Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz zzolika #299 üzenetére

Ez teljesen így van. Nem referencia de az én mobilom már muzeális darab, 10éve volt gyártásban. A 2013-as jégvihar után további 6db akkuval toldottam meg az egyébként sem rossz üzemidőt amit addig 2akkuval egyébként elértem. Mivel egyáltalán nem volt villany napokig és a családban fellelhető okostelefonok a második nap folyamán már csak szeletelődeszkának voltak jók, én még vígan böngésztem a netet, hogy még is mi a picsa van odakint :D

Most 2019-be úgy döntöttem hogy még kitolom az idejét, ezért még 4db teljesen új akkut veszek hozzá amiből kettő már megvan, mert a 6 darabos széria lényegében bontott, és ebből a fele olyan hogy ha használom a telefont akkor úgy viselkedik mint egy mai okostelefon (hamar lemerül) - többet nem szabad szervizből akkut venni :D

Ezenkívül vettem még headsetet is mert a zene is fontos. Ha ősszel nem válik be az extra akkukapacitással bíró Energizer mobil, akkor továbbra is marad a Nokia E72. Mailezni meg egy-két fórumot elolvasni, zenélni nekem továbbra is tökéletes.

A billentyűzet még jobb: 12éves Ideazon Merc Gaming és igencsak szarban leszek ha tönkre megy, mert nincs utód. Szerencsére ezalatt időközben tévedésből vettem egy angol kiosztású megoldást ami azóta is nullkilométeresen van a dobozába. Ha a membránok kifekszenek abban amit most használok, az újból teszem is át ;]

Kár hogy akkoriban nem vettem vagy 5öt belőle, pedig tudásához mérten nem is volt drága...

• robohw

aktív tag

válasz zzolika #299 üzenetére

Ezt én nem így látom.
    Az újabb mobilokat nem azért vásárolják, mert a reklám elhiteti velük, hogy azok jobbak, hanem azért, mert azok tényleg jobbak mint a régiek. Szebbek, jobb a felbontásuk, nagyobb a memóriájuk, a kijelzőjük, többet tudnak. Legalábbis átlagban.
    A TV-k esetében is ez van. Régen, 10-11 éve egy 23 inch-es HD Ready TV is 120 ezer Ft-ba került, ma pedig egy kétszer, háromszor akkora kijelzőjű TV kerül ennyibe, ami full HD, D-LED-es, esetleg még okos is.

Az, hogy egy videomagnó, vagy DVD lejátszó régen volt 4 kilogramm, ma pedig a kevesebb anyaghasználat és a magasabb integrációs fok okán csak másfél kilós, nemigen befolyásolja annak élettartamát. De ha mégis, akkor is, 10 családból legalább 8-nál a kuka tetején landol 4 éven belül, jó eséllyel még működőképesen és jön helyette az újabb. Ezt most lehet érteni DVD lejátszó mellett szinte minden más műszaki cikkre.

Ezt vegyük csak a világ minden készülékére. Az látszani fog, hogy nem mindegy, hogy évi (hasamra ütök) 10 millió készülék anyagából mekkora hányadot reciklálnak. A négy kg-os készülék 70 %-át, vagy a másfél kg-os 70 %-át. Mert a különbség tonnákban mérhető. És az sem mindegy, hogy te a vásárláskor a másfél kg-os készülék anyag és szállítási költségét fizeted meg, vagy a négy kilogrammosét.
    Tételezzük fel, hogy te jobban járnál a szerinted jobb minőségűvel, amiben "megvan az anyag", de mit sem ér az egész, ha te a 100 vásárlóból csak egy vagy, esetleg öt százalékot képviselsz. A többi 95 százalék csak pazarolna azzal, ha vastagabb lemez borítaná azt a DVD lejátszót, amit 3 év múlva úgyis kidob, ugrálni meg amúgy sem akarna rajta, tehát a kevesebb anyag is megfelel számára.

Elektronikailag viszont nem lehet a szükségesnél kevesebb anyaggal dolgozni. A minimumot ugyanis mindig a kor technológiai fejlettsége hatázozza meg. "Kicsalni" az anyagot nem lehet sem egy processzorból, sem egy ellenállásból.

• nyisziati

veterán

válasz zzolika #299 üzenetére

Így van. Aztán jön a meglepetés, amikor iifogynak az alapanyagokból. Nem véletlen akarják kolonizálni a Marsot, dehát semmi esélyük rá.

Új hozzászólás Aktív témák