Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • PistiSan

  addikt

  Szia, köszi az írást érdekes volt, a végén azokra is gondoltál, akik nem feltélnelül rendelkeznek publikus ip-vel, szerverrel, és a tailscale mint használható ingyenes lehetőség remek ajánlás.
  Ami engem még érdekelne, írtad hogy saját openwrt-t is lehet fordítani, erről szívesen olvasnék magyar nyelven.

 • adika4444

  addikt

  Kiváló cikk, egy kiváló VPN megoldásról. Napi szinten használom kb. 2020 óta, és ha nem kell az l2 funkcionalitás (Openvpn tap), akkor számomra egyeduralkodó. Amióta pedig MikroTik RouterOS7 stabil, azóta a VPS-eimet is így érem el, a tunnel a routeren van kiépítve.

  üdv, adika4444

 • xabolcs

  őstag

  Amiről így nyilatkozott, az a Jason A. Donenfeld által létrehozott és fejlesztett WireGuard nevű biztonságos hálózati alagút (vagyis VPN).

  A fenti, elso oldalrol kiemelt szovegben levo link mire szeretne mutatni a net-next repo mostani HEAD-je (8720bd951b8e "Merge branch 'net-dsa-microchip-common-spi-probe-for-the-ksz-series-switches-part-1'") helyett? :B

  Koszi az irast, nagyon jo kedvcsinalo! :R

  aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

 • DarkByte

  addikt

  Köszi! :R Ezt elrakom későbbre, tervben van hogy beüzemelem a MikroTik router-emmel majd. Elvileg Android-ra is van korrekt kliense, hogy az itthoni dolgokat elérjem útközben.
  Munkában már aktívan használjuk egy ideje, tetszik hogy milyen lightweight és fürge az egész.

  Meg se ismertelek elsőre a videón, még 2014 körül üzleteltünk valamit az egyetem alatt, nem is mostanában volt, az is igaz. :)

  [ Szerkesztve ]

 • stopperos

  senior tag

  válasz PistiSan #1 üzenetére

  Szia, köszönöm. Az openwrt témából is körvonalazódik egy cikk, csak előtte meg kellene futtatni még a helyi nagyobb openwrt-sekkel, hogy szakmailag rendben van-e. Bár ez off téma ide, de ha régi tp-link-re való openwrt kellene valamivel, akkor tudok neked fordítani a sajátom alapján. De erről mindenképpen lesz írás, mert az elmúlt egy hónapban pár hétvégém ráment a témára.

  #3 xabolcs Egy space benne maradt, javítottam a cikkben. De helyesen.

  #4 DarkByte Az android kliens nekem is fenn van, userspace-ben fut. Nem mintha ez gond lenne. Igen, régen volt. De még mindig Szegeden vagyok, csak már nem egyetemi körökben.

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • sztanozs

  veterán

  Köszi az írást, btw iOS kliens is van én az összes almás eszközömmel használom...

  JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

 • Mr Dini

  addikt

  Fantasztikus cikk! :) Ritkán van hasonló a PH!-n.

  Én is ezer éve használom ahol csak lehet, mert gyors és nem igényel robosztus konfigot, illetve valóban nem válaszol akármilyen kérésre, így nem szúrják ki a botok, hogy hol fut a VPN-em és nem foglalkozik az otthoni router üres CPU idejében brute force-szal.

  Ugyanakkor számomra a legnagyobb előnye számomra egyben a hátránya is. A megszokott kliens-szerver architektúrával szemben semmiféle megbízható mód nincs arra, hogy az egyik fél tudja, a másik gép éppen elérhető-e. Emiatt teljesen jó arra, hogy úton-útfélen belépjek az otthoni netre, de folyamatos kiépített kapcsolatot nem tudok változó otthoni IP-n kialakítani. Maximum úgy, ha van egy statikus IP címmel rendelkező VPS-em, erre kapcsolódik az otthoni router és a nálam lévő eszköz is. Egyéb esetben, még dinamikus DNS szolgáltatással is kénytelen lennék folyamatosan pingelni a hosztot, hogy tudjam, mikor érdemes újra-csatlakozással próbálkozni.

  Illetve a L2 támogatást sajnálom, jó lenne a DLNA megosztás és egyéb ármányok miatt. Van példa arra, hogy valaki a wireguard alapján összehozta, Zerotier a neve (tailscalet nem ismerem), de sajnos ez is commercial termék és nem valami népszerű.

  Kis korrekció viszont. Írod, hogy:

  Androidra a Play Store-ból elérhető, de ez userspace-ben fut. Csak törekvés van arra, hogy ott is kernelszintű támogatást kapjon.

  Már jó ideje elérhető root és megfelelő kerneles támogatás segítségével Android alatt is a dolog, automatikusan fel is ismeri az app. Jó ideje így használom, remekül megy:

  Illetve ugye egy ideje már az összes Android kernel tartalmazza: [link] Csak érdekes mód API-t nem írtak hozzá, ezért kell még a mai napig is rootolni a használathoz.

  De a userspace teljesítménye sem rossz szerintem hordozható eszközökre.

  Sose köss bele az antikvitásba!

 • beef

  őstag

  válasz Mr Dini #7 üzenetére

  A Zerotier-nek van free verziója, 25 felhasználóig.
  Egyébként elég ismert gamer körökben, mert sok LAN only játék ezzel működésre bírható.
  Van MikorTik, Ubiquiti, OpenWrt, Android, NAS-ok támogatása is.

 • Mr Dini

  addikt

  válasz beef #8 üzenetére

  Jaja, tisztában vagyok vele. Self hosztolni is lehet. Ki is próbáltam, de pl a mikrotik kliens nem tudta a hardveres gyorsítást, a mobil kliens meg elég egyszerü. Nem rossz kezdeményezés, de ha nem lenne commercial, talán jobban fel lenne kapva.

  Sose köss bele az antikvitásba!

 • agent_k

  senior tag

  Nagyon jó írás. Kedvcsinálónál több, szájbarágósnál kevesebb. Szakmabeli vagyok, de az openvpn-nel tett próbálkozásaim mindig egy kicsit olyan "meh" szájízt hagytak maguk után. 15 év után már az egyszerűséget keresem és a wireguard ezt tudja. Pihole-al együtt használva úgy, hogy csak a dns lekérdezéseket kergetem át a vpn-en, sebességcsökkenés nélkül tudok reklámot is blokkolni mobileszközökön.

 • yodee_

  őstag

  Sziasztok!

  Hetek óta próbálok egy openwrt routert beállítani, hogy normálisan csatlakozzon a mikrotik szerveremre. Eljutok odáig hogy a kapcsolat létrejön, de amint feláll a wg kapcsolat a két router között az openwrt routerre kötött eszközök nem érik el az internetet, és azokról a gépekről nem érem el az openwrt routert sem. Nagyon érdekes a felállás. A peer-nél az allowed addresses résznél mindenképp kell a 0.0.0.0/0 és a ::/0, vagy tölthetem úgy is ki ahogy mikrotiknél? Tehát engedélyezem a wg interface tartományt, és a távoli router tartományát? Tűzfal vagy valami egyéb beállítás esetleg?

  Ez alapján próbáltam

  Köszönöm

  Huawei P30 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M800

 • stopperos

  senior tag

  válasz yodee_ #11 üzenetére

  Szia,
  A hálózatok összekapcsolása résszel még csak kísérletezek, mert eddig még ilyen kérés nem futott be, hogy meg kellett volna oldanom. Így nem fogok tudni rá válaszolni teljesen. Viszont van pár gondolatom:
  1) A 0.0.0.0/0 azt jelenti, hogy egy route jön létre minden forgalomra, ami az openwrt eszközre érkezik és a wireguard interfész felé küldi. Én azt próbálnám meg első körben, hogy csak a wireguard hálózatot veszem fel ide. "AllowedIps" Ez segítené a tesztelést.
  1.1) Majd egy az openwrt routerre csatlakoztatott eszközről megpróbálnám pingelni a mikrotik szerver wg ip címét. Ha sikerül akkor az openwrt-n rendben van a routing, ha nem akkor a tűzfalnál kell a forwarding-ot (továbbítást) és masquerade (álcázás) szabályokat létrehozni a zónák között.
  1.2) A leírásban az álcázós részt megtaláltam, de a továbbítást nem. Menj rá a lan=>wan sorban a szerkesztésre és az alján a forwarding engedélyezett hálózatoknál a wan mellé vedd fel a vpn hálózatod.
  2) Ha 0.0.0.0/0 -van akkor tudod-e pingelni a mikrotik wg IP címét akár kliensről akár az openwrt-ről. Valamint a WAN port IP címét és a google 8.8.8.8-asát kellene megnézni ugyanígy.

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • stopperos

  senior tag

  válasz Mr Dini #7 üzenetére

  Köszönöm a korrekciót, én nem foglalkozom telefon root-tal, és emiatt nem is mélyedtem el ebben a témában. De ez megér egy frissítést.

  #6 sztanozs: Én azt a gyümölcsös világot csak külső szemlélőként figyelem meg. Nem tudom, hogy milyen állapotok vannak és miért kell fizetni. ;]

  #10 agent_k: Nem ígérek semmit, de tervben van pár nemmindennapi alkalmazás. Ha elég téma összegyűlik (pl ilyen a dns forgalom is) akkor írok egy folytatást. De ez nem 1 éven belül lesz.

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • PistiSan

  addikt

  válasz stopperos #12 üzenetére

  Véletlen válaszra mentem, új hozzászólást akartam. :(

  Tailscale-el kapcsolatban, ha már említetted a cikkben, felmerült bennem, hogy más helyi hálózaton lévő eszközt el lehet e érni valahogy.
  Rákeresve van leírás a tailscale oldalán, a 3 lépés végrehajtása után, sima local ip címen elérem az összes eszközömet, nagyon durva. A 20 eszközös limitből így csak 1-et használ el. Egyenlőre a szolgáltató megbízhatósága a kérdés számomra, bár ha google fiókkal lépsz be, akkor adott a 2 lépcsős azonosítás. Kicsit félek, hogy rajtuk keresztül, ha meghackelik őket, bejöhet akármi is, bár ha saját magad hostolod a szervert a WireGuard-nak, azt is megnyomhatják.

  [ Szerkesztve ]

 • Mr Dini

  addikt

  válasz PistiSan #14 üzenetére

  A zerotier ugyanezt tudja és minden komponense selfhostable.

  Sose köss bele az antikvitásba!

 • yodee_

  őstag

  válasz stopperos #12 üzenetére

  Én is routeingra gyanakszom, mivel létre nem hoz semmit, a leírás meg nem említi.

  Huawei P30 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M800

 • body007

  addikt

  Köszi a cikket :)
  Le is cseréltem a router-en futó openvpn-t tailscale-re :R Nem akartam mókolni a router fw-t , h a wireguard ott fusson

  [ Szerkesztve ]

  Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

 • ekkold

  senior tag

  Mikrotik-mikrotik, és mikrotik - windows kliens között is használok wireguardot elég régóta.
  Win7 esetében a wireguard minden indításkor új interfészt hoz létre (nem azt használja amit korábban létrehozott. Így egy idő után tele lesz a registry halott interfészekkel. Úgy tudom Win10 esetén is hasonló a helyzet, csak kevésbé látványos. Erre létezik valamilyen megoldás?
  A másik amit tapasztaltam, hogy a dinamikus IP-hez rendelt hosztnevek esetében, amikor változik az IP, azt nem követi a Wireguard, azaz megszakad a kapcsolat, és csak a Wireguad kapcsolat ujraindítása után áll össze újból. Magyarul a kapcsolat megszakadásakor nem frissíti a hosztnevekhez tartozó IP-t. A mikrotiken ez megoldható, ha készítünk rá valamilyen szkriptet, de ez nem túl elegáns megoldás. Van erre valami jobb megoldás?

  Esetleg elképzelhető, hogy ezek a hibák javítva lesznek, vagy már van is rá megoldás, csak én nem ismerem?

 • ekkold

  senior tag

  válasz Mr Dini #7 üzenetére

  Mikrotik esetén a layer2 megoldható EOIP-vel. Annak idején linuxra is találtam EOIP-t, de nem sikerült működésre bírnom. Más operndszerre sajnos szintén nem találtam működő EOIP megvalósítást, pedig elég ügyes dolog lenne.

 • yodee_

  őstag

  válasz stopperos #12 üzenetére

  Jelenleg addig szenvedtem el magam, hogy az openwrtre kötött eszközök elérik a mikrotik hálózatot és a mikrotiról elérem az openwrt-t. Viszont az openwrt eszközökön nincs internet elérés. Mi lehet a gond?

  config interface 'wg0'
          option proto 'wireguard'
          option listen_port '13236'
          list addresses '10.13.250.2/30'
        option private_key '***************************'

  config wireguard_wg0
          option description 'WG-Yodee'
        option public_key '****************************'
          list allowed_ips '0.0.0.0/0'
          option route_allowed_ips '1'
        option endpoint_host 'host.dyndns.org'
          option endpoint_port '13236'

  A wireguard interface-t a WAN tűzfal zónába tettem.

  [ Szerkesztve ]

  Huawei P30 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M800

 • stopperos

  senior tag

  válasz ekkold #18 üzenetére

  Szia Windows 7 esetében nekem csak a 32bites rendszeren voltak ilyen problémáim. Windows 10 (64bit) nem tapasztalom. A megoldás nekem az lett, hogy a Windows 7 elé tettem egy OpenWRT-s eszközt, és a VPN címtartományára állítottam tűzfal szabályt, hogy Wireguard-on keresztül menjen.

  A másik problémádnál: a DNS által feloldott IP cím milyen gyorsan frissül? Nálam csak addig állnak meg a dolgok, amíg a névfeloldás új beállításai szét nem terjednek. Ha ez sok idő nálad, akkor érdemes tailscale-re váltanod, hogy ne függj a változó IP címektől.

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • stopperos

  senior tag

  válasz yodee_ #20 üzenetére

  Még mindig tűzfal gondod van, milyen szabályok vannak benn?

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • ekkold

  senior tag

  válasz stopperos #21 üzenetére

  64 bites Win7-ről van szó, több helyen is próbáltam. Külföldi fórumokon is keresgéltem, volt is erről szó, de akkor annyival elintézték, hogy ez a windows hibája. Win10 alatt is hasonló történik, csak nem olyan látványosan, de a registrybe szemetel... de ezek szerint nem sokan ismerik ezt a problémát.

  Az IP változást elvileg könnyedén kellene tudni kezelnie a wireguardnak, hiszen ezzel is reklámozzák, hogy mobil eszközön sem szakadnak meg a kapcsolatok, akkor is ha minden változik. A gyakorlat viszont az, hogy ez csak addig működik jól, amíg legalább az egyik oldal fix IP című. Persze az is lehet, hogy csak a mikrotik implementációban van ez a bug. De elég sokan használnak scriptet a wg interfész újraindítására mikrotiken...

  Persze a hibái ellenére is tök jó a wg, és talán egyszer kiforrja magát.

 • Mr Dini

  addikt

  válasz ekkold #23 üzenetére

  Nem, ez szándékosan van így és nem csak mikrotiken. A dolog akkor működik jól, ha van pl egy fix IP-s szervered és erre csatlakozol bárhol a világban a mobiloddal. Ekkor akár lépkedhetsz mobilon mobilnet és wifi közt, menni fog, mivel a mobillal a szerver IP-je felé küldessz csomagot, így az megérkezik oda, a wireguardot pedig nem érdekli a forrás IP, hogy honnan jött a csomag, hanem azt nézi, hogy vissza tudja fejteni a kulcsával, s ha igen, akkor válaszol rá a feladónak.

  Viszont ha pl egy dinamikus IP szerverhez kapcsolódsz és van hozzá DDNS cím, akkor csak a kapcsolat felépítésekor fogja feloldani az IP-t és végig azon fog próbálkozni. UDP, szóval abszolút stateless a dolog, fogalma sincs, hogy a távoli IP-n már rég nem fut wireguard, lelkesen küldi oda a csomagokat.

  Sokan emiatt valóban folyamatosan pingelik szkriptekkel a hosztokat, vagy wg-ben állítanak persistentkeepalive-t és azt nézik, hogy ez megtörténik-e gyakran stb.

  Más megoldás nagyon nincs.

  Kiforrni meg nem hiszem, hogy kiforrja magát, direkt ilyen egyszerű az egész és szerintem ez nem is baj. Én csak az L2-t hiányolom, de kétlem, hogy valaha is lesz. Már a multicast ötletét is elvetette Jason.

  [ Szerkesztve ]

  Sose köss bele az antikvitásba!

 • ekkold

  senior tag

  válasz Mr Dini #24 üzenetére

  A wg nem kliens-szerver alapú, hanem egyenrangú a két oldal. Ez alapján elvileg bármelyik oldal IP címe változhat. Persze ha az egyik oldalon nincs megadva a másik oldal IP-je vagy domén neve, akkor az nem tudja kezdeményezni a kapcsolatot. Viszont nekem olyan kapcsolat is szokott megszakadni, ahol mindkét oldalon meg van adva a domén név, és persze ugyanúgy megjavul az újraindítástól. A működés filozófiájába nem illik bele ez a megszakadás, szerintem csak egy bug, vagy egy nem jól kidolgozott részlet.

 • yodee_

  őstag

  válasz stopperos #22 üzenetére

  Én is erre gondolok, de nem jövök rá hogy hogyan lehet megcsinálni a megfelelő tűzfal és routeing szabályokat. Jelenleg ennyi a tűzfal:

  config defaults
      option input 'ACCEPT'
      option output 'ACCEPT'
      option forward 'REJECT'
      option synflood_protect '1'
  config zone
      option name 'lan'
      option input 'ACCEPT'
      option output 'ACCEPT'
      option forward 'ACCEPT'
      list network 'lan'
  config zone
      option name 'wan'
      option input 'REJECT'
      option output 'ACCEPT'
      option forward 'REJECT'
      option masq '1'
      option mtu_fix '1'
      list network 'wan'
      list network 'wg0'
  config forwarding
      option src 'lan'
      option dest 'wan'
  config rule
      option name 'Allow-DHCP-Renew'
      option src 'wan'
      option proto 'udp'
      option dest_port '68'
      option target 'ACCEPT'
      option family 'ipv4'
  config rule
      option name 'Allow-Ping'
      option src 'wan'
      option proto 'icmp'
      option icmp_type 'echo-request'
      option family 'ipv4'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-IGMP'
      option src 'wan'
      option proto 'igmp'
      option family 'ipv4'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-DHCPv6'
      option src 'wan'
      option proto 'udp'
      option dest_port '546'
      option family 'ipv6'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-MLD'
      option src 'wan'
      option proto 'icmp'
      option src_ip 'fe80::/10'
      list icmp_type '130/0'
      list icmp_type '131/0'
      list icmp_type '132/0'
      list icmp_type '143/0'
      option family 'ipv6'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-ICMPv6-Input'
      option src 'wan'
      option proto 'icmp'
      list icmp_type 'echo-request'
      list icmp_type 'echo-reply'
      list icmp_type 'destination-unreachable'
      list icmp_type 'packet-too-big'
      list icmp_type 'time-exceeded'
      list icmp_type 'bad-header'
      list icmp_type 'unknown-header-type'
      list icmp_type 'router-solicitation'
      list icmp_type 'neighbour-solicitation'
      list icmp_type 'router-advertisement'
      list icmp_type 'neighbour-advertisement'
      option limit '1000/sec'
      option family 'ipv6'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-ICMPv6-Forward'
      option src 'wan'
      option dest '*'
      option proto 'icmp'
      list icmp_type 'echo-request'
      list icmp_type 'echo-reply'
      list icmp_type 'destination-unreachable'
      list icmp_type 'packet-too-big'
      list icmp_type 'time-exceeded'
      list icmp_type 'bad-header'
      list icmp_type 'unknown-header-type'
      option limit '1000/sec'
      option family 'ipv6'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-IPSec-ESP'
      option src 'wan'
      option dest 'lan'
      option proto 'esp'
      option target 'ACCEPT'
  config rule
      option name 'Allow-ISAKMP'
      option src 'wan'
      option dest 'lan'
      option dest_port '500'
      option proto 'udp'
      option target 'ACCEPT'
  config redirect
      option dest 'lan'
      option target 'DNAT'
      option name 'SSH'
      list proto 'tcp'
      option src 'wan'
      option dest_ip '10.13.6.1'
      option src_dport '4173'
      option dest_port '4173'
  config redirect
      option dest 'lan'
      option target 'DNAT'
      option name 'luci'
      list proto 'tcp'
      option src 'wan'
      option src_dport '80'
      option dest_port '80'
      option dest_ip '10.13.6.1'

  Semmi extra, egy luci és egy ssh van nyitva. Ezeket Én vettem fel.

  Huawei P30 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M800

 • stopperos

  senior tag

  válasz yodee_ #26 üzenetére

  Nem értem rá a témával foglalkozni a munkahelyi dolgaim miatt. Most viszont én is megszenvedtem egy site-to-site vpn-nel. A tűzfal résszel minden rendben volt, de valamiért nem mentek át a csomagok a wireguard alagútján.
  Kiindulás ez volt:
  Nálam mikrotik hAP ac2 (RouterOS 7.5):
  * wan: 192.168.0.2/27
  * lan: 10.40.7.1/27
  * wg: 172.16.222.150/24
  AllowedIps = 172.16.222.0/24

  Máshol archer C20i (openwrt-22.03):
  * wan: 192.168.1.150/24
  * lan: 10.3.40.1/27
  * wg: 172.16.222.120/24
  AllowedIps = 172.16.222.0/24

  Felhőben virtualbox (Ubuntu 22.04.1):
  * wg: 172.16.222.1/24
  # A klienseknek megfelelően az AllowedIps.
  AllowedIps = 172.16.222.150/32
  AllowedIps = 172.16.222.120/32

  Amit meg akartam oldani, hogy a 10.40.7.0/27 hálózatból el tudjam érni a 192.168.1.0/24 és 10.3.40.0/27 hálózatban lévő gépeket. A 172.16.222.0/24 hálózaton ment a ping minden irányba. A mikrotik-en felvettem az AllowedIps közé az a másik hálózat IP tartományát és ugyanezt visszafele is az archer-en. Valamint a route-okat az egyik hálózatból a másik wg interfész címére.
  * mikrotik: AllowedIps = 172.16.222.0/24,192.168.1.0/24,10.3.40.0/27
  * archer: AllowedIps = 172.16.222.0/24,10.40.7.0/27
  A route szabályokat nem írom ki.

  Ekkor még nem ment a ping. A traceroute pedig azt írta, hogy az első hop (172.16.222.1) még sikeres, viszont utána timeout.
  ...
  Itt kellett visszaemlékezni az általam leírt sorokra: "...és csak olyan csomag fog a hálózati csatolón megjelenni az alagút túloldalán, amelynél a forrás IP és a titkosítási kulcs is megfelelő. Ezt hívják kriptokulcs alapú forgalom irányításnak."

  Tehát hiányzott még egy-egy módosítás a virtualbox gépen:
  AllowedIps = 172.16.222.150/32,10.40.7.0/27
  AllowedIps = 172.16.222.120/32,10.3.40.0/27,192.168.1.0/24

  Ezek után működött a ping a 10.40.7.0/27 hálózatból a 192.168.1.0/24 és 10.3.40.0/27 hálózatba. Valamint az archer-ről a 10.40.7.0/27-ba is ment a ping.
  Összegezve:
  Meg kell azt nézni, hogy a wireguard alagútba bejutó csomagok átjutnak-e és az AllowedIps hiány miatt nem dobódnak-e el. A traceroute segíteni fog.

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • promnet

  csendes újonc

  Napi szinten használva, nekem eddig pozitiv. Egyszerübben belehetett állitani, mint az openvpn-t szerintem. Mobilról is egy kattintás és már otthoni dolgokat simán láthatom.

Új hozzászólás Aktív témák