- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Google Pixel topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vettem egy érintőképernyős HP elitebookot, na abban 4200-as hdd (ilyen 1.8 colos vagy mi mütyűr) volt gyárilag, na az már a szopás netovábbja volt. Az az a kategória, amire már nem tudsz olyan light rendszert tenni, amivel kényelmesen lehetne használni...
Ekkor rájöttem, hogy elég nagy baklövést követtem el a gép megvásárlásával. Cseréltem ugyan olcsó kínai ssd-re abban a méretben a hdd-t, azzal jól ment a gép, csak aztán az ssd meg behalt... Végül eladtam a gépet az eredeti vinyóval, jó pár ezret bukva a hülyeségemen, hogy pénzt adtam ilyen hdd-vel szerelt gépért. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oh jajj, ne is említsd az 5400-as hdd-vel megáldott olcsó consumer laptopokat... 10-ből 9-et Windowszal adnak el, amire még kapsz előtelepítve egy rakás gyártói szemetet, hogy élvezd...
Rühellem ezeket a tákolmányokat, van 1-2 ilyen a családi környezetben. Egyik ilyen Core i3 + 8GB lassú ram + 1TB 5400-as hdd-vel megáldott gépen a 1809-es Windows frissítés telepítése másfél órát vett igénybe.Persze, occsó'é vették a gépet, de hát na. Másfél óra win update telepítés azért odaver...
Szóval értem, hogy egy átlagos word meg excell szerkesztéséhez egy P3-as gép is elég lenne, de közben se az MS oprendszerek, se a weboldalak nem abba az irányba fejlődtek, hogy kíméljék az erőforrásokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem lassult le... oké, de soha nem is volt gyors.
Az előző cégnél nekünk is volt ilyen 6..8 órát kibíró netbookunk, hdd-vel, részleteztem lentebb. Egy Mint Xfce ami még annyi erőforrást se igen kér mint egy XP az egész normálisan ment rajta, de azért ha be kellett tölteni egy weboldalt mert kellett valami gyári cumót letölteni vagy ilyesmi, akkor kapartad a falat mire a lassú proci + hdd páros megoldotta a feladatot.
Szóval lehet neked nem szenvedés egy ilyen gépet használni, de mi nagyon utáltuk. Mikor kint szívsz a terepen, csinálod a melót amivel mindig akadnak bonyodalmak de azért mennél még emberi időben haza miközben feleslegesen percek mennek el a gép lassúsága miatt, akkor már fejben tervezgeted a gépet érő munkahelyi balesetet...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem az, hogy gyorsabb... Inkább ég és föld a hdd és az ssd közötti különbség boot és programidőkben. Mikor vettem egy echte kínai 8GB-os "kingfast" ssd-t az ebayen és betettem a nagyszüleim Core2-es gépébe, akkor a Debian bootideje a Firefox betöltésével együtt mérve 45 másodpercről 15 alá esett, mindez alig került pár ezer forintba.
(klónozva lett az egész háttértár, szóval még az új telepítés dolog se játszik
)
Btw miért kínoztad magad azzal a netbookkal?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nyisziati #356 üzenetére
Azért 2 perc boot idő az bőven sok egy XP-től. Sokáig volt XP-m, ennyire lassan egyik gépen sem bootolt, pedig már csak a W10-es időkben vettem SSD-t, addig HDD-ről ment minden. A 10 perces W7 boot meg teljesen képtelenség, valami nagy gebasz van azzal a géppel.
Gondolom satás hdd van bent AHCI módban, és nem régi IDE-s rettenet.quailstorm: a HD2000 széria volt az első UVD-t tartalmazó Radeon széria. Az még elég kezdetleges, de nem lehetetlen, hogy a böngésző tudja használni. Már ha driveres szinten meg van csinálva, mert már régóta legacy kártya, támogatás nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nyisziati #351 üzenetére
Az ATM egy más tészta, mert egyrészt XP embedded futott / fut rajtuk, másrészt azok privát hálózatban dolgoznak, a netről nem érhetőek el.
Most, hogy végleg megszűnt az XP támogatása remélem további szolgáltatások, programok is azt fogják mondani neki, hogy nem. Szép és jó volt anno, de ha a Vistát nem is nézzük, a Win7 megjelentével már akkor is eléggé értelmetlenné vált a használata, mostanra meg már ön és közveszélyes cselekedet.
Már egy asztali google drive szinkronizáláshoz is Win7 kell minimum... Nem akarok senki zsebében turkálni, de egy normális gépet ssd-vel összedobni amin szalad a Win7 nem egy megoldhatatlan feladat, ha egyébként internet előfizetésre van lóvé.
Vagy átállni Linuxra, mert azokat a játékokat amiket még tud vinni az XP, szinte biztosan viszi a Wine Linux alatt és akkor egy modern oprendszered van... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
quailstorm #348 üzenetére
A csak videó nézés az más kategória a YT-n, az megy régi böngészőn is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nyisziati #329 üzenetére
Az összehasonlításod fals, mert az XP nem csinál előtöltést a ramba, míg az újabb oprendszerek igen, mind a boot mind pedig a programok számára, ezért látsz lényegesen nagyobb ram fogyasztást. Ha benézel a feladatkezelőbe, ott le is írják ezeket a dolgokat... Emlékeim szerint a fizikai ram adott százalékát használják erre a célra, így ha több ramod van, többet fog befogni az előtöltésre, amit persze felszabadít, ha kell.
Btw, foltozatlan oprendszer + downgradelt chrome a neten... legalább a Windows tört?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#73495296 #283 üzenetére
A fényerő csökkenése nem cáfolja a konteót (ami nem konteó), az az izzó eredetileg 30 vagy 60 wattos volt, kézzel feltekert szén izzószállal. Az, hogy mostanra, lassan 120 év után már csak egy éjszaki fény erejével világít, az csak az izzószál természetes öregedését mutatja. Megnőtt ellenállás -> lecsökkent áram -> lecsökkent fényerő.
Semmi értelme összehasonlítani a ledes lámpákkal, azok biztosan nem fognak ennyi ideig működni mert vagy a gyengén megtervezett meghajtó elektronika fogja beadni a kulcsot, vagy a nem eléggé hűtött diódák adják majd fel a harcot, maximum pár év után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A másik oldalon meg ott a minőség problémájának kérdése. Nemrég volt a mizéria a 1809-es W10 frissítésnél, hogy tűntek el utána komplett mappák elég sok embernél, aki az OS által szolgáltatott mappákba pakolászta a dolgait.
Ilyen, kevés gyártói tesztelésből fakadó gondok is okozhat komoly gondokat egy cégnek. Nem mindenhol foglalkozik azzal komplett IT részleg, hogy mikor milyen frissítést lehet telepíteni egy gépre. Dolgoztam nagyobb cégnél ahol mindössze annyi volt az IT kontroll, hogy a belső hálós gépeket évente 1-2 alkalommal felengedték a netre és akkor válogatás nélkül minden addig megjelent frissítést feltoltak rájuk. Ennél komolyabb IT részleg meg már csak nagyon nagy cégnél fordul elő.Előző cégemnél full Linuxon csináltunk mindent és telepítettünk le Linuxos rendszereket. Egyik ügyfél cégénél minden hálózati és munkával kapcsolatos dolog Linuxon ment és működött. Az anya cég külföldön viszont hallani sem akart Linuxról és erőltették a teljes, jól működő infrastruktúra lecserélését Windowsosra egésze addig a pontig, amíg odakint be nem kaptak egy cryptolocker fertőzést a teljes hálózatukra. Nem meglepő módon az itthoni hálózatra nem tudott átterjedni a cucc.
Úgy egyébként a sok konfig szüksége dolgot nem támasztom alá. Elég sok gépet is megcsináltunk készre, dobtunk rájuk egy Mint-et, kapott egy frissítést és ment a gép. A szkennelésre meg írták / írtuk neked lentebb, hogy valószínűleg csak szerencsétlen eszközöket fogtál ki.
A többi dolgot nem vitatom. Pl. az Adobe egy kellemetlen cég ebből a szempontból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jelenleg az egyik legnagyobb Linux kernel kód hozzájáruló a Microsoft, nagyon sok kódot bepakoltak a kernelbe a virtualizációs meg egyéb témába, de kellett is nekik, hogy menjen az Azure felhőjük.
Úgy egyébként asztali vonalon melyik kiadással / asztali környezettel vannak ezek a rossz tapasztaltaid?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyértelműen nem arra gondolt.
Ha elfogadjuk a nem bugos szintnek azt a bugszintet, amivel egy asztali Windows alatt találkozol, akkor egy asztali Linux disztró se bugosabb. Konkrétan a patch keddekre gondolok MS oldalon, ahol elég tekintélyes mennyiségű javítást adtak már ki. Magyarán mindegyik oprendszer bugos valamennyire, mert emberek írják őket. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyanús volt az alacsony fogyasztás, de a Via Eden megmagyarázza. A gond ezzel az, hogy nagyon szűk az a terület, ahová ilyen szerény képességű processzor elegendő teljesítményt nyújt.
Ha nem valami nagyon elvetemült ipari programot kell rajta futtatni, akkor egy 5-öd ekkora ARM-es board megoldja a feladatot, GUI-val, soros portok, hálózatok kezelésével és még alacsonyabb fogyasztással, igény esetén érintőképernyővel együtt. Előző munkahelyen ilyen ipari cuccokat telepítettünk cégeknek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ismerem ezeket a dolgokat én is, nagyon sok cégnél jártam ilyen-olyan cuccot telepíteni, volt ott minden. Volt, hogy az akkor 300e forintos IP kamera csak IE6 alatt volt vezérelhető valami activex dolog miatt és már IE7 sem volt jó neki, nem hogy más böngésző.
Tavaly az akkori cégemnél volt egy eeepc jellegű netbook rajta XP meg Mint. Egyszer rászántam 6 órát, hogy lefusson a lemezkarbantartó meg a defrag, de utána is 2 perc felett maradt a bootideje az XP-nek, hiába takarított ki 16GB-t. Szerencsére csak a legritkább esetben kellett az XP-hez nyúlni, mert minden hálózatos dolgot meg tudtunk csinálni a Mint Xfce-n, ami jelentősen gyorsabban futott a gépen. Az se volt szélvész, már tervezgettük, hogy véletlen átmegy a kocsi azon a netbookon...
Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy egy P4 .. Core2 kategóriás régi gép idle fogyasztása érdemben kevesebb lenne, mint egy mai Ryzen R3-as vagy Core i3-as gép fogyasztása. A korabeli tápok hatásfoka is jellemzően alacsonyabb volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SchumiBácsi #184 üzenetére
Mivel nincs rá DX12, így mikor egy hibás sata kábel miatt meghalt a C partícióm két éve, akkor már nem raktam vissza W7-et. Kár érte, az volt az utolsó Windows amit szerettem használni, mert jól össze volt rakva és még ki is nézett valahogy.
Szóval nekem nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SchumiBácsi #181 üzenetére
Ezeket tudod játszani Linux alatt Wine-val is, vagy esetleg a PlayOnLinux / Lutris segítségével. És akkor egy modern oprendszer van a gépen.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amit azon a hardveren még meg tudsz csinálni egy XP-vel, azt gyorsabban és biztonságos, támogatott környezetben tudnád csinálni egy LXDE-s Linuxal mint pl. a Lubuntu LTS, és a felület se térne el túlzottan a megszokottól.
core i7: ingyenes progival is el lehet ezt érni, vagy fizetős tweak tool kellett hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Futás, futópályák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Trollok komolyan
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest