- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- VoLTE/VoWiFi
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rick4
félisten
Szerintem is annyi van, hogy a külső rack pörgeti a vinyót amíg áramot kap, ha érkezik valami az usb felől akkor tolja az adatot, de ennyi. Lehetséges, de ez nem a legjobb megoldás... Ha meg pénzkérdés, és nem hurcolod a külső rack-et sehova, mindenképp jobb a csere, még akár egy másik márkájú belső hdd- helyes nas-ra is, ha nagy a különbség a mostani és egy másik eszközöd ára között...
-
Patice
Topikgazda
Az, hogy lekapcsolja-e az USB Station a külső vinyót szerintem függ a dokkoló "márkájától", fajtájától, az elektronikájának vezérlésétől és attól is, amire rádugod.
USB Station-ön szerintem nem múlna.
A dokkoló elektronikán már annál inkább. Olcsóbb esetben szerintem nem valószínű, hogy a külső tápos dokkolót vagy rack-et lekapcsolná. Amíg áram alatt van, addig pörögni fog a HDD.
Gyári, külső merevlemez esetén szerintem esélyes.
-
Patice
Topikgazda
Akkor kezdjük az elején.
Ha van az embernek otthon egy NAS-a, akkor nagy valószínűséggel routerrel fogja használni. A routerrel érdemes közelebbről megismerkedni, pl. port forwardolás, fix IP adás belső eszközöknek, stb.
Első körben erősen ajánlott a saját belső hálózatodon (amit a routerrel, a routeren keresztül hozol létre) adni a NAS-nak egy fix IP-t. A kereskedelmi forgalomban kapható routerek nagy része egy adott (saját) tartományban oszt IP-t a belső hálón található vezetékes, vagy vezeték nélküli eszközöknek. Ez az IP gyakran változhat, ahogy az eszközök fel- és lecsatlakoznak a routerről. (Ez a dinamikus IP belső hálón.)
A NAS eléréséhez nem árt, ha annak fix IP-je van a belső hálón, mert sok esetben ezt az IP-t kell megadni az eléréshez. Ezt ugye nagyon kényelmetlen lenne folyton állítgatni, ezért kell egy fix IP legalább a NAS-nak.
Ezt a routerben tudod megtenni, ahol valószínűleg a MAC cím alapján tudod ezt megtenni. A MAC cím, vagy azonosító egy hexadecimális kód, egy egyedi azonosító bármilyen hálózatos eszközre. Ezt a routered mutatni is fogja, a kapcsolódó eszközök listájában. A MAC címhez valószínűleg társítja majd a "Diskstation" nevet is így tényleg könnyű kideríteni melyik a NAS. Ehhez a MAC címhez rendelsz egy tetszőlege végű IP, abból a tartományból, amit a routered használ. Ezután lehet kell majd egy router restart, hoyg érvénybe is lépjen az új, már fix IP.
Ha a belső hálón megvan a NAS fix IP-je, akkor kezdhetünk foglalkozni a távoli, internet felől való eléréssel.
Az internet szolgáltatók ugyan úgy dinamikus IP használnak a legtöbb esetben az előfizetők hálózatba való kötéséhez. Én ezt hívom külső IP-nek.
Azt jól írtad, hogy ahhoz, hogy a NAS-odat elérd kívülről, az internet felől, ahhoz tudod kell a szolgáltatódtól kapott IP-det.
Ehhez tényleg létezik olyan program, ami el tudja küldeni neked, de csak gondolj bele, ehhez kell egy gép, ami folyamatosan be van kapcsolva, hogy mindig tudja napra készen, percre készen jelenteni az aktuális IP-det.
Szerintem csak ezért nem akarod folyamatosan üzemeltetni a gépedet. A NAS pont erre való, keveset fogyaszt és a folyamatos készen létben állásra tervezték. Vagy a jelentő eszköz lehet éppen a routered is.
De mindkettő DDNS szolgáltatást használ ehhez. Szóval szerintem megkerülhetetlen.Synology DDNS szolgáltatása azért jó szerintem, mert ha van ilyen eszközöd, akkor ez a szolgáltatás jár mellé. A NAS-od simán tudja jelentgetni a külső IP-det és kész. Bármikor elérhető.
Ha regisztráltál, akkor az nem fog pénzbe kerülni, nem évül, el nem jár le, nem kell foglalkoznod vele. DDNS alatt kapsz egy választott ún. host címet, ami egy állandó "dolog", egy cím, amit a böngésző címsorába kell csak beírnod és egyből elérheted a belső hálódat.
Az elérés nem elég a teljes működéshez, ahhoz tudni kell hogy mely portokon akarsz kommunikálni a hálózati eszközeiddel. Ezek a portok azok a kommunikációs csatornák, amiken egy eszközök kommunikálnak. Vannak jól ismert portok, dedikált csatornák, adott kapcsolattípusokhoz.
A Synology NAS-ok esetében is van egy lista, hogy mely portokat használják, ha "kiengeded" őket a netre. Ezek azért kellenek, hogy a NAS tudjon fogandi az internet felől is kéréseket, pl. pont egy DSM elérést.
Ahhoz, hogy a hálózatod tudja, hogy te mit akarsz elérni, ahhoz kell a port forwardolás. A DDNS-el csak a routeredig jutsz, de ott nem tudsz sok mindent csinálni, onnan kell még a port, ami ha megfelelően továbbítva (forwardolva) van, akkor az adott eszközt éred el.
A Synology NAS-ok esetében a 5005-ös (biztonságos/titkosított csatornához az 5006-os) portot kell forwardolni, a NAS nak adott fix IP-re a routeredben.
Ezután ezen a porton fogod elérni a NAS-odat az internet felől. Pl. 'DDNS host cím:5005'. Ezt beírva a böngésződbe, akkor a NAS megfelelő beállítása esetén meg kell kapnod a DSM bejelentkező felületét a böngésződben.
Innen meg már tudod hogy kell.
Remélem érthetően írtam le. Ha nem akkor jöhetnek még a kérdések.
-
dani3l
őstag
Hat en sajnos nem tudok rola, hogy NAS-ra is lenne ilyen program, bar lehet föl lehet valahogy hekkelni egy linuxos valtozatot, de ehhez nem ertek..
DDNS-t a NAS-on tudod beallitani, van is a Synologynak ingyenes szolgaltatasa. A routerben csak a portokat kell kinyitni a NAS fele a tavoli elereshez, hogyha beirod a böngeszöbe a ddns cimet, akkor automatikuson a nashoz iranyitson a router.
-
dani3l
őstag
Remelem nem veszed zokon, ha azt mondom, hogy ebböl most egy szot sem ertettem..
Minek akarod ip-vel elerni, ha egyszer ott a ddns? Pont az a lenyege, hogy ne kelljen az ip cimmel foglalkoznod..
Teljesen mindegy, mikor volt ip valtas, ha be van allitva egy ddns akkor bereigsztralja az uj ip-t es ugyanugy elered tovabbra is, mintha nem lett volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Programozás topic
- Milyen routert?
- Villanyszerelés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- PS4 Slim + VR szemüveg // Számla // Garancia //
- Steelseries Apex Pro TKL - UK ISO - AJÁNDÉK PUDDING KEYCAP
- ASUS ROG STRIX 850W GOLD Fehér / White Moduláris Tápegység
- TUF A15 FA506IU 15.6" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Samsung HW-QS700F 3.1.2 Hangprojektor (BONTATLAN!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- PNY EPIC-X RGB RTX 5060Ti 16GB / Gigabyte EAGLE OC RTX 5070 12GB videokárty 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest