- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Hirdetés
-
Mobilarena
Retro teló rajongók topicja
Gyűjtők telefonjai az összefoglalóban
RETRO beárazás topic (új)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lócitrom
őstag
válasz
quailstorm #38905 üzenetére
a minden alatt az általa felsoroltakat értettem
de valóban hasonló volt a motivációm, mert nem igazán találtam azokat, amiket kerestem. ha egyszer eljutok oda, hogy feltöltöttem ami van, akkor majd megosztom. vagy ha eljut egy értelmes szintre végre, hogy értelme is legyen publikálni, mert persze egy gépcsere után félbehagytam a szelektálást anno.
-
lócitrom
őstag
válasz
ferret77 #38903 üzenetére
anno nekiláttam archiválni ezt-azt. több is megvan, talán minden IS. de jelenleg csak egy van meg fixen rendezve és átnézve. itt van az Asha 300-hoz. korábbi kiadáshoz van teljes csomag, véglegeshez meg csak a magyar változatok. a 200-hoz úgy rémlik megvan valahol, mert van itthon egy 200-as, amit kiganéztam és akkor szoftvereztem is. a 303 nem biztos, de utánanézek annak is, ha nem sürgős.
-
lócitrom
őstag
válasz
draco31 #38891 üzenetére
ja persze nem arról van szó, hogy ez kizárólagosan nokia dolog, de a legtöbbünknek van valószínűleg olyan élménye, ami az S40-hez köthető. nyilván más gyártónál is megjelent idővel a multitasking valamilyen formában.
#38893 quailstorm
én sem gondolom. csak a kolléga felvetésén elmélkedtem. persze limitált volt az a java környezet, de azért írtak ezt-azt rá az emberek. én pl. 3510i-re raktam kódgenerátort függetlenítéshez, egy időben én oldottam ki vele az osztály egy részének telefonjait...evidens, hogy akkoriban komplex alkalmazásokat nem lehetett futtatni, de azt nem mondanám, hogy nem voltak rá alkalmazások. így kb. 20 év távlatából meg nem mondom már mikkel találkoztam, de arra emlékszem, hogy a 3510i-m rohadt sokat lógott adatkábelen, mert annyira sűrűn töltöttem fel rá játékokat meg alkalmazásokat.
de mi a gond a multitaskinggal? ez egy megközelítés. nem azt mondtam, hogy amit írok az úgy van és ezt mindenkinek így kell gondolnia. szerintem onnantól nevezhetők okosnak, hogy már erre képesek és számomra a mai cuccok külön éra. de ezt le is írtam. hogy a multitasking droidon hogy valósul meg az ilyen tekintetben nem is érdekes.
#38894 Salamander
így-így. erőforrászabáló kacatok tele bloatware-rel.#38898 novinyul
a Memo/Meego nagy durranás lett volna, de ugye az MS-nek nem állt érdekében. végeredményben csak az történt, ami általában az MS-sel szokott: megvesz valamit, mert zavarja, hogy nincs piaci részesedése és hazavágja. a Nokia csak gazdatest volt. pedig most vicces lenne ekkora erőforrásokon egy natív rendszer. nem kéne 1-2 naponta tölteni valószínűleg a telefonokat.kár, hogy az S40-t azt hiszem nem tudták visszavásárolni(?). de lehet nem is akarták. ami meg helyette van az egy vicc. a boot dallam dobozos, a csengőhangok meg mintha kazettás felvételek lennének. nem is értem mi a gyászért kerülnek ilyen telefonok minimum 20 ropiba.
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #38886 üzenetére
ez egy érdekes megközelítés. de akkor ilyen tekintetben már az S30 rendszerű telefonok is azok voltak. kezdetben ugye nem, de aztán valamikor 2004-re már lehetett java alkalmazásokat wap-on töltögetni. meg ugye nem egy telefonban már volt szabad belső tárhely, amire a különféle programokkal fel lehetett tölteni az alkalmazásokat.
aztán megközelíthető úgy a történet, hogy teszem azt azt nevezzük okostelefonnak, ami már multitask-ra alkalmas. én speciel így gondolom annak ellenére, hogy az emberek ma (szerintem fals módon) az android meg ios megjelenésével kötik össze ezt a fogalmat. tehát számomra az okostelefon az, ami alapvetően gsm kommunikációra alkalmas és multitask-ra képes. mondjuk a későbi S40-eseket nehezen tudnám hovatenni, mert azok már ugye tudták a háttérben futtatni a zenelejátszót. nem tudom ez valódi multitasking volt-e, nem néztem utána ennyire az S40-nek.
hogy valójában hol válik el ez a "retro nem/okos(?)" telefon a maitól azt nem tudom megfogni. nem tudom megfogalmazni sem hirtelen. de valahogy érzésre úgy tudnám behatárolni, hogy olyan elsődlegesen gsm kommunikációra alkalmas eszköz, ami emellett tud egyéb multimédiás dolgokat is. a mai okostelefon meg inkább egy kisebb számítógép, amin lehet telefonálni és van egy majdnem asztali szintű rendszere. nem tudom pontosan hol a határ, de egy androidos nokia szerintem semmiképp sem egy EOL+deprecated rendszerű telefon. igazából nekem az érzés sincs meg már, ami anno megvolt. nem tudom más hogy van ezzel, de nincs is meg az az érzésem, hogy a ma okostelefonnak nevezett valami az valóban egy telefon. inkább ilyen multimédiás kacatként tartom számon. a kollégát persze nem akarom innét kizárni, de szerintem egyáltalán nem retro egy androidos telefon. fura ez. most így belegondolva, hiába voltak relatíve elfogadható droidos telefonjaim, az utolsó nosztalgikus élményem az az N9-el van. ezekkel nem.
-
-
lócitrom
őstag
válasz
draco31 #38832 üzenetére
hm, ez az érdekes, mert amit linkeltél ott azt írják, hogy az az akksi S81-hez is jó. amit meg én linkeltem azok közül ez elméletben szintén S81 kompatibilis IS. tehát vagy a feltöltött kép szar és az akksi amúgy jó lenne. vagy a franc se tudja. lehet megérne nekik írni és rákérdezni, mert ezek amúgy nagyon jó akksik. legalábbis nekem egy rakat telefonomban ilyenek üzemelnek eléggé kitartóan.
-
lócitrom
őstag
válasz
draco31 #38829 üzenetére
ezt érdemes lehet megnézni. ugyan ezt az adott modellt nem listázzák, de hátha valamelyik kompatibilis lehet. mindegyik akksiról van kép, hogy hol helyezkedik el a csatlakozó.
az Asha 200 meg oldható, de ~1800 forint ellenében. máshogy nemigen. ebay-en tudok olyan hirdető mobilost, aki relatíve gyorsan old. ha érdekel írj.
-
lócitrom
őstag
válasz
chris-v #38825 üzenetére
driver? a portokat felismeri mindegyik rendszer. ME. de XP alatt is ugyanez a helyzet, bár hozzáteszem XP alatt ugye eleve nem minden program indul el az NT alap miatt. ráadásul két ugyanilyen gépem van. eredetileg az egyik egy donor lett volna, de működik és ugyanez a helyzet mindkettő gépen.
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #38814 üzenetére
mielőtt bármit elállítanék, ez jelenik meg egészen pontosan:
-
lócitrom
őstag
azt véletlenül valaki nem tudja, hogy régi Nokia szoftvereknél az elnevezésben mit jelölhetnek ezek?
W CT EURO
SSB EUROezután a nyelvi csomag/régió/stb jelölése jön. nem szolgáltató, ennyi fix. de nem jövök rá mi a különbség a megnevezések között. jellemzően párban találhatók és a jelölésben csak ez tér el.
-
lócitrom
őstag
válasz
chris-v #38818 üzenetére
szoftver az akad. a hardverrel kínlódom. két gépet próbálok felkészíteni. egy marék DCT3, DCT4 meg talán egy DCT4+ van.
#38819 draco31
ez rendben van, de semmit sem igazol. a kétezres évek elején aligha volt mindenkinek otthon szervizkábele meg nem jártak szoftvereztetni nokia üzletekbe/viszonteladókhoz. a régi telefonok java itthon fixen úgy ment sírba, hogy sosem látott frissítést. közben meg itt is van írásos emlék arról, hogy ez létezhetett. -
lócitrom
őstag
válasz
chris-v #38816 üzenetére
az nekem is megvan. de találtam még pár kósza fájlt, ami viszont arra utal, hogy volt még egy újabb. elkezdtem archiválni meg összeszedni, amik kellenek. és ekkor találtam rá. itt is keresni kezdtem és egy-két kolléga említést is tett róla jó pár éve. viszont csomagot eddig nem találtam.
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #38814 üzenetére
driverezésbe belehalok. de ha sikerül ez lesz a következő.
más: 3330-hoz tényleg létezett hivatalos 5.06 verzió? és ha igen, valakinek megvan az eredeti wintesla csomag esetleg?
-
lócitrom
őstag
válasz
draco31 #38812 üzenetére
azt hiszem ezt én még tudom fokozni. nekem van egy marék telefonom meg egy marék kábelem. de azok a buzi laptopok, amiken van mindenféle port és Windows 9x nem akar kommunikálni a tetves telefonokkal úgy, hogy szoftverezni tudjam vele...
van itthon kettő darab ThinkPad R50e, de valami gondja van a programoknak, amikor a nyomtatóporton akarnak kommunikálni. nem jövök rá mi.
-
lócitrom
őstag
válasz
tailor #38796 üzenetére
igen. alig használt, szinte új, de látszik, hogy életében egyszer azért csúszott vagy 20-30 métert rücskös aszfalton meg ha leveszed az akkufedelet, akkor azért szembesülsz azzal, hogy a jótékony, tapadást segítő dzsuva meghaladja az egészségügyi határértéket. van jófogáson valami edit nevű asszony. az pl. pár tucat nokiát árul. de pusztulat vele üzletelni és bizonyos fogalmakat egészen máshogy értelmez, mint a jóhiszemű, telefonokra kényes gyűjtő. és az ilyen amikor rájön, hogy valaki elvár bizonyos minimumokat, akkor onnantól nem válaszol és/vagy törli a hirdetést. szerencsére engem ezek az emberek már megúsznak, mert tovább nem akarom bővíteni az arzenált. egy 5210-et akartam még vagy legalább egy gyári "előlapot", mert a telefon maga az hibátlan. de ilyen már nincs. Siemens M35 vagy S35 már nem buli a nagyon lehetetlen szoftveres rendberakás miatt. már csak arra törekszem, hogy amik vannak, azokat valahogy végre mindet szoftverezzem. meg ha nagyon kell, akkor veszek egy-egy Polarcell akksit és "csá".
-
lócitrom
őstag
válasz
ferret77 #38792 üzenetére
akkor ezek szerint nem tévedtem. ezek a csoportok általában tényleg megbízhatatlanok.
az számomra felfoghatatlan, hogy már ott tartunk, hogy az ebay is tele van nem egy kínai proxy eladóval, akik újként értékesítenek telefonokat látszólag nem kínából. már szinte dominálják a platformot és olyanokba futok bele, hogy legegyszerűbb, jónak kinéző, kb. gyűjtői állapotban lévő telefonról 3-4 üzenetet kell csak azért küldenem, hogy az eladó tényleg bemutassa azt a telefont, amit értékesíteni akar, mert nem igazán derül ki semmi a telefonról valós állapotáról, előéletéről. aztán kiderül, hogy a 40k-ért adott belépő szintű 2xxx szériás nokia nemhogy nem gyűjtői állapotú, de maximum az alaplap eredeti. az akksi alatt lévő matricán meg ott virít az egyik N szériás telefon termékkódja meg modellazonosítója. rendesen hülyének nézik az embert. az ebay meg pont leszarja, ha jelzem, hogy az eladó konkrétan vadászik a tapasztalatlan vásárlókra.
-
lócitrom
őstag
válasz
quailstorm #38779 üzenetére
mármint a felsoroltakra érted? ez akkor eléggé tragikus. nem tette könnyűvé a nokia anno ezeknek a vasaknak az utóéletét.
-
lócitrom
őstag
valaki flashelt már nokia 1110/1110i/1112-t valaha box nélkül? lehet egyáltalán box nélkül? vagy esetleg 1600-át...
-
lócitrom
őstag
válasz
quailstorm #38561 üzenetére
ez az, ami számomra is homályos ennyi év távlatából. de lehet M-Bus volt nekem is, csak nincs meg vagy legalábbis marhára nem találom (van itthon egy marék cserélhető fejjel, csak azok inkább DCT3-asokhoz valóak). csak úgy rémlik, hogy ami kimondottan a saját fájlokhoz (nevezzük talán data partíciónak) fér hozzá az szoftverezésre nem jó. anno azt hiszem azzal töltöttem fel MobiMB Mobile Media Browser-rel a játékokat meg alkalmazásokat. ha jól rémlik soros porton csatlakozik.
-
lócitrom
őstag
nem vagyok benne biztos, hogy jó helyen kutakodom, de jobb opciót nem találtam.
van egy Nokia 3510i-m. igazából többször eszemben volt már, hogy szoftveresen rendbe kellene tenni, de nem sok időm volt rá. anno szöszöltem én DCT3 és DCT4 telefonokkal, tehát a terep nem ismeretlen. rolis flasher, knokix, JAF, Phoenix és etc is ismerős, meg talán van is valahol mindegyikből egy-egy telepítő, de nem biztos. boxom nincs, tehát valamilyen adatkábeles megoldás lenne jó (vagy hát valaki, akinek amúgy van és segítene, de kétlem, hogy ilyen ember lenne
). viszont az már homályos, hogy milyen. anno volt ehhez egy F-BUS kábelem (talán DKU-2, de lehet keverem). mivel ekkoriban lehetett használni különféle szervizkábeleket, így egy marék van is, csak azok ehhez nem jók és nem találom mi kell hozzá. valamint abban sem vagyok biztos már, hogy melyik szoftver tudja frissíteni. talán Phoenix. van tehát esetleg valakinek tippje vagy pont megfelelő kábele a procedúrához? hivatalos végleges gyári szoftverem szintén van hozzá, csak valahogy fel kellene rá végre valahára pakolni.
Új hozzászólás Aktív témák
A Hardveraprón született egy új kategória, a Retró telefon kategória, ahová feltehetitek az eladásra szánt készülékeket és alkatrészeket, valamint az ezekkel kapcsolatos keresési hirdetéseiteket. A kedvezmény számotokra az, hogy más topikokkal ellentétben ezeket a saját hirdetéseket nyugodtan belinkelhetitek ide a topikba, így mindegyikőtök számára látható, elérhető, kereshető.
Tehát a topikban továbbra is tilos a hirdetés az eddig megszokott, ide csak beírom formában. Ezt továbbra sem megengedett, és az ezt megsértők moderálásra kerülnek.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest