- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jacint78
addikt
válasz
Vidual001 #93 üzenetére
Megoldható, de ehhez is mikrovezérlő kell, ami a PWM növelésére álítgatná az RGB ledek áramát egyik szinről a másikra változva.
ViZion
Azért nem ellenállással vezérlik, félvezető dolgozik benne, de valóban alul vannak hűtve. A multkor amúgy utánanéztem au aqua kompúter vezérlpknek, valóban puccos, grafikont is készít, a lejátszandó szám címét is kiírja (rööhej) de az sem képes pontos fordulatot beállítani és tartani.
-
jacint78
addikt
válasz
don_peter #85 üzenetére
Nem, a PWM-nek semmi köze a fordulat visszajelzéshez az már nagyon régóta van a ventilátorokban azért 3 szálasok, a PWM a plusz negyedik szál. Olvasd el a cikket van feszültségszabályzós variánsa is, ami egyfajta kapcsolóüzemű DC-DC konverterként működik, tehát jó hatásfokkal szabályozza a feszültséget.
-
jacint78
addikt
válasz
don_peter #83 üzenetére
Van tacho jel a ventilátorról, az élváltás ideje van mérve, ebből következik, hogy csak olyan ventilátorral üzemképes ami vissza tudja jelezni a fordulatot. Ha megszűnik a jel (megál, vagy megszakad a ventilátor) akkor két másodperc után 100%-ra emeli a PWM-et és ott is tartja amíg nem jön jel, bekapcsoláskor 75%-al indít, hogy könnyebben induljanak a ventilátorok.
-
jacint78
addikt
válasz
Blindmouse #79 üzenetére
Azért egy pcit más, ha előre írt könyvtárakkal mozgatsz motrot, vagy teljesen egyedi programot írsz, pláne, ha a program sebességéről van szó, nálam a kijelző meghajtástól kezdve, a fordulatszám figyelésig minden saját kód.
kenwood
Szerintem te nem vagy tisztában a néma szó jelentésével..
-
jacint78
addikt
Nyílván azonos fordulatról van szó, de, ha ugyanarra a hőtőbordára van rakva két ventilátor az annyival nem hatékonyabb, minta a vízhűtés, mert azoknál a felület kevés, itt viszont megvan a hűtőfelület és ez a borda eléggé szellősre van csinálva, ezért is jó. Vannak bordák amiken nehezebben jut át a levegő, ott sokat segíthet a második ventilátor, amúgy már csak egy van rajta, mert az egyik bedöglött és lusta voltam másikat applikálni rá.
-
jacint78
addikt
-
jacint78
addikt
600-as fordulaton valóban néma marad, de terhelve 600-as fordulaton 100°C-ig engedtem és ment volna még, ha nem álítom le. Jól ismerem a hardvereket (pláne a húzott 920-at) és tisztában vagyok a leírtakkal, de fordulat emelés nélkül túmelegedne, max fordulaton pedig hangos az üresjárathoz. Amúgy jelen felállásban játékban 70, stresszelve 80°C-os.
-
jacint78
addikt
Igen, valami hasonló lenne egy továbbfejlesztett konstrukció, de megoldható lenne úgy is, hogy rövid gombnyomásra a ventilátorok között váltana, míg picit hosszabbra a kiválasztott ventilátor beállításai bukkannának elő.
kenwood
Azért kifejthetnéd, hogy pontosan mitől tud olcsón néma lenni, mert a hűtő eleve nem olcsó, bár az olcsó elég relatív.
Persze az alaplap is tudja szabályozni a ventilátort, de ahogy azt kifejtettem, nem biztos, hogy a felhasználó igényei szerint tenné. Eddig egyedül egy Biostar TP55-ös lapban volt alaposan beállítható a ventilátor vezérlése, azzal elégedett is voltam.
-
jacint78
addikt
Ez annyit tud, hogy meghatározható egy hőmérséklet ami alatt a beállítható minimum feszültséget tartja, ha e hőmérséklet fölé ér, akkor elkezdi emelni a feszt egy beállítható maximumig. Ezen már legalább álítható valami, de 25K-ért már nem árt. Mellesleg az ilyesmi leírva szépen hangzik, de a gyakorlatban előfordulhatnak furcsaságok és belátható, hogy én megoldásomban sokkal aprólékosabban beállíthatóak a paraméterek, ráadásul a fordulat is pontosan van tartva. Ha melegebb egy ventilátor akkor többet forog, ez annyit jelent, hogy beállítod hidegen mondjuk 5V-ra pörög 600-at, majd egy bemelegedés és felpörgés után csak 700-ra ál vissza ugyanannál a feszültségnél, na az én megoldásomnál ilyen nincs a 600. az 600 marad, melegen kb. 3%-al alacsonyabb a PWM 600RPM fordulatt mellett, mint hidegen.
-
jacint78
addikt
válasz
Chuck Norris #43 üzenetére
Ha ez be van álítva, de amúgy láttam már annyira megfagyott gépet, hogy reset.-re sem reagált..
-
jacint78
addikt
Szerintem ez már funkcionalitás szempontjából felesleges lenne, így is lehet álítani elég részletesen, persze piacra szánt kütyü esetében lehetne ezzel puccosítani a dolgot az igaz. De ahhoz először a hardvert kellene rendbeszedni, kéne hozzá valami szintén puccos kijelző és persze több ventilátor vezérlésére kellene alkalmasnak lennie.
ZSZS-CMSC
Igen, tényleg úgy tűnik, hogy manapság már a 4 ventilátor is kevés lenne, de van erre is ötletem.
-
jacint78
addikt
Én csak akkor írok programot, ha nagyon muszáj. PC-re még életemben nem programoztam, csak PIC-re írok ilyesmiket, inkább a hardveres része érdekel a dolognak.
Magával az UART PIC felőli részével nem lenne gondom, de ami a PC-t illeti elkezdeni sem tudnám, de nem is lényeges számomra. A vezérlőt tervezem 6 ventilátorosra, ráadásul modulárisra bővíteni, na az lesz szép móka, de egyenlőre még erőt gyűjtök.
-
jacint78
addikt
Amikor a gép megfagy, akkor végtelen cilusba kerül és dolgozik, mint a barom, a kék képernyő ezt hivatott megakadályozni az igaz, de nem mindíg sikerül neki. Ekkor a vezérlő szoftver nem megy ugye, viszont a processzor dolgozhat 100%-on...
hcl
Köszi, de nem tervezek ilyesmit, mint mondtam ez a része a dolognak nem érdekel, legfeljebb később, ez az utolsó lenne amivel foglalkoznék.
távcsőves
Ami fetet látsz a nyákon az valami alacsony ellenállású P csatornás FET, ez azért jó, mert jó hatásfokkal dolgozik, ráadásul közel tápfeszig lehet szabályozni a feszt, nem 11.2V-ig, mint a bipoláris tranyós megoldásoknál. A nyák nem valami szép, fotózva készült, ráadásul sima papírra nyomtatva.
-
jacint78
addikt
válasz
macilaci78 #13 üzenetére
Miért lenne 6? 39-34=5, 34 egésztől 39 egészig dolgozik, de nem is értem ezt az egészet. A tizedes pontok nagyon gyakran vannak használva, a fordulat az egyetlen amikor nincs.
V.Dave
A passzív hűtésnek semmi értelme, mivel az asztal alatt van a gép, semmit sem hallok a hangjából, HDD sincs benne.
bkercso
A paszta olyan mértékű kiszáradásához ami a régi gépeknél előfordul egy évtized kell. A szenzorok adataihoz nem lehet hozzáférni gányolás nélkül, esetleg szoftverrel, de az nem véletlenül lett kihagyva, teljesen jó ez így.
-
jacint78
addikt
válasz
macilaci78 #9 üzenetére
Igen, tizedes pontok vannak ezért hívom nyolc szegmensnek, persze maguk a karakterek klasszikus hét szegmensesek.
-
jacint78
addikt
Ez rám főleg jellemző, nagyon ritkán találják el a gyárak az én ízlésemet, a monitorom is maszek.
Sose ertettem , valaki segitsen legyszives : ez megis miert jobb megoldas , mint szoftverbol vezerelni a ventiket ?
A szoftver leállhat, kifagyhat, ráadásul kékhalál közben nincs az a szoftver, ami a kiakadó processzor mellett tovább dolgozna, hogy konkrét legyek. Ez nagységrendekkel megbízhatóbb megoldás bármilyen szoftveresnél, ráadásul pontos fordulatot egyik szoftver sem tud tartani.
Meg úgy alapban utálom, ha mindenféle hülye tweak szoftver fut a gépen, a VGA-t is a biosában tuningolom, így nem kell hozzá semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest