Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bepi81

tag

válasz Balubike75 #3242 üzenetére

Köszi, most ránéztem az sjcamhd.com-on és 2016. június 14-én kiadtak egy frissítést.
    Egyetlen változás az eddigiekhez képest (a change log szerint), hogy ez is támogatja a 64Gb-os MicroSD kártyát.

• bepi81

tag

Sziasztok! Múlt heti nyaralás alatt azzal a jelenséggel találkoztam, hogy SJ5000 kamerám videó felvétel közben "befagyott" úgy, hogy a felvétel folyamatosan ment (képernyő is élőképet mutatott), de az expo gombbal nem tudtam leállítani (más gomb megnyomására sem reagált). Ilyen az eltelt több, mint 1 év alatt soha nem fordult elő, a kamerát elég keveset használom, így kizárnám a gomb-hiba lehetőségét is. A tavaly év vége felé az SJ5000-re hivatalosan kiadott FW van rajta.
    A megoldás végül az lett, hogy hagytam teljesen lemerülni felvételkészítés közben és kikapcsolt.
    A felvételt is rendben mentette.
    Ti találkoztatok már hasonló hibával? Jól gondolom, hogy ez valamiféle szoftveres bug lehet?

• bepi81

tag

válasz Morzsibácsi #1993 üzenetére

Én is meghúztam a határt. Nekem az volt a határ, hogy nem volt szükségem az Ambarella chipre, meg a színtévesztésre, ezért döntöttem a sima SJ5000 mellett. Ma azt mondom, jó lett volna a wifist venni a sima helyett, de megoldom a tájolást nélküle is. 30k-ért tökéletes, főleg, hogy magyar szervíz, magyar garancia van hozzá.
    A fullHD elég, hiszen 2-4k monitorom, TV-m nincs, minek tudjon akkor az 1080p-nél többet? Legyen annyi, de az legyen kvázi jó. És ezt tudja is.

Én az SJ5000X Elite magyar hivatalos árából indultam ki az előzőekben, ami 49900Ft körül van. A GoPro Hero Session 69990. És nem 20k Ft a két készülék között a különbség, hanem sokkal több. A Session kezdő ára volt az egekben (130k), de most, hogy majdnem feleződött, abszolút korrekt ár-érték arányban.

• bepi81

tag

válasz bb0t #1938 üzenetére

Tény, hogy ebben az árkategóriában nézve, az 5000X Elite egy elhibázott típus. Amennyiben javíthatók a felvetett hibák szoftveresen, akkor részben védhető a termék, de, amenyiben ezek inkább hardveres hibák, amik a túl korai piacra dobásnak az eredménye, úgy már komolyabb a gond.
    A magam részéről, ha 50-60 000Ft körül keresnék akció kamerát, lehet, hogy megtoldanám már még egy 20-assal és megvenném 70k-ért a GoPro Hero Sessiont. De ez csak az én véleményem...

• bepi81

tag

válasz szuper94 #1929 üzenetére

De a 2k az csak egy képméret, semmi egyebet nem jelent. Minőséget, meg főleg nem. Ez olyan, mint a kompakt fényképezőgépek esetében a megapixel háború. Önmagában az is egy semmitmondó adat. Tudni kell azt is, hogy a megadott megapixelhez mekkora képérzékelő tartozik.

• bepi81

tag

válasz bb0t #1931 üzenetére

Nem írtam a lassítást. Ott, természetesen van jelentősége, abban az esetben, ha az a 60 fps valós. Máskülönben kompromisszumot kíván.

Ha csak simán a felvett anyagot nézed vissza, ott nem fogod látni a 30 vs. 60 fps közötti különbséget.

• bepi81

tag

Egyébként, miért éppen az 5000Elite-t választottátok?

Korábban elég sokan leírtuk, hogy az SJCAM cam-ek közül minőségre a legkorrektebb típus az a sima 5000 és 5000 wifi. Ennek jó a hangfelvétele (bár mono), a videó és a fényképező rész élessége megfelelő környezeti fény esetén teljesen korrekt (sőt, akár PS Lightroomban kicsit még tovább is finomítható), a WB kb helyes a legtöbb esetben.
    Igaz, 1080P-ben "csak" 30fps-re képes, de az emberi szem 24-27 fps-e mellett ez lényegtelen. Az elkészült felvételek minősége ezért az árért abszolút vállalható.
    2k-4k felbontás csak parasztvakítás, ha hardveresen ehhez nincs felnőve az eszköz többi eleme...
    Értem (gondolom), hogy az újabb-modernebb típus adatlapja vezetett benneteket a választáshoz, de már az 5000 elite megjelenésétől kezdve lehetett olvasni annak az előző szériához mérten gyengébb minőségéről.

Szóval, a kérdés csak annyi, hogy miért nem maradtatok a sima 5000 (wifi)-nél?

• bepi81

tag

válasz körte51 #1747 üzenetére

Nem reális az elvárásod.
    Az SJCAM egy feltörekvő, ezáltal megfizethető (OLCSÓ!), de már viszonylag széleskörű hazai támogatással, hazai szervizzel rendelkező cég. Igaz, ettől függetlenül még kínai és alsó-közép kategóriába sorolható termékeket gyárt. Vannak kezdetleges részei, mint jelen esetben a mikrofon hangrögzítő képessége, ezek fejlesztésre szorulnak.

Ha ez neked nem megfelelő, akkor számodra nem az SJCAM kamera a megfelelő termék. Van helyette Sony, GoPro, stb. Ja, 2x-3x áron, de valamit valamiért. Ezeken már van külső mikrofon bemenet, azokkal vélhetően jelentősen jobb hang rögzíthető. Ennyi.

• bepi81

tag

Én ugyanazt a különbséget látom, mint korábban: az SJ4000 képe kékes árnyalatú, számomra zavaró.
    Az SJ5000 elite-é inkább az SJ5000+ -hoz hasonlóan sárgás. Továbbra is azt tartom, hogy a legvalósághűbb színeket az SJ5000 és 5000 Wifi adja vissza.

• bepi81

tag

válasz llaszlo #1466 üzenetére

Szia. Igen, számít a filenév is, egyébiránt csak felmásolod a .bin file-t az sd-re és behelyezed a cam-be, majd bekapcsolod. Ha lefutott a művelet, akkor kiveszed a kártyát a cam-ből, formázod, majd visszahelyezed a cam-be és már használhatod is. :K

• bepi81

tag

válasz cermi #1398 üzenetére

Az 5000+-nak a fehéregyensúlya - az SJ4000-hez hasonlóan - néha pontatlan, ebben a sima 5000-esek (sima és Wifis) egészen biztosan jobbak.
    Az általad említett felhasználáshoz én mindenképpen preferálnám a magas fps-t, így vagy az 5000+ modellt venném, vagy inkább a Xiaomi Yi-t. Utóbbinak jó a fehéregyensúlya, ugyanolyan Ambarella chip van benne, mint az SJCAM-ben. Igaz, kijelzője nincs, de Bluetooth és wifi is van rajta, így mobillal lazán kommunikál, nálad az autóban és autón egyébként sem szükséges a kijező, sztem.

Szeretnéd az 5000Wifi-t is, de azon fullHD-ban "csak" 30fps felvétel készülhet és 720p-ben is "csak 60fps. Ráadásul, ezek elvileg képkettőzős fps-ek, míg az Ambarella chipes eszközök valós 60/120/240fps-t tudnak. Utólagos szerkesztésnél ezek nagyon jól jönnek!

Én a Xiaomi Yi-re szavaznék a helyedben. :-)

• bepi81

tag

válasz bepi81 #1384 üzenetére

No, tegnap este felraktam a 8-28 jelű FW-t a sima SJ5000-esemre. Rendben feltelepült, problémát nem észleltem.

A changelog-ban leírtakkal ellentétben én nem sok változást nem tapasztaltam. Nincs magyar nyelv, persze, lehet, hogy a többi módosítás él, csak első ránézésre nem tűnt fel.
    Ami feltűnt, hogy eddig az exposure-t "-" irányban csak 2,0-ra lehetett állítani 0-ról, ahelyett, hogy 1/3-onként lehetett volna léptetni. Most ezt korrigálták, most már EV 0-tól + és - irányban is 1/3-ad lépésenként állítható az expo. De tényleg ennyi. Lehetséges, hogy a különböző felvételrögzítési algoritmusokon is finomítottak, ez majd használat közben kiderül, jelenleg menüből ennyi módosulás látszik.

Ami feltűnt, hogy a verzió infónál ez a 8-28-as jelű FW is ugyanaz a 20150821-i FW, mint, ami a monkey-s, német nyelvű oldalon megtalálható, tehát, nem két különböző tartalmú FW-ről van szó, hanem csak két különböző jelölésű, de tartalmilag azonos file-ról.

• bepi81

tag

És még 2015.08.28-án is frissült, a hivatalos sjcamhd.com honlapon el is érhető:

Lapozz lejjebb az SJ5000-hez, ami a Wifi-s alatt található: SJCAM SJ5000: SJCAM SJ5000 8-28 Firmware Download néven

Érzésem szerint teljesen hasonló dolgokat módosíthattak rajta, mint a wifis verzión, elvégre ez a kettő típus másban (wifi megléte) nem különböznek egymástól. :U

SJ5000WIFI SJCAM FW Modify History
    ———————————————————————————
    G20150827V01:
    Delete the function of burst shot, as there didn’t have enough BUF, or the camera will be in crash.
    G20150812V01:

1,Change the logo SJCAM into red and white color (Previous color is black and white) - Kezdő logó színe piros-fehérre változik

2,Revise the EXIF information of pictures - a képek EXIF információit javították

3,The file will be locked, if you press the bottom of power shortly when taking vedio.Even loop recording, the file will be not deleted. A fájlt lezárja, ha felvétel közben nyomja meg a bekapcsoló gombot, így az nem vész el. Folyamatos felvétel esetén is így tesz.

4,Modify the menu of multi language - Új nyelvek
    Support following languages:English,Dutch, French, German, Spanish, Italian, Portuguese, Simplied Chinese, Japanese, Traditional Chinese, Russian, Korean, Romanian, Polish, Czech, Slovak, Hungarian, Denmark, Hebrew, Vietnamese, Turkish

5, Modify the setting menu, as some operation without keypad tone - módosították a beállítások menüben az egyes funkciókhoz tartozó gombhangokat (?)

6,Add the function of continous shot - folyamatos expo funkciót adtak hozzá

7,Change frequency of light source to 50HZ - Változtattak az 50Hz-es frekvencián (EU-ban ezt kell használni a videók villódzásának elkerülése érdekében)

8,Solve the problem of black screen when connecting with wifi and taking vedio via APP (without SD card) - Orvosoltak egy problémát, amely fekete kijelzőt okozott, miközben video felvételt készítettek vele wifin keresztüli vezérléssel.

• bepi81

tag

Nem tudom, volt-e már szó róla, de elvileg az SJ5000-hez is megérkezett a legújabb firmware:
    SJ5000 20150821V01

Még nem tettem fel, kérdésem, Ti tudtok-e valamit erről az újabb csomagról? Mit tartalmaz? Én nem találtam hozzá leírást...

• bepi81

tag

válasz Tuya #1374 üzenetére

Vigyázz, hogy valós kapacitású kártyát vegyél, mert akadnak hamis (fake) kártyák is bőséggel.
    Nekem 2 db van: egyik egy Samsung EVO 32Gb-os, a másik egy Sandisk Ultra 32Gb-os, mindkettő Class 10-es.
    A Sandisk csomagolásán van egy 16 jegyű kód a kaparós reteg alatt. Ezt a kódot beírva a gyártói honlap validálja a kártyádat, illetve, van a how2testw nevű ingyenes program, ami teleírja, majd visszaolvassa az adatokat a kártyádról és megtudod a valós kapacitását.

A Samu nekem 3000Ft-ban van, a Sandisk 3800-ban. Mindkettő eredeti.
    A noname kártyák baja, hogy csak párszáz Ft-tal olcsóbbak a márkásaknál, viszont nagyobb velük a rizikó.

• bepi81

tag

válasz Dusi46 #1367 üzenetére

Szia,
    A win7 alatt ingyenesen letölthető a Windows MovieTalk Maker. Családi, baráti videók válásához elegendő a tudása, felhasználó barát a kezelő felülete. Én első körben ezt ajánlom.

• bepi81

tag

Ha valaki tervezi SJCAM SJ5000 cam-hez szűrő adapter vásárlását, annak üzenem, hogy sem az 52mm-es (GoPro Hero 3+ és Hero4), sem az 58mm-es (GoPro Hero 1 2 3) verzió nem jó.

Egyelőre keresek megfelelőt...

• bepi81

tag

Djuree, sajnálom a helyzetet, 50k sztem az emberek 90%-ának qrva sok pénz.
    És én ezért merem ajánlani, hogy lehetőleg az itthoni forrásokból (az eustock.hu ezért célszerű) vásároljon, mert sokkal hatékonyabb a problémakezelés (ha van).

A paypal, ha jól tudom, 45 nap múlva zárja a refund-ot.

• bepi81

tag

Az sjcamhd.com oldalon az SJ5000 modellekhez sorban jelennek meg vadiúj FW-k.

Az SJ5000 wifi modellhez 2015.aug.11-én jelent meg a legfrissebb.

Az SJ5000 és SJ5000+ modellek esetében: coming soon...

Remélhetőleg lesz hozzájuk valami leírás is, hogy pontosan mit változatnak rajtuk. :U

• bepi81

tag

válasz ironnman #1284 üzenetére

Ez mindenképpen hiba, talán gerjed valamiért. Ha garis, azonnal küldd vissza.

• bepi81

tag

válasz AttilaN #1273 üzenetére

Így van. Ezeknél csak a hátsó, 2"-os kijelzőre lehet hagyatkozni, a kamera tájolását/pozícionáltságát egyéb módon nem lehet ellenőrizni.

• bepi81

tag

válasz bepi81 #1244 üzenetére

Ebből a kis jellemzésből kimaradt egy fontos dolog, a melegedés.

Wifi hiányában NEM jellemző számottevő melegedés a készülékre még több órányi vízálló tokban történő használat után sem. Simán megmarad langyosnak a kamera burkolata. Nincsenek érezhetően eltérő hőmérsékletű helyek (akku, kijelző, gombok, stb), szóval, ilyen értelemben (is) jól vizsgázott a kamera.

• bepi81

tag

Korrigálnom kell az előzőekben írtakat... :U

Nem értem... :F

Megnéztem az EXIF adatokat és meglepetésemre, szinte azonos adatokat tartalmaz mind.

Konkrétan:
    1/1773-1801s záridő
    f/1.8-os rekeszérték mindnél
    ISO50 mindnél
    0 EV mindnél.
    A képek mérete 3Mp, nem 14Mp, mert legutóbb ezt állítottam be.

Tehát, amit nem értek: Lőttem 5db képet úgí, hogy expo előtt sorban beállítgattam az ISO értékeket, de az elkészült képek EXIF-jében rendre ISO50 érték van megadva.

Na, akkor Béláim, gondolkodjuk... :U :)

• bepi81

tag

válasz azJENŐ #1256 üzenetére

Pont nálam van a kamera, gyorsan lőttem pár képeket (14Mp méretben) különböző ISO beállításokkal, mini-tripodról.

Íme:

ISO100:

ISO200:

ISO400:

ISO800:

ISO1600:

Ilyen sok fény mellett, azt merem mondani, hogy szinte mindegy, mekkora ISO-t használsz (pontosabban, mindenképpen a 100-ast ajánlom).
    Beltérben, illetve, műfény mellett lehet eltérő az egyes beállításokkal. Figyelembe véve, hogy ez KAMERA és nem fényképezőgép, szerintem ISO200, max 400-nál nagyobbra semmilyen körülmény között nem érdemes állítani. Inkább állványra kell tenni, és úgy fotózni. Bár, megjegyzem ismét, vicces ezzel a kamerával kapcsolatban fotózásról beszélni. :))

Annyi azért látszik, hogy a képek szélein lévő fém felületek látható kromatikus aberrációval jelennek meg.
    Számomra pozitívum, hogy az egyes ISO beállításokkal is nagyon hasonló, szinte azonos expo-t választott a kis gépecske, véleményem szerint jól működik a képérzékelő, pontos a fénymérés. A kép jobb széléről sütött telibe a nap, ezért nem csoda, hogy ott az égbolt kiégett (itt látszik a hiányos dinamika-tartomány - HDR funkció nem volt bekapcsolva).
    Méretéhez képest, azonban, elmondható, hogy van az a körülmény, amikor egészen elfogadható képeket is lehet vele készíteni (ez dícséretet jelent a Panasonic képszenzornak!)

• bepi81

tag

válasz bluuzia #1259 üzenetére

Tökéletesen megegyezik a leírásod a saját tapasztalatommal. :))

Szinte túlságosan szorul a vízálló tokban a kamera, egy kézzel lehetetlen kirázni belőle.

• bepi81

tag

válasz mijos #1226 üzenetére

Sanszos, hogy belefuthattál egy korábban másnak eladott gombhibás termékbe, amit az első vásárló visszaküldött az eladónak. Utóbbi nem egészen korrekt módon, neked adta el újra, csak nem figyelt, hogy sem töltő nincs a csomagban, sem a fóliák nincsenek a készüléken. Az is valószínű, hogy német emberkének adták el (menü nyelve). Alapból ezek angol menüvel jönnek.
    Jól gondolom, hogy a kaparós részt sem te kezdted meg?

Egy dolog/észrevétel: az a legkevesebb, ha az aksi benne van a készülékben, nekem is benne volt, szerintem gyárilag volt így, mert minden más tekintetben érintetlen, original csomagolással kaptam (sima 5000 modell).

Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy az alsó oldalsó gomb úgy sérülhetett meg, hogy a vélhetően első tulaj beletette a mellékelt műanyag keretbe, csak túlságosan belenyomta a kamerát. Ekkor a keret széle beleérhet a gombba, amit nyomva tartott. A gomb nem bírta, vevő megreklamálta...
    De az is lehet, hogy szimplán gyári anyaghibás a gomb...

Tudom, hogy ezek téged nem vígasztanak, csak megpróbáltam kívülállóként végiggondolni az esetet. Részemről mindenképpen ajánlott a garanciális visszavétel, mert így a kamera használhatatlan.

• bepi81

tag

válasz istika #1250 üzenetére

Attól függ, hogy a legjobb képet videó-, vagy fotómódban szeretnéd-e... :))

Én ezeket preferálom:

Video:

Felbontás: 1080p 30fps, vagy 720p 60fps (ha szerkesztéssel lassítani szeretnéd a videó egyes részeit)
    ISO: fix 100(!)
    WB: auto (a daylight és cloudy gyakorlatilag használhatatlan bármilyen fényviszony között
    HDR: döntsd el te, hogy tetszik-e. Ha fontos, hogy az erős fényben és az árnyékban lévő dolgok is kb látszódjanak, akkor kapcsold be (ON). Ha a témád egyenletes fényben (mindegy, hogy napsütés, vagy felhős idő) van, akkor mindenképpen OFF állásban használd.
    Frequency: 50Hz (Mo.-n ez kell)

Fotó: (anélkül, hogy bárki DSLR minőséget várna el)

felbontás/képméret: elvileg tetszőleges, de jótanács, hogy a 2MHD, vagy 3M beállításnál nagyobb méretet felesleges használni. Egy fullHD TV-n is max 1920x1080 pixel a képernyőfelbontás (ez a 2MHD képméret!), előhívni, fotoshop-olni sem valószínű, hogy ezeket a képeket fogjátok, illetve, a nagyobb méretű képek csak helyrablók a memóriakártyán. Ez nem fényképezőgép, mindössze azt is lehet vele.
    ISO/WB/HDR: lásd a videónál...
    Exposure: beltérben, normál erősségű, de természetes fények (pl. jól bevilágított nappali, fedett csúszdapark) érdemes +1/3EV-t alkalmazni. Kültérben, nappali természetes fény mellett +-0,00EV legyen (ez az alapértelmezett is).
    Quality: fine (ez a legjobb)
    Sharpness: soft (ez jelenti a legélesebb módot)

Egyébként, pedig érdemes azért egyéni igényekhez szabni ezeket a beállításokat, próbálgatni, hogy melyik körülmény között mi a legtetszetősebb eredmény. Én azt gondolom, hogy a leírtakkal nagyon nem lőhetsz mellé.

• bepi81

tag

válasz AttilaN #1248 üzenetére

Nagyon jó a kérdésed, ezt honnan tudom megállapítani?

(Esetleg a leeső fps szám miatt lehet, hogy gyengébb fényviszonyok között kockásabb lesz a videó képe? Mert ilyet igen, vettem észre.)

• bepi81

tag

Köszönöm. ;)

@kellerman: Igen, biztosan jól nézne ki úgy. Itt, ennél a snittnél 0,25x a lejátszási sebesség, nekem ez is elég így, ahogy van. Számomra zavaróbb az a rész, ahol egyedül csúszok a színes csúszdavilágításban. Az 0,125x sebesség, na, azt már kockázza a kamera 60fps felvétel mellett. De bennehagytam a filmben, hogy látszódjanak a kamera határai. :)

• bepi81

tag

Gondoltam, írok pár sort az SJ5000-esem első éles bevetésének tapasztalatairól, hátha segíthet valakinek.

Családdal megjártuk újra a gyulai Aquapalotát, ahol a csúszdás, vizes kisfilmet raktam össze a Windows Movie Makerrel Win7 alatt.

Kiindulási adatok:
    720p 60fps
    ISO100
    WB auto
    HDR on

Ezek voltak a fix kiindulási beállítások, a többi mind gyári értéken. A szerkesztés és a videó felvétel terén tökéletesen kezdő vagyok, nem profi egyik sem. A cél az volt, hogy megtudjam, mennyire érdemes lassítani a felvételt ahhoz, hogy még élvezhető maradjon.

Észrevételek (nem hátrány, vagy negatívum, pusztán csak észrevételek):

A WB bizonyos fényviszonyok között hajlamos "hidegre" állítani a színhőmérsékletet, majd korrigál a helyes irányba.
    A sötét/világos átmeneteknél (csúszda alagútból kiérve a világosba) legalább 1 mp kell a kamerának, hogy korrigálja az expot.
    A videó snittek készítésekor az akku kapacitása kb 2,5 órán belül lecsökken a töltendő szintre. Ezt úgy kell elképzelni, hogy 0,5-3 perces videó snitteket vettem fel, eközben, a kijelző értelemszerűen működött (illetve 30 mp-esre volt állítva a screensaver), valamint készítettem nagyjából 2 tucat videót. Ennyit jelent a kijelző használata... Az aksi kapacitás problémáját power bankkal ellensúlyoztam, így 2x-i résztöltéssel lazán kibírta az egész napot.
    Nem avatott fotós-kamerás kezekhez jól jönne egy képstabilizátor, de odafigyelve és selfie-bottal nem vészes a hiánya.
    Vízben, vizes kézzel a szorító csavarok csúszósak, állítani lehetetlen őket. Úgy csináltam, hogy csak annyira szorítottam meg őket, hogy önmagukban állékonyak legyenek, de határozott fogással lehessen állítani a kamera pozícióját. Ekkor csak arra kell figyelni, hogy ne üssük oda semmihez (pl. csúszda falához), mert akkor elállítódhat.

Vágáshoz: (Windows Movie Maker - Win7)

Időigényes, nem félórás folyamat.
    Egyszerű kezelőfelület kezdők számára.
    Profi felhasználásra nem alkalmas.
    Sok féle átmenet, én mégis inkább az élesvágásokat használtam.
    A lassításokat a program 0,5x-0,25x-0,125x lépésekben engedi. Ezek közül a 0,25x még kompromisszum nélkül, a 0,125x már csak kompromisszumok árán ad elfogadható eredményt (utóbbi már kissé kockáz, de témától függően lehet még elfogadható mértékű).
    Gyorsítani is van lehetőség, szintén lépésekben: 1x-2x-4x-8x-16x...
    Lassítást/gyorsítást egészen egyszerűen lehet végezni: az adott videósnittben a lassítandó rész elejére állunk és rányomunk a megkettőzés gombra. Ekkor készít a program egy másik snittet, a lassítandó résszel kezdve. Itt beállítjuk a lassítás (pontosabban, a lassított sebességgel történő lejátszás) sebességét, majd ennek a résznek a végén ismét nyomunk egy megkettőzést, amennyiben tovább nem akarjuk lassítva lejátszatni az akciót és visszaállítjuk a sebességet 1x-re, vagy oda, ahová akarjuk. Nem bonyolult.
    A zene alávágása sem nehéz, időre állítható a kezdése/vége, beúsztatás/kiúsztatás ideje, hangereje szintén.
    Képeket is lehet bekeverni a videósnittek közé, illetve, lehetőség van diaporáma készítésénél (amikor csak képek követik egymást különböző átmenetekkel) arra, hogy a képeket olyan sebességgel rakja össze a program, hogy az aláfestő zene végével egyszerre legyen a képvetítésnek is vége.
    A alább linkelt film végén látható képeket a programmal fotóztam ki a felvételből pillanatképként, .png kiterjesztéssel. Valamit elronthattam, mert a képek nagyon kis méretűek, emiatt ennyire rosszak kinagyítva. Majd kijavítom.
    Videó/film mentésénél több (legalább tucatnyi) előre beállítható mentési séma van, köztük különböző OS-sel rendelkezős eszközökre (Android, iOS, Win7) és különböző felbontások szerint (fullHD, HD, stb). Létezik egy szabadon paraméterezhető beállítás is, itt az aláfestő zene minőségét is beállíthatjuk.
    A mentés folyamata közepes gyorsaságú, az én 4p:34mp hosszúságú filmem mentése 4-5 percet vett igénybe és 321Mb méretű lett, természetesen az eredeti felvétel felbontásában, 1280x720 felbontásban.
    Két filmet készítettem hasonló tartalommal, de az egyikben alkalmaztam egyszerű áttűnést a snittek között. Ez a mentést követően minden eszközön (Asus O'play, iPhone, Dell Win7 laptop) lejátszva, az áttűnések ideje alatt zavaró pixelesedést okozott. Rájöttem, hogy ha a film mentését custom-ról 720p és Win7-re szánt előre megadott beállítással csinálom, akkor a pixelesedés eltűnik. Érdemes, tehát ezt a beállítást használni mentéskor.

És végül a film:
    https://vimeo.com/135149532

• bepi81

tag

Remélem, nem gond, hogy leírom ide, de talán érdekelhet mást is:

Az eustock válaszolt emailben feltett kérdésemre az SJ5000-ez tartozó akkumlátor töltő beszerzéssel kapcsolatban.

Kb 1-2 hét múlva lesz náluk elérhető a termék.

• bepi81

tag

Ideális fényviszonyok között lehet olyan képet készíteni az SJ5000-rel, ami érdemes arra, hogy PS Lightroom-mal megdolgozza az ember. Ez sajnos nem általános, de ha tudatosan akar fotózni az ember, akkor lehetséges.
    Ehhez kvázi egyenletes fények kellenek, a nagy kontraszt (fény-árnyék) kerülendő. A kontraszt valszeg rendben lesz alapból, ahogy a WB is, én az élesítést szoktam felhúzni max 85%-ig, a részleteket (az alapérték 25-ről) 15-re csökkentem és a maszkolást (0-ról) 65-ös érték közelire állítom.
    Ezen kívül egy picit lágyítok a képen és az eredmény egészen elfogadható lesz 4Mp méretben lementve.

A siker kulcs alapvetően a megfelelő minőségű és egyenletességű fény.

• bepi81

tag

Miért van az, hogy a 720p 60fps-sel felvett videón elcsúszik a kép és a hang a lejátszáskor? A kép lassabban megy, a hang normál sebességen. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?

• bepi81

tag

Ja, a Samsung EVO 32Gb-s kártyám a h2testw szerint is 32Gb-os és 3000Ft-ra jött ki.

• bepi81

tag

válasz maj-viktor #1202 üzenetére

Kit érdekel, úgy őszintén?! Szó nélkül visszafizette az árát, én nyomtam neki a pozitívat. Naná! Hiszen, velem korrekt volt (nem igazán tudott más lenni). Hogy más hogyan veri át magát, az engem hol és miért érdekeljen? :-)

• bepi81

tag

válasz edyboj78 #1201 üzenetére

Az ára változó. Nekem sikerült valami napi akcióban 8-9 dollárért kifogni. Nagyon hasonlók (vagy éppen ugyanazok) megtalálhatók a 13-15 dolláros ársávban is. Ha keresgélsz, arra figyelj, hogy milyen méretre van szükséged. Az enyém, asszem az M-es. Az SJ5000-hez kapott dolgoknak bőven elég, még nagy is...

• bepi81

tag

válasz llaszlo #1197 üzenetére

Amit a múltkorában írtam, hogy vettem 45db olcsó microSD kártyát (6db 32Gb-os, a többi 16-os), leellenőriztem a h2testw programmal. A 32-esek valójában 8-asok voltak, de a 16-osok jóknak bizonyultak. Nem tudtam mindet tesztelni, csak véletlenszerűen választottam ki közülük 3-3 db-ot.
    Megreklamáltam az eladónál (eBay) és ő visszautalta a 6db 32-es kártya árát úgy, hogy nem kérte a kártyák visszaküldését.
    Azt írta, hogy valamiért a 32-es és 64-es kártyákkal lehetnek hibák...

• bepi81

tag

válasz axlfsi #1188 üzenetére

Hogy őszinte legyek, csodálkoznék is, ha a gyártó nem gondolt volna a nagyobb kapacitású kártyák használatára, hamár növelték a videó felbontását. Simán el tudom képzelni, hogy kezeli a nagyobb kártyákat (logikus) is, csak fura, hogy ezt miért nem írják le a specifikációba?

• bepi81

tag

válasz hp16 #1183 üzenetére

Számomra kérdéses, hogy a 2k-t jelenleg mire használnád? Ahogy elnézem, a 4000+ is "csak" 32Gb-os kártyát tud fogadni, ezzel, azonban, lerövidíti a folyamatos felvétel hosszát az 1080p-hez képest.
    Valszeg az új chip által van lehetőség a 2k felbontásra, csak érdekelne a WB-képessége is, hogy sikerült-e javítani a korábbi 4000-es típus kékes-zöldes színezetéhez képest?
    A magam részéről még nem igazán tudom beilleszteni a termékskálába a 4000+-t, lehet, hogy az előző modellek árkategóriájához képesti ugrás egy előjelként szolgál a jövőben bemutatandó, újabb, magasabb számozású (5000, 6000 modellek) árához? Tehát, tovább drágul az SJCAM-család?

Jelenleg azt gondolom, az 5000-es család 3 tagja szinte minden lehetséges igényt kielégít...

De én csak hangosan gondolkodom, nem kell egyetérteni velem...

• bepi81

tag

válasz axlfsi #1181 üzenetére

A tatyó és a bot is Aliexpressről van és tizen %-os akcióban 8-9$ körüli összegért jutottam hozzá.

• bepi81

tag

Kérdés: Az SJCAM SJ5000-hez jelenleg a legfrissebb hivatalos firmware frissítés az a 2015. 05. 26-i kiadású?

Ma reggel meg is érkezett a csomag, valóban eredeti SJCAM. A felvételek minősége rendben van, tetszik, nagyon jó a WB, teljesen valóságos. Amit hiányolok belőle a klón SJ7000wifi-hez képest, az az elektronikus képstabilizátor, minden más azonos vele, ami a paraméterezhetőséget illeti. Itt már a minőség is rendben van, olyan, amit elvártam volna az SJ7000-től is.
    Megérkezett a víz- és ütésálló kemény tatyó is a kamerához és kiegészítőihez, íme:

Egész kulturált megjelenésű lett az eszköz így.

Megérkezett az alu selfie bot is, nagyon könnyű, kinyújtott 98cm-es maximális hossza ellenére is nagyon könnyű, jó fogású kis ketyere. A rögzítője stabil, igazán kényelmes a használata. Jövő hét kedden ismét Aquapalotázunk egyet a családdal, akkor lesz beavatva minden élesben.

Annyi tuningot végeztem el rajta, hogy a gyári kijelzővédő fóliát nagyjából méretre szabtam és rendesen rányomkodtam a kijelzőre, illetve, a vízálló tok fedőlapjára.
    A firmware 20150407-ről már a 20150526 jelű.

• bepi81

tag

válasz Gamerkid #1173 üzenetére

1-2: Passz.

3-4.
    Car mode: bicajon szinte értelmetlen. Annyi a lényege, hogy, ha autóban használod dashcam-ként, akkor a szivargyújtóról töltő kábel csatlakoztatásakor automatikusan indítja a felvételt. Biciklin nincs sok értelme, hacsak nincs nálad egy power bank és hosszú kábel... :-)
    A HDR javítja valamelyest a nagyon világos és nagyon sötét (árnyékos) részek miatti kontrasztot videó felvétel készítésekor. Hatékonyságát nem ismerem, ki kell próbálni "ON" és "OFF" módban is, és úgy használni a kamerát, ahogy számodra jobban tetszik.
    A Motion Detection mozgásérzékelőt jelent. Felvételt indít (vagy készít?), ha a kamera látóterébe egy mozgó tárgy (ember, állat, jármű, stb...) kerül. Ez a funkció akkor érdekes, ha biztonsági kamerának szeretnéd használni az eszközt.
    A Cyclic Mode annyit jelent, hogy beállíthatod, hogy hány perces snitteket rögzítsen a videóknál folyamatosan.

• bepi81

tag

válasz LurkerSheik #1136 üzenetére

Így igaz, amihez konkrétan semmi kiegészítő nincs és kijelző sincs rajta... ;-) Tök jó üzlet... főleg, hogy ezután a 76 dolláron felül el fogsz költeni még 40-et a kiegészítőkre.

• bepi81

tag

válasz maj-viktor #1118 üzenetére

Oh, bocsi, nem akartam off-topicot ide, csak nem találtam az enyénnek megfelelőt. Esetleg, tudsz segíteni átemelni az általad írt topicba?

Megnézem azt a kis programot mindjárt, bár, a sportscam is 5 óra 50 perces felvételi időt jelez a 32Gb-os kártyával.
    A 16Gb-osokból, pedig a céges telefonok (Lenovo A319) 14,74Gb felhasználható kapacitást. De érdekes, amit írtál, utána nézek. ;-) Köszi.

A képek azért ennél jobbak, a minőségük attól függ, hogy tartom a kamerát. Én még tapasztalatlan actioncam-es vagyok, de lesz ez még így se... :-)))

• bepi81

tag

Sziasztok!

Múlt héten kedden megérkezett a (klón) SJ6000Wifi kamerám.
    Előre bocsátom, rendben van a cucc, de ért pár meglepetés, amit leírnék...

1. Szóval, először is, aggódtam kicsit (bár belekalkuláltam a lehetőségét vásárlás előtt), hogy megakad a vámon és tovább terhelik a cuccot áfával és vámmal. Nos, ez elmaradt, mert a ragszám utolsó két karaktere NL (azaz, Hollandia) volt, így csak a kamera vásárlási vételárába került az eszköz.

2. A csomag szubjektíven ítélve (mivel nincs összehasonlítási alapom sem a GoPro-hoz, sem az SJCAM-hez viszonyítva) teljesen rendben van, első blikkre nem találtam gagyi megoldást rajta. Kibontva, aztán, jöttek a további meglepetések: tök jó fogású anyagokból sorja nélkül legyártott adapterek, minőséginek mondható a vízálló tok.
    3. A kis kamera fogása kb 99%-ban azonos egy GoPro-éval (MM-ban megnéztem a GP-t.)

Nem recseg, nem nyeklik, teljesen stabil, az illesztései egyenletesek. Tetszik, hogy a lencse körüli fekete burkolat is gumírozott, valszeg megfelelően védi a kisebb fizikai behatások ellen is. A gombok nyomáspontja határozott, de nem üres, gagyi érzetűek. Teljesen normálisan működik minden funkciója. A hátulján 2 colos kijelző van, ami bár nem HD minőségű, a pixelek picit látszanak is, de funkcióját tökéletesen betölti, látható rajta, hogy éppen mit vesz a kamera. Ennyi a célja, nem több, nem kevesebb.
    A wifi stabilan tartja a jelet, de célszerűbb úgy csatlakoztatni a telefonhoz (iPhone 4S), hogy a telón rákeresek a kamerára és ott csatlakoztatom, mert az automata csatlakozás eltarthat akár 60mp-ig is (lemértem). Igaz, volt, hogy pár mp-en belül is összejöttek...
    Egy hiba feltűnt, méghozzá a mikrofon gyengesége. A felvételnek van egy alapzaja, olyan, mintha a 10-es hangerő skálán 1-esen lenne a mikrofon érzékenysége. Ezt még nyomozom, nem-e én vagyok a béna, vagy, hogy egyáltalán mennyi hangot kell, hogy rögzítsen egy ilyen kamera...

4. A telefonnal történő wifis kapcsolathoz a gyártó az IsmartDV nevű app-ot ajánlja és ezt mobilkód formájában fel is tünteti a kamera csomagolásán. QRreaderrel leolvastam, majd ugrás az APPStore-ba, a progi ingyenes, gyorsan fel is települt. A kamera képe a csatlakozást követően pár mp-en belül meg is jelenik a telefon kijelzőjén.
    A telefonon látható kép minősége sokkal rosszabb, mint a kamera által rögzített kép minősége, mondhatni, kifejezetten rossz, de ez ne zavarjon senkit. Lényeg úgyis az eredmény lesz...
    Amíg a telefonon nézzük az élőképet, a kis kamera természetesen kikapcsolt állapotban van, feltételezhetően energiatakarékossági okok (és funkciótlanság) miatt.

5. Az IsmartDV app, egyébként, többnyire kellemes meglepetés. A beállítások között lehet állítani a kamera fehéregyensúlyát (ami ezen kamerán amúgy nem lehetséges, de már létezik ennek az újabb, SJ7000 típusa, amin többek között EZ is paraméterezhető), méghozzá, 5 (automatikus, nappali, felhős, beltéri fénycső és beltéri izzófény) lépésben. Végeztem egy gyors videótesztet, ahol a nappali beállítást vizsgáltam. A kijelzőn és a szabad szemmel látható képek között jelentős különbség nem volt, így az a véleményem, hogy a fehéregyensúlyt fix beállításon tartva viszonylag színhelyes a kép. Igaz ez a beltéri fénycsőre állított módra is. Az automata nekem annyira nem jött be, mert hajlamos tévedni bizonyos körülmények között.
    Az app által kínált beállítások között van még pár olyan is, amit a kamera menüjéből is tudunk választani, úgy, mint sorozat mód, fotómód, videó mód, ezek felbontása, stb...

6. KÉPMINŐSÉG: Számomra ez az egyik legfontosabb szempont a témával kapcsolatban. A fotózási képessége...háááát...nem egy nagy szám. Igaz, ugyan, hogy nekem a minőség a saját Nikon D5100 + 18-105VR jelenti a minőséget, amihez hozzászoktam, nos, ez a kiskamera összehasonlíthatatlanul silányabb képeket készít. Eleve levettem a képméretet 8Mp-re, így napos időben kb 1,8Mb-os képeket készít. Ezzel szemben a szintén 8Mp-es iPhone 4S-em 2,5-3,5Mb közöttieket, ami kb a duplája részletességben. A fehéregyensúly az SJ6000-nél is rendben van, az élesség a fix végtelenhez mérten elfogadható (kb 15cm tárgytávolságtól élesnek látszik a kép), de belenagyítva elég pixeles, rossz az élsimítás.

Mondom, nekem ezek a Nikonhoz és az iPhone-hoz mérten gyenge teljesítmények, de jó fényviszonyok között biztosan lehet vele érdekes képeket készíteni.
    A videózás, viszont nekem pozitív meglepetés. Alapvetően számomra abszolút elfogadható és tetsző az 1080p-s 30fps-es felvétel, az expo-korrekció gyorsnak mondható, a színhelyesség is rendben van, egyedül a dinamika átfogása lehetne szélesebb az SJ6000-nek, mert erős fény-árnyékos témánál hajlamos a világos részeket kiégetni. Ez általában korrigálható, ha picit a világosabb rész felé billentjük a kamerát. Autóban kézben tartott dashcam-ként próbáltam, a felvételek alapján a 60km/h sebességgel haladó saját autóm és a szemben kb 50-60-nal haladó másik autó esetén is leolvasható marad a szembejövő rendszáma. Az előttem haladó autóé még erős ellenfényben (naplemente előtti negyed óra) is könnyen leolvasható marad. Ezzel együtt, sokkal célszerűbb screenshot-tal kiragadni egy-egy képet a videóból, mint fotózni azt. A screenshot .png formátumba lesz mentve.

7. Adapterek: itt néhol érzek némi olcsóságot, ami vélhetően egy GoPro-nál nincs meg. Az adapterek szorítója, bár, jó fogású, stabil anyag, de a megfelelő rögzítés nem mindig megy elsőre, vagy határozott kezet kíván. Rögzítést követően még nincs tapasztalatom, hogy mennyire marad stabil az eszköz.

8. Üzemidő: ahogy észrevettem, a leírás szerinti 75-90 perces felvételi idő teljes felbontású 1080p 30fps videó mellett kb megvan, a töltési idő sem több 2 óránál.

9. Memóriakártya: itt is a low-budget megoldást választottam. 1880Ft-ért rendeltem 32Gb-os Class10-es kártyát (a céges mobilokba összesen 45db-ot és mind jól működik!), amit behelyezve az SJ6000-be, a beállítások menüben formáztam is egyből. Ezt a magam részéről fontosnak tartom, hogy új kártyát mindig abban a készülékben formatáljunk, amiben használni kívánjuk. Az eddig lementett adatok, képek, videók hibátlanok voltak, rosszat egyelőre nem tudok mondani róluk. Mind a kamera, mind a kártya megbízhatóságáról majd később tudok nyilatkozni.

10. Összességében? 53 dollárért sztem brutál jó vétel volt. Fotózásra nem fogom használni, mert arra sokkal alkalmasabb eszközeim vannak. A kamera látószöge kellemesen széles (140 fok), szépen görbíti a teret, jó videókat készít (kivéve a hangokat), a menüje világos, érthető. A készülék user manual-ja eredeti, színes, és tökéletes angolsággal megírt lap, nem fénymásolt gagyi. Az adapterek hozzá bőségesek (bár nem teljesek). Mindezen tulajdonságok az ár figyelembevételével nagyszerűek, de kár lenne azt a hamis látszatot kelteni, hogy a GoPro nem éri meg a felárát bizonyos esetekben. Ahogy én láttam az eddigi GoPro videókat, az kevesebb minőségi korlátot szab a felhasználónak, csak ezért busásan megkérik az árát. Aki, tehát, nem szorosan ezzel foglalkozik (mint pl. én), annak valszeg kevésbé éri meg a GoPro, de, ha rendszeresen vágnék videókat, esetleg üzletszerűen foglalkoznék akció videózással, mindenképpen rászánnám a felárat! Viszont, az SJCAM csak drágább ennél az SJ6000-nél, sztem semmiképpen nem éri meg a felárat. Mondom ezt úgy, hogy tucatszámú SJCAM videót néztem meg a YT-on, és nem kápráztattak el minőségre, EZT az SJ6000 is tudja 2/3-ad áron.

11. Jövő: Már rendeltem hozzá szintén az Aliexpress-ről szélvédőre cuppantható tartót 700Ft-ért, autóba szivargyújtó töltőt 1000-ért, és egy frankó kis tatyót 2300-ért. Lehetne 3 dollárért pótaksit is, majd látom, szükséges-e...

• bepi81

tag

válasz maj-viktor #1056 üzenetére

A leginkább a hét eleji nagy 50%-os SJCAM akciót sajnálom, hogy lemaradtam róla. Akkor kellett volna lecsapnom egy SJ4000wifire. No, de már mindegy.
    Mint írtam is, meglátjuk, mi lesz, milyen lesz. Ha érdekel, megosztom majd a tapasztalatokat pro- és kontra.

• bepi81

tag

válasz maj-viktor #1053 üzenetére

Kb 5 éve regeltem az eBay-en is, az Ali-n valamivel később. Összesen van kb 150 vásárlásom. Árverés még nem volt, sikertelen üzlet (pl. nem érkezett meg a termék) is csak pár darab, de anyagilag mindig rendezve lett a végén. Ott van az is, persze, hogy minél tapasztaltabb, minél magasabb pozitív rátával rendelkező eladótól vásároljunk, de egyszer minden eladónak el kell kezdenie az üzletet. Ekkor vevőként természetes, hogy némi plusz bizalom szükséges, de az is védhető döntés, ha kihagyja az ilyen kezdő eladókat az ember. Én most belementem...
    Van Aliexpress-es vásárló védő rendszer, eBay formára... egyelőre nincs okom, hogy ne bízzak az eladóban... :-)

A kamera: Nézd, ennyi pénzért nyilván nem várok tőle egy GoPro minőséget, de nem is annyiba kerül. Nem extrem sportra használnám, hanem csak poénnak, kíváncsiságból vettem. Ezzel együtt csak alkalmi használatban lesz. Ha megyünk nyaralni pl... Lehet, hogy bejön (értsd: megfeleő lesz a videók minősége), de lehet, hogy csalódást okoz majd. Ahogy a Youtube-on nézegettem, azért vállalható a képminősége. Hogy meddig lesz jó? Na, ez valóban kérdés.

Kíváncsi vagyok az összegfoglalóra, elolvasom, köszi, hogy felhívtad a figyelmemet rá.

• bepi81

tag

válasz maj-viktor #1051 üzenetére

Természetesen tudom, hogy nem eredeti SJCAM. :)
    A hirdetésben is úgy van írva, hogy original SJ6000 style action cam W9... tehát, olyasmi, de nem az. ;)

Íme a link:

http://www.aliexpress.com/item/2015-New-Go-pro-SJ6000-Style-WIFI-Action-Camera-W9-12MP-CMOS-Full-HD-1080P-30FPS/32326319795.html

• bepi81

tag

Sziasztok!
    Új vagyok még köztetek.
    Ma rendeltem egy sportcam-et az Aliexpressről. Elvileg egy SJ6000 stílusú SJ6000 Wifi-s kis kamera. Ennek nem találtam még topicot, ezért itt kérdeznék.

Mit lehet tudni a Taiwan Sunplus 6330M típusú chipről, ami benne van? Minőségre megfelelő lesz? Valszeg nem éri el egy Ambarelláét, de nem is annyiba kerül.

Ahogy elnéztem a YT-os videókat, egy normál fullHD felbontást készíteni tudó kompakt fényképezőgép minőségét hozza. A fehéregyensúlyt jó lenne, ha lehetne állítani, erre nem találtam megjegyzést a leírásban.
    Amiért ezt választottam, az a szerintem elképesztően jó ára. 53 dollárért jön házhoz. Ez nagyon alacsonynak számít, rendszeres eBay és Aliexpress vásárló vagyok, nézegetem már kb 1 hónapja a felhozatalt. Ebbe az árba minden kiegészítő, adapter benne van, beleértve az EU-s fali töltőt is, HDMI kábelt, vízálló tokot, miegymást.
    Igaz, 1080p-ben "csak" 30 fps-t tud, de azt gondolom, ez is elég lesz nekem.
    Tetszik, hogy a GoPro menürendszeréhez hasonlóan felhasználóbarát a kezelése, de a "puding próbája az evés" lesz úgyis. :)

Várom, hogy érkezzen.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés