Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Riddick77

tag

válasz kenwood #44 üzenetére

A dolog így működik ahogy írtam,a ref. kártyán valószínű olyan hűtő van ,ami jó eséllyel elég hangos ventilátor mellett próbálja kordában tartani a hőfokot. Ha,tippelnem kéne azért működik még ,mert a rárakott hűtő olyan,hogy kikapcsoláskor a fennmaradó hő x részét elvezeti fokozatosan,és nem alakul ki hirtelen hőingás amitől elrepednek a BGA golyók. Szóval lehet ,hogy úgy tervezték meg a hűtőt véletlenül,de a ref.hűtések olyan hangosak általában,hogy elég kevés embert ismerek akinek olyan van a gépében.

Amit láttam már élőben,hogy elromlott melegedéstől...

többféle 5-6 éves notebook. Intel /AMD vegyesen,sok ,notebook szervizesek tudnának mesélni.

Nálam elromlott VGA AMD Radeon 68xx seriábol 2db.

Konzolokból amit láttam:
    X360 első 4-5 séria 80% feletti elhullás 3év után. /100-80C volt belőve gyárilag a hűtés!/
    Xbox slim 1-2-3 széria 2-3 év után nagy számban hullanak. /80C körülre belőve ,az északi hidak forrnak hűtetlenül/
    Ps3 első 3 széria 3-5 év alatt 7x% feletti elhulllás.

Mindenképp ajánlott ezeknek a melegedő alkatrészeknek az ütemezett karbantartása,hővezető paszta cseréje a garancia idő lejárta után azonnal. Valamint portalanítás,és notebookoknál a hővezető gap pad cseréje,mert láttam pár kilyukadtat,elporladtat a nagy hő miatt.
    Szóval,szerintem,nem tesz jót a termék élettartamának a nagy üzemi hőmérséklet. :N

Csak,ezért is érdemesebb modernebb terméket vásárolni,mert jó eséllyel kevesebb hőt termel,halkabban energia takarékosabban üzemel.

• Hobbbyt

őstag

válasz kenwood #44 üzenetére

Az öreg, referencia hűtős kéknyákos Sapphire HD4870-em a 4. gazdájánál (én voltam az 1.) tavaly nyáron adta meg magát, pont olyan embernél aki jártas a BGA forrasztásban is. Az ő véleménye szerint a több éves kemény hőterhelés hatására egyszerűen elöregedett GPU környéke és egy szép napon az egyenlőtlen hőterhelés miatt fellépő belső feszültség hatására a lábak elengedték a nyákot, és a vezető réteg is elpattant alatta. Emlékszem, hogy annak idején bios szinten ráncigáltam meg a bajszát, nagyon/még forró(bb) fejű lett és nem volt ritka a 85-90 fok sem egy jobb nyári napon. Ebben a túlfűtött állapotában élte le egészen eddigi életet.. szinte biztosnak véljük, hogy a halála pillanatában már 100° fölött volt.. hisz az egész hűtése úgy nézett ki mintha teletömködték volna koszos vattával. :D Szóval a probléma létezik, de sok év kell hozzá.. és nem a 70-80 fokokkal van baj. A HD5850-em is gyakran volt 80 fok fölött de a 4870 után cseppet se izgultam. :D

• Riddick77

tag

válasz kenwood #40 üzenetére

Szerintem meg simán árt a magas hőmérséklet. A BGA ólommentes forrasztások elpattantak a nagy hőingástól ,a túl forró környezetben lévő kondik meg kiszáradnak idő előtt. Mondhatom azt is,hogy tapasztalat.

• Olajka02

aktív tag

válasz kenwood #40 üzenetére

Az hogy tönkre mehet, nem csak a GPU-ra értendő, hanem más egyéb részére is kártyának...
    Tehát itt aleszcuzammen az egészre vga-ra értettem (hűtő, annak alkatrészei, más elektronikai egységek, pl.: ram, vrm és egyéb). Lehet hogy sok idő, de biztos, hogy nem használ neki.
    Még ha trothlingol is egy karesz, azt már akkor teszi, amikor átlép egy a gyártó által nem határértéknek megszabott mértéket.
    Ha ez csak 10-40 mp, és ezt többször megteszi, az már nem lesz jó...
    Szerintem.

Volt egy MSI R9 290 Gaming-em (2 cserekártya után, u.a. a típus mindegyik), nagyon magas hőfokokkal üzemelt, több órás játék után szemetelni kezdett a memória, de nem trothlingolt...
    Leállítottam, lehűlt, aztán minden ment megint elölről (melegszik, egy idő után szemetel)...

Szerintem a nem megfelelő hűtéstől tönkre mehet egy kártya.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés