- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
dilajoska1 #41 üzenetére
Az enyém középkategóriás telefon, két android főverziót kapot, security patc vagy javítás kb 3 havonta, gondolom ez annak is köszönhető, hogy a telefonból nem készült belpiacos darab. Toco
Ezt megelőző telefonom flagship,globál és belpiacos egyaránt a frissítési kedv nagyjából annyi volt mint az utód esetében(legalább is globál romon, mert a belső piacra készült fw sürün,,sürübben kapott updatet). Chiron
A Libra ezen a téren jobban teljesített, 4 miui verziót is megélt.
Nem ver a víz az android/miui verziók miatt, de azt elvárnám, hogy sec patch terén nagyjából napra kész legyen az eszköz, mert túl sok mindent bonyolít rajta az ember és nem árt ha biztonságban tudja az adait,értékeit. -
dodo1114
csendes tag
válasz
janeszgol #46 üzenetére
Igen ezzel egyetértek.
Elmondásuk alapján 2 főverziót fognak ugrani, azaz 12-ről 14-re tehát korszerűen csak 1-et...
Samsungék felhozták ezt a részét az Apple szintjére.
Már az A34 is megkapta a 4+1 év szoftver támogatási hátteret. (témában kevésbé jártasaknak 4 főverzió és azt követően 1 év biztonsági frissítés)
Szóval mire a telefon kifut a frissítésekből már tényleg érdemes lesz lecserélni, mert szét fog hullani.
Egyik kollegám is most vett telefont 11-el duzzogtam is neki, hogy egy nem jó, mert elmaradott a rendszer, de neki nem számít csak működjön. -
janeszgol
félisten
Nagy hátránya nincs annak, aki ma a 13 évében 12-t, 11-et vagy netán 10-et használ.
Viszont ha már drágultak a telefonok, akkor mutassanak is valamit érte cserébe a gyártók. Plusz marha szánalmas az, hogy a Xiaomi a Redmi Note 12 szériát A12-vel adta ki. Ez übergáz, pláne tőle. -
Ricardo
titán
válasz
#48138511 #44 üzenetére
Szolgáltatói rom egyre ritkább. Amiről szó van max régiós eltérés (mert az viszont van),
A legnagyobb hátráltató ettől még mindig a gyártók saját felülete. Ez valószínűleg nem is fog változni mostanság, hiszen ezzel különböztetik meg magukat egymástól.
mivel Ios semmi máson nem fut, így ilyen ott nincs.
A faragmentálás, meg abból is adódik hogy az androidnak rengeteg féle vason kell elfutnia.
Apple esetében erről sincs szó. -
törölt tag
USA-ban bizony szolgáltatókon is múlik. Mert ugye a többség szolgáltatóktól veszi a készüléket. De az itteni Android topikban is rákerestem és akadt szolgáltatóra kellett várni a frissítésre, aki nem akart maga barkácsolni. Amiről ne is beszéljünk, mert átlaguserekről van szó.
Persze szegény Google csak tehetetlen nézelődő a történetben, semmi köze az Android működéséhez, irányához. Ja nem.Na pont ezért ilyen fragmentált, mert Google, gyártók, szolgáltatók mindenki egymásra mutogat, ahogy írtam az előbb nincs gazdája a problémának. A fejlesztők pedig örülnének csak 1-2 verzióra kellene optimalizálni, de kénytelenek a legújabb és legjobb helyett a legnagyobb halmazt megcélozni. Userek pedig rászoktak "hát de minek frissíteni" tehát marad a fragmentáció, amíg a Google vagy legnépszerűbb appok fejlesztői nem vállalnak be radikális váltást.
-
dilajoska1
őstag
válasz
dilajoska1 #41 üzenetére
Sőt. A Mi 10 sorozat még régebbi, az pedig 4 főverziót kapott.
-
dilajoska1
őstag
válasz
Linkin1994 #35 üzenetére
Ez is modelfüggő. Pl. az enyém elég gyorsan kapja a security fissítéseket + most kapott új Miui frissítést is. (2020-as telefon)
this is life:
Itt megint az enyémet tudom emléteni. 3 főverziót kapott Július-tól minden hónapban megkapta az új security firissítéseket. Előtte változó de talán egyszer volt olyan hogy csak 3 hónap múlva kapott updatet, vagy 1 vagy 2 hónap-ot kellet várni. Meg ugye most volt nagyobb várakozás, Március közepe felé kapott Miui 14-et Márciusi biztonsági patch-val. -
A xiaomi nem maxolja ki a frissítéseket, 2 android fő verziót a garantál és security patch-et 3 évig, ami gyakorlatilag 2.5 évet jelent a készülék piacra kerülésétől számítva.
Mivel két év és két android verzió frissítés után jó ha 3
3-4 havonta érkezik biztonsági, stabilitási javítás. -
mad823
őstag
válasz
kakuk.tamas #1 üzenetére
Csak hogy a kukás részre reagáljak: szerintem globálisan jóval több iPhone tulaj cseréli évente a telefonját a legújabb modellre, mint Androidos. Szóval ki gyárt több szemetet?
-
törölt tag
Steve Jobs ha valamit jól csinált, az az meghatározta a szolgáltatók nem szólhatnak bele az iPhone rendszerfrissítésbe, amikor megjelenik akkor minden érvényes készülékre telepíthető azonnal. Android vonalon a Google, OEM partner, szolgáltató szentháromságtól függ egyáltalán elérhető és vajon mikor.
Ha a Google komolyan gondolná, akkor feltételként határoznák meg a Chrome futásához min. melyik verzió kell, és az app fejlesztőknek se kellene annyi verzióra dolgozni.
Viszont a Google bevételi forrásának 80%-a keresés reklámokból, youtube reklámokból stb. ered, ezért nekik mindegy átlaguser hány évvel ezelőtti rendszeren bámulja a reklámokat.
Mivel az OEM partnerek fő bevételi forrása a hardverértékesítés, nekik érdekük készülékekkel elárasztani a piacot, miért törődjenek a szoftver helyzettel? Adnak (ígérnek?) 2-3 év támogatást, aztán vegyél újabbat. Termelődik az e-szemét vagy milliók használnak 6-8 éves rendszereket.
Mivel nincs gazdája a problémának, hosszú évek alatt átlagusereket is ránevelték a "minek a frissítés" hozzáállásra. Nem is tudnak róla mivel jobb az újabb.
-
pepe792
tag
Talán nem kellene évente kiadni új főverziót. Van értelme? Mit tud a 13 amit a 12-be nem lehet egyszerűen frissítésnek belerakni?
-
helixP
nagyúr
válasz
Linkin1994 #26 üzenetére
Asus: 2 + 4 éves terméktámogatás
Xiaomi: három főverzió-frissítés és öt év biztonsági támogatás
Motorola: ét évnyi támogatást ígér a gyártó (ez tényleg nem sok)
Sony: két főverzió frissítésAzért ez nem olyan szörnyű.
(utolsó tesztek minden gyártónál) -
szkaroly
senior tag
Felhasználók jó része nem igazán van képbe mi az a szoftverfrissítés. Sokan eleve nem telepítik, mert:
- win update-eknél már megszokták hogy valami elcseszödik úgyis
- korábban frissítés miatt esetleg már belassult, Fr-t pedig nem tudnak vagy nem akarnak (rá kell ugye szánni az időt) csinálni.
- működik így is, minek piszkálni. -
NgyJoe
újonc
Egy kicsit az is vicces hogy nekem egy xiaomi mi11-em van Android 12-vel a gyereknek Mi11 light-ja van 13-al..... Érdekes ez... Ez pont olyan mint a Galaxy S10-nél a magasabb kategóriájú nem kapja a frissítéseket.
-
Segal
veterán
válasz
kakuk.tamas #21 üzenetére
Azért lassan írhatnál már valami konkrét példát hogy mivel is tud napi használatban a 13 többet, amitől a 12 tulajnak az elmondásod alapján minimum öngyilkossági gondolatainak kéne lennie?
Mert persze évről-évre gyorsabb, meg kevesebbet fogyaszt, meg megváltja a világot,meg már lesz*p... de én konkrétan semmi olyan dolgot nem tapasztalok amitől csak a gondolata is felmerülne a frissítésnek. Pedig van frissebb verzió a telefonomra csak rootolva van és manuálisan kéne felraknom. -
Juhaszatti
addikt
Annyira nem lep meg, tekintve hogy VADONAT ÚJ készüléket is lehet még kapni, boltban, Android 9-el.
Az egyik ügyfelünk ma olcsó tabletet akart, ezért végignyálaztuk a kínálatot. Megdöbbenve láttam én is, hogy ha nagyon szűk a büdzsé, ilyen alternatívák is vannak, újonnan.
-
válasz
kakuk.tamas #22 üzenetére
Ezt mar milliószor leírták nálad okosabbak is.
Nem az a lényeg az egységesítéssel, hogy mindenki tudjon 100W-al tölteni, mert akkor egy elektromos fogkefének is ujjnyi vastag kábel kellene mint egy 200W-os kínai csudának.A lényeg egy alap, hogy a fogkeféd és a telefonodhoz is képes legyen nyújtani a megfelelő minimumot, amit kb az adapter határoz meg.
Egeremet vagy ps5 joyt a dell laptop usb-c töltővel töltöm.Takarítás: Lehet te vitrinben tartod a telefonod és tisztatérben létezel, nekem a lightning port a telefonon ugyanúgy tele ment zsebszösszel amit tűvel-fogpiszkálóval kellett kikaparni, mert már nem töltött a kontakt hiány miatt.
Lehet egy csukló mozdulattal kevesebb a lightning takarítása, az usb c előnye ezzel szemben más téren viszont elvitathatatatlan.Lehetett volna mindenki számára elérhetővé is tenni a lightningot különösebb lehúzás nélkül.
-
Sanyi9889567
csendes tag
Én ezt megoldottam: Bootloader nyitás,Majd Pixel Experience rom.Így havonta biztonsági csomagokat és hibajavításokat kapó Android 13 van rajta.Jó eséllyel,ha ezeken a srácokon múlik,lessz még Android 14 és 15 is .Semmi előtelepített program a facebooktól kezdve mindent lehet törölni .Ezektől kellene tanulni az összes gyártónak,csak úgy vannak vele ha hamarabb veszel új telefont,mert nem tudod ezt feltelepíteni,nekik az jól jövedelmez.
-
Linkin1994
senior tag
-
helixP
nagyúr
válasz
Nem kell ilyen, szerencsére ilyen kutatás, mert van
Az előző munkahelyemen S9-21 ek voltak kb 4 évig, és iPhone-ok 8-asok, 10-esek.Az IT mesélte, hogy folyamatosan rendelték a lightning kábeleket, míg Type C csak user errorból vásott el.
Lightning kábel: tudod akármi máshoz használni, mint EGYES apple termékek? NEM
-
vicze
félisten
válasz
"Nem írtam, hogy a termék szar,"
"Apple-t kötelezni kell arra, hogy egy szar szabványt használjon kötelezően."
Aha, valóban...Én értem, hogy szerinted az Apple egy szar cég mert egy szar szabványt használ, de lehet hogy nem mindenki ért ezzel egyet.
Azért megkérdezhetem, hogy a Lightning csatlakozós kábeled végén milyen csatlakozó van? Pontosan, hogyan kényszerítette az EU az Apple-t 4éve hogy azt használja?
-
helixP
nagyúr
válasz
kakuk.tamas #21 üzenetére
- Tárgyi tévedés 1: "csesznek a támogatásra" => ez már régóta nem igaz már.
- Tárgyi tévedés 2: "megjelenik az utódja android 13-mal, akkor megfogja venni, mert ez újabb" =>az emberek azt sem tudja, milyen droid van rajta.
-
kakuk.tamas
addikt
Nem írtam, hogy a termék szar, csak azt, hogy sokkal sérülékenyebb a type-c, mint a lighting.
Csinálhatunk egy felmérést, hogy a felhasználók:
- hány százalékánál tört már el a c-s csati belseje
- hány százalékánál tört a lighting csati bele az aljzatba
- hány százaléka tudja normálisan házilag takarítani a c-s csatit
- hány százaléka tudja normálisan házilag takarítani a lightingos csatit
- hány százaléka van tisztában azzal, hogy NEM mindegy milyen c-s kábelt használ az adott feladathoz (töltés, adatmozgatás, etc…)Univerzális a type-c? Nem.
Lehet minden kábellel 100W-al tölteni? Nem
Lehet minden kábellel videót továbbítani? Nem
Lehet minden kábellel adatot mozgatni? Nem
Képes minden kábel a TB3 vagy 4 sebességéte? NemLegyen egy valóban univerzális kábel, ami mindent támogat. Legyen 20k egy kábel, nem érdekel. De akkor legyen tényleg univerzalis, mindenre használható.
-
kakuk.tamas
addikt
Nem szánalmas szerinted, hogy az androidos gyártók fossák magukból a mobilokat (sokszor ipari hulladékokat), és csesznek a támogatásra? De, ez iszonyatosan gáz…
Az userek többségének mindig a legújabb kell mindenből (mutatja ezt a felsőkategória is). Szóval ha 1 éve kijött egy mobil Android 12-vel, akkor ha ma megjelenik az utódja android 13-mal, akkor megfogja venni, mert ez újabb. És a gyártó szarni fog az egy éves mobil támogatására, ezzel is buzdítva, hogy váltsanak. Meg minek is vesződne vele, amikor ott van még másik 30 mobil, amit csak 2023 Q1-ben adott ki?És ez gáz. Mind a felhasználók felfogása, mind a gyártók hozzáállása.
-
vicze
félisten
válasz
kakuk.tamas #10 üzenetére
Tehát az Apple egy szar, sérülékeny, szemét csatlakozót használ, a termékeik 90%-án? Tehát a Macbookok, iMac-ek, Mac mini-k, az iPad Pro-k mind szar csatlakozót használnak? Mind szar termékek ezért? Az Appple egy szar cég ezért? Hm, érdekes egy vélemény...
-
törölt tag
Oneplus Nord CE 5G köszöni szépen a 13at és nagyon jól sikerült a 12höz képest is!
-
Linkin1994
senior tag
Ez az egész update dolog kicsit túl van tolva.
Az átlag embert baromira nem érdekli. Másik oldalról évek óta csak finomitgatás megy.Lényegi hatalmas dolgok már nem történnek.
Az hogy az Apple miért tud ilyen hosszú támogatást adni az is már le volt írva jó párszor.
Saját fejlesztésű hardverre kell a saját rendszerüke ráheggeszteni ami már jó pár év óta kb semmit nem változott(talán majd most a control center).Ezzel szemben droidon 100 féle hardver saját ui stb.
Ahogy olvastam redditet azért az Ios se olyan atomstabil már mint régen volt.Valószínüleg ezért is adnak hozzá lassan mindent nehogy hirtelen túl bugos legyen. -
Segal
veterán
Én is azon az állásponton vagyok hogy ami jól máködik azon ne változtass. A gyártóknak nyilván nem az lesz az érdeke, hogy megkapjam az újabb telefonok összes tulajdonságát, hanem hogy 1-2 nyálcsorgatóval rávegyenek a frissítésre ami többnyire rosszabb.
Csak manapság szeretik paráztatni az embereket a biztonsági frissítésekkel... -
elmepocok
tag
Nálam még nem volt rá precedens, hogy a frissített rendszer ne lett volna rosszabb, mint az előző. Out of the box rendszerrel a legpattogósabb mindig a készülék, utána már csak összedobnak rá valamit, hogy itt van ne' a frissítésed.
Az meg a másik kérdés, hogy pont mindegy, hogy milyen színű vagy formájú a kapcsoló az állapotsoron, kb. az utóbbi években ez változott.
-
helixP
nagyúr
válasz
kakuk.tamas #10 üzenetére
Jólvan, akkor ezen túl vagyunk, ezt elmondtad. Köszönjük a hozzászólásodat, az egész fórum ismeri az elfogulatlan véleményedet.
- Imádom, ahogy hardvert hasonlítasz szoftverhez.
- Mért végeznék kukában az alig használt telefonok?Szerencsére valahol a 8-9-es Androidtül kezdve senkinek nem lehet egy szava sem stabilitás s használhatóság kapcsán. A családban egy régi Redmi Note 4-en most szólt a bankos alkalmazás, hogy most már nem fog menni a következő frissítés felrakása a 7-es droidra. Ami akárhogy is számolom, 6 verzióval korábbi ehhez képest. Szóval azért nem akkora tragédia a "szánalmas" elterjedés.
-
m00lash
csendes tag
Kicsit úgy tűnik, hogy csak kibulizták a gyártók, hogy ha friss rendszert akarsz, akkor vegyél drága flagshipet. Apple frissül és mondjuk egy iPhone 7 még használható, de rohadt drága, amikor kijön, szóval ugyanott vagyunk. Androidos vagyok, de azért az erősebb felhasználás mellett sosem 4-5 évre volt tervezve. Vagy csak én vagyok kíváncsi és cserélgetem őket 2 évente kb.
-
m00lash
csendes tag
Jogos. Mondjuk 9-en már elég gáz karcolni, de szerintem 11 rendben van az átlagnak. Bár azért bizonyos fokú igénytelenség, hogy ez megtörténhet és így az Apple-nek nem lesz nehéz dolga. Mert lehetek akármekkora Android fanboy, be kell látni, hogy ebben az iOS mindig is jobb volt. Kocc nélkül hasít egy iPhone 8, ami még az iOS 16-ot megkapta. (bár én nem használnék már 8-ast, de működik
-
klaya86
senior tag
Maximum a tech fórumok "lakói" vannak képben az Android verziókkal és ennél a rétegnél van igény az újabbra mindig. Az átlag felhasználónak 99%-a azt se tudja milyen verziója van, és le is szarja. Sőt szerintem még a telefonnon futó UI nevét sem tudják. Az újabb android verziók is igazából semennyire sem tekinthetőek fő verziónak. Az, hogy más az animáció, ikon, háttérkép, máshol van egy két funkció, attól még az nem egy új rendszer. Reszelik a semmit. Még azt sem mondanám, hogy motorháztető alatt bármi lényegi történne. Felhasználói szemmel full lényegtelen, hogy éppen a13 ,vagy a11 fut mondjuk . Az UI/launcher frissítés sokkal több változást szokott hozni, akár funkciókban is, mint egy újabb android.
-
pusszycat
nagyúr
Én mindig frissítek amit csak lehet, és nem volt belőle galiba, de lehet csak mákom volt.
-
kakuk.tamas
addikt
Van kb 30 féle type-c szabvány. Ezt először rendbe kellene rakni, utána jöhet az, hogy kötelezünk valakit a használatára. És addig csak a sok-sok szemetet gyártják. A Type-C univerzális csatlakozó, ami pont nem univerzális.
A type-C sokkal sérülékenyebb, mint a lighting. A C-s csatit nem tudod normálisan kitakarítani, ellenben a lightinggal.
Jobb lenne mindenkinek, ha a lightingot vették volna meg az Apple-től, és azt viszik tovább. Ezerszer jobb és használhatóbb csatlakozó fajta. De szerintem ez is lesz majd a kövi generáció.
-
Cassi
őstag
Semmi "megalázó" nincs ebben, ezzel jár, ha kevesebb az eladott telefon. Az Android fejlesztését is le kellene lassítani egy kicsit, nincs szükség évenként új főverzióra. A nagy aranyláznak vége, fel kellene venni egy mérsékéltebb tempót.
-
etsmark
tag
En is rontom a statisztikat mivel Redmi Note 10s-re amikor feltettem a 12-ot sokkal rosszabb lett (mikrofonhiba, hangszorohiba, rosszabb egykezes mod). Megadtam a lehetoseget a Xiaominak hogy javitsa de nem sikerult es nagyjabol 5 honap utan ment is vissza a jo oreg Android 11, amivel azota ismet hibatlan a mukodes... Elvileg mar kijott a 13 is de en mar ugy vagyok vele hogy nem akarom kiprobalni mivel a jelenlegi rendszer tokeletes...
Amugy meg ha a google-t nagyon zavarna ez a toredezettseg akkor 1-2 evre felfuggeszthetne az uj rendszerek kiadasat.. ezek ma mar amugy is csak csiszolgatasok amiket egy kisebb update soran is hozza lehetne adni. Pl. Android 13.1 13.2 stb.. -
Terjedne az, ha minden létező telefonra feldobná az értesítést, hogy
"android13 frissítése elérhető, telepíti most?"
És mindezt úgy, hogy ténylegesen hasznos új funkciók érkeznek, kellemetlen mellékhatások nélkül (lassulás, merülés, akadás, bugok, funkciók butítása) -
sajo13
senior tag
válasz
kakuk.tamas #1 üzenetére
"Bezzeg az Apple-t kötelezni kell arra, hogy egy szar szabványt használjon kötelezően."
Nem hinném, hogy az USB-C szabvány sz@r lenne, már szinte mindenki (nemcsak telefonok) azt használja az almás telókat kivéve, mert almás McBukok már USB-C-sek.
-
manokaki
addikt
Átlag fogyasztot baromira nem érdekli hogy milyen Android van a telefonján, sőt még azt sem tudja mi az az android
Az érdekli ,hogy ne merüljön le fél nap alatt a telefon és ne fagyon le.... -
pusszycat
nagyúr
Többek között ezért is kerülnek kevesebbe a boltokban a vadiuj de már 3 éves telefonok. Láttam én S9-et is a minap viccesen olcsón. Gondolom sokat kértek érte és rajtuk maradt a készlet vagy nemtudom.
-
Jassz
tag
Inkább arról kellene egy felmérés, hogy hány ember használja elégedetten a telefonját ha nem is 9-es de mondjuk 11-es androiddal úgy, hogy fogalma sincs arról, hogy van már 13-as is.
-
kakuk.tamas
addikt
“Éppen ezért lenne fontos, hogy az Európai Unió minél előbb átvigye azt a tervezetet amely ötéves szoftvertámogatásrakötelezné a gyártókat.”
Ez nem lényeg, had legyenek a kukában az alig használt mobilok. Bezzeg az Apple-t kötelezni kell arra, hogy egy szar szabványt használjon kötelezően.Ez az Unió. Amiben nincs nekik pénz, az nem lényeg.
Új hozzászólás Aktív témák
ma Még Android 9-es telefonból is több van használatban, mint 13-asból, a Samsungot leszámítva drámai a frissítéshelyzet.
- Xiaomi 14T Pro 16/512 1év garanciával, Független!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 16 Pro 256GB Független Karcmentes/2028.04.28.gar./Akku 100%/p4248
- IPhone 8 Plus 64GB gyári független megkímélt új akku
- iPhone XS Max 64GB Független Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 100%/p4245
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest