Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nyunyu

félisten

válasz bit_vector #56 üzenetére

Sokmindentől függ ez, pl. a villámvédő osztályától a villám erősségétől, a földelés helyességétől (és itt nem a nullázást értem), stb.

Elso es masodik osztalyu vedelmet eleve a haz epitesekor, meg a kozmuvek bekotesekor kellett (volna) kiepiteni.
    Ha az nincs, akkor tokmindegy, milyen tulfeszvedot raksz a gep ele, megsul.

Egy kereskedelemben kapható villámvédős elosztó általában vicc.

Neha az ipari sem az igazi, plane ha kontarok epitik be.

Egyik balatonparti ugyfelunk gepe sorra nyirta ki a nyomtatok soros portjat, masodik port cserenel feltunt, hogy raz a pult fem vaza.
    Szova is tettem, hogy elso korben villanyszerelo, mert legkozelebb kiszamlazzuk a 130km-es kiszallasokat+cserelt alkatreszeket.

Erre nekiallt velem uvolteni, hogy de hat o villamosmernok, es kulonben is masfel millaert vett mittudomenmilyen Siemens villanyoraszekrenyt, szoval ne akarjam neki bemagyarazni, hogy szar az erintesvedelem, nincs foldeles.

Fel ev mulva harmadjara is behalt az adott gepre kotott nyomtato (masodik alkalommal direkt felcsereltuk a nyomtatoit, hogy ne kothessen bele, hogy mar megint ugyanaz szall el!), ugyhogy visszamenoleg kiszamlaztuk. ;]

Az is aranyos lehetett, amikor az Edasz felcserelte a mellettuk levo villanypoznan a masodik es harmadik fazist.

Ipari kavefozojuknek ugyan mindegy volt, mert az rezisztiv terheles, de a szomszedban uzemelo vitorlaskiemelo daru 3 fazisu motorja ugy leegett, mint a huzat. :))

• zsolt320i

senior tag

válasz bit_vector #56 üzenetére

no, nekem pont aktuális ez a téma mert a hét elején becsapott a villám anyámék háza közelébe és kiment a számítógépük tápja vagy alaplapja (azért nem tudom pontosan mert elég messze laknak és még nem láttam aPC-t)
    Ya, a ház elég régi építésű, és nincs benne földelés!
    Az lenne a kérdésem hogy mit kéne vegyek ami jó áramingadozásra is és túlfeszültségre is?

Új hozzászólás Aktív témák