- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
RefeeZ
tag
Te figyelj már, Egon.. ki a reteknek gondolod magad, hogy ilyen stílusban írsz bárkinek? Gondolom, hogy te 2860 ELO-vel ugrottál ki abból, aki nem tanított meg a tiszteletre. Vedd figyelembe, hogy nem mindenkinek megy ennyire jól. Vannak, akik nulláról kezdik, és amíg belerakják azt a több tízezer órát - amit neked ugye nem kellett- , addig bizony húznak ökörségeket. Az ellenfele is nyilván "béna", nem pedig kezdő. Ha valaki ide jönne tanulni, te meg ezzel a stílussal elveszed a kedvét a játéktól, azzal mit érsz el? Gondolom, majd hazamegy, és elmondja mindenkinek, hogy a péhán mekkora jóarcba botlott, és ettől lesz még több olyan ember, aki alig várja, hogy isten neki is segítsen. Ja, várj.. nem! Ha segítőkész nem tudsz lenni, inkább kussolj, miccósz? Vagy még jobb.. ha nem akarsz csendkirályozni, keresd meg azokat az embereket, akik vevők a mondandódra, és add elő nekik magad.
-
No offense, de mi a célod ezeknek a partiknak a belinkelésével?
Leginkább tanulni szeretnék a hibáimból, de aztán rájöttem, hogy van egy remek "Analyze" opció a Chess.com alkalmazásában. Ebben mindig megnézem a hibáim, és az alábbiakra jöttem rá:- Azonos szintű bábut mindig le kell ütni, ha lehetőség adódik rá
- Sokszor nem veszem észre, ha egy bábut le lehet ütni
- A huszárral néha nem jó helyre lépek, lenne sokkal jobb lehetőség is(#886) sh4d0w
Linuxra van olyan GUI, amiben tetszőleges állást tudok felrakni a táblára? Engine-nek mit ajánlotok?
Engem ugyanez Windows-ra érdekelne. -
RefeeZ
tag
tényleg tetves árokba lőni való szarrágó aki nem ad visszavágót. ha haldoklik a kutyája és állatorvoshoz kell vinnie, akkor is. nem tudom észrevetted-e, de általában pont azok nem adnak visszavágót, akik tudják, hogy ha a szerencse nem az ő oldalukon állt volna a partiban, akkor meg lettek volna alázva. dehát nyilván mindenki képet 10 lépést előre gondolkodni még blitz-ben is, és ilyen sosem fordul elő, hiszen ők tudatosan nyernek.
-
Godspeed
tag
Nem, nem
) vettem "erőt" és újra megnéztem, sajnos volt egy pontatlanság amit nem vettem észre elsőre, és ez okozta a problémát
Két huszárral nehéz az élet... Tehát: "9. h3 Hb8 10. d4 Hd7" itt 10. ... Hb8d7 lett volna a helyes, mert Hf6d7 szintén jó megoldás Hd7-re.
Így már teljes a parti.
Fritz szerint sötéttel mondjuk ott 20. lépéstől lehetne jobbat választani:
20 ... Qd8-c7 helyett:
20. ... Re8-e5
21. c5-c6 Bb7xc6
22. Ng3-f5 Ra8-c8
23. Bg5-f4 Re5-e6
24. Qd1-f3 Nd7-e5
25. Qf3-g3+ Ne5-g6
26. Nf5-d4 Re6-e8
27. Nd4xc6 Rc8xc6
28. Ra1-c1 Bf8-g7 -
Godspeed
tag
Zavart érzek az erődben
"20. Fxg5 Vc7" Nem értem, hogy vezért c7-re ment, hiszen Vxg5, futó egyedül vót.
"22. Hf5 Hxe4" Sötét huszárja nem léphet e4-re levezetések alapján, max Fxe4 jöhet szóba.
"28. Vxf7 Kh8" A világos vezére nagyon szerény: Vxf7+ kéne lennie szerintem.
"32. Be8+ Bxe8" Na itt vesztettem el a fonalat, elvileg van egy sötét huszár b8-on. Így az általad leírt lépések alapján Bxe8 szabálytalan.Visszatérve a vízválasztó 15. lépéshez már látom: "15. Fg5 exd4"
Az a bizonyos sötét huszár f6-on kell lennie, b8 helyett, különben 16. Fxd8 és sötét vezérét veszti...Javaslom, hogy töltsd le az ingyenes WinChess progit, és abban rögzítsd PGN fájlba. Aztán közkinccsé tud tenni, és akkor többen többet tudunk hozzászólni.
A pgn azért jó mert textfájl, txt-ben tudsz módosítani, Fritzbe is be tudod tölteni, meg sakk.hu-n automatikusan generál pgn-t játék közben.
[About PGN]Én sem vagyok nagymester, csak néha játszok sakk.hu-n
-
Pala
veterán
Az a ''gond'', hogy a sakkban nem csak anyag van, nem szabad pusztán anyagiasnak lenni
Az idő és a tér is nagyon fontos..hiába van valakinek anyagi előnye, ha aaz ellenfél fenyegtései gyorsabban és hatékonyabban megvalósíthatók, akkor könnyen átbillenhet a mérleg.
Itt is az történt, hogy világos mattal fenyegetett, de nincs rá ''ideje'', hogy beadja (az időegység mértéke a sakktáblán a lépés... itt most nem azt kell érteni, hogy hány máosperc alatt toljuk egyik mezőről a figurát egy másikrahanem azt, hogy pl. világosnak az állásban 2 lépésnyi időre van szüksége a mattoláshoz. Sötét támadása azonban gyorsabb ennél...főként azért, mert a lépése (Vc4+) kényszerítő erejű (a sakkadás mindig kényszerítő erejű, mert nem engedi, hogy az ellenfél úgymond ''kénye-kedve'' szerint lépjen)
-
Pala
veterán
Ja szóval ez valami poénos akármi?
Mert amúgy ha az a feladat, amit Gambit mondott (azaz világos lép és mattot ad), nos azt lehetetlen megoldani a normális sakkszabályokkal (milyen egyéb van még?) ''Kevéssé ismert'' szabály, az micsoda?
én ilyenről nem tudok, ha pedig valaki nem tudja hogyan kell sáncolni vagy ''en passant'' ütni, az attól még nem kevésbé ismert
Na most megnézem újból, de hétszentség, hogy 1 lépésben itt nincs matt, erre néhány mp-n belül rájön a gyakorlott sakkozó. Biztos valami trükkös poén az egész, és nem is úgy kell érteni a feladatot, mint ahogy le van írva -
Pala
veterán
Na igen, az állás elég nehéz (legalábbis amatőr sakkozóknak eddig hiába adtam fel, 90%-ban nem tudták megoldani, aki meg mégis, az is csak véletlenül jött rá, indoklás nélkül), szóval mind mondottam, haladó szintű végjátékelmélet-ismeret kelletik hozzá. Hamarosan lesz időm, akkor írok egy kimerítő emailt, csak nem tudom mennyire legyen részletes a magyarázat (mennyire tudsz sakkozni?). Illetve nem megoldást akarok közölni (kérésedre), hanem egy ''útbaigazítást'', ami esetleg könnyíthet a dolgon.
Nah, végülis egy rövidke segítséget itt is tudok adni:
A helyzet az, hogyha a világos e-gyalog e3-mon állna, akkor az elmélet alapján (miszerint szomszédos soron lévő ellenséges, egymástól huszártávolságra lévő gyalogok esetén az erősebbik félnek (itt világos) a nyeréshez el kell foglalni az ellenséges gyalog mögötti két mező valamelyikét) világosnak oppozícióra kellene játszania és úgy közelítenie a d7 mező felé. Azonban mindez (mint említettem) csak abban az esetben lehetséges, ha a világos gyalog e3-mon áll, amíg hátrébb van, addig nem szabad az említett két mező (úgynevezett ''kulcsmezők'') felé lépni....
Röviden: világosnak arra kell játszania, hogy sötét ''kényszerből'' felvegye az oppozíciót egy bizonyos helyzetben, utána e3-mal kibillenti belőle, majd a d7 mező elfoglalásával nyer. Ez az útja a nyerésnek.
Később, ha érdekel, bebizonyítom, hogy sötét minden változatban kikap világos pontos játéka esetén (még akkor sem tud remizni, ha megpróbálja ''nyíltan'' lerohanni a c-gyalogot) -
Gambit
őstag
-
Gambit
őstag
A flyordie-on meg csomóan susztermattot akarnak adni. Valahogy így: 1.e4 c5 2.Vf3 Hc6 3.Fc4 He5 Na ezek után ritkán veszik azt észre, hogy a huszár nem csak hogy egyszerre támadja a vezért és a futót, hanem védi is az f7-es mezőt. Ilyenkor aztán bebombáznak a vezérrel (pedig a futóval is ugyanúgy matt ''lenne''), aztán csodálkoznak, hogy matt helyett leesik a vezérük.
-
Gambit
őstag
Lehet, hogy soha nem fog előjönni hasonló szituáció, de a végjátéktanulásnak pont az a lényege tudtommal, hogy a gondolkodásmódot kell megtanulni. Legalábbis a CM-ben a Waitzkin valami ilyesmit mond. Szóval a gondolkodásmódodban, és a végjátékodban szerintem igenis nyomot hagytak a tanultak. És pl. nehogy azt hidd, hogy mindenki rájön a bástyával mattolásra, mert pont a gimiben a válogatóversenyen játszottam egy olyan sráccal, aki nem tudta beadni, és leesett az órája.
Szerk: Az oppozíciós ''szabályt'' elvileg tudom, és mint tapasztaltam, te is!
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
Igen, pont ez van mindig, hogy ha nyerni akarok, akkor a végjátékhoz jó nagy előnnyel kell érkeznem, és akkor éppenhogy megnyerem végül.
Mondjuk nyilván, ha más lett volna az állás, akkor én sem cserélem le a támadás közben a vezért. De mindenképpen igazatok van, régóta tudom én is, hogy a végjátékom gáz. Mondjuk soha nem jártam sehova sakkozni, mindent amit tudok magamtól szedtem össze, meg néhány hete a CM10k is segít.
Nyilván könnyebb azoknak, akiket edző tanított gyerekkorukban, mert jó alapokkal rendelkeznek.
-
BaliTHC
tag
Megnéztem a partitokat
Gambit, nagyon szép volt a futó bátor használata, gratula érte.
Ha valakit érdekel, akkor nézze meg rMAGICr elleni utolsó partimat, büszke vagyok rá (bár nagyot hibáztam a közepén, és kellett a győzelmemhez az ellenfél figyelmetlensége is)
[Szerkesztve] -
-
VladimirR
nagyúr
ezek, amiket irtal (szabadmatt, onmatt, miegymas, amiknek mar el is felejtettem a nevet, de valami teve remlik
) engem is, es szerintem masokat is erdekelnenek, megkoszonnem, ha megirnad, mik is ezek (az en tudasom kimerul a sancban es a villaban, meg a kettot-lepo-gyalog-moge-lepessel-leutes-ben
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI AVATA 2 drón - 2026.05.20-ig DJI garancia
- Dji Mavic 2 pro - sok alkatrész
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- DJI Mavic Air 2 Fly More szett Friss vásárlás, aktív DJI Care, újszerű állapot (AZ ÁR ALKUDHATÓ)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest