Új hozzászólás Aktív témák
-
megyocon
csendes tag
Ezt már próbáltam.
Installkor csak az egyik vinyót látja mindig, attól függően, hogy melyik van melyik SATA dugóra dugva. Együtt nem látja őket sosem. Olyat már elő tudtam hozni, hogy megtalálta az új vinyót a 160-ast /és csak azt/ (és be volt dugva a másik is), de amikor az első restartot kéri install közben, mikor elindulna és folytatódna a telepítés, kék halál.
Így próbáltam:
1. variáció: (csatlakozónként)
SATA_RAID1: 120-as
SATA_RAID2: 160-as
Ekkor csak a 160-ast látja
2. variáció:
SATA_RAID1: 160-as
SATA_RAID2: 120-as
Ekkor csak a 120-ast látja
3. variáció:
SATA_RAID1: 160-as
Nem látja
4. variáció:
Látja
5. variáció:
SATA_RAID1: 120-as
Látja
6. variáció:
Nem látja
Próbáltam NOVELL LINUX Live CD-vel, de az meg nem látja egyik vinyót sem. -
megyocon
csendes tag
válasz
mr_ricsi #1092 üzenetére
ASUS A7N8X-E Deluxe alaplapom van.
Az eredeti BIOS-ával nem ismerte fel már bootoláskor sem az új vinyót. BIOS-t kellett hozzá frissítenem. Azzal bebootol, de a Windows lehal indulás közben a 2 vinyóval egyszerre.
Tegnap kihúztam minden zavaró tényezőt, ami eszi az áramot, floppyt, tunerkártyát, videókártyát (betettem egy olyat, aminek passzív hűtése van), de így sem megy. Szóval szerintem a táp ad elég áramot.
Ha elindítom a gépet a régebbi vinyóval, és amikor felállt a windows, akkor nyomom rá a másik vinyót (a tápja addig is be volt dugva, csak a SATA kábel nem), bedugom a SATA kábelt, egyből felismeri a vinyót, és szépen tud egymás mellett dolgozni a 2 vinyót. Tudok egyikről átpakolni a másikra, egyszóval úgy látszik, minden rendben. Amint viszont újraindítom, újra előhozza a kék halál szindrómát.
Kikapcsoltam a rendszerhiba esetén történő újraindítást, és így megláttam, hogy mi van a képernyőn. Merevlemez-gondokat ír, hogy vegyem ki, lépjek kapcsolatba a gyártóval. Hozzak új vezérlőt, meg ilyenek. (DE HA MENET KÖZBEN DUGOM RÁ, AKKOR MEGY!)
Ezt nem értem.
Ja, és van valami különbség az alaplapon a két SATA csatlakozó között?
Az egyikre SATA_RAID1, a másikra SATA_RAID2 van írva. Az új vinyó csak akkor óhajt elindulni önmagában, ha a 2-es számú csatlakozóra van téve. Egyébként nem találja a vinyót bootoláskor. -
megyocon
csendes tag
válasz
mr_ricsi #1090 üzenetére
''És kipróbálhatod, hogy a biosban letiltod azt a vinyót, amelyikről nem akarsz bootolni. Az XP az elindulása után fel szokta ismerni.''
Ezt nem tudom letiltani. Az én BIOS-omban csak annyit lehet a vinyókkal kapcsolatban beállítani, hogy miről bootoljon: SCSI, CDROM, HDD-0, HDD-1, HDD-2, HDD-3, USB, FLOPPY, LAN, Disabled
Ha a SCSI van benyomva, akkor keresi a SATA csatolón a rendszerrel ellátott vinyót. -
megyocon
csendes tag
A Paragon - szerintem - csak akkor tudja ezt a funkcióját kihasználni, ha az illetékes új vinyó - amire esetleg az új (vagy teljesen más) rendszert tenném - már a rendszerben van, és látja, mint meghajtót. Ennek pedig akkor lenne értelme, ha valamelyikről bebootolnék, és látnám a másik vinyót is - akár még partícionálatlanul is akár -, de éppen ez a probléma, hogy ha mindkettő be van dugva, akkor nem áll fel az XP, mert kék képernyő után rebootol.
Ha már ott tartanék, hogy a paragonnak meg tudnám mondani, hogy: Na, ez az a meghajtó, amire most szeretnék tenni egy új rendszert, és intézd úgy a következő bootolást!'', akkor már régen jó lenne, a cél az, hogy egy futó WinXP-ből lássam a másik vinyót is, akármilyen formában. Utána már majd tudok vele kezdeni akármit.
[Szerkesztve] -
megyocon
csendes tag
válasz
mr_ricsi #1081 üzenetére
Ez a megoldás az én problémámra nem jó, mert itt nem 2 képről van szó. A vinyókat nem helyezgetem át egyikből másikba.
Fogtam az egyik vinyómat, betettem, ráraktam rendszert, vígan fut vele a gép. Aztán azt kiszedtem a gépből, fogtam a másik vinyómat, azt bedugtam, arra is raktam rendszert (ugyanazt - WinXPprofSP2), és azzal is vígan fut.
A probléma akkor keletkezik, amikor egyszerre mind a kettő be van dugva egyszerre. 2 SATA csatlakozó van az alaplapon, mindkét vinyónak 1-1.
És nem megy... -
megyocon
csendes tag
Sziasztok!
A problémám a következő:
Két SATA vinyóm nem fér meg egymás mellett.
ASUS A7N8X-E Deluxe alaplaphoz kapcsolódik egy 120 GB-os Maxtor és egy 160 GB-os Seagate (ST3160812AS - ez lehet, hogy SataII)
Mindkettőn van egy friss WinXPprof rendszer telepítve.
Ha csak önmagában van valamelyik, akkor simán feláll a rendszer.
Ha bedugom mindkettőt, akármelyiket is teszem elsődlegesnek (0-ás vagy 1-es pozícióba), mikor elindulna az XP, a WindowsXP logo közben (amikor fut a kis kék csík), egy általános védelmi hiba jellegű kék képernyőt villant be és újraindul a gép. Nem látom, hogy mi van írva a kék képernyőre, mert csak egy tizedmásodpercre villan fel.
Csinálja ezt úgy, hogy bármelyiket dugom bármelyik SATA csatira, kék halál.
Önmagában mindkettő elindul.
Már próbálkoztam azzal, hogy a 120-asról elindítom a Seagate DataWizzard progit, de amikor kéri, hogy indítsam újra a gépet, és dugjam be az új Seagate meghajtót (160-as), ugyanúgy kékhalál és reboot.
Csökkentett módban sem indul el. Fekete képernyő, villog a kurzor, aztán reboot.
Nem RAID-ben akarom használni őket, csak szépen egymás mellett, mint rendszervinyó és mentésvinyó.
Szerintetek mi lehet a baja? Jumpereléssel is próbálkoztam már, hátha a SataII sebességgel van baja. Lekorlátoztam, de így sem megy. Mondjuk ha egyedül van a 160-as, simán egyszerű SATA-nak látja, nincs vele semmi gond.
De nekem kéne mindkettő egyszerre.
Valami ötlet?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest