Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• weborgon

csendes tag

válasz Piftuka #62 üzenetére

"Ha egy gépházat ilyen zártra terveznek, abban vagy nagyon magas lesz a belső hőmérséklet, vagy pedig hangos lesz, mert a hőmérséklet csökkentése végett több, nagyobb fordulatszámú venti forog benne."

A mondatod második felével azért erősen tudnék vitatkozni. :-) Én egy Fractal Design Define Mini házat használok, zárt és telibe hangszigetelt minden oldalról, a processzorom ugyanúgy 65W TDP -s, mint az adatlapodon szereplő AMD Ryzen™ 7 2700. Igaz, én nem a gyári hűtővel használom, hanem egy NOCTUA NH-L9i -vel, ami kvázi a létező legkisebb Noctua a piacon. Plusz 3 db. házhűtő, dVGA + dedikált hangkártya + 5 HDD + 1 SSD, szóval eléggé dugig van ez a kis mATX doboz.

Most hogy ezt írom 23,5 fok van a szobában, a procihűtő 1000rpm -en, a három házhűtő 800-900rpm -en pörögnek. Jelenlegi procihőmérséklet 32 fok, alaplapi VRM: 35 fok, HDD -k 30-35 fokok között. Ez kb. az alapterhelés, azaz böngészés, multimédia, stb. körüli értékek. Amikor mindent csúcsra járatok (kb. 1 órányi intenzív játék), akkor idáig 62 fok volt a max. procihőmérséklet, a dVGA - rekord idáig 68 fok. Ha pedig a HDD -k között mozgatok nagy méretű állományokat, akkor 38-40 fok a plafon, amíg idáig felkúszott (de ahhoz is kell vagy 15-20 perc másolgatás).

Hangja zéró, igazából csak abból lehet látni, hogy be van-e kapcsolva a gép, hogy kéken világít a LED a tetején. Párszor már előfordult, hogy egész éjjelre azért maradt bekapcsolva a cucc, mert lefekvés előtt elmókoltam még a szobában, a monitor készenlétibe kapcsolt, én meg azt hittem, már kikapcsoltam mikor elhagytam a szobát. :-)

Persze tény, hogy egy hangszigetelt zárt házat sokkal könnyebb felfűteni (brutál procihoz, tuninghoz, csúcskategóriás dVGA -hoz nyilván nem ajánlott). De ha az ember figyel arra, hogy ne kazán-cuccokkal pakolja teli, akkor simán hűvösen tartható a rendszer, alacsony fordulatszámú ventikkel is és full némán.

A cikkben szereplő Fractal Design Define 7 Compact amúgy nem rossz darab, de azokkal értek egyet, akik szerint az FD egyre drágábban ad egyre kevesebbet. Az én Define Mini -m kb. ennek az elődje, de ez az új már kb. 1 kilóval könnyebb (8,61 vs 9,5 kg) és a régiből még nem spórolták ki se az 5,25 -ös helyet, se a fiókos rendezőt, amivel akár 6 db. 3,5/2,5 lemezt lehetett úgy elhelyezni, hogy az első házventik telibefújják az összes HDD -t. Sőt, az alapfelszereltség részeként még 5,25 --> 3,5 átalakító keretet is csomagoltak a dobozba, így akár 8 HDD is beépíthető lenne.

alt="alt="alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title=""""" title="alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""""" title="alt="alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title=""""" title="alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title=""""""

Hasonló fiókos helyeket már csak a full ATX -es Define 7 -be raknak, ami manapság 50-55e Ft. Ez a microATX -es Define 7 Compact kistesó lesz kb. 40e, de már kicsit könnyítve és fiókos HDD cage -ek nélkül. Összehasonlításként: 6 és fél éve a szintén microATX -es, szerintem jobban felszerelt Define Minim 17e Ft. -ba került. Ez bizony dupla ár és 100% foringyengülés azért nem volt azóta.

Szóval nagyon klassz a cucc és személy szerint nekem nagyon bejövős a Fractal Design letisztult formavilága, de nem tudom nem észrevenni, hogy sajna ez a svéd cég is kezd "ASUS -osodni". :-)

• lionhearted

őstag

válasz Piftuka #62 üzenetére

"És ami nagyon fontos, hogy mivel a gép valós belső hőmérséklete is a lehető legalacsonyabb, sok órás használat mellett sem fűti fel a szobámat."

Csak tisztázásképp, nem a "belső hőmérséklet" fűti a szobát, hanem a leadott hő. Attól, hogy növeled a hőátadó képességét a rendszernek (azaz hatékonyan kimegy a hő), még ugyanannyi hő keletkezik, és ugyanúgy fűti a szobádat.

Új hozzászólás Aktív témák