- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- VoLTE/VoWiFi
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemlehet
őstag
De én nem azzal vitatkozok, hogy nehéz megvalósítani, vagy abban a formában ahogy jelenleg gondolunk rá lehetetlen. Tehát a levegőre kivetítés része tényleg bajos fizikailag. Lehet kitalálnak valami alternatív utat, erre mondtam, hogy a mérnökök mindent megoldanak, csak idő és pénz kérdése. Tehát ha azt mondod itt a levegőben jelenjen meg ez a két 3D-ben akkor hidd el meg fogják oldani. Volt egy előadás az egyetemen, hogy a fény hullámtulajdonságát kihasználva az aktív zajszűréshez hasonlóan képesek befolyásolni a látott képet. Csak k*rvára másnapos voltam nem tudtam rá figyelni. Ebből az irányból megközelítve akár a lehet is....
Amúgy meg nem kell győzködnöd, én nem azt mondtam, hogy "Köcsög Samu/Apple, miért nem adja mán ki , hisz Tesla már rég megcsinálta". Csupán arra próbáltam rávilágítani az egyik korábbi HSZ-re reagálva, hogy semmi értelmét nem látom kijelzőn az augmented reality-nek. Mondjuk egy kocsi szélvédőjére vetített GPS, vagy a Google Glassban lévő lehetőségek mások, de amit pl jelenleg a Vita vagy a 3DS nyújt augmented reality néven az kutyafüle. 10 percig jó poén de semmi másra sem jó,
Tudományos fronton most a Higgs-bozont sikerült "megtalálni" vagy 3,5 szigma valószínűséggel (legalábbis én még itt tartok, aztán lehet, hogy lemaradtam; 5 szigmától lenne igazi felfedezés), a mai legjobb elméletünk, a Standard-modell szerint ez felel a tömegért, így a gravitációért is. Közvetíteni pedig a graviton közvetíti a hatást, ami egy feltételezett részecske, nem tudjuk, hogy létezik-e, csak az eddigi tapasztalatok alapján felállított modell jósolja a létét.
Szóval így működik a fizika: alapja a tapasztalat.Nekem erről a gravitonnak léteznie kell dologról mindig a flogiszton elmélet jut eszembe
Ugye ott a kémikusok feltételezték, hogy minden anyagban flogiszton van és amikor elégetünk valamit ez a flogiszton ég el. Csak amikor valaminek égetés után nőtt a tömege jöttek a rendkívül logikus elméletek rá: Az anyagban a flogiszton tömege negatív
Persze ettől még igazuk lehet, csak engem erősen emlékeztet erre. -
bkercso
nagyúr
Már rég megoldották a dolgot, nézd meg az Űrodüsszeia elejét! Forgatni kell egy nagy hengert úgy, hogy a falán a centripetális gyorsulás épp 1g legyen, és kész. Vagyis egy centrifugába teszed az űrhajóst. Akkorába, hogy mindenki elférjen, és hogy a fejüknél ne legyen sokkal kisebb a gyorsulás, mint a lábuknál, és a Coriolis-erő se legyen túl nagy.
Hogy a fénynek meg kell állnia, az egy prekoncepció, és ehhez hozzáragadtatok. Nem az a cél, hogy megálljon a fény, hanem hogy térben lássuk, amit előtte rögzítettünk vagy amit generáltunk.
Sokszor az áttöréshez paradigmaváltás szükséges. Vagy lehet ilyet csinálni, vagy nem. Ha igen, akkor vagy rájön valaki, vagy nem.Ennyit tudunk...
-
ripla
addikt
hát szerintem hamarabb fogják azt megoldani, hogy az űrhajósok testébe vasmolekulákból készült nanogépeket fecskendeznek, ami beépül a szervezetbe, és mágneses úton az embert az űrhajóhoz "ragasztja", és kész.
a térbe vetítést meg tényleg nem tudom hogyan lehetne megoldani. a fényforrásnak nem lehet megmondani, hogy bizonyos távolságig menjen csak el és ott megálljon. mert ugye pont ez lenne a lényege annak, hogy ábrákat tudjunk vele a levegőbe rajzolni. -
bkercso
nagyúr
A gravitációs tér olyan szerkezetű tér, amiben a tömegre azzal arányos (vagyis a tehetetlenséggel arányos) erő hat. Éppen a tehetetlen tömeg és a gravitáló tömeg kísérleti tapasztalata alapján mondta ki Einstein az ekvivalencia elvét, vagyis hogy egy semleges térben gyorsuló kabint és egy homogén gravitációs térben nyugvó kabint nem lehet egymástól megkülönböztetni: nem tudod eldönteni, hogy melyikben tartózkodsz, ha nincs ablaka, amin kinézz az állócsillagokra, mert a tér szerkezete mindkettőben ugyan olyan. Ebből vezette le az általános relativitáselméletet, ami a gravitáció alapelmélete (aztán ezt próbálják azóta is árnyalni, hogy beleférjen a kvantummechanikába stb.). A fényelhajlás is levezethető ebből a pofonegyszerű gondolatból. Meg kellett a dologhoz még egy kísérleti tapasztalat, hogypedig a fény mindenhez képest fénysebességgel terjed vákuumban.
Szóval kísérleti tapasztalat van először, aztán elmélet. Nem tudjuk, mi okozza a gravitációt.De ahogyan az elektrodinamikát, úgy a gravitációt is leírhatjuk hidrodinamikával, azzal analóg módon viselkedik: minden tömeg nyeli a láthatatlan, szuperfolyékony étert. Erőt csak akkor érzünk, ha az áramlás hozzánk képest gyorsul, ehhez kell a szuperfolyékonyságot feltételezni.
Na most ez alapján elképzelhető az antigravitáció is mint egy (folyadék)forrás hatása. Illetve a gravitációs dipólus is, mint egy hajócsavar. Annyi a nagy különbség az elektrodinamikához képest, hogy utóbbiakról nincs kísérleti tapasztalatunk.
A mágneses monopólus is leírható, de olyat sem találunk. Ez nem jelenti, hogy nem lehet ilyeneket mesterségesen létrehozni, és persze azt sem, hogy lehet.Hozzátartozik, hogy sokan "fedezik fel" ezeket az új dolgokat nem reprodukálható módon, vagyis csak a befektetőket hülyítik vele. Tele vannak a szabadalmi adatbázisok is elektrogravitációs készülékekkel, sok cikk is van erről és sok drága berendezés is épült. Csak hát nem működik a dolog, csak beleugrasztják a kalandvágyó befektetőket. Ilyen az áltudomány...
Tudományos fronton most a Higgs-bozont sikerült "megtalálni" vagy 3,5 szigma valószínűséggel (legalábbis én még itt tartok, aztán lehet, hogy lemaradtam; 5 szigmától lenne igazi felfedezés), a mai legjobb elméletünk, a Standard-modell szerint ez felel a tömegért, így a gravitációért is. Közvetíteni pedig a graviton közvetíti a hatást, ami egy feltételezett részecske, nem tudjuk, hogy létezik-e, csak az eddigi tapasztalatok alapján felállított modell jósolja a létét.
Szóval így működik a fizika: alapja a tapasztalat.A 3D-térbe vetítést elsősorban mérnöki kihívásnak látom, nem vagyok róla meggyőződve, hogy feltétlenül új jelenség felfedezése kell hozzá. És a mesterséges gravitáció megoldására is legalább akkora esély van kísérletezéssel, próbálgatással, mint elméleti úton. Már amennyiben létezhet egyáltalán.
-
ripla
addikt
mondjuk nekem aztán mondhatod, nálunk öcsém az ész ebből a szempontból, én is mindig tőle kérdezek ezekről a dolgokról.
amit én tudok, azaz hogy a gravitáció nem más mint egy hatalmas tömeg vonzása, vagyis tömegvonzás. mesterséges gravitációt akkor tudnánk előállítani mondjuk egy űrhajón, ha az egész űrhajóba bele tudnánk építeni egy akkora tömeget, mint maga a föld. viszont ez együtt járna egy olyan problémával, hogy valószínű magához vonzana más egyéb bolygókat, meteorokat, akármit. az meg nem lenne túl egészséges.
az antigravitáció meg ennek a fordítottja, taszítani kellene ezt a hatalmas tömeget. viszont ha egy ilyet rászerelnek mondjuk egy járműre, és nincs rajta olyan egység ami ezt irányítja, vagy van de meghibásodik, akkor mennyi az esély arra, hogy mondjuk a jármű tele utasokkal, a taszítás hatására nem repül ki azonnal a végtelenbe.
szóval komoly dolgok ezek, szerintem a mi életünkben már nem nagyon lesz erre megoldás. bár ha tippelnem kellene, akkor később se nagyon. ez már olyan szintű tudást és technikai hátteret igényelne, ami egy star wars vagy star trek szintű film valósággá válását eredményezné. -
bkercso
nagyúr
Szóval az a helyzet, hogy a gravitációt sem értettük meg rendesen. Nem sikerült még összeegyeztetni a kvantummechanikával. Pl. 2010-es mérési eredmény, hogy Poynting-vektor helyén a Poynting-vektor irányában más sebességgel terjed a fény, mint elentétes irányban. AZ elmélet már régen megjósolta, de kimérni csak 4 éve sikerült. Igaz 1E-20-os a hatás, de mégis. Amíg ezek a szenzációk, én nem jelenteném ki, hogy nem lehet mesterséges gravitációt csinálni.
Meg ez is nagyon érdekes, és ez sincs leírva még... -
törölt tag
Vegre valami fejlodes, nem csak az eggyel nagyobb kijelzo, eggyel nagyobb snapdragon meg eggyel tobb megapixel jon. Ez is, meg a Project Ara is egy olyan fejlesztes, ami nem biztosan sikeres, de legalabb erdekes. Nagyon hianyzik az utobbi evben az ilyen a mobil agazatbol.
-
ripla
addikt
az a baj ezzel a dologgal, hogy a fény nem egy kézzel fogható valami mint egy telefon, amit olyan alakúra és tudásúra csinálhatnak meg amilyenre csak akarnak.
olyan, hogy 360 fokban irányított fény, amit felügyelni és változtatni is tudsz, az csak bizonyos laboratóriumi körülmények között létezik. jelen tudásunk szerint kell hogy legyen valami, amire rávetítjük a képet, hogy az láthatóvá váljon. ha egy teljesen sötét szobában ülsz, ott sem fogsz látni semmit, hiába vannak ott tárgyak. nincs fény ami rávetüljön, és onnan visszatükröződve képként jelenjen meg a fejedben.
a legjobb példa az, ha bekapcsolsz egy zseblámpát fényes nappal, látod a fénysugár útját? nem.
lézerrel meg lehetne oldani, viszont hogy oldod meg azt, hogy csak bizonyos távolságig menjen el a lézersugár, és ott megálljon? ez itt a gond. illetve teljesen mindegy milyen fényt bocsátasz ki, a fény nem kézzel fogható, ezért csak a spektrumát tudjuk változtatni, a hosszát nem. én is marhára örülnék neki ha lenne ilyen, egész nap ezzel szórakoznék.
de egyelőre annyi esélyt látok rá mint az antigravitációra, vagy az élő szervezetek gond nélküli teleportálására. -
BoB
veterán
válasz
BazsiBazsi #36 üzenetére
Nem tudom mit idegeskedsz, a kinect meg a webkamerád már régen belátott a szobádba.
-
nemlehet
őstag
Nekem nem kell elmagyarázni a dolgot. Bár azért a lehetetlen szerintem nem igaz, legfeljebb még nem tudjuk megoldani. Mai napig dőlnek meg abszolut igazságnak hitt fizikai tételek. Meg ha egy mérnöknek adsz egy feladatot és elég időt valamint pénzt a megvalósításhoz hidd el meg fogja oldani
Csak arra próbáltam célozni ameddig egy telefon vagy tablet kijelzőjén keresztül valósul meg augmented reality addig tök hülyeség. Esetleg a GoogleGlass-al/Ocolus Rift-el már van értelme, sőt. -
ripla
addikt
alapvető fizikai törvényeket nem tudunk áthágni.
a levegőbe való vetítés nem lehetséges. gondolj bele. miért látod a tárgyakat magad körül? mert a rájuk eső fény visszaverődik róluk. a levegőbe való vetítés azért nem lehetséges, mert maga a fény nem egy kézzelfogható valami, ezért nem lehet úgy irányítani, hogy mondjuk kivetítesz egy geometriai alakzatot és az csak bizonyos távolságon belül legyen kivetítve. ha ezt meg tudnánk csinálni, akkor már mindenki fénykardokkal rohangálna.
ionizált levegővel esetleg meg lehetne oldani, de az nem túl egészséges az emberi szervezetre nézve.
az, hogy te mászkálsz az utcán, és magad elé a térbe kivetítesz mindenféle alakzatokat, amiket különböző spektrumú fényforrásokkal állítasz elő, az jelen tudásunk szerint sajnos lehetetlen.
zárt térben, elsötétített szobákban, különböző szögben elhelyezkedő kamerákkal lehetséges. de az hogy a nyílt utcán előkapva a zsebedből, egy dzsunka kínai telefonnal ugyanezt megcsináld, azt nyugodtan elfelejtheted. -
BazsiBazsi
aktív tag
"kit érdekel hogy belátnak a házamba nincs rejtegetnivalóm" mondja a sok átlagember.
Innentől jöhet bármi, még a péniszhosszomat is lassan már be kell írjam ahhoz hogy regejek a youtubera. -
Tidzsimon
őstag
Aha, keress rá az augment appra. :-) az nem csak merciket mutat, vagy ha beleásod magad kicsit, találsz működő játékokat is. nincs szükség spéci lapra, elég egy könyvet lefotózni, és kész az alapod. Volt a national geogtaphic újságban is megelevenedő kép, vagy az ikea is adott ki ar szerelési vázlatot.
-
myckie2
őstag
Inkább a kiterjesztett valóságra állnának át komolyabban...
-
kentucky
őstag
kis off
-
Johnny194
aktív tag
wow
és ezt még komolyan nem csinálta meg senki akár nagyobban is? -
halkow
őstag
(bocsi nem válasz akkart lenni)A technológia megálíthatatlanúl fejlödik és jól van ez így gondoljunk csak vissza 14 éve még csak fekete színű gombos telefonok voltak egyszerű menüvel kamera és micro sd nélkül szinte csak telefonáltak vele aztán mikor belerakták az első fényképezőt a gépbe azt feltételezték mi a francnak? Nolám rá 1-2évre emberek millio fényképeztek vele többszőr mint fényképezővel szóval 3d kamera jöhet
-
catroot
veterán
Látom, ez a topik is csodás lesz...
-
BoC1ka
senior tag
Az megvan, hogy kb mindenki apple laptopokon dolgozik?
-
margithid
veterán
Orwell forog a sírjában.
-
Simi87
senior tag
Az NSA ajánlásával.
-
petipetya
nagyúr
Kíváncsi leszek rá, hogy mi sül ki ebből a mindennapi gyakorlatban. Csak ne legyen állóvíz, mint a Glass...
-
BoB
veterán
Végre valami innováció. (nincs irónia)
-
mazsi1911
aktív tag
Nemrossz, rajott a google h az NFC bukott otlet, es ujfent lemasolja az Apple-t, you know, iBeacons
-
Badboys
őstag
" melyek közül a beltéri navigáció kiemelt fontosságú terület."
Mert 48 nm. en nem találom meg a klotyót. Ez már sz@r ügy.
-
VD
őstag
Hmm....
"This is to match power for one person!" Lucius Fox
-
takacsbotond
őstag
A google már az otthonainkat is látni akarja?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- VoIP telefonálás
- Nintendo 3DS és DS topic
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 1 / 2
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- További aktív témák...
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest