- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Google Pixel topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
Új hozzászólás Aktív témák
-
kromatika
veterán
szimpatikus árak.
-
sb
veterán
Láttam.
Az i3 cpu-ban sokkal ütősebb, ez nem is volt kérdés. Fogyasztásban is verhetetlen az Intel.
GPU-ban a HD4000 és 4400 szintén erős lett. Az APU-khoz képest azért annyira nem acélos, mivel ennél az A6-osnál már a Richland/Trinity csúcs APU-i is kb. 2x gyorsabbak. Amit pedig Kaveriből a kisebb modell is hoz. (Az is számít, hogy 1333-as rammal teszteltem. 1600 vagy 1866-os rammal ez az A6 is beérné szvsz simán.)De tény, hogy magához képest sokat fejlődött az Intel. HTPC-be pedig ez az erő több mint elég. Még extrákhoz, madvr-hez is pl. De akár egy Pentiumban lévő IGP is bőven erős.
Fogyasztásban azért nekem kellemes meglepetés (vagy Kabini oldalról kellemetlen), hogy az A6 így lenyomta azonos teljesítmény mellett az 5350-et. De az Intel ebben verhetetlen. Legalábbis Ivy-ig bezárólag. Haswellnél már figyelni kell a magasabb csúcsfogyasztásra, amiről beszéltünk, de ettől függetlenül sokkal jobb a teljesítmény/fogyasztás mutató.
-
sb
veterán
Majd bemásolom valamikor a napokban a többi teszteredményt is: G2020, G3420. Innen a fórumról van J1900 eredmény is 1-2db.
-
sb
veterán
Láttam a desktop tápod a leírásban. Nálam Seasonic beles Antec van, ill. BeQuiet 350W-ossal próbáltam még. Mindkettőnél alig van hátránya a paneltáphoz képest, de azért van pár W. Idle 2-4W, load (ez 60-90W között értendő különböző konfigokra) pedig 7-9W.
A sodimm-es lap lehet, hogy számít valamit. -
sb
veterán
Nekem két hasonló konfigom volt:
Asrock B75M-ITX, G2020
Asus H81I-Plus, G3420Közös rész: OCZ Agility3 60GB, 2x2GB DDR3-1333 @1.3V.
Kétféle paneltáppal és külső táppal is mértem, 1-2W-os eltérések voltak a tápcserékből.Idle: Ivy: 17W, Haswell 16W.
Prime95: Ivy: 35W, Haswell 66-67W.
Prime95 feszcsökkentés mellett: Ivy: 30W, Haswell: 51-52W.Elképzelhető, hogy Haswellnél az új C6-C7 state-ek hoznak 2-3W-ot. Bár szerintem amit hoz egy rendes ATX táppal azt el is viszi épp a (nem túl nagy, de létező) hatásfok-különbség a panelhez képest.
A többi nem tudom miből ered.
Egy biztos, i5-nél sincs nagyon különbség a tesztek alapján:
[link]
[link]A legrégebbi Sandy-ből is kijön egy max 18-20W-os idle fogyasztás. A lapok is javultak azóta, azzal is lehet még faragni. Nincs nagy különbség.
De akármelyik, rendes ATX tápos teszt is hasonló, pár W-os eltérést mutat egy régi SB i5 és egy legújabb Haswell i3, Pentium között is.
-
sb
veterán
Egyébként a 13W-os fogyasztásod nagyon alacsonynak tűnik, mi a pontos konfig, milyen táppal?
Nálam a G2020 egy SSD-vel, paneltáppal 16-17W volt, G3420 (Haswell) 15-16W.Ill. még egy megjegyzés: írtál az i7-edről és én is az i5-ökről a HT nélküli kisebb hatékonyságról és magasabb Haswell csúcsfogyasztásról. Nyilván ott csak az adott témára reagáltam. i5-i7 szegmensben nem probléma +-10-20W különbség hűtésben, tápban sem. Legalábbis normál konfignál.
Én itt a 100W alatti, jellemzően mITX, kis házas és jórészt paneltápos konfigokra gondoltam. Vagy még lentebb, HTPC/NAS, kis netezős gép szegmens i3-tól lefelé és inkább 50-60W alatt a teljes konfigot mérve.
Ott releváns +10-20W különbség is. -
vlevi
nagyúr
"hogy mennyit fogyaszt egy xbmc menuben, vagy filmek/zenek alatt, mellekes, hogy jatekok alatt mennyit fog. "
Ez pont az SDP. Ami a TDP-vel ellentétben nem a csúcsteljesítményen mért fogyasztási értéket adja meg, hanem a tervezett felhasználási területen mért átlagos fgyasztást. Pl. az új, Z3470 Atom proci SDP-je kb 2W, azaz átlag saccperkábé ennyit fogyaszt, amivel egy tablet az átlagos felhasználást figyelembe véve kibírja az egész napos használatot töltés nélkül. Azonban csúcsrajáratva sokkal többet (pl. 10W) is fogyaszthat.
De az SDP megahtározása pont olyan, mint az autók fogyasztása. A gyári fogyasztást még senkinek sikerült elérnie -
sb
veterán
A procik között 3-4W van idle-ben, hiába Pentium, i3, i5 vagy i7. És a generációk között sincs több 2-3W-nál.
Nézd végig bármelyik tesztet. Lehet a ph-s is, vagy akármelyik.A többi difi biztos, hogy máshonnan ered: táp hatásfok, HDD, dvga.
Dvga-kra nem emlékszem pontosan mennyit csökkentek, de 10W körül csökkent legalább a 460->7850 cserémnél.Hatékonyságról is beszélhetünk, de HTPC-ben ill. ebben a jellemzően mITX szegmensben nem annyira releváns. Max a 24/7-ben menő NAS-ok esetén. A hűtés és tápméretezés viszont annál kritikusabb kérdés. Agyonvághatja az egész kis konfig koncepciót. (Vagy megduplázza az árát.)
Ga, részben ugyanez a válaszom neked is. A teljesítmény/fogyasztás ebben a szegmensben jó hatékonysággal ár/teljesítmény-re konvertálódik. Az A6-od hiába nem fogyaszt 65W-ot, 50W körül biztos bekajál, a komplett konfigra az HDD-vel, stb... 80W körül lesz kb. A hűtés, paneltáp gond lesz... A10 pedig teljes konfigra 100W felett van.
Persze lehet trükközni, alulfeszelni, de az mindig egyedi kockázat és macera. Nem bemész a boltba megveszed az AM1-et, összerakod és örülsz 50W-ból.Paneltápból sem tudom milyet használsz, nekem van egy LR1106-om ami 150W-ig terhelhető, de ez kuriózum. A legtöbb paneltáp, pico 90W-ig is akár 12V-on alig tud 48W-nál többet ami édeskevés ezekhez a procikhoz. Külső tápból is igencsak durva áron vannak 120W-osak (amiket 100W-os rendszerhez már szintén nem vennék huzamosabb terheléshez), stb, stb...
Ha ezt összeadod akkor az fog kijönni, hogy ezzel a teljesítménnyel ilyen áron (mondjuk a DC-DC tápos Asrock lapra gondolok) semmilyen konfigot nem fogsz tudni kihozni. -
arn
félisten
ez tul nagy differencia... a desktop ezzel a procival es lappal sose menne le 13 wattig, tokmindegy, hogy mi van benne (amugy egy vinyo + kartya a kulonbseg).
illetve a masik tobbtenyezos dolog lehet,
procik kozott is lehet par watt - a sb nem 0.7vot kapott idle
lap: [link]
kartyak kozott par watt (de nem 15-20)
stbstba hutes es fogyasztas meretezese az mas teszta - azt nyilvan, hogy a szuk keresztmetszetre fogod tesztelni, en most a hatekonysagrol beszelek.
-
Ga
tag
Sztem uarról beszélünk. Csak te teljesítmény/fogyasztásól, én meg ár/teljesítményről. De így legalább mindkettőnknek lehet igaza.
Az A6 először egy CM Elite 100-ban lakott, aztán átköltözött egy Minix-be, mindezt egy 90w-os paneltáp társaságában (a helyére A8-3800 költözött), az A10-5700 egy M350 méretű kuckóban lakik, szintén 90w-os paneltáppal, itt már valós az 50+W TDP, kapott is egy hőcsövest. Igaz, ami igaz, rendesen bírja az alulfeszt (37@1.2125).
Az A6 nálam sztem sosem evett 65W-ot, az LC-ben stock hűtővel teszi a dolgát azóta is.Az AM1 hűtőről nem nagyon láttam infót, hogy vialan EP házba belefér-e, mint a Brazos - ez lehet az egyetlen jó érv talán a kis fogyasztás mellett. A fenti házaknak meg kb mind1, hogy 25W vagy 50W (kb ennyit eszik meg nálam az 5700, 2L-es házban).
Az AM1 pont építőknek szólna, akik szeretnék a lehető legtöbbet kihozni a PÜi keretből, amire továbbra is azt mondom, ár/teljesítményben van jobb alternatíva házon belül. És rövidesen lesz még jobb is...Emellett egyetértek az általad elmondottakkal, jó konstrukció a Kabini - csak kár volt elbonyolítani a sockettel, +építőknek ezen az áron adni.
Ga
-
sb
veterán
Szerintem másból ered a különbség, amit írsz.
NV 4xx/5xx széri ennyivel többet eszik. Nézd meg, gyanítom lesz vagy 15-20W difi az AMD-hez képest. Én is 460-ról cseréltem anno 7850-re és ez volt.Másik: AZ AMD is bekajál 15W-ot minimum, gyanítom a nagy gépben több HDD-d lehet, esetleg táp hatásfok eltérés. Tuti kiadja a 4770 vs 4130 közötti idle fogyasztásdifi 90%-át.
A terhelt Sandy - Haswell értékeknél nálad jobb a helyzet, mert HT-s procit nézel. A HT sokkal hatékonyabb Haswellen. Erre már linkeltem neked korábban is teszteket, i5 és Pentium esetén ahol nincs HT sokkal kisebb teljesítmény plusszt kapsz megugró fogyasztás mellett. Főleg az Ivy-hoz képest, ahol ugye még kisevv a fogyasztás, mint Sandy-nél, de a teljesítmény is jobb.
Az i3 pedig szintén sokkal jobb fogyasztás/teljesítmény arányú HT-val a Haswellnél, akárcsak az i7.A többivel egyetértek. Azt kell nézni, amire használod. De a peak-nek azért van értelme nézni, mert a tápot, hűtést arra kell méretezni. Ha nem 1-2mp-s peak-ről van szó, hanem mondjuk akármilyen feldolgozásra fut fél órát a proci akkor arra kell méretezni, hiába megy 99% idle-ben.
Ez valahol elvi kérdés, nem technikai. Ha soha nem érnéd el a peak fogyasztást huzamosabb ideig (értsd 15-30 perc, amit írtam) akkor viszont nincs értelme olyan procit használni.Szóval a lényeg: fogyasztást, főleg peak-et nem az éves villanyszámla miatt nézem én sem. Ott elenyésző hatása lesz. Más miatt fontos.
-
arn
félisten
en sb 2600at csereltem 4770re, a 4770 minden szempontbol jobb fogyasztas szempontjabol (amelett, hogy gyorsabb). az idle 2600 + 560ti eseten 53w korul volt, most 37w (4770 + 270x). ehhez kepest az 4130t htpc 13w, ugyhogy azert vmi megis csak lehet
sb/haswell (egy olyan 30-50%al hatekonyabb wattra leszamolva)
idle 53/37w
cinebench 15 123/111w
prime95 148/132waz en szempontjaim szerint nem erdemes csak a processzor fogyasztast nezni, hanem azt, hogy milyen masik hwekkel, es milyen kornyezetben hasznalom. pl a htpcnel nekem az a fontos, hogy mennyit fogyaszt egy xbmc menuben, vagy filmek/zenek alatt, mellekes, hogy jatekok alatt mennyit fog. a desktopnal a nagy teljesitmeny ellenere is sokat megy idle a masina, de nem akarok a fotofeldolgozasnal varni, es a feldolgozas sebesseget is befolyasolja.
az ilyen peak fogyasztas meresnek amugy sem latom sok ertelmet - inkabb ugy kellene merni, hogy egy adott feladat feldolgozasahoz mennyi idore van szukseg, es ehhez mennyi wht vett fel. igy lehet kiderulne, hogy egy tobbet fogyaszto, de gyorsabb masina hatekonyabb, ha hasonlo idle fogyasztast tudnak.
-
sb
veterán
Én sok különbséget nem vettem észre Intel és Intel között.
Hasonlóak az adatok Sandy i3, Ivy Pentium és Haswell Pentium között is, amiket próbáltam. Idle és playback közben is. Kicsivel jobbak, mint az AMD. (Desktopban nekem i5-2500 van, azt nem néztem IGP-vel mit tudna playback közben.)
Amiben különbség van a 2 magos Inteleknék (és 4 magnál is, de azt csak tesztekben láttam, saját tapasztalatom nincs), az inkább a full terhelés a Haswellnél. Kajálnak rendesen. Túllépik a Sandyt is, az Ivyt pedig elég durván.
De már készül a táblázat a kis procikhoz.
-
vlevi
nagyúr
válasz
atti_2010 #88 üzenetére
Fogyasztas teren nalam az androidos minipc a nyerő. Termezsetesen kozel sem egy pc, meg bongeszni sem lehet vele teljesen ugy, mint egy laptoppal, de kevelezni, vagy 10-20 letoltesig (torrent) egeszen jol hasznalhato. A hozzaadott tapegyseg 5V 2A, konnyu kiszamolni, mennyi lehet a maximum fogyasztasa.
-
sb
veterán
Nüanszokon vitatkozunk.
A te kiindulási alapod az, hogy nincs értelme 30-50W különbség miatt gépet építeni. Innentől persze, hogy nem látod értelmét, mert ez a fő különbség a kétfélre rendszer között.
De engedtessék már meg, hogy más meg ezt is figyelembe vegye.Ennyi erővel intel i7-et is felesleges venni, mert az meg igaz, hogy 3x erősebb, de minek? Ki használja azt ki?
Szóval ez inkább az egyéni preferenciád...
Egyébként meg k* nem mindegy, hogy 45-50W vagy 80-100W a gép fogyasztása. mITX hűtésben ég és föld a kettő. Rendes házban, mATX-ben valóban nem, de nem is oda tervezték elsősorban. Ez is fail.
De paneltáp tekintetében is óriási a különbség a kettő között. Előbbit bármi elviszi, utóbbihoz sz*phatsz és válogathatsz rendesen.Az, hogy mit hoznak: Ha eltekintünk a fentebb írt underclock/undervolt vonaltól akkor messze többet hoznak, mint 3 éve.
Mérj egyet a 3 magos A6-ra. Jöhetnek a fogyasztás és teljesítmény értékek, meglátjuk mit tud.
Nem lesz nyerő, meglátod.
Az A10-5700 konnektornál mérve, ha nem piszkáltad akkor 100W felett van a 65W TDP-jével együtt is. Szintén dupla fogyasztás kategória. -
sb
veterán
Hogyne. Igazad van.
Ezért jó, hogy van olyan, amit megveszel olcsón, berakod és ugyanazt tudja, amiért 2 éve vért kellett izzadni és szarakodni.Ráadásul az Asorck lapnál ugyanez vonatkozik a beépített DC-DC tápra. Szerintem nagyon jó.
Mivel én már megépítettem az A6-os cuccot így cserélni nem fogok rá, de újan 5x egyszerűbb lett volna a Kabini. (csak hát várok rá soksok éve). -
Ga
tag
Még1x nekifutok.
Jól sikerült a Kabini, prímán bele lehet rakni alacsony fogyasztású OEM gépekbe, illetve alkalmazni Net/Notebook méretben.
Kiadni ITX és mATX méretben, szereld magad sockettel, ebben az árkategóriában értelmetlennek tűnik. mATX-ben van A6-3500-al tapasztalatom, illetve ITX méretű házban van jelenleg is az A10-5700-em, amely 65W kategóriában van. Az A6-3500 bőven belefér 65W-ba a 3 core-al, de a hőtermelése alapján alatta van (OC-vel is bírja a mATX házban, gyári ventivel, csendben), idle-ben pedig valsz elhanyagolható a diff.
Ebben a TDP kategóriában, mATX, ITX méretben ígyis-úgyis aktív hűtés kell, annyi a diff, hogy az AM1-re 2/3 akkora a borda, cserébe kisebb a venti (ami általában zajosabb is, de min uaz a hangszint). A 25W-50W közötti különbség ebben a kategóriában, battery-függés nélkül csak önámítás, akinek ez a fontos, az úgyis egyik Bay-Trail-Dt veszi előszerelten.Uannyiért kiadni egy egyszerűbb SOC platformot, amihez kb csak a csatlakozók szükségesek az alaplapon, mert minden integrálásra került, megdobni és drágítani egy cserélhető sockettel, mikor ezen az árszinten van meglévő, erősebb megoldása a gyártónak, erősen sántít.
Az pedig, hogy a 3 éves saját architektúrát hozzák ár-teljesítményben, no comment. (elismerem, az "odavág" némi költői túlzás volt)
Semmi bajom nincs a Kabini-vel, csak az árszintje nem reális ebben a méretkategóriában, illetve van nála jobb alternatíva házon belül.
Ga
-
Viszont a dolgokat OEM szemmel is kell nézni, az oké hogy a lánót trinity-t ricsit lehet alul feszelni, de egy OEM gépnél nem.... Így az AMD ezzel az AM1-es kabinis témával meg tudja oldani az alacsony fogyasztású brand gépeket is...
Bár halkan megsúgom, az OEM-ek már a kezdetek óta gyártanak Kabini alapú desktopokat.... -
sb
veterán
válasz
#65675776 #82 üzenetére
Kicsit el vannak tévedve egyesek.
Az odavág is erős. Az 1.8GHz-re downclockolt 4 magos Llano-m szintjén hozza kb. a tesztek alapján a 5350.
Igaz az órajel vissza van véve, de mégis vicces 2 magos FM1/FM2 APU-kkal összehasonlítani.Bár az is igaz, hogy az így visszavett Llano, elég rendesen alulfeszelve fogyasztásban is felveszi a versenyt az 5350-el.
-
Ga
tag
Athlon 5350 - 4 core, 2GHz, 128 Rcore, igaz GCN, de lassabb
A6-6420 - 2 core, 4GHz, 128 Rcore Vliw
árban =
alaplap alájuk szintén van árban =
az utóbbi 2x64 bit DDR3, míg az első 1x64 bit, ami elveszi a GCN ártelmét desktop/htpc esetén
fogyasztási különbség Itx esetén nem annyira erős, mAtx esetén szinte lényegtelen
a második eset izmosan, egy szálon repül, gpu-ja használható, nem ölli meg az 1chnennek így semmi értelme szerintem ...
ebből a pénzből eddig is lehetett Amd fronton jobbat összerakni... ez így sajnos csak egy nagy lehúzás, mivel sokkal olcsóbb előállítani
Jöhetne már a Kaveri A6, nomeg az A8-7600...Ga
-
djculture
félisten
Nekem csak egy régi 1280* 1024-es 5:4-es pva paneles 19 colos lcd-m van de már ezen is szörnyű nézni ilyen pár éve kiirt avikat a 720*304 meg még gyengébb felbontásukkal.. Full hd-n monitoron már gondolom ilyen vhs szintet produkálhat teljes képernyőn. Mondjuk évekig crt-m volt 1024*768-as felbontás oda az avik is istenek voltak.
-
válasz
atti_2010 #76 üzenetére
ne felejtsük el, hogy 10 évvel ezelőtt is volt már bőven fulHD, vagy az fölötti felbontású monitorok, mégsincs még minden háztartásban belőle, szal jahh
a 8k-ról meg manapság egyáltalán nem is hallani, csak találgatjuk, hogy lesz-e, szóval 10 év múlva jahh.. max a 4k fog elterjedni, de a 8k -
válasz
djculture #74 üzenetére
ez így van
de ne felejtsd el, hogy máig nagyon sokan pl mezei Xvid AVI vidiket néznek
Továbbá a 8k-s moncsik nem lesznek elterjedve, max a 4k-sok.. ne felejtsd el, hogy napjainkban igaz elég gyakori a FulHD, de még mindíg nagyon sok ember 19es moncsit használ vagy 1280ban vagy 1440-ben -
válasz
antikomcsi #72 üzenetére
A változás mindíg is nagyon, de nagyon lassan köetkezett be, még az informatika terén is...
Jött a P4 az SSE2/SSE3-al... mire ért volna valamit, elavult az egész Netburst.. Jött az AMD a 64bittel... mire jöttek hozzá a programok, kb semmit sem ér egy 2600+-os 64bites Sempron...
A mai CPU-k is oylan featúrákat támogatnak, hogy még az is vagy 3-4 év hogy napi szinten kihasználják a programok, szóval nem tartok én ettől
Arról nem beszélve, hogy én 10 év múlva is fogok mp3-at hallgatni, és 10 év múlva is lesznek még h.264-es kódolású FulHD videók, amikhez 10 év múlva is bőven elegendő lesz ez a hardverem -
antikomcsi
veterán
-
Szerintem meg de
gondolj bele.. 8 éves a Core2 Duo.... átlag használatra bőven elég, de akár még játszani is, némi kompromiszsumokkal az újabb játékok is elmennek
De az AMD első 2 magosai is lassan 10 évesek lesznek
Az első i7-es 6 éves.... több mitn elég, játékra is... és sztem még 5-6 év múlva az is proci lesz
A processzorok elavulása iszonyatosan belassult szerencsére -
radi8tor
MODERÁTOR
Nekem olyan vas kell következőnek is, ami legalább 8 évig használható marad, és ezzel szerintem az átlagember is így van.
Ilyet nem fogsz kapni, mert a világ azóta nagyot változott és a gyártók úgy alakítják a dolgokat, hogy pár éven belül cserélned kelljen, ha alsó kategóriából választasz.
-
bunevo
tag
Egy Athlon XP 2500+ Barton procit nyúzok már 11 éve, és csak azért ítélem nyugdíjra, mert SSE2 nélkül már a Unity4 se megy. Nekem olyan vas kell következőnek is, ami legalább 8 évig használható marad, és ezzel szerintem az átlagember is így van.
Azt a minimális felárat pedig örömmel előlegezem meg az AMD-nek, hogy növeljem a legújabb architektúrájú APU-k arányát, ezzel is gyorsítva a paradigmaváltást. -
bunevo
tag
"mert a 7950-es kártyája túl sok volt a kis Kaveri mellé"
Ez még nekem is egyértelmű, hogy így nem működött, hiszen tudtommal jelenleg nincsenek olyan API-k és szoftverek, amik kihasználják a Kaveri tudását és IGP-jét egy másik VGA mellett, így olyankor ott lapul a drága 512 shader mag kihasználatlanul. Ráadásul még szerintem az sincs megoldva, hogy a Kaverit 12 magos rendszerként kezeljék legalább a nagy dVGA (shader>2000) rendes etetésére, mert így még arra sem a legjobb valóban.
Szóval engem az érdekel, hogy sok évvel később is hatékony maradjon az olcsó gépem a számításigényes durván párhuzamosítható feladatokban (hangfelismerés, gesztusfelismerés) és bírja az akkori nem AAA-s játékok durva fizikáját és az AI-t az IGP-n számolni alacsony grafikai beállítások mellett (vagy rendes grafikával egy akkori kitudjamilyen architektúrájú olcsóbb dVGA-val a Kaveri képességeit kihasználó környezetben).
Ha ez naivitás, akkor elnézést kérek, nyugodtan kövezzetek meg.
Az i5-4570R is tetszik, csak az drágább és butább a Kaverinél. -
Nyilván aki a legújabb/legszebb/legokosabb játékokkal szeretne játszani a jövőben, annak érdemes többet költenie a teljes számítógépre mint ~100eFt.
A ~10eFt-os CPU és ~20eFt-os VGA kombinációtól nem érdemes elvárni, hogy 1-2 év múlva is maximális részletességgel fusson a legújabb AAA cím.Persze az igazán népszerű PC-s játékok(különböző f2p, mmo, moba, rts, stb.) alá bőven elég ez is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az már úgy reális. Bár inkább csak a 7770-nel, de ez részletkérdés. Sajna kelleni fog a négy mag, de minimum a négy szál. Az új driverek is elég érdekesen működnek majd. A DC-re való erős optimalizálással rögtön két magot egyszerűen ki fog sajátítani a grafikus driver. A program oldaláról is úgy kell írni a működést, hogy a job thread optimális száma a logikai szálak száma mínusz három. Négy magnál ez megint egy mag. Ez a tipikus gondja a PC-nek. Kelleni fog itt a hat mag is, ha ennyire jönnek a job rendszerű motorok, vagy kell a Mantle/DirectX12, amivel a driver megszünteti/minimalizálja a processzorra rótt terhelést.
A Kaveri a Gaming Evolved partnereknek szól. Az tud olyan, amit más proci nem. Ezt muszáj meglépni, ha nem akarják, hogy a PC gaming butított játékmenetet kapjon.
-
deja vu
addikt
Akkor athlon x4 a 7770, 7790 mellé teljesen mindegy, jelenlegi áráért nem jó vétel a Kaveri. Itt a fórumon is kipróbálták jobb kártya mellett és nagy csalódás volt a teljesítménye egy i5-el szemben. Szóval nem tudom hova jó ez, mert olcsó játékos gépnek nem jó mert sokkal jobbat kapni azért az árért, nagy kártya mellé sem jó mert kiábrándító lesz a teljesítmény.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért számoljatok a gépvásárlásnál, hogy az új generációs motorok úgy vannak megírva, hogy négy mag alatt ne induljanak el. Bizonyos motoroknál elég lesz a logikai mag is, így a HT-s kétmagos Core megfelelő, de a Pentium és a Celeron nem. Azokra kiírja, hogy nincs meg a minimum követelmény.
Minden next gen motor áttért a jobs rendszerű feldolgozásra. Azok két magon nem működnek jól, mert kell egy főszál és a munkaszálak a többi magon futnak (ha a főmag mellett csak egy mag marad, akkor azt elviszi a DX/OGL driver és nem marad min számolnia az alkalmazásnak). Legalább három, de inkább négy fizikai mag kell az ilyen elvű rendszerek optimális működéséhez. -
-
deja vu
addikt
A Kaveri árából kijön a pentium+7770 ami grafikában nem kicsit, hanem többször erősebb mint a Kaveri, és játékok alatt nyilván sokkal de többet tud. De az ipon árat nézem akkor pentium és a 7790-es kártya is kijön, amit nem kell ecsetelni hányszor jobb választás játékok alatt. Volt már a ph-n Kaveri a10 7850k tulaj, de úgy szaladt vissza az i5 3570k-ra mint a huzat, mert a 7950-es kártyája túl sok volt a kis Kaveri mellé, és csodálkozott miért mennek ilyen rosszul a játékok.
"Vagy ráadásul a kaveri mellé később még mindig be tudsz rakni egy rendes VGA-t is "
Mi az a rendes vga? Nagy kártyákkal nem tud mit kezdeni, oda i5 kell, ezt bármelyik Apu-s topicban megmondják neked még az amd fanboyok közül is páran.
Off vége. -
-
bunevo
tag
Nincs tapasztalatom, ezért nem tudom, de szerintem nem éri meg egy CPU-ban fele olyan erős Pentiumot venni és egy kicsit erősebb dVGA-t, a Kaveri helyett, ami fele annyit fogyaszt és huszad annyi helyet foglal el mint a kettő együtt? Ezek miniITX esetén sokat számítanak szerintem.
Vagy ráadásul a kaveri mellé később még mindig be tudsz rakni egy rendes VGA-t is, ha már lesznek olyan programok, amik az IGP-jét nem grafikára használják, és akkor mihez kezdek majd a pentiummal.
Szóval én már csak APU-t vagyok hajlandó venni. -
Ha játékra kell, akkor veszek 13-ért egy G3220-at, meg 30K-ért egy VGA-t mellé.
(összehasonlíthatatlanul erősebb játékok alatt mint a kaveri)
Ha nem kell játékra, akkor csak a proci 13.
(kicsi játék néha belefér)Az i5-öt egy sokkal erősebb VGA mellé érdemes megvenni, egyébként pénzkidobás.
-
bunevo
tag
Én most számoltam ki, hogy 70eFt-ért lehet összerakni egy értelmes miniITX-es Athon 5350-es gépet (15ezer a proci), viszont 110ezerből már a Kaveris A10-7850K-is kijönne (45ezer a proci), amiben 4-szer annyi shader-mag van, 4-szer nagyobb a fogyasztása, 2-szer akkora az órajele, és még több jövőbemutató képessége van, így szerintem logikátlan lenne egy AM1-est összerakni, mert az FM2+-os verzió bőven megér +%50 zsét.
Ja és A10-7850K helyett ugyanennyiből Intel alapon csak a Core i5-4440-re futná, ami szerintem megint nem érné meg. Ha meg VGA-t is rakok mellé, akkor meg megint csak egy AMD CPU a költséghatékony. -
fondorlatos
aktív tag
Legyenek is normális áron jó teljesítménnyel, hogy megérje beruházni egy ilyen gépbe mozizáshoz.
-
-
Úgy tudom, hogy az AMD a 4K tartalmakat OpenCL alapon képzeli el, ahogy az ARM is a MALI chipek esetén. Ezért nem támogatja a 4K-t a beépített fix funkciós egység.
Viszont arról nem tudok, hogy a h264-hez van-e, lesz-e openCL dekódoló.
Gondolom, arra számítanak, hogy a 4K tartalmak már h265-tel lesznek kódolva. Ami elég furcsa elképzelés, mivel a már kapható 4K kamerák egyelőre h264-be tömörítenek. Ezek hardveres lejátszása egyelőre nem tűnik megoldottnak AMD oldalon... -
arn
félisten
csinaltam egy kis osszevetest a 4130tvel kapcsolatban [link]
procinal kevesebbre, gpunal tobbre szamitottam. igy kb annyival olcsobb, amennyivel gyengebb is.
htpc - akasa eluer haz (nincs mozgoalkatresz benne), asus h81t, i3 4130t, 8g ddr3 1600, 128g ssd (regi crucial c300)
-
PuMbA
titán
Ok, ez le van írva, de eddig semelyik tesztoldal nem bírta előcsalni a 4K támogatást
Amin megy jelenleg a 4k DXVA-val az csak az Intel és NVIDIA kártyák...
Én is azt hittem, hogy megy Radeonon simán megy a 4K, ha már a többi gyártónál is, de utánanéztem és még nem látta senki működés közben...
-
8th
addikt
C2D -t felejtse már el mindenki. Azt az elavult őskövületet felesleges a mai gépekhez hasonlítani mára versenyképtelenné vált minden szempontból. Arról nem is beszélve, hogy minden az csak nem költséghatékony. Alaplap konkrétan nincs hozzá sehol ha mégis akadna valahol valami raktáron ragadt dzsunka deszka meg lehet nézni mennyiért mérik. Hiába van E8400 már 9k-ért az aprón. Mire raksz alá egy új deszkát ramokat meg egy használható videokártyát mert az x4500 böngészésen kívül sok mindenre nem jó máris ott vagy mint ha összelegóztál volna egy belépő szintű mindenes FM2+ vagy egy LGA1150 konfigot. Félreértés ne essék nem a Core 2 Duo szériát ekézem nekem is volt több féle felállásban is és szerettem is, de haladni kell a korral. Szép volt jó volt de már nagyon eljárt felette az idő.
-
válasz
Space marine #26 üzenetére
A kaveri sajnos pont ott helyezkedik el, hogy "netezni" drága, "játszani" meg kevés.
A WOT-nak már most is elég egy "kicsit erősebb" haswell(g3220 pl. árban sem vészes). -
Rickazoid
addikt
Hát azért csak tartalomfogyasztásra nem kell olyan erős hardver. Nem ugrunk manapság akkorát, hogy két-három éven belül érdemes lenne váltani. Amire terjedni kezdenek a 8K videók (na meg a monitorok hozzá) meg jönnek a Gb-es netet meg 8-16 magot igénylő webalkalmazások, addigra eltelik 10-20 év.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Space marine #26 üzenetére
Hosszabb távon mindenképp csak szerintem Kaverit úgy szeptember környékén lesz érdemes vásárolni.
-
arn
félisten
jah a lapon is mulik - a 4130t+h81 csak 24pben tudja a 4kt.
-
Cefet
aktív tag
Lyó ez!
Lányomnak a Brazos-át lehet, hogy lecserélem. Ugyan nemrég kapott egy SSD-t, amitől gyorsul a kicsike, de ez azért mégis csak más kategória. -
ftc
nagyúr
NAS helyett szerintetek jó lesz?
-
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Space marine #17 üzenetére
Egy minim beállítással FullHD felbontás úgy 25-35 FPS kellene toljon, ha megreformálják a játékot még többet is, a probléma azzal van hogy a szerver oldal számol és a ping nagyon bebefolyásolja az elérhető FPS -t, ezért van hogy egy BF4 150 pingel is sokkal jobban fut.
-
tikshow
addikt
Na neee, ezt a 4K-t te sem gondoltad komolyan. Veszel egy ~1 millióért egy TV-t, de belekötsz egy 10k-s prociba. A HD-ban viszont lehet igazad van, ettől egy fokkal erősebb IGP-val rendelkező Intel procit próbáltam erre, ott nem volt gond, ezzel nincs tapasztalatom sajnos.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Space marine #14 üzenetére
A WOT nehéz megmondani mert egy megreformálás alatt áll, ígérik a multicore támogatást még az idén ha valóban betartják akkor a CPU már nem lesz annyira lényeges.
-
Space marine
aktív tag
Ebből a legerősebb cpu mennyire lenne gyenge a wot-hoz, minecraft-hoz esetleg későbbiekben megjelenő /ha még fog/ heroes of might and magic-hez? max kapna később egy külön vga-t..
-
PuMbA
titán
Érhető
4K filmet még a egy Radeon kártya se tud jelenleg hardveresen gyorsítani, az Intel Haswell tud AnandTech-es teszt szerint
De nem is ezt akartam mondani hanem, hogy akinek a CPU a fontosabb, az 5k-val alacsonyabb áron tud venni jobbat, akinek meg a GPU az meg venné az Athlon 5350-et, de ugyanolyan áron
-
PuMbA
titán
Szemtelenül olcsó? Athlon 5350-hez képest 5k-val kevesebbért egy prociban erősebb és VGA-ban gyengébb Celeron G1820 Haswellt lehet kapni
Egyáltalán semmi különös nincs az árában
-
dgabor80
tag
Jó-jó az olcsó...és hogy lehet minden tevékenységre választani hardver-t költséghatékonyan...
de valahogy azt érzem, hogy azért sokan még mindíg hosszabb távú beruházásként gondolnak a PC-re...és erősebb vasakat kérnek (legalábbis tőlem),
"hogy még ugye pár évig vinni fog mindent a gép?"értem én hogy gyorsan avul a hardver...de pl. egy jó kis core2duo még mindig egészen jó netezésre....bár a fogyasztáson már talán vitatkozhatunk
-
radi8tor
MODERÁTOR
Tömören: Brazos után nagyon pörgős lett a gép.
-
Steve1207
veterán
Mindenből lehet találni minőségi olcsóbb modellt is. AM1-es ITX alaplap is van kicsit több, mint 15e-ért és nem kell hozzá külön táp, csak egy adapter potom pénzért. RAM, SSD úgyszintén olcsó, mert ide nem kell egyikből se nagy. A ház a kérdés csak, de ott is van bőven választék, ergo nem vágom mi ebben a prémium árazás.
(#4) E.Kaufmann: most nézem, tényleg lentebb ment
-
jedis
senior tag
válasz
|DavidWoody| #3 üzenetére
Jahh ! Tényleg
A neuronok így korán reggel, még keresik a "keréknyomot"
-
törölt tag
Mint az már sokszor kiderült jelentéktelen, hogy 1 komponens olcsó, ha a maradék 5 ami még kell a build-hez prémium árban megy. De azért király
-
jedis
senior tag
Jó kis netezős vasakat lehet ezekből majd "szögelni", természetesem micro-itx méretben !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Futás, futópályák
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged