogy csak én vagyok maximalista. De mint láthatjátok, igyekeztem azért igényesen megvalósítani a terveimet. Van még egy két két, majd fel fogom tenni a jövő héten, mert addig nem jutok haza a gépemhez, ahol a többi kép van. -
Tal2
tag
A blokkokat CNC-marógéppel martuk ki. Megterveztem egy tesmodellező progival, majd egy CAM-géppel cnc-programot készítettünk, és így küldtük LAN-on a marógépnek(komolyan) :) Nem is készült róla rajz :)
Nagyon nehéz volt kimarni, mert 2 mm-es maróval kellett egészen 7-mm-es mélységig lemenni -
Tal2
tag
Sziasztok!
Sikerült végre feltennem pár képet és leírást a netre a vízhűtésem mostani állapotáról.
A html-oldal elég gyenge, és elég nagy (kb 4,5MB) így bocsi a modemesektől.
[L]http://talsoft.uw.hu[/L]
Kiváncsian várom véleményeteket.
Üdv: Tal
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest