- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Sziasztok!
Az RGB gainen kívül mást real time kalibrálni mivel tudnék egy ColorMunki Display segítségével?
Adott az alábbi három monitor:
- Gigabyte M28U
- LG 27UP650-W
- Dell AW2521HFLAEbből az LG-t és a Dell-t gyönyörűen össze tudtam lőni csak RGB gaint kalibrálva.
A Gigabyte-ot viszont hiába kalibráltam be ugyanúgy, egy sárgás tónus ül az egész képen a másik két monitorhoz viszonyítva.
Amit még enged állítani a Gigabyte:
- R-G-B Saturation & Hue
- C-M-Y Saturation & HueEzeket viszont soha nem kalibráltam még. A DisplayCal-t használom, de ott Gainen kívül mást nem tudok real time figyelni. HCFR-t is ismerem még, de ott is csak a Gaint sikerült real time kalibrálnom, mást nem.
HCFR jó lehet a Sat & Hue real time kalibrálásra valahogy, vagy más progi kellene?
-
válasz
junior19 #4309 üzenetére
Full RGB, 4:4:4-en volt, az biztos, csak éppen ez a baj. Semmi másba nem enged átváltai. Átnéztem a menüt oda-vissza, de nem találtam erre vonatkozóan beállítást.
Amit a képen látsz a kalibrálás előtti állapot. Gyárilag ilyen a gamma...
A HCFR-ben a gyári grayscale + primary mérést csinálnám, de éppen azért szeretném bent hagyni a színprofilt, hogy lemérjem a hatását. Szemre éppen ezt a beszakadt fekete részt tudtam visszahozni profillal, de megmérni nem tudom, hogy valóban így van-e, ha a HCFR lelövi a profilt a mérés előtt.
-
Sziasztok!
Ide is bedobom, hátha valaki tud segíteni.
Egy Philips 50PUS7303-at próbálok kalibrálni, de egyszerűen nem értem ami itt történik. Két kérdésem lenne:
1. A sötét részletek annyira durván sötétek, hogy ilyet még nem láttam. Így néz ki méréssel:
A bal szélén a 2.8-as értéknek 2.0-ban kellene lennie, akkor lennének pont elég világosak a részletek. Valamiért 40% fehértől úgy besötétedik, hogy nem bírom kivilágosítani.
2. Limited RGB tartomány megjelenítésére sehogy se bírom rávenni a TV-t. Olyan, mintha felülírná, hogy mit állítok be. Több eszközről is próbáltam és hiába állítok Full helyett Limited-et, akkor is látszik szemre, hogy marad Full a tartomány. Ez mitől lehet?
+ egy 3. kérdés: HCFR-ben hogy lehet elérni, hogy a beállított színprofil bent maradjon a mérésekhez? Amint elindítom a mérést, kilövi a profilt.
-
Egy kalibráló eszköz kell hozzá (ez méri a színeket), ami 50-70e forint (ColorMunki Display), nem beszélve a szakmai háttérről, amit el kell sajátítani hozzá, hogy megértsd mi az amiket átállítasz. Ha több kijelzőt, hosszabb távon kalibrálnál és foglalkoztat a téma, akkor megérheti invesztálni ebbe. Ha csak azt az egy monitort szeretnéd kalibrálni, akkor nem feltétlenül.
(#3109) *Ropi* -> fénysebességű válasz a kollégától, köszönöm!
-
A kalibrálás két részből áll. Egy a monitoron/TV-n a beállításokból (ez adja az eredmény nagyobb részét), a másik a szoftveres korrekciókból. A hardveres, menüs beállítás mindig megmarad. Utóbbi, a szoftveresnél sajnos elképzelhető, hogy a színprofilt újra be kell állítani ha valami változás történik. Pl LG esetében a menüből kb 80%-ra be lehet kalibrálni, a maradék a szoftveres, profilos korrekció.
#3105: Gyárilag a legújabb Delleknek egész jó beállításaik vannak, de elég nagy szórással érkezenek azok is. Ha szerencséd van, akkor majdnem kalibráltat kapsz, ha nincs szerencséd, akkor olyat, amit messze nem neveznék kalibráltnak.
-
Igen, segít, így már nem kell a sötétben tapogatózni. Gépen legyen Teljes/Full tartomány beállítva, monitoron pedig high.
Ezzel a fekete jó lesz, viszont a színek hírhedten rosszul vannak beállítva ezeken az LG-ken. Kalibráltam már pàr ilyet, lefogadom, hogy ez is zöldes képet ad alapon. Ha van egy gyárilag jól kalibrált eszközön (újabb iPad, iPhone pl), tedd a monitor mellé úgy, hogy mindkettőn azonos kép (vagy pl a fórum) van megnyitva, és látszani fog a különbség.
-
Hogy kaphatod a legszebb színeket? Kalibrálással.
Ez a fekete-nem fekete része kb 1 beállítás a több tucatból, ami a kalibrálás alatt történik.
Ropi: Nem tudom milyen monitorról van szó, de sok esetben a Low passzol a limitálthoz (Úgy érti a készülék, hogy majd a TV/monitor leviszi neked a feketét, ha már a szoftveres beállítás rossz, ezért "Low"). A High/Normal pedig a full range-hez, ami szintén a TV szempontjából Normal, mert ő ott nem nyúl bele a képbe.
-
-
Ha profillal, PC-ről fogod használni, akkor rendben van, de ha nem PC-ről használnád, akkor finomítani kellene rajta. Örülök, hogy segített a leírásom, de alapvetően PC-s monitorokhoz és felhasználáshoz készült. A TV-k esetében rengeteg beállítás van, ami még ronthatja a képminőséget, hiába mindhárom csík zöld a mérésnél. Lehet ez élesség, kontraszt, fekete/fehérszintek, stb stb. Erősen gyártó és típusfüggő innentől a beállítások finomítása.
-
Szia!
Itt válaszolok, erre van a fórum. Ez így jó, bár ha tudnám, hogy mit mérsz és mi a cél az még jobb lenne. A TV gammája sötétnek tűnik, csinálj egy gamma tesztet. Tools, Report, Report on uncalibrated display alatt van. Szöveges fileban ki fogja írni az átlagos mért gammát, 2.2 a jó.
-
válasz
magickonfig #3002 üzenetére
DisplayCAL-t tudom ajánlani. Egyszerű, minőségben pedig köröket ver a gyári szoftra és a basic-re is. Útmutató hozzá pedig a linken.
-
-
-
-
-
-
válasz
Drachande #2976 üzenetére
Bármiben fogadnék, hogy ez lesz a baj a feketével: [link]
Ez alapból "Limited"-en van, de "Full"-ra kell állítani. A TV-n pedig PC legyen az input típusa. (A források között tudod a "nevét" szerkeszteni PC-re)Szerk: Csak olyan válik inaktívvá, ami amúgy sem kell. Kalibrálási beállítások utána is elérhetők lesznek egy belsőbb menüben.
-
-
-
Végignéztem, de sajnos nem.
Factory resetet is csináltam rajta tegnap. Annyit tudok, hogy sokszor lett főkapcsolóval lekapcsolva, talán az egyik ilyen betett neki. Tegnap még ilyet is produkált:
1. Új Philips:
2. Régi Philips:
A piros és a kék pixelek határai el voltak mosódva. A csíkok végén látszik, hogy nem határozott vége van, hanem halványodik a találkozásnál. Utána kábelcsere, másik input, ott még durvábban el volt csúszva minden szín, de egy ki be kapcs után meg helyrejött. Ki érti ezt
-
Óóó bocsánat, másikat kalibráltam utána végül. Van egy új Philips 32PFH4101 led háttérvilágítással, 9000K-s natívval. Ennek is lejt a gammája, de ez nem annyira vészes, így egy másikkal kezdtem a dolgot, a régi CCFL-es Philips 37PFL5405H-val. Ez utóbbi amiről már írtam korábban, hogy kezdetben flat 2.2 volt és gyönyörű 6500K körüli natívval, aztán pár év múlva snap és teljesen otromba színeket és gammát produkál. Ezzel a régebbivel küzdöttem meg tegnap, tényleg nem volt egyértelmű.
-
-
Végülis jobb lett, mint amire számítottam. A kontraszt alig változott (1200->1100:1), a színtér is maradt és egész jól kikupálódott a gamma, sikerült egy középutat találni. Az sem könnyítette meg a dolgomat, hogy a black level és white levelre nem volt külön beállítás, egyetlen kontraszt slider kezelte az egészet.
Ettől a black level állítástól függetlenül viszont hogy mi történik ebben a TV-ben az valami elképesztő. Az RGB csatornák befolyásolják a kontrasztot! Ha a kék túl közel kerül a piros és a zöldhöz, akkor a fehér csúcsok elkezdenek kiégni. Ilyet én még életemben nem láttam. .
-
-
-
TV-t kalibrálok ismét. Pusztán elméleti kérdés. Adott egy gamma görbém, ami csökkenő (tehát a fekete környékén 2.4 a fehér környékén pedig 1.9). Ki tudom azzal egyenesíteni minőségromlás nélkül, hogy a TV-n a gamma beállítást sötétebbre veszem (tehát fekete eltolódna 2.6-ba és a fehér 2.2-be kerülne), majd a brightness-t (a valódit, a feketeszintet) megemelem, tehát a sötét részek is újra láthatóvá válnának, azaz 2.2 köré érne be minden. Ez lehetséges, vagy kontrasztot, színteret veszítenék ezzel? Szemre próbáltam csak egyelőre, úgy nem tűnt vészesnek, csak műszeres mérés előtt gondoltam rákérdezek.
-
válasz
Archttila #2823 üzenetére
Ha van hozzá kedved/időd, magad is meg tudod csinálni. Pont úgy lehet állítani a TV-t mint egy PC monitort. Hardveresen kell beállítani, ICC nem készül hozzá alapvetően. (Csak akkor ha utána is PC-ről használnád)
A dologgal annyi mókolás van, hogy a TV-ben sok rejtett kép
javítórontó funkció van, és a gamma kalibrálás sem piskóta elsőre. Ha nagyon nincs tapasztalatod TV-kkel, akkor elsőre megérheti a szakember (reméljük tényleg az), megnézed miket állít be, gamma, szaturációk, stb amik nagyon nehezek, majd utána évente neked már csak RGB-t kell állítani. (Csodák nincsenek, minden kijelző elmászik RGB-ben 1-2 év után legfeljebb) -
-
-
-
-
Két külön PC, más GPU-val, friss Win10-zel. DisplayCAL-ban report on uncalibrated display és a logból a gamma eredmények kiírva.
HCFR a gammára mindkét gépen azonos, de 2.9 körüli értéket mért, a színeket pedig össze vissza tette. A sárga mért pontot a zöld területre, a pirosat a kékbe, stb. Lehet, hogy az volt a baja, hogy Refresh display volt kiválasztva, bár korábban ez nem okozott gondot.
-
Csak sikerült összehoznom a mérést.
A HCFR jelenlegi verziója bugos, tehát inkább kihagyom. A DisplayCAL eredmények:
Nvidia GTX 970:
Gamma: 2.42AMD HD 5850:
Gamma: 2.42Megelepéstre az RGB értékek is teljesen azonosak voltak. Egyedül a fényerőben volt egy minimális pár kandelás különbség, de az az input váltásnak is betudható. (Egyik DP, másik DVI volt)
-
-
-
válasz
Archttila #2768 üzenetére
Pro igen, CMD viszont nem támogatja a Calman szoftvercsomagot, ami az egyik legjobb (és legdrágább) a piacon. TV-s/projektoros piachoz nagyon jól jön az a progi, PC-s monitorhoz majdhogynem érdektelen. Ha csak a Dellt kalibrálnád vele, akkor bármelyik jó. Kalibrálási idők nem vészesek, CMD-vel 1 óra szokott lenni nálam, én nem használom az őrült 3-4 órás beállításokat.
-
Nem hagyott nyugodni, hogy vajon mennyi különbség lehet egyes GPU-k megjelenítése között, ezért összehoztam egy tesztet:
HD 5850 vs HD 7750 vs GTX 750 Ti vs Intel® HD Graphics 2000
Az egész album itt megtalálható: Katt a mérésekhez
Gamma görbék:
(Jelmagyarázat:
Fehér szaggatott vonal - Standard 2.2 gamma, ilyennek kellene lennie
Sárga szaggatott vonal - GTX 750 Ti beállítva mint viszonyítási alap
Sárga folyamatos vonal - Adott GPU-n mért érték
Türkiz szaggatott vonal - Az előbbi mérés átlag értéke)Pár dolog amit kiemelnék:
-A gamma mindhárom gyártónál enyhén eltért
-A színhőmérséklet csak az Intel GPU-n tért el a többitől
-A fényerő egy kivételével mindenhol azonos volt, az Intelen majd 30 cd/m2 (!) volt a differencia, pedig a monitoron azonos érték volt beállítva emlékeim szerint (ezt majd később újra letesztelem azért)Összességében nálam az a konklúzió ebből, hogy profi környezetben mindenképp újra kell kalibrálni a monitort VGA csere esetén. Fotós, stb környezetben ezek már nagy különbségek lehetnek. Átlagos környezetben pedig igényesség kérdése. Van differencia (akár szemmel is látható), de nem lesz gyökeresen más a megjelenített kép, inkább csak itt-ott módosul.
-
-
-
-
-
-
Találkoztatok már olyannal, hogy egy kijelző 3+ év használat után egyszer csak radikálisan megváltozott képet ad? Philips TV-ről van szó, évekig kb ugyanarra az értékre kalibráltam, mindig csak 1-2 értékkel mozgott el a skálán. Most a szokásos éves kalábrálásnál mintha egy teljesen más TV lett volna. Kb 20-30 értékkel máshová ment minden színcsatorna, a gamma skála is kifordult magából, nem értem mi történhetett.
Két különböző gépről is megnéztem, különböző kábelekkel is, különböző bemeneteken. Láttatok már ilyet?
-
-
-
-
Hú, na akkor ezt lehet, hogy átfogalmazom majd.
A lényeg az, hogy ha pl factory reset után egy 100-as skálán 50/50/50-ről indul az RGB, akkor nem szabad úgy indulni, hogy R B-t megemeled és 62/50/59 lesz mondjuk belőle. Ez a színek túlvezérlése.
Amikor elindultál lefelé, pl 43/40/42-nél tartasz, akkor már léphetsz felfelé pl 43 Red mégis kevés, akkor 44-re visszateszed. Így még mindig a natív tartományon belül mozogsz.
Ez volt a kérdés ugye?
Ha van még kérdés valamelyik résznél, arra szívesen válaszolok itt. Aztán a kérdés-válaszokból talán összejön egy szakmai cikk is.
-
-
válasz
ujtzjani #2709 üzenetére
Ez kerek 6500K, teljesen tökéletes, gratula.
jjeahh: Amikor Office & Web D65-ot presetet adsz meg neki, akkor magától 6500K-t állít be, ezért ajánlottam azt.
Az x és y koordináták alapján tudod ellenőrizni, hogy milyen színhőmérséklet van beállítva ha nem írná ki. A 6500K koordinátái x0.3128 y0.3292 ezen a diagramon. Ha más színhőmérsékletet állítanál be akkor a koordináták is eltolódnának. (Ezzel már kicsit a szakmai részbe is belementünk
)
bajnokpityu: A 3D Lut készítés egy olyan téma, amivel nem foglalkoztam még eleget, hogy írni tudjak róla. *Ropi* talán jártasabb a dologban jelenleg, valamikor a jövőben talán én is az leszek.
-
-
Itt talán több szerencséd lesz: Dell notebook topic
-
válasz
ujtzjani #2698 üzenetére
Megszületett az iromány, használd egészséggel. DisplayCAL használata
-
válasz
ujtzjani #2696 üzenetére
Hűha, angol nélkül ez nagyon nehéz lesz. Kinti forrásból is kevés van, pláne magyarból. Sajnos nagyon idő szűkében vagyok mostansàg, de ha van rá igény akkor valami rövid bejegyzést összedobok róla.
Igen, a gyárinak mennie kell. Dispcal majd mindent leszed magának amire szüksége van.
-
válasz
ujtzjani #2694 üzenetére
Factory reset és amire úgy állítja a kontrasztot, az jó.
DisplayCAL-t használnék. Ha nem akarod megérteni a működését, akkor viszonylag egyszerű az is, de messze jobb, mint a kontár gyári program. Office and Web D65 presetet válassz ki fenti sávból és mehet kb a kalibrálás.
LG monitorokon a gamma gyárilag rosszul van néha (
sokszor) beállítva, de azzal most nem kavarnék be. Ha magabiztosnak érzed az RGB kalibrálást, akkor érdemes gammáról beszélni. -
-
-
válasz
FreeBorN #2685 üzenetére
Valószínűleg túl kékre lövöd vele a fehéret, mert a kék ég befolyással van arra amit látsz. Ha mindenképp a déli fényt használnád fel, akkor egy referencia fehér papírlappal kellene kimenni, megjegyzed papírlapra vetülő fényt, majd egy elsötétített szobában ugyanarra beállítod a monitort.
A leírásból már látszik, hogy lehetetlen a történet. A nappali fény pedig nem lehetne jelen amikor beállítod a színeket, hiszen a monitoron megjelenített képet torzítja a környezeti fény. Ezért vannak a kalibrálók is alaposan szigetelve a mérési pont körül, hogy lehetőleg teljesen sötétben mérjenek.
-
válasz
smallmer #2680 üzenetére
Szerteszét vannak a neten leírások, de sajnos elég sok az outdated vagy szimplán rossz leírás ami tévútra visz. *Ropi* elvileg dolgozik egy komplett leíráson, de még nem jelent meg.
Kezdésnek a saját írásomat tudom ajánlani. Katt a cikkhez
Maga a proram amivel mértem már nem használatos napjainkban, de az elméleti alapokhoz és szemléltetéshez teljesen jó.
-
-
válasz
smallmer #2678 üzenetére
Ez tökéletes: Colormunki Display
Arra kell figyelni, hogy bevállalod-e a szakma kitanulását. Minimális elméleti alapokra szükséged lesz a sikeres kalibráláshoz, ez nem egy "point and shoot" eszköz.
-
válasz
justaview #2671 üzenetére
Ez egy teljesen jó TV, benne van a D65. A TV kalibrálás számos lépésből tevődik össze és a végső eredményt is több mérés és finomítás adja a végén. Röviden szívesen leírom, hogy mire kell figyelni, de arra sajnos nincs elég időm, hogy lépésről lépésre mindent kifejtsek.
Tehát:(0. Factory resetelni szoktam a TV-t és backlightot maximumra ha világos a környezet)
1. HDMI kábel a HDMI1, HDMI/DVI vagy hasonló névvel ellátott portba menjen.
2. Input type szigorúan PC legyen
3. Gépen ellenőrizd, hogy RGB Full 4:4:4-es legyen a megjelenítés
4. Black level normal legyen
5. Gamma mérés (akár DispcalGUI-val, akár HCFR-rel)
6. Gamma kompenzálás a mérési eredmény alapján
7. Ezután jön a különböző színtónusok lemérése, Normal, Warm1, Warm2
8. Amelyik a legjobb eredményt adta, azon folytatom a kalibrálást (Közel D65-höz, de nem alatta még)
9. R-G-B értékek beállítása, de kizárólag a Gain értékek módosításával (itt DispcalGUI-val már, D65 target)
10. Ha ezek megvannak akkor rá lehet küldeni a profilkészítéstEzekkel egy nagyon jó D65-ös képet kell, hogy adjon, ha valami szemre nem stimmel, akkor valamelyik beállítás kimaradt vagy rossz értéken van.
(Az eredeti hsz törlésre került, mert az utolsó mondat reklámnak minősült. Az utókornak azért megmarad a többi része
)
-
-
-
válasz
Jinxb1rd #2654 üzenetére
Attól függ mi a cél. Ha excelt néznek egész nap a laptopokon, akkor szinte mindegy, ha esetleg grafikusról van szó, aki azon kénytelen dolgozni, ezért a maximumot ki kell hozni belőle, akkor van értelme. Javít egyébként rajta, csak kompromisszumokkal jár egy külső monitoros kalibrálással szemben, ezért kérdés, hogy mi lenne a cél vele.
-
-
-
-
-
válasz
general #2604 üzenetére
L*-nak megvannak az előnyei és a hátrányai, Oázisnak is biztos jó oka van rá, ha annál maradtak. Én csak arra válaszoltam, hogy mi okozza a szemre kontraszt esést, amikor aktiválod a profilt.
Magam részéről maradtam a Gamma 2.2-nél, mert hiába jobb az L* néhol, ha elenyésző az arra gyártott kontent. Erről a témáról Ropi tud többet mondani, én keveset fotózom vele ellentétben. Ha jól gondolom akkor nem túl előnyös a képeket L*-ban utómunkázni, hiszen 2.2-ben fogják visszanézni a legtöbben úgyis, de kíváncsi vagyok az ő véleményére, hogy működik ez a valóságban.
-
válasz
MrChris #2595 üzenetére
Áhá értem. Nagyon fura nekem, hogy L* gammát kaptál, ez lehet az egyik összetevő, ami miatt nem érzed megfelelőnek. L* helyett Gamma 2.2-vel a kép kicsit ütősebb, jobban "kiugrik", ez az egyik ami hiányhozat. (Ez a kontrasztra vonatkozik.)
Az alulszaturáltság viszont lehetetlen, ha TV-t említettél, akkor valószínűleg az ottani túlkontrasztolt túlszaturált túlmindenelt képhez vagy szokva, amit a gyártók előszerettel állítanak be. (TV-t is lehet kalibrálni, típus függvényében néha monitort megközelítő szinten, PÜ ha érdekel)
A zöldes színekhez látnom kellene a színterét a monitorodnak. Ez lehet normális jelenség vagy megszokás kérdése.
Első körben azt mondanám, hogy pár napig kondícionáld a szemed a monitorra, szokja csak meg, elsőre mindig fura a kalibrált.
Ha mással összehasonlítanád, akkor olyan képet keress, amin emberi bőrtónusok vannak, azzal nehéz átverni a szemet, mivel tudja, hogy egy bőrtónus nem lehet vörösben úszó, vagy halotti fehér. Szürke skálával át lehet verni mint a sicc, hogy szemre jobb legyen.
Egy példa tesztképnek az összehasonlításhoz. Katt ide
-
válasz
MrChris #2592 üzenetére
Ez teljesen korrekt. LUT görbe tökéletesen egyenes és pontos sosem lesz, a lényeg, hogy a 3 szín együtt fusson és minimális korrekció kelljen csak. (Ez nálad teljesül)
A progit viszont dobnám, DisplayCAL az igazi, ráadásul ingyenes is. Egy Office & Web presetet lőj be neki és mehet is a kalibrálás. Jó eséllyel még pontosabb eredmények fognak születni.
-
-
Várható szerintetek termékfrissítés az X-Rite-tól a közeljövőben?
A Display 2 2007-ben jött ki, a Display Pro 2011-ben, tehát már több ideje piacon van, mint amennyit a D2 megélt anno.
-
HCFR-nél be lehet állítani, hogy a mérés ne fullscreen legyen, hanem egy kis négyzet, mint DispCal-nál? (Vagy a háttér fekete helyett fehér legyen)
A probléma az, hogy egyes Samsung TV-knél kikapcsolhatatlan a local dimming, szóval fekete mérésnél az leveszi a fényerőt, ami hamis kontraszt, gamma és egyéb mérési eredményekhez vezet. Ezért lenne jó világos keretet meghagyni körülötte, hogy ne tudja levenni a fényerőt méréshez.
-
Egy pár mondatos tl dr is jó nekem, nem kell belőle disszertációt írni.
jjeahh: Azt hiszem el tudom magyarázni miről van szó, bár a pontos hatás ismerete nélkül tévedhetek. Amit eddig kivettem Ropi írásaiból, hogy a black point correction Auto módban megpróbálja megtalálni hol van a legalacsonyabb fekete pontod és azt próbálja "javítani". (Te esetedben az a 0.2048 cd/m2) Na most ez nem mindig megy magától, ezért kell neki értéket megadni, hogy hol találja meg. Ha megadsz neki 0.1-et pl akkor így indul el feketét kereseni:
0.1000 cd
0.2000
(0.2048 itt a tiéd)
0.3000
0.4000Láthatóan átlép felette, mert túl nagyokat ugrik. Ezért kell olyanra beállítani ami a lehető legközelebb viszi a saját feketédhez. (Vagy sz@rni rá és auton hagyni
)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Csináltam egy gagyi paintes ábrázolást, de remélhetőleg a lényeg átjön.
Tehát arra gondolok, hogy a WB csökkentésével a LED kijelzőknél nem lineárisan romlik a megjelenített színek valós pontossága (szemre is pontos, nem csak értékre). Ehhez nem csináltam elegendő mérést, de valahogy az ábra szerint tudom elképzelni a degradációt. Ha pedig nem lieárisan romlik, akkor kell lennie egy olyan pontnak, amikor a kijelző még a legkevesebb romlást szenvedi el, de a lehető legközelebb van a kitűzött 6500K-hoz. Erre gondoltam, mint optimális WB.
Persze rengeteg kérdést felvet, hogy mit tekintünk elfogadható minimumnak a pontosságban, stb, de valahogy érdemes lenne boncolgatni a témát a nehezen kalibrálható LED TV-k miatt.
Az ábrán lényegében az látszik, hogy a natív 8500K környékén mozogva viszonylag kis torzulást szenved el a kijelző, de pl 6500K környékén mozogva már pár száz Kelvin is hatalmas torzulással jár, ha még lejjebb szeretnénk menni.
-
-
-
Sry ha esetleg volt már, de Samsung LED TV-nél hogy találnátok meg az optimális white balance-ot?
Ismerősömnek csináltam egyet, de nem lett kifogástalan a végeredmény. A gyári wb 8500K felett van, ami nézhetetlenül kék. Amikor megpróbáltam belőni a 6500K-t, akkor a Dispcal szerint egyensúlyban voltak a színek, de valójában a bőrtónusok erős vörösben úsztak és nagyon rossz volt szemre a kép. Utána megpróbáltam a natívhoz közelebbvinni és 7700K-n kaptam egy szemre is egész jó eredményt, de a megszokotthoz képest még ez is túl kékes lett. Valószínűleg létezik egy "sweet spot" 6500K és 8500K között, de hogy lehetne ezt megtalálni kicsit tudományosabban, mint a random wb kiválasztás és szemmel ellenőrzés?
Ha erről a jelenségről van esetleg bővebb szakmai cikk, szívesen elolvasom, gondolom van erre valamilyen magyarázat.
-
Köszi a választ először is, tényleg.
Gondolom úgy értetted, hogy megcsinálja magának, hogy profilozásnál majd helyrerakja a dolgokat. A gond csak annyi, hogy valószínűleg nem lesz lehetőség profilt használni, ezért a hardverből kell kifacsarnom, amit csak lehet.
Azóta tesztelgettem egyébként, és már közelebb járok a megoldáshoz. Dispcalból nem tudtam kicsiholni azt, hogy csak egy szín koordinátáit jelenítse meg (hiszen xy alapján már tudjék mind Hue-t, mind Saturationt kalibrálni hardveresen!), viszont HCFR-rel le tudom mérni pontosan az adott szín koordinátáit. Ebből kiderül, hogy mennyire off az eredetitől, és utána tudok állítani a menüből.
Mit gondolsz, szerinted életképes lehet ez a módszer? (még nincs nálam a TV, így csak elméletben készülök rá)
A másik kérdés, hogy mennyire számít a HCFR-nek a backlight type? 2312HM-nél még csak megmondom, hogy LG W-Led, de egy random TV-nél?
Btw láttátok, hogy a DispcalGUI fancy új nevet kapott? Mostantól DisplayCAL.
-
TV-s kérdések újra.
1. Hue-t és saturationt hogy lehet kalibrálni DispcalGUI-val? Ebben a videóban 3:38-nál kalibrált Hue értékeket mutat, egészen magentáig. Ilyen hogy tudott mérni?
2. Optimális kontrasztot hogy lehet megtalálni egy TV-n? Ott nem olyan egyszerű, mint a monitoroknál, ahol a default a helyes, minden preset más értéket mutat.
Eszközöm: Colormunki Display (Calman sajnos nem támogatja, ezért DispcalGUI-t tudok csak használni)
-
Cseréltem többször is mostanában AMD-NV oda-vissza. Minimális mértékben, de változtak az értékek. Tapasztalatom szerint nem is inkább a színek, hanem a gamma, a görbék stb apró részletek változnak. Átlag usernek nem kalibrálnám újra ilyenkor, color-critical környezetben igen.
-
A tanulási idő miatt ne aggódj. Persze nem könnyű monitort fogtál ki, de így tanul az ember. Nekem anno nem volt olyan jó segítségem, mint ahogy most Ropi adja a tippeket, kb 3 hónap volt, mire egyáltalán a menüt kiismertem és egy kalibrálásnak távolról nevezhető dolgot kiviteleztem.
-
Persze, instant állj át digitálisra, bármilyen formában. DVI, HDMI, DP, bármi. A VGA egy hányinger minőséget ad, borzasztó eredmények szoktak születni ha ott kalibrálok monitort. (Értékek szerint jó, de szemre off)
Szerezz be digitális kábelt, factory reseteld a monitort és utána kalibrálj egyet, aztán írj, hogy mi az eredmény.
-
Ezek a görbék teljesen jók egy ilyen monitortól, itt valami más lesz a para. Csináltát factory resetet a monitoron? Standard módban állítottad? Digitális csatlakozón kalibrálod? Ha megpróbálsz egy 7500K-t beállítani (profilozásnak nem kell végigfutnia, azt hagy, csak a csúszka legyen meg) akkor szemre milyen?
Ha ezek egyike sem segít és komolyan fotózol, akkor a monitor dolgot is komolyan kell venni és egy Dell IPS-re beruházni.
-
-
Jéézus 35 perc után CCFL-t kalibrálni?
Egyebként az a tapasztalat nálam, hogy lehet hidegen is pontosat kalibrálni pl 30 perc után, viszont ha rajta hagyod a kalibrálót mondjuk 5 órára utána, akkor a korábbi pontosról kiderül, hogy igencsak elmászott az, inkább biztosra szoktam menni.
Rengeteg hasznos infót írtál le egyébként, ha privátban még ehhez hozzá is tettél akkor egy 1.hsz legalább kijönne ebből. Anno amikor elkezdtem az egészet mit nem adtam volna egy ilyen kompakt összefoglalóért, hónapokba telt összevadásznom az infókat csak az alapvető lépésekhez. (Régi DispcalGUI még nem is volt ennyire user friendly mint ma)
-
Alap dolog, talán már volt is említve, de érdemes legalább 1-2 órát járnia a monitornak kalibrálás előtt, hogy megfelelően bemelegedjen, de az se gond, ha 4-5-öt megy előtte. Ha "hidegen" ugrasz neki, akkor teljesen más értékeket ad és percenként elugrál a csúszka. Amikor kész a kalibrálás nem gyakran újra kell csinálni, mert a végére elmásznak annyit az értékek, hogy már korrigálni kell. Amikor fontos monitorról van szó, 1 napot általában rá szoktam szánni bemelegítéssel és 2-3 kalibrálással együtt a műveletre.
Mod: és persze úgy, hogy a kalibráló rajta legyen a monitoron, így mindkét eszköz be fog melegedni együtt, ekkor lesznek a legstabilabbak az értékek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Formula-1
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Fóliás LG 27" 27ML60SP-W IPS LED Monitor!
- Samsung Odyssey G3 180Hz 1ms / garancia
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- LENOVO ThinkSystem NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB PCIe Passive GPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest