- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
R.Zoli
őstag
válasz
_cirmos_ #124 üzenetére
Sorry,félreérthető volt valóban...Igen én az átlagos felhasználóra gondoltam első körben aki napi 6-7 órát működteti max a gépet...A második pedig aki minden égi jót belepakol a gépébe és szinte sosem kapcsolja ki...
A high-end-et arra értem ,hogy mondjuk 3-4db 10K RPM-es vinyó, SLI, dualcore proci, egy kis tuning minden téren, több optikai meghajtó, egy jobb hangkártya stb...
Szal sok ''apróságból'' jön össze a dolog...
Ami igazán a lényeg és amire célozni is akartam a high-end konfiggal,hogy egy passzív rendszer hatásfoka nem lineáris mint egy aktív radiátorosé...
Tegyük fel van egy radid ami tud 200 wattot leadni 23 fokos szobahőmérsékletnél...NAmost ha veszel 2 db ilyen radit az nem fog tudni 400 wattot leadni hanem kb. csak max. 300-at, aki ért hozzá tudja miért van ez most ez nem fejtegetném...Arról nem is beszélve ,hogy az Innovatek, meg Alphacool passzív radik teljesítményadatai ténylegesen 23 fokos szobahőmérséklet mellett érvényesek...Nyáron a passzív radik döglődnek már 25-26 fokban is...Szóval egy high-end gép hűtése passzívban 24 órában mondjuk egy héten keresztűl már nem kicsi kihívás...Az ,hogy egész héten megy különböző terheléssel annak ott van jelentősége ,hogy megterheled a radit mondjuk 300 wattal és amennyire felmegy a vízhőmérséklet azt nem fogja tudni visszadolgozni az eredeti hőmérsékletre ahonnan indult mondjuk 2-3 óra bekapcsolt üzem után...Ezért is nehéz egy passzív radiátor teljesítményét meghatározni mert rohadt sok dologtól függ...Ezért is kell kb. 25%-kal túlméretezni a várható teljesítményadatok tudatában!
Sokan abba a hibába esnek ,hogy azt gondolják rohadt nagy radiátor , ''huhh nekem van 4m2 felületem passzívban ami bármit lehűt''...Jah a legjobb radiátor kialakítás mellett is ilyen hatalmas felület is édes kevés egy általam említett high-end konfighoz...Amit meg irogatnak páran ,hogy ''csak'' 350 watt lehet a legdurvább SLI-s, dual core konfig miden jóval telepakolva...Találkozott már valaki olyan konfiggal ami 350 wattot fogyaszt????? Lehet táp szempontjából nem sok a 350 watt manapság ,de azt lehűteni passzívban rémálom!!! Arról nem is beszélve ,hogy már ahhoz is elég nagy trükközések kellenek ,hogy abból a 350 wattból 300-320-at ki tudj vezetni a radikba...Máris nem könnyű, a dolog...
Szóval ha van több egység van a gépben akkor szinte mindennek a hőjét ki kell vezetni mert a vinyók is megpusztulhatnak ha 10K RPM-esről van szó, ugyanez igaz a FET-ekre és a RAM-okra is...Itt most nem fél éves konfigra gondolok hanem ha valaki 1,5-2 évig is biztosan akarja használni majd azt a konfigot...
Igazából passzív radik mellett, házventi nélkül az a legbiztosabb ha egy ilyen konfignál a házba kb. 70 wattnál több hő folyamatosan nem ragad be...Ezt egy jobb ház még le tudja adni az oldallapokon át (nem midi házra gondolok....), de ha több az már irreálisan magas házhőmérsékletet eredményezhet...
Szóval én óvatosan fogalmaznék a ''könnyen'' megoldható ,csak kicsit gondolkodni kell kifejezéssel... Eddig csak a saját gépemet ''mertem'' full passzívra megépíteni, passzív radis vízhűtést már vagy 10-15-öt is összeraktam ,de a ''van egy ultra halk 12 centis venti a házban'' és ''semmi légáramlat a házban'' között a különbség óriási...Egy közepesen erős konfignál nem nagy cucc a teljes passzivitás, de a high-end kategóriában már nagy kihívás és legfőképp nem tervezgetés kell hozzá hanem sok tapasztalat,mert megtervezed ,összerakod aztán meglátod mi a hibája...És még akkor sem tudod ,hogy ez fog-e működni éveket és egy kondi valahol az alaplap sarkában (amire senki nem gondol)nem adja meg magát a magas házhőmérséklettől...
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Ingatlanos topic!
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Milyen autót vegyek?
- Apple MacBook
- Suzuki topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest