- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
nekem van egy gyári 11 centisem. amikor lecsaptam rá, azt hittem, hogy ez nagyon hosszú.
most látom, hogy nem...az enyémen a 11 centi a csatlakozók közepeinek távolsága.
de a 2-t a képernyő előtt összahasonlítva, a hosszú kicsit rövidebbnek tűnik, mint 20 centi.
a csatlakozót és a kábel szélességet alapul véve próbáltam ugyanolyanra nagyítani a képet.
a perspektíva is béna, így a kép nem adja át rendesen, de valahol inkább max. 18 körüli lehet. -
priti
addikt
Itt kérdezted? Írhatsz angolul is. Ezek láttak már kábelt.
Azt olvastam, hogy tevékenységi körük speckó kábelek készítése is, szóval simán lehet hogy küldenek valamit aminek a végére csak rá kell pöttyöznöd a csatlakozót és szvsz, ahol fűrészelnek ott hullik a forgács aztán lehet olyan cuccból van nekik egy 30cm-es darab hogy besírsz. Egy mélt megér, hátha.
-
szab.tam
nagyúr
-
DRichard
csendes tag
Először is gratulálok, igazán remek munka, nem semmi a kitartásod!
A riser-sli-bridge témához annyit szeretnék hozzátenni, hogy nem tudom, milyen konfigurációkban próbáltad a kártyákat tesztelni, de azt megpróbáltad már, hogy két risert cserélted ki, és a jelenlegi slave kártya riserét használtad a master kártyán? Sztem elképzelhető, hogy a két riser között van annyi nüansznyi különbség, hogy a második kártyáé nem tökéletes, és ez produkálja a hibát, és volt annyi szerencséd (vagy peched), hogy pont a master kártyánál használtad a jót... Persze ha próbáltad már, az ötletem tárgytalan -
priti
addikt
"350 fok körül lehet lenyúzni róla a csatit"
Nagyon közel hül akkor ott a munkadarab, így csak a hővezető képességét teszteled ami igen jó. Kéne valmi ami emeli a környezeti hőmérsékletet.
"350 fok körül lehet lenyúzni róla a csatit, de a szalagkábel még akkor is sértetlen marad"
Ebben szerintem olyan nagyon biztos azért ne legyél. A felhasznált anyagok ismerete nélkül a vezetőréteg és a fólia nem együtt hőtágul az fix és a vezetőréteg nem tart egyedül sokáig ha leválik a fóliáról az is fix meg szerintem így meg is égeted, de még ha teljesen okés is mindennek utána, összeforrasztáskor valszeg nem elég forró a vezető az ideális kötéshez, mert elvezeti a hőt ugyanúgy, mint kiforrasztáskor, viszont a forrasz meg 190 fok körül már megfolyik, aztán kinézhet az úgy is, hogy oké, közben meg mégsem teljesen az, szóval kéne oda fűtés. Kérdés mit szól hozzá a fólia ha tényleg meleg és nem csak fújkálva van. Szerintem nem örül, mert valszeg nem összeforgó hengerek között lesz melege stabilan, hanem össze vissza mindenfelé megfeszülve.
Egyébként valszeg az a fő gond, hogy zajos lehet a végeredmény, de a 350 fokos levegővel amúgy tuti adsz gazdagon annak ami közel van. Pöppet nem üzemi hőfok.
"Azt mondták, hogy 1 feet felett már semmi sem biztos."
Ez vagy igaz a zaj miatt, vagy éppen az nem lóg ki az erre faragott szerszámgépükből aztán részükről annyi. Ahogy olvasom elszánt vagy és kideríted.
-
szab.tam
nagyúr
nekem nagyon sok tanulsággal bírsz.
amikor még az eszement hosszúságú riser-(ek)ről beszéltünk, én könnyű helyzetben voltam.
(magyarul: más f*-val vertem a galagonyát.)
rég óta nézegettem azt a riser-t, az árát, kontaktot sem ismertem, csak a kiinduló oldalt.
azért is próbáltam tanácsolni, mert én nem mertem volna ilyen hosszúságúba belevágni, de így "próbanyúlként" kitapostad az utat.ez elég pofátlanul hangzik, de nagyon hálás vagyok érte.
mostanában nem tervezek magamnak ilyen konfigot építeni, de a jövőbeni (üzleti alapú?) elképzeléseimhez kikerülhetetlen lesz.
ezért végtlenül drukkolok minden sikerednek.
-
priti
addikt
Miért ragaszkodsz a fólia szalagkábelhez? SLI hídból van gyári nyákos verzió is. Nem kapartam le róla a lakkot, hogy milyen széles vezetősáv van maratva, de felmerül bennem a gondolat hogy nem lenne egyszerűbb sima szalagkábellel operálni csak a két végén csatizva? Nem hiszem, hogy ellenállás miatt nyomják fóliára, inkább csak az van a gyárban kéznél, meg ocó...
Persze lehet hogy tévedek, de azon kívül, hogy nehéz vele kézzel dolgozni nem nagyon jut eszembe a vonatkozó felhasználásban mérhető előnye. Egy mobiltelefonban, ahol minden mm hely számít értem, hogy fólia, de itt mé'nem mindegy? -
csak egy ötlet, mielőtt nekiállsz újabb SLI-kábelt barkácsolni: nem tudod átmenetileg (extrém véglet: kézben fogva) úgy pozicionálni a két kártyát, hogy egy gyári híddal össze lehessen kötni őket? akkor le tudod tesztelni, hogy ott van-e a gond.
a cikk (és a hűtés) egyébként nagyon jó, mindig élmény ilyeneket olvasni
-
creation
senior tag
Hello,
Köszönöm a screeneket...
Az ok, a képek kéréséhez egyszerű. Foglalkozok magam is Riser és Ribbon eszközökkel.
A Riser kivitelnél eddig nem volt problémám, de a ribbonokkal szenvedek, ugyanis akár milyet rendeltem be eddig mindegyiknél valami oknál fogva a sávszél max X1 1.1-ig megy el. Most ott tartok, hogy egy kábelt már tökre újraforrasztottam vastagabb kábelekkel, de így is csak X4-ig jutottam.Kicsit tanácstalan vagyok.
Hiszen a ribbon és a riser is csak pin to pin összekötést csinál... akkor viszont miért ez a sebességcsökkenés?
-
szab.tam
nagyúr
köszönjük.
kicsit ezt majd tanulmányozni kell.
több kérdés van:
mikor aktív a sli? aktív-e egyáltalán?
sávszél: itt a 16x 2.0 és 8x 1.1 között van minden. a 2 között pontosan 2x2, azaz 4x sebességkülönbség van...
hogy itt most az alaplap veszi vissza, vagy mi van, majd át kell gondolnunk.a riser-ek akkor akadnak ki, és produkálnak, (produkálhatnak) hibát, ha full sávszélen vannak terhelve.
tehát 2x16x 2.0 + dx11.(a jelen alkalmazások (játékok) számára, fullhd-ig, elvileg a pcie16x sínek sávszélessége 2.0 8x, vagy 1.0 16x, patikamérlegen, de pont elég sli, cf-ben is.
most le van terhelve az agyam ezek átgondolásához, de a kérdést feltevő kollégának biztos jó kiinduló alap lesz.
de még 1x köszönjük a screen-eket!
(mint írtam már, komoly tanulságokkal bíró próbanyúl vagy, hálásak vagyunk!- én legalább is igen....)
-
izriot
tag
Szia,
Ööö, ja. Szerintem jó a gondolatmenet, de ha mégsem, akkor kijavít majd egy mikroelektronikában jártasabb fórumtag.
Elég egy jelföld, amit aztán szétosztasz mindkét oldalon mind a hat-hat csatlakozóra. Egyedül arra kell vigyázni, hogy a jelföldet nehogy összekösd az árnyékolással, mert így zavart viszel be a rendszerbe, meg a kettő nem biztos hogy ugyanazon a potenciálon van . Van olyan jelföld, ami lebegő, nem biztos, hogy közvetlen le van földelve PE-re, sőt, kapcsolóüzemű tápok után sztem csak ilyenek vannak. A páronkénti árnyékolásokat, meg a köteg külső árnyékolását (ha van) ki kell vezetni és a PE-re kell kötni mindkét oldalról.Ez a kábel, amit linkeltél jó lehet, csak arra vigyázz nehogy megsértsd a szigetelést a kábel mentén és ne bontsd ki a szigetelésből a 3 köteget, mert ilyen nagyfrekis jeleknél a szigetelés is fontos szerepet játszhat a zavarelnyomásban, úgy van kialakítva a dielektrikum. Persze a 3 köteget összeharisnyázhatod meg a 2 végére rakhatsz ferrit gyűrűt is.
Az ilyen előreszerelt IT kábelekről nem sokat tudok, én mindig a SCHRACK katalógusból meg a KERPEN kínálatából írtam ki, meg specifikáltam, igaz, ezek irányítástechnikai meg műszerkábelek, de igazából ugyanaz, csak nincs RJ45 a végükön és ezeknek a cégeknek nagyon jól dokumentált adatlapjuk van, ahol az összes műszaki paraméternek utána tudsz nézni, és vannak rendes képek a felépítésről is.
(L:http://)[schrack kábelek](/L)
Itt pl erről a kábelről van szó: RS-2YCY ...PiMF[kerpen kábel]
Mérkernél meg itt a kerpen, amit specifikálni szoktam, nem csak belföldön neves gyártó: RE-2Y(St)Yv-fl PiMF
A Mérker katalógusa szar, ők a magyar disztribútor, a Kerpen hivatalos oldalán erről a kábelről többet is megtudhatsz.Egyébként nem kell nagy dobra verni, meg sokat filózni rajta, simán jó lesz szerintem az a kábel is, amit kinéztél, itt csak azt akartam megmutatni milyen a felépítse és hogy mire számíthatsz.
Az árnyékolásokat szívás lesz kivezetni, meg majd sokat kell blankolni, meg toldozni-oldozni, de egy ilyen kábellel nem nagyon lehet mellélőni. -
izriot
tag
"Egyáltalán nem áll tőlem távol, hogy forrasszak egy rendes (nem szalag) kábelt, ha valaki megmondja, hogy úgy már tuti lesz."
Hát, ezt valószínűleg nem fogja neked megmondani senki, lévén csak feltételezni lehet, hogy egyáltalán ez a bűnös-e vagy sem. Ha ez is a probléma forrása, még úgy sem tudja senki megmondani, hogy az új kábel segíthet-e vagy sem, hacsak ki nem méred oszcilloszkóppal az SLI csatornán futó jeleket vagy meg nem szerzed a protokoll fizikai rétegének a leírását, amiből látni milyen jelszinten és jelalakkal zajlik a kommunikáció.
Nyilván a most beszerelt flexible flat plastic ribbon a lehető legtrógerebb megoldás és bármi más megváltás lehet, de hogy a hibát teljesen megszünteti-e azt csak úgy tudod kideríteni, hogy kipróbálod.
A flexibilis műanyag szalagkábel nem arra lett kitalálva, hogy kis feszültségszinten jeleket juttasson el nagy távokon, hanem arra, hogy a térbeli szerelhetőséget megoldja és szűk helyekre lehessen elvezetni, ezen az átlagosan néhány centis távon tökéletesen ellátja a feladatot (a maga költséghatékony módján), de ahogy fentebb valaki jól megfogalmazta, nagy távon csak arra jó, hogy antennaként viselkedjen.
Nagy távon számolni kell a keresztmetszet miatti jeltorzulással, skin-hatás, reflexió, meg mindenféle nagyfrekvenciás áramköri nyavalyák és baromságok beleszólnak a jelátvitelbe, amire látatlanba is amolyan "best guess" vagy "best practice" jelleggel azt lehet javasolni, hogy rendes, nagy keresztmetszetű (háth öhm... viszonylag... mi az elektronikában a nagy? mondjuk 1mm2) réz kábellel és árnyékolással ezek a hatások, ha nem is teljesen leküzdhetők, de nagy valószínűséggel nagy jósággal elnyomhatóak.
A kétoldali árnyékolás nagyfrekin azért jó, mert az árnyékoláson földhurok jön létre és a rajta folyó áram mindig ellentétes a jelvezetéken folyó árammal, így elvileg jó zavarelnyomást biztosít, mivel ellentétes elektromágneses teret gerjeszt.
A csavart érpár akkor jön a képbe, ha common-mode jelről van szó, erre itt van egy jó leírás:
The idea behind this is that the balanced transmitter, as the name implies, will generate two equal but opposite signals that are sent down the two wires in a twisted pair. Because the wires are virtually on top of each other, they will tend to radiate the exact opposite signal that the other wire is transmitting. This has the effect of canceling each other out, and ideally results in no net radiated emissions. This tends to work fairly well, but, like everything in engineering, it isn't perfect. Inevitably, some radiated emissions will leak out. As a general rule, the higher the frequency components in the signal and the longer the cable, the worse the situation becomes.
[maxim rs485]
Vagyis, ha nem tudjuk milyen jel megy az SLI-n és pláne azt hogy melyik pin-en, akkor lehet semmit nem ér, de ártani tuti nem ártasz vele semmit.
Szummázva: próbálkozz, kitartás! Ez már olyan elektronikai mély víz, ahol biztosat senki nem fog tudni mondani neked. Ha magad akarsz továbbkutakodni tudom ajánlani az [EMC for Systems and Installations] c. könyvet.
Az a csóka írta, aki részben az EMC direktívákért felelős, úgyhogy itt relevánsabb infókhoz juthatsz, mint pölö új-zélandi fórumokon. -
szab.tam
nagyúr
de tényleg hálás vagyok, mert a jövő terveimben a 30 centis riser-eknek lehet szerepük. és most már tudom, hogy 3d, (játék) alkalmazásokban is működik, működhet.
hiába horror árú a kábel, de ez ad, adhat némi tervezési szabadságot.***
ezt az usa oldalt nekem is úgy linkelték anno, mint általános riser leírást. én észre sem vettem, hogy onnan egyáltalán rendelni is lehet. csak nyáladztam rá.....
de te rutinossabb voltál..... -
FlekkeN
aktív tag
Szerintem arra is van esély, hogy csinálnak neked egy kábelt, ha rátészel egy nvidia logót a gépre meg felrakod valami nagyon látogatott helyre a gépet.
Szerintem elég jól sikerült a gép ahhoz, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon ha még egy kis munkát belefektetsz. Valami külső megjelenés, rendezés és akkor már címlapos lehet külföldi oldalakon. Úgy gondolom beszélned kéne olyannal aki ebben otthon van. Talán mások is egyet értenek itt velem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- EA Sports WRC '23
- Dell notebook topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Home server / házi szerver építése
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- IPhone 13 Mini 128GB Bontatlan! ÚJ! Független! 12 hó jótállás!
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest