Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz azbest #36 üzenetére

fyi:
    "A BIX-en kizárólag a BGP4 külső routing protokoll alkalmazandó, a csatlakozás feltétele a regisztrált AS szám megléte és a meghirdetni kívánt hálózatok Internet felöli elérhetősége."

tehát akkor engednek be a bixbe, ha van saját külső kapcsolatod.

"Nem gondoltam, hogy tudok neked újat mondani a témában": nem gondolom, hogy újat mondtál. te valami nagyon életszerűtlen kiherélt helyzetet csűrsz-csavarsz itt, aminek semmi értelme. nem vagyok benne biztos, hogy Angelo szövegkörnyezetből kiragadott sorai a te kérdésedre adnak választ eredeti helyükön is.

• bambano

titán

válasz azbest #34 üzenetére

"természetesen bix mint az a nagy "swich" amibe mind bedugja a maga kanócát...": mert hiába pofázok napok óta, hogy nem...

"Így a retn - externet közti bix swithen történő peering az amiről beszélek.": erről hiába beszélsz, mert a bix főszabályként csak az országon belüli forgalmat cseréli ki. tehát az externet retn-en keresztül külföldre irányuló forgalma kötelezően elkerüli a szűkebb értelmezésben vett bixet.

"A lényeg, hogy kizárólag a bix switch valamelyik portjába dugott kapcsolata van-e csak az externetnek és azon kívül más nem.": a kérdésedet nagyon egyszerű megválaszolni: a bix szabályzata szerint ilyen nem lehet. felesleges találgatni, a külföldi forgalmát minden cég saját maga köteles elhordani. erre nem alkalmazhatja a szűkebb értelmezésben vett bixet, de tipikusan szokás alkalmazni a tágabb értelmezésben vett bixet.

"Éppen azért fontos szerintem tisztázni, hogy ki a hunyó, hogy ne a hazug hírek alapján ítélje meg a politika a helyzetet": idézek:

"Mignem a biró, haraggal
    Ráütvén a két zsebére
    S rámutatván a két félre,
    Törvényt monda e szavakkal
    A szegény fülemilére:
    Hallja kendtek!
    Se ide nem, se oda nem
    Fütyöl a madárka, hanem
    (Jobb felől üt) nekem fütyöl,
    (Bal felől üt) s nekem fütyöl:
    Elmehetnek.
    "

• bambano

titán

válasz azbest #32 üzenetére

de mi az a bix???
    egy csomó dolgot lehet bixnek hívni, konkrétan mire gondolsz?
    a bix eredetileg egy darab böszme forgalomirányító volt. a szűk értelemben vett bix most is egy l3 switch.
    de a szakszleng bixnek nevezi az egész épületet, a victor hugo sztaki székházat. a "bix" úgy néz ki, hogy a nagyobb szolgáltatók csinálnak egy pop-ot (point of presence), ahova saját maguk beállnak vastag csővel, és bepakolnak több-kevesebb távközlési cuccot. Amiből egy az, amivel a klasszikus bixbe csatlakoznak. Azon kívül egymás között is peeringelnek, tiszta pókháló lehet az egész épület.

Szóval mi az, hogy az externetnek csak a bixszel van fizikai kapcsolata? Milyen fizikai kapcsolat? két szál optika? az totál hülye, aki ma saját kábelt húz be bárhova és az csak két szál optikát tartalmaz. behúzott egy 96 szálas optikát (mint egy normális, előre tervező cég)? akkor mi megy azon a 96 szálon és hol végződik? két szállal felment a bix switchbe, másik két szállal meg megveszi a nemzetközi tranzitját (amit a bixben adtak át)?

szerintem tökre felesleges találgatni. szerintem ezt az esetet is két részre kell bontani:
    1. az upc akart valamit és az műszaki okokból nem jött össze (valószínűleg az externet szándékos hibája miatt)
    2. az upc hosszú távú stratégiája részévé tette, hogy pénzt kér az előfizető eléréséért.

Nem ment két napig az upcos előfizetőknél a retekklubb? ki nem sz.rja le? a valódi probléma az, hogy a 2. pont miatt folyamatos balhék várhatók, ami miatt a politika bele fog az egész "szabad" internetbe tenyerelni, vélhetőleg a szokásos tájékozatlan tahó jogászi módszerével, és annak *MINDENKI* meg fogja inni a levét! Ez a valódi probléma, nem az, hogy két napig nem volt retekklubb, itt meg egy hete reszeljük a fingot egy ilyen problémán.

• bambano

titán

válasz azbest #30 üzenetére

"Azért is vicces a karbantartás "hibáját" nem észrevenni az externetnél": azért is vicces, mert a karbantartást az upc csinálta, ennek örve alatt nyúltak bele a bpg-be. tehát az upcnak kellett volna alaposabban felkészülni arra, hogy milyen eredményt hoz a változtatás.

• bambano

titán

válasz #82729984 #24 üzenetére

"vagy szándékosan vagy tudatosan csináltok.": a kettőt csak egyszerre lehet :P
    "Az externet _nem_ internet szolgáltató": hanem micsoda? pizzafutár?
    "ebből következőleg nem vállalhatott olyasmit hogy elviszi az adatokat az előfizetőkhöz...": hanem mit vállalt? mennyit ér meg szerinted az rtlklubnak, hogy fent legyenek a videóik, amit senki nem tud megnézni? az rtlklub abban a reményben kötött szerződést, hogy az externet eljuttatja a nézőig a filmeket, mert más értelmes alapja nemigen van a kettőjük viszonyának. Az externet is azt vállalta, hogy mindent megtesz azért, hogy eljusson a film a nézőig, ebből a bixig terjedő szakaszért garanciát is vállal.

"nem a tartalomszolgáltató vagy a hosting cég csinálja az adatforgalmat. Hanem a UPC ügyfelei.": oké, tehát az rtlklub és az externet nem csinál forgalmat, egy két megabites dróton is átjut az upchoz ez a nemcsinált forgalom, majd az upc border routerjében hirtelen nicsak, 500 mega lett belőle... dikk má, mi történt... ilyen dumákat a rendőrös viccekben szoktak elereszteni a lebukott cigány tolvajok.

"Amúgy meg szerintem meg ha igazságosak akarnánk lenni, akkor az externet fizessen a upc-nek mert az ő szerveriről jövö adatok terhelik a upc hálózatát, a upc meg szépen fizessen az externetnek mert a upc ügyfelei használják az externet szervereit.": támogatom. akkor hóvégi elszámolás: upc utal 5 misit az externetnek a szerverek miatt, externet utal 5 milliárdot az upcnak a kábelek használata miatt, a kettő különbsége, mint egyenleg, az, amit át kell utalni.

"Mikor jártál utoljára autópályán?": nem az én autópályáról alkotott ismereteim a tévesek, te olvastál túl rég újságot az idén bevezetett új útdíjrendszerrel kapcsolatban... az első verzióiban ott is kitolták az autópályákról a forgalmat a mellékutakra.

• bambano

titán

válasz #82729984 #21 üzenetére

Mindig is volt olyan, hogy szolgáltatók kikerülték a bixet, nem ez az első eset. nagyon régen divat a nagy szolgáltatók között a közvetlen peering, hogy ne a bixes switchen menjen át a teljes forgalom.

"Ami kb. azzal lesz egyenértékü mintha a napi több tizezer kamiont az autópályák helyett alsórangú utakra terelnénk.": hmmm. honnan is vehették ezt a baromságot az upcosok... csak nem a közlönyből??? átfogalmazom: hogy akarod megmagyarázni az upcnak a tette hatásait ezen autópályás hasonlatra alapozva, mikor a valódi életben az autópályáinkkal pont ez a helyzet?

• bambano

titán

válasz bambano #9 üzenetére

kolléga frankón átszámolta a 3500 forintot egy euróra... lol.

• bambano

titán

válasz -szp- #8 üzenetére

mintha meg esetleg meg mintha lett volna rá védelem, blablabla. ezek olyan dumák, amiket egy átlag rendszergazda magyaráz, amikor bazira félrement valami.

a tény ezzel szemben az, hogy a fent linkelt cikk szerint ez másfél éve is előfordult. meg vannak még további ilyen hírek, csak azt már nem kerestem elő (korábbról, külföldi).

egyébként a 36-37 percekben érdekes és téves mosakodást mond Angelo, mikor azt firtatja a kérdező, hogy nem lehet-e észrevenni, hogy eltűnt egy bizonyos forgalom. Angelo azt mondja, hogy éjjel csináltak egy karbantartást, utána nem áll vissza a forgalom és ezért nem lehet tudni, hogy azért nincs, mert nem akarja az előfizető vagy azért, mert baj van. Alapvetően általában ez a mosakodás megáll, de most nem. Ha egy céges döntés (upc) arra irányul, hogy kirúgjanak a hálózatból egy bizonyos szerverfarmot, akkor nem úgy értesülünk a hibáról, hogy elmegyünk aludni, és arra ébredünk, hogy felrobbant a telefonközpont, hanem ha kirúgtam az as-t, akkor tervezek előre kliens gépet, amivel tesztelem a módosítás utáni állapotot.

Tehát gondos üzemeltetésnél ez nem fordul elő, ebben Angelo téved.

• bambano

titán

"szűrik a bgp-t, nem lehet hijackelni a címtartományokat": jaja, a docler se kavarta el az upc címtartományát anno...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés