Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

válasz cyanide #59 üzenetére

ezt nem teljesen értem. hogyan lesz egy elektromos bojler hatásfoka kevesebb, mint 100%? ahogy én gondolom csak a szigetelésnél tud veszteség keletkezni.

• lapa

veterán

válasz lapa #41 üzenetére

basszus. valaki legyen szíves törölje, nagyon hulladék itt a net. bocs és köszi.

Azt hittem írtál rá egy scriptet.... :D

[ Módosította: philoxenia ]

• lapa

veterán

bocs ez hosszú lett...

talán ott kezdeném, hogy kiépítettem nemrég egy kisebb 12v hálózatot otthon. rengeteg érdekes eredmény jött ki.

a leglényegesebb dolog, hogy az adapterek rengeteget fogyasztanak. Amiket én mértem 60-70% körül voltak. korábban az ADSL modem meg a router (asszem nekem is a DI-524 van, 4 port, no wifi) 10w felett fogyasztott összesen. aztán a router tápja elhalt, és vettem egy használt FritzBoxot. nekem a DI-524-re magasabb érték rémlik egyébként 3,4-3,6-nál, valami 5 körül volt. Nem emlékszem biztosan. Lényeg, hogy most a FritzBox 2,4w + 15%, kiváltva a modemet és a routert is.

a +15% úgy jön ki, hogy a hálózathoz egy 85%-os FSP Zen 400 tápot használok, ami minden károgás ellenére már kis terhelésnél is megüti a 80%-ot. tök üresen 7w-ot eszik, onnantól 20-30w környékére már eléri a 75%-ot és megy felfelé. mivel a noti meg a Fritz 7/24 megy, az alap terhelés már megvan. a noti nagyjából 20-22w-ot eszik, amiből lejön a saját DC/DC átalakítási 85% hatásfok. éjszaka kikapcsolt panellel a “szerver” meg a fritz 34w-ot fogyaszt az FSP-re (egyszerűbb VOLTCRAFT bigyóval) mérve.

a notinál két dolog a lényeges: tápról ha beleszakad az ember se tud akksis fogyasztást produkálni, mert hát ugye még csak 21. század, hova a nagy sietség. a másik, hogy a másik noti (ami a tévé) ugyanilyen DC-DC táppal 2w-ot eszik standby-ban. igen, ez kábé 15-20%-a a működési fogyasztásnak. régebbi notikban lehet emulálni az akksit, ha az 12v körüli. akkor azt hiszik, hogy elemről mennek és visszafogják magukat. jellemzően a 20w-ot evő noti 12w-ot eszik akksiról. ez a nem mindegy.

ja, a notis tévé egy DVB-S tunerrel 42w fullscreen, de lehetne jóval kevesebb is egy kisebb teljesítményű notival. meg persze ebben benne van ugyanaz a 7 watt FSP veszteség, amit ha a szerverhez csapok már csak 34w jön ki (a korábbi 130w tv + 26w erősítő ellen). találtam kis dobozka hangfalat USB táppal hozzá, a célra megfelel. jellemzően fülessel használjuk.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés