- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
wsanyi
aktív tag
Ez érdekes, de azt a processzort rosszabbnak írják le, mint amilyan valójában. Egy jó lapban nagyon szépen el tud már menni, ha egy játék kihasználj a 6-8 magot, ráadásul multitasking stb. Főleg most, hogy az intelnél ez a spectre és meltdown mizéria van, és a HT kikapcsolását ajánlják... Plusz ha optimalizálnak rá egy játékot úgy, hogy ne egymás után használja amagokat, hanem modulonként 1-1-et, akkor még egy kis plusz elérhető, azaza mind a 4 coproci legyen használva. Úgy egy picivel erősebb tud lenni, mint 2 modul 4 CPU-jával. Valószínűle olyanok veszik, akiknek van egy erős AM3/AM3+-os lapjuk, ami jól bírja a tuningot (4,5 GHz még értelmes tuning, és ott csak akkor turbózik fel annyira, ha a mag ki is van használva, egyébként pedig nem..), és úgy már nagyon ott van egy 2500K/2600K nyakában, cserébe új, garis, nem kell RAM-ot cserélni stb. Van, aki azért veszi, mert 4 magon fut a játék, 4-en pedig renderel, vagy stream-el, és neki ez olcsó, de működő megoldás. Ezt a felhasználók írták, de elképzelhető megoldás. Ráadásul a 2600K sem fogyaszt kevesebbet 4,5 GHz-en.
Szóval erre tudok tippelni.
-
-KP-
addikt
Na úgy látom érdemes lesz a Ryzen 5 1400-at cserélnem.
-
thgergo
tag
Itt a Globalfoundries 14 nm -> Tmsc 7 nm kábé 2.38-szoros tranzisztorsűrűségét véve sem férhet rá sokkal több minden. Ezt figyelembe véve raktam rá a képen a chipletekre a Summit Ridge magjait.
- 256 bites AVXnek kell hely is. (magok zöld része a 7nm chipen)
- Magonkénti cache is duplázódhat. (L3 zöld része a 7 nm-es csipeken)
- fabricnak is kell hely. A interconnect valószínüleg nem skálázható kisebb csikszélességen mint a magok. A fizikai kontaktusoknak kell egy véges méret valószínüleg. Emiatt tehették be az uncore-t a központi 14 nm-es csipbe. Emiatt a DDR4 és pce sávok nem nem valószínű, hogy feleslegesen rajta lennének a 7 nmes csipben felhasználatlanul. -
dchard
veterán
Megválaszolom saját kérdésemet: igen, jön a 256bites AVX2
https://techreport.com/news/34242/amd-teases-zen-2-epyc-cpus-with-up-to-64-cores-and-128-threads
Idézet a cikkből:
"AMD also addressed a major competitive shortcoming of the Zen architecture for high-performance computing applications. The first Zen cores used 128-bit-wide registers to execute SIMD instructions, and in the case of executing 256-bit-wide AVX2 instructions, each Zen floating-point unit had to shoulder half of the workload. Compared to Intel's Skylake CPUs (for just one example), which have two 256-bit-wide SIMD execution units capable of independent operation, Ryzen CPUs offered half the throughput for floating-point and integer SIMD instructions.
Zen 2 addresses this shortcoming by doubling each core's SIMD register width to 256 bits. The floating-point side of the Zen 2 core has two 256-bit floating-point add units and two floating-point multiply units that can presumably be yoked together to perform two fused multiply-add operations simultaneously."
Kíváncsi lennék mire lehet így számítani, hogyan fog viszonylulni egymáshoz a 256bites AVX2 sebesség intel és az új Zen2 között...
-
Tyrel
őstag
Viszont ez azt jelentené hogy a Ryzen 3700 16C / 32T lesz, nem?... Csodálkoznék ha azt meglépnék, azon meg pláne ha elfogadható fogyasztás & hőtermelés mellett tudna versenyképes órajeleken futni.
Mármint így a 2700-ból kiindulva ami még a 8 maggal is melegszik mint állat, értem én hogy 7nm, de azért a fizika törvényeit nem fogják tudni átírni...
-
Nem, az általad vázolt esetben kellenek az alábbiak:
- Chiplet I/O nélkül
- Chiplet I/O-val
- Különálló I/O egységA valószínűbb felállásban lesz egy Chiplet I/O nélkül és egy full és egy vágott I/O egység az adott szegmensnek megfelelően (az biztos, hogy nem a 7nm-es egységből fognak 2 félét tervezni és gyártani
)
-
thgergo
tag
A 7 nm-res chipletre fizikailag nem férhet rá több 8 magon + 1 db fabric linken túl.
2 db DDR4 vezérlő és legalább egy 16x pcie önmagában már körülbelül akkora lenne mint a 7 nm-es chiplet.A cél világos: magok legyenek 7 nm-en fogyasszanak keveset, és jó legyen a kihozatal. Az IO amúgy se zsugorítható. 14 nm már bevált módszernek tűnik. Az epyc IO chipje 2x nagyobb mint egy summit ridge lapka!
Ami szerintem várható, hogy am4-re lesz egy kisebb IO chip 2 memóriavezérlővel, 2 fabric linkkel, 16x pcie-el. Aztán erre lehet legózni egy vagy két chipletet 8 illetve 2x8 maggal, vagy a második chiplet valami 7 nm-es gpu is lehet akár.
Vagy maga az IO chip tartalmaz egy kisebb GPU-t. Ha tényleg ennyire legózható a infinity fabric, jövőre érdekes termékek várhatóak
-
wsanyi
aktív tag
Azért a top 15 is érdekes, ráaádsul nem mindegy, hoyg amazon.com, vagy .de, vagy .co.uk. Mindhárom oldalon más a sorrend, és mások az árak. Jelenleg az i7 9700K ára esett sokat, de nyilvánvalóan ha lejjebb megy az ár, többen vesznek intelt, attól meg ismét feljebb megy.
Szóval ez egy hullámvasút lesz szerintem.
Ráadásként HEDT processzor alig van a listákon intel oldalról, míg a Threadripperek is fent vannak, ha nem is az elején, de olykor megelőzik a celeronokat, amik a nagyon csak irodai gépekbe tesznek. Azért az ATHLON 200GE 100-szor erősebb egy celeronnál... Ráaádsul AVX is van benne...
Az első 20-at is érdemes megnézni, és azt is, melyik lapon milyen további processzorok eladás hogyan alakul.
Pl. a THREADRIPPEREK (HEDT) eladása is érdekes az intel HEDT-vel szemben.
-
poci76
aktív tag
Ez a bemutató kizárólag az EPIC vonalról szólt, ahol 64 processzormagot kell kezelni. Hogy elfogadhatóan skálázódjon a rendszer a 64 magon, azért kell egy központi egység, ami ezeket összehangolja. 8 mag esetén jóval egyszerűbb a helyzet. Egy darab chiplet mellé betenni egy (akár nyolcadakkora) 14 nm-en készült második chipet borzasztó drága lenne:
- egy új chip design végégvitele a 14 nm-es processzen mondjuk 50 millió dollár
- egy a kis I/O legyártása nyilván olcsóbb, mint a 7 nm-es chiplet, de akkor is pénzbe kerül
- a két chip egybetokozása jóval drágább, mint egy chipé, a hibalehetőség kétszer akkoraSzerintem egy 1 chiplet + 1 kis I/O chip felépítésű processzor gyártása kétszer annyi lehet, mint 2db csak egy chiplet-et tartalmazó processzor gyártása. Ennél olcsóbb, ha ráteszik az I/O-t a 7 nm-es chipletre, mondjuk +20% gyártási költségért, és az EPIC-ben letiltják. Azokban a procikban pedig, ahol egynél több chiplet van, beteszik a nagy I/O chipet, de meg is kérik az árát.
-
Yany
addikt
Egyetértek. Most mondjuk még a 2500K-val tengődök, amit hajtok is szépen 4.3-on, de nagyon úgy néz ki, hogy a jövőre upgrade-elt (valójában teljesen lecserélt) konfigomban egy Ryzen fog szaladgálni és mivel munkára is használom, a tuning sem lesz pálya (már most is megy a meló rajta, de örömmel szabadulok meg a berheléstől, ha lesz rá gyári feature).
-
törölt tag
válasz
Petykemano #57 üzenetére
Nem nyugalmi állapot. Hanem a napom 99%-ában a procin csak az alap dolgai futnak- 15% W7. A matradék 1 százalék sem terhel le két magot sem, mindegy, hogy Turbó, vagy nem Turbó. És ahogy írtam a két böngészöben van olyan negyven lap megnyitva, plusz adatbázis szoftver két példányban, plusz MSO több tagja, plusz CAD, plusz vizualizáló az adatbázishoz stb. Egyedül a 7Zip, amiért megérné többmagos proci, azt meg félévente ha használom.
-
dergander
addikt
4K felbontásnál, teljesen mindegy Ryzen 2700X vagy 9900K CPU-d van, és az is mindegy milyen órajelen. Ha azt nézzük az új AMD cpu se fog semmit hozni. A jövő pedig a 4K nem pedig az 1080P. Most is azért már sokaknak van 4K közeli monitorja.
Én is AMD konfigot tervezek majd,Vega vagy Navi GPU-val , de egy 2700x bőven kifogja hajtani a 4K-t igényeim szerint. -
arn
félisten
pl 5% szoras siman lehet attol, hogy milyen hutovel, homersekleti viszonyok kozott teszteled. utana visszahult e, vagy sem, elerte e a throttling plafont vagy sem, etcetc. raadasul eltero architekturaju processzor mashogy reagalhat. minel kifinomultabb lesz az egesz, annak nagyobb lesz a szoras a tesztekben, es egyre nehezebb garantalni a pontos merest.
-
Puma K
nagyúr
Viszonyítási alapot azért ad.
Meg ha ez akkora probléma lenne mint ahogy állítod akkor, már reddit-től kezdve a többi teszt videók alatt lévő kommentelőkön át sok-sok ember megjegyezte volna.
De senki nem említette.
Jelezd nekik aztán hátha írnak valami választ ezzel kapcsolatban.
-
Duddi
aktív tag
A Zen 2 architektúrának pont az a lényege amit a new horizon eventen ki is emeltek, hogy csak a magok készülnek 7nm en az a 8 kicsi csip egyenként 8 magot és egy ehhez megelelő infinity fabric csatlakozót tartalmaz. Mivel a memóriacsatolók nem zsugorodnak számottevően a a kisebb gyártási sávszéllel ezért készítettek egy IO csipet ami tartalmazza a memória csatolókat és minden mást ami kell a magok futásához Ezt olcsóbb 14nm en gyártani mint 7 nm en. Egyesek szerint még egy L4 chace is van benne minden ccx részére.
Szóval a zen 2 ccx önmagában üzemképtelen. Mindenképpen kell neki egy IO ezért tippelem azt hogy az a nagy csip minimum 4 részletre vágható és az így kapott kisebb csip megbirkózik két CCX el
Ideális esetben 8 részre vágható.A bal oldali a régi Zen és Zen+ a jobb oldali a Zen2 látszik hogy a DDR memória vezérlők és minden IO funkció a nagy csipben van.
-
Yany
addikt
Jelen pillanatban így néz ki az európai Amazon Top 10-es eladási listája:
Úgy néz ki, hogy az ünnepek közeledtével javul az Intel procik ellátása, de még mindig a Ryzenek mennek a legjobban. Volt, amikor egy Intel proci sem fért be a top 10-be. Annál most jobb a szitu.
-
MongolZ
addikt
válasz
Petykemano #57 üzenetére
Te tényleg hiszel egy olyan embernek, aki azt mondja, hogy 2 szál elég??? Ehhez azért elég naivnak kell lenni.
Jó ideje nem veszem komolyan a hozzászólásait. -
Duddi
aktív tag
Szerintem 8 magig biztos belefér. Ahhoz kell egy a 8 kicsi csipből és a középső nagy IO csip 1/8 része. Esetleg talán a 16 mag is (2 core die és 2/8 IO) de az szoros lesz.
Nem biztos hogy igazam van de szerintem ha volt eszük akkor az az IO csip eleve úgy készül hogy feldarabolható legyen, így a hibátlanok mehetnek a szerverpocikba aminek meg az egyik szektora hibás azt lehet aprózni Threadripperbe és zen be.
-
Tanisz
senior tag
válasz
Dr. Akula #63 üzenetére
Rx 480/580 vs 1060 között a tesztekben 30-40 W a fogyasztás különbség általában terhelés alatt. IDLE-ben semmi.
Vega 56 vs 1070 között is kb 70 W a különbség terhelés alatt. IDLE-ben minimális.
Az tény, hogy a Vega 64 éhesebb, ott a 1080-hoz képest 100W a különbség terhelés alatt. Viszont IDLE-ben ott sincs gond.
Kb amiket felsoroltam pariban vannak egymássál.
A középkategóriában ahol jobban számít a fogyasztás, szerintem nincs gond ilyen téren.
A felsőház már más tészta -
Dr. Akula
félisten
válasz
Carlos Padre #61 üzenetére
Jó, akkor úgy mondom hogyha tudna akkora teljesítményt mint a konkurrencia, akkor 2x annyit fogyasztana.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Carlos Padre #61 üzenetére
Igen. A VEGA pl. valóban többet fogyaszt, de nem a dupláját, mint az nvidia kártyák.
A videó végén ajánlják a VEGA alulfeszelését gyári órajelen. Gyári órajelen alig van különbség.
-
wsanyi
aktív tag
Ez így nem teljesen igaz. Valamiért a ZEN1-nek a 2nd gennél is az inteleknél alacsonyabban van a plafonja, és érdekes módon alacsonyabb órajeleken kb. azonos a fogyasztásuk. A ZEN1 kifejezetten egy all in one megoldás, aminél a PERF/W volt megcélozva, hogy HEDT, szerver és mobil vonalon is el tudjanak indulni velük. Szerintem bejött nekik. A ZEN2-nél már alapvetően más volt a cél. Látták, hogy a játékoknál az 1-8 fizkai magon való skálázáódás a legfontosabb, ezért az 1 fizikai mag teljesítményén javítottak az SMT hátrányára valószínűleg, így simán elképzelhető a 29% is 1 fizikai magon, mert, mint ahogy már mások is írták, SMT-vel együtt 1 magon, 2 szálon azonos, sőt bizonyos esetekben még magasabb is az IPC-je a ZEN-nek, mint az intelnek HT-vel. Ahogy már más is írta, az 1 CCX-be rendezett 8 mag szintén nagyot fog dobni rajta, a késleltetések további csiszolása pedig szintén. Persze emiatt növekszik az IPC is, így a maximálisan elérhető órajel is csökken, viszont inkább legyen belül gyorsabb a proci (alacsonyabb késleltetések), mint hogy magas órajelen üzemeljen, mert a késleltetésen nehéz javítani, az órajel ezzel szemben másodlagos tényező. (Hiába megy 5-6 GHz-en, ha belül, vagy a RAM irányában lassú a kommunikáció.) Tényleg kiváncsi vagyok, mit fog alkotni a játékoknál.
Fog-e csökkenni a fogyasztás? Azonos teljesítményszint elérése mellett sokat. Akár 35-40%-ot is. Erre jó példa a 2nd Gen Ryzen (2000-es széria). A ryzen 2700-as 65 W TDP kerettel rendelkezik, és majdnem annyit teljesít így, mint az 1800X a 95W TDP-jével. Az azért óriási előrelépés. Itt is arra lehet számítani, hogy ha lesz sima 3700-as, és az 8/16-os, és marad a 65W TDP, akkor az jobban fog teljesíteni, mint a 2700X, ráadásul valószínűsíthetőleg pl. játékokban nem is kevéssel, persze ez játéktól is függ, mert aminek az erős fizikai magból kell kevés, az biztosan látványosan gyorsabb lesz, aminek 8 fizikai mag kell, még az is, aminek viszont mind a 16 szál kell, ott minimális lesz majd a különbség előreláthatólag.
-
andy19770128
aktív tag
válasz
Obliterátor #29 üzenetére
Ez olyan mintha azért nem vettem volna intelt eddig mert anmo a netburst egy kalap szar volt az akkori athlonok hoz képest. Ráadásul melegedtek mint a rohadás
-
Petykemano
veterán
válasz
#06658560 #56 üzenetére
Bocs, én azt hittem, tényleg arról beszélsz, hogy 2 magos gép elvisz mindent.
Azért az i7 turbózik is és nem teljes terhelés esetén cserélgeti a magokat.Mindemellett ha jól értem, te valamilyen nyugalmi álllapotról beszélsz, én meg arra gondoltam, hogy megnyitom a gcloudot egy új tabon és látom, hogy fullra terheli az i3-om 4 szálát és még csak nem is gyors, beletelik jópár másodpercbe, míg betöltődik. Ha nem látnám, hogy fullos a cpu terhelés ezidő alatt, persze azt gondolnám, hogy talán sávszélesség. Persze lehet, hogy rossz böngészőket használok
-
törölt tag
válasz
Petykemano #43 üzenetére
Portable Opera olyan harminc, portable Vivaldi olyan hat tabbal fut, Task Manager alapján a W7 zabál folyamatosan 15% körül a mobil i7 nyolc szálából, a sávszél korlát mellett nem érzem, hogy lenne ilyen CPU zabálás, nyomát se látom.
-
Dr. Akula
félisten
Remélem a fogyasztás is mérséklődik. Mondjuk főleg a videokártyái azok amik 2x annyit fogyasztanak azonos teljesítményért mint a konkurrencia, de azért itt se árt utolérni az Intelt. Főleg üresjáratban, ne zabálja a noti aksiját.
-
Petykemano
veterán
Értem.
Szerintem inkább az átlagos 13%-nak higgy, amiben benne van ez a 29% is, amit mondjuk AvX256-heavy workloadon mértek, és 4-5% "hagyományos" IPC növekmény, az opcache növekedésétől, a késleltetések javulásától.
A 8c/ccx miatt az várható, hogy a játékokban jobban zárul az olló.
Frekvenciára 4.8-nál többet ne higgy el. Akkor nem fogsz.csalódni. (ha és amennyiben a zen2@tsmc7nm jobban skálázódik fölfelé, mint a zen1+@gf14/gf12, akkor láthatunk majd olyan papíron 95w-os 5GHz -es csodákat, mint a kék oldalon.) -
Tyrel
őstag
Igen amúgy érdekes hogy a 2000-es Ryzen úgy 4,1GHz környékén mintha valami láthatatlan falba / fizikai korlátba ütközne, és onnan ha tovább akarsz lépni hirtelen nagyon megugrik a feszültségigénye, azzal pedig a hőmérséklete is elszáll. 4,2-ig még el-el lehet taposni, az felett már csak vízhűtéssel, és azzal is alig-alig megy tovább. De így tényleg olyan érzés mint ha direktben a 230V-ot kötnéd rá az se segítene, van valami fizikai korlátja és kész, vége.
Ha ezt a korlátot sikerülne valahová 4,6 - 4,8GHz környékére áthelyezniük a következő generációval, szerintem már az önmagában is nagy fegyvertény lenne, akár IPC növekedés nélkül is.
-
arn
félisten
válasz
Kronos3000 #51 üzenetére
sajnos 1000%, hogy az intel araihoz fogjak szabni a sajatjukat. raadasul mar beetetesre sincs szukseg.
-
Kronos3000
senior tag
29% vagy 13%,legyen csak 10%,akkor is van fejlődés,és ez a lényeg.Csak az árak se szálljanak el.....
-
törölt tag
-
wsanyi
aktív tag
Egy kis érdekesség (intel FAN-ok ne nézzék meg, mert szívrohamot kapnak, főleg az első 2 link kapcsán
).
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #41 üzenetére
Azt tudom mit jelent, de az ilyen előzetes teljesítménymérésekben előszeretettel összekeverik, ill. gyakran azt írják hogy lesz X% IPC növekedés és mire a termék megjelenik addigra az IPC növekedéssel és az órajel többlettel együtt is alig-alig éri el az X% sebességelőnyt...
Igazán az érdekelt volna hogy mennyire szabad elhinni hogy maga az architektúra tényleg ennyivel jobb a mostaninál, mert ha igen, és mellé a 7nm miatt még a szokásos 100-200MHz-nél nagyobb órajelbéli előrelépés is történik, akkor rendesen felmossák Intel-el a padlót...
...mondjuk nézőpont kérdése, ha az árakat számításba vesszük már most is jó alternatíva, legalább is én a 2600X-ből csak az X-et bántam meg...
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Ez így azért nem igaz. Volt nálam FX, csak megfelelő hűtő kell rá. Ráadásul a "melegszik probléma" is csak a túlzottan túlhajtott processzorokra igaz. Akik 5 GHz-en hajtják a 8350-et/8370-et, azok biztos panaszkodnak, de az a 32 nm ennyit tudott. A 2600K sem volt hűvösebb, max 1-2 fokkal, de arra eleve bivaly hűtőt vettek a tulajok, mert nem volt hozzá gyári hűtő. Nálam 4320-as volt, és 4,4-4,5 GHz-en sem ment 50 fok fölé az eggyel nagyobb gyári hűtővel (FX8350-hez adottra gondolok). És az még nem is egy profi hűtő, csak egy vadiúj cserélt darab, olyan adta el, aki vett rá a gyárinál nagyobbat. Aki azóta használja, az az illető Q6600-ról cserélt FX 4320-ra, és óriási a különbség hőfokban is, fogyasztásban is, és még erősebb is annál talán 4 szálon. Tehát az sem mindegy, miről mire vált valaki, milyen céllal, és azt mire használja.
(1280*1024-ben játszik...)
@ fules
1. Ráhagyod, gondolod magadban, hogy "te is h.... vagy", és röhögsz rajta.
2. Megkérdezed, mire szeretné használni a gépet, mennyi pénze van rá, játéknál milyen felbonát, shány hertzes monitor, majd mutatsz neki egy összehasonlító tesztet (kitakarva a márkát és típust), majd megmutatotd mellé az árat (esetleg a spectre, meltdown es egyéb sbezhetőségeket is - ebben is van különbség), és megkérdezed, melyiket választaná. Kérdés lehet még előtte, hogy mennyire fontos neki, hogy ajövőben tudjunk processzort cserélni az alaplapban. (Ez pl. lehet fontos szempont.)@Általában:
Ha azonos fogyazstás mellett 25% teljesítménynövekedést ígérnek, és 15% az IPC növekedés, akkor az nagyjából 8-10% órajelnövekedést jelent azonos fogyazstás mellett. Viszont ez a kijelentés feltételezi, hogy sikerült valamit úgy megcsinálni, hogy magasabb fogyasztás mellett a max. eredmény elérhető legyen, mint most az intelnél, így nagy az esély rá, hogy ahogy az i9 9900K képes magas órajelen üzemelni, cserébe viszont nagyon sokat fogyaszt, valmai hasonló jöhet ki a ZEN2-ből is, azaz a felső határértéket sikerült kitolni.
Egyébiránt a bemutatón beszámoltak egy AMD alaplapban üzemelő (tesztalaplap) ZEN2 processzorról, amely 4,5 GHz-en üzemelt. Ez egy nagyon early deploy eredmény, de ha már ezt tudja egy prototípus, az nagyon jó eredményekkel kecsegtet. Ha 8/16-on gyárilag tud 4,5 GHz-et, az valószínűleg 4,7-4,9 között tudhat 1 magon, és ha tényleg megvan a +15% IPC, akkor bizony az i9 9900K bőven meg van verve, sőt, talán még a 10 nm-en gyártott intel is, mivel a 14 nm-en gyártott processzorokat nagyon sokáig csiszolták, azoknak már közel 10 nm-es jellemzői vannak, tehát ha meg is jelenik az intel 10 nm-en, én olyan nagyon sokat nem várok túlük. Ami az elmúlt néhány évben ment, az lesz rájuk jellemző, max. 5% IPC növekedés, esetleg pár 100 MHz plusz, tehát kb. jó esetben is kb. pariban lesznek a ZEN2-vel.
@Játékok
Itt már 1 CCX-ben lesz a 8 mag, bevezetésre kerül a PCI-e 4.0, ami mind az Infinity Fabric-ot, mind a magok közötti kommunikációt gyorsítja (CCX-en belül nem megy keresztül semmi az IF-en...). Ezeknek tudatában nagyjából kijelenthető, hogy nagyon erős megoldás lesz, és valószínűsíthetőleg 105W TDP-n hozza is a +25%-ot, ami azért érdekes, mert az intel a +15-19%-ot csak lényegesen magasabb fogyasztás mellet éri el. Tehát ha lehetésges lesz 4,9-5GHz-re tuningolni a ZEN2-t, akkor további 10% várható tőle, ami már 35% növekedés az i9 9900K-val kb. azonos fogyasztás mellett. Ha ez igaz, és hasonló áron kerül a polcokra, mint az i9 9900K, akkor is biztos lesz a vezető hely, mert átveszik a csúcsot, ráadásul a 65W TDP osztályban biztos, hogy lesz olcsóbb megoldásuk, és egy sima 3700 szerű példány 65W TDP-n többet fog tudni, mint a 2700X a 105W TDP-vel. Az előre borítékolható, hogy az egy nagyon népszerű processzor lesz, ha marad 8/16-os, a középosztályban pedig szointén érdekes lesza helyzet, mert ott is verni fogja az intel (6 mag/12 szál). gyakorlatilag a mostani i5 árában várom az R5 3600/X-et, ami biztosan gyorsabb lesz 1 szálon is a mostani i5-üknél, ráadásul SMT-vel nem kérdés, melyik ér többet...
Várhatóan az R5 3600/X duo szintén nagyon népszerű lesz, ha ez lesz a nevük. gyakrolatilag világ szinten ebből a kettőből fogy összesen a legtöbb, R5 2600 van most az első helyen, de van, ahol az R7 2700X. A többit nehéz megomdani, mert mindenütt eltérnek az árak. Az 1. generáció pl. már 150 USD alati áron van 6mag/12szál. gyakorlatilag lassan pentium árban kapni 6/12-es AMD-t, de legalább az 1500X-et, ami 4/8-as.
XD
A legjobbakat mindenkinek!
U.i.: Az intellel nem lenen bajom, ha tiszteségesebb lenne... De ezzel a 30-40 éve tartó hazudozással, meg mindnkei lefizetésével, hogy csk tőlük vegyen processzort, eléggé elrettentett. Akinek van rá pénze, és támogatja az efféle paici viselkedést, hajrá!
Kevés munka, nagy nyeeség jó dolog...
(Nekem a tisztesség áll az első helyen az értékrendemben ilyen szempontból.
)
-
Petykemano
veterán
válasz
#06658560 #42 üzenetére
Ez egészen különös. Te esetleg text alapú böngészőt használsz? Vagy letiltottad a js-t?
Én azt tapasztalom, hogy a Google böngészőben futó alkalmazásai is kinyírnak egy 2c/4t gépet arra a jópár másodpercre, amíg betöltődik az oldal. Egy oldal.
Nem kibírhatatlan, nem elviselhetetlen, de nem is fürge. Én gyakran érzem, h az irodai desktop is kinőtt már a cerkából -
törölt tag
válasz
Vitamincsiga #25 üzenetére
Nekem olyan szempontból nem, hogy amire használnám, az egy szálon létezik, és eleve a géphasználati tevékenységem 99%-a során üresjárat van, a maradékban is két mag elviszi a komplett gépet. (a munkagépet)
-
Tyrel
őstag
Ebbe a 13% meg 29% meg hasonló IPC növekedésekbe amikről pletykálnak, ebbe tisztán csak az architektúrális fejlődést kell beleérteni, vagy már a (egyébként ismeretlen, de várható) magasabb órajelek is bele vannak kalkulálva??
Me' tegyük fel a fele igaz, hozzon mondjuk azonos órajelen kb. 10% előrelépést a 2000-es Ryzen családhoz képest, az már önmagában egész jó eredmény lenne... de ha mellette még pár száz MHz-el feljebb is tudna menni?!
-
dokanin
aktív tag
Mióta Ryzen 2700 van a laptopomban én már AMD fan lettem.
Ettől függetlenül nagyon várom már mit gurítanak ezzel. -
arn
félisten
ezekben a tesztekben inkabb az a durva, hogy azt se tudtak, hogy mit es hogyan tesztelnek...
de a 2700x tesztekrol is el lehetne ugyanezt mondani. szinte laborkorulmenyek kellenenek, hogy pontosan ugyanugy fussanak a processzorok minden helyzetben - amugy a xfr van olyan okos, hogy mindenre reagal.
-
Rám az első gen. ryzen megjelenésekor nézett a "rendszergazda", h én amd-t akarok a melós gépbe. Az csak játékra való - mondja. Jó lesz az nekem - mondom én. Azóta 3 grafikus gép van ryzen-nel szerelve, a grafikusok legnagyobb megelégedettségére (bár azt se tudják mi van a gépbe, de tökéletes amire használják
-
Ez szép és jó, várjuk a konkrét teszteket, hogy teljesítenek <6-8 szálon, illetve 1-2 szálon. Ideje lenne a végső KO-t bevinni az intelnek kevés szálon is, mert a gyakorlatban az i7-ek még mindíg jobbak a hétköznapi ember számára, mint a Ryzen dinnyék.
-
füles_
őstag
válasz
de az amd fűt mint a kályha és sokat fogyaszt
Legalább mondott valamit, ha hülyeséget akkor is.
Nálam ez így volt pár hónapja (egyik haver gépet vett):
Én: A helyedben én megfontolnám az AMD-t, olcsóbb és sok esetben többet kapsz a pénzedért.
Haver: Nem érdekel, nem kell AMD.
Én: Miért?
Haver: Mert nem kell. -
dchard
veterán
válasz
Petykemano #16 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy jön az órajelenként 256bites AVX2?
Abutól már kérdeztem korábban, de akkor ezek az infók még nem voltak elérhetők, így más volt a konklúzió.
Nekem nagyon kéne a 256bites AVX2, és jó lenne ezt egy sima proci cserével megoldani (2600x-van jelenleg).
Egyébként én is megköszönöm az infót, lehetne több ilyen hozzászólás és cikk is: kevesebb spekuláció, több konkrétum, magyarázattal és főként méréssel
MOD: végre megvilágosodtam a doksiból amit linkeltél:
20.11 AVX instructions
The Ryzen supports the AVX2 instruction set. 256-bit AVX and AVX2 instructions are split
into two µops that do 128 bits each. The throughput for most 256-bit instructions is one
instruction per clock cycle because there are two multiplication units and two addition units.
The 256-bit instructions are decoded at a rate of four instructions per clock cycle. Therefore,
it is more efficient to use 256-bit instructions than 128-bit instructions when instruction fetch
and decoding is a bottleneck.The maximum throughput for floating point calculations in a single thread is one 256-bit
vector multiplication or FMA instruction and one 256-bit vector addition per clock cycle.
There is no penalty for mixing AVX and non-AVX vector instructions on this processor. -
Obliterátor
tag
válasz
Petykemano #27 üzenetére
Tök igaza van ! Tegnap beszéltem egy ismerőssel és szóba került a gépcsere. Mondtam neki hogy most nevetségesen drága az intel , nézzen körül a ryzenek között. Első reakció ? de az amd fűt mint a kályha és sokat fogyaszt ! :S Tudatlanság a köbön... nem értem hogy lassan 2 éve itt az új széria és még mindig az Fx-re emlékeznek az emberek...
-
Televan74
nagyúr
Én aki a Zen1 után a Zen+ kihagytam,nekem biztos hoz valamit majd a konyhára majd a Zen2.
-
MongolZ
addikt
válasz
Vitamincsiga #25 üzenetére
Najó, de a zájemdé melegszik!!!44!
-
Vitamincsiga
tag
Rosszmáj ON:
Nem mindegy az IPC, az órajel, ha 16 magot és vele 32 szálat kapsz 499$-ért
Rosszmáj OFF! -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #16 üzenetére
Itt egy usecase arra, hogy milyen workloadok esetén lesz hasznos a duplázott L3$ (főleg ha 1 mag egyben láthatja)
-
törölt tag
válasz
Petykemano #16 üzenetére
Erre kapsz egy Köszönöm!-öt.
-
Lacc
aktív tag
Melyik alkalmazas alatt verzett el a Ryzen nalad?
.
Nekem van egy asztali Ryzen 2700-am (X nelkul) es laptopban egy i7 6700HQ. (Asztaliban gyorsabb RAM, SSD is van) Tenyleg volt es van olyan alkalmazas ahol az i7 6700HQ gyorsabb mint a Ryzen 2700 ezen en is pislogtam, igaz en nem jatekra hasznalom, hanem munkara.
Egyik ilyen vicces dolog, hogy a linux disztrokat gyorsabban bootolja be a "lassabb" laptop (UEFI-ben, legacy boot-ot nem hasznalok mar evek ota)
-
arn
félisten
az elozo fogyasztasahoz kepest... ez baromi tag fogalom, foleg alacsonyabb csikszelessegen. ezt ugy illene:
* azonos magszam
* orajelamugy szezont hasonlitunk a fazonnal. szvsz ha 5-10%ot fejlodnek, mar az is baromi sok. ehhez hozzaadodik az orajel, turbo, magszam ,etc
-
Petykemano
veterán
az eseményen ez a dia jelent meg:
A pletykák azt mondják, hogy a zen backendje eddig is elég erős volt, a front end volt kicsikét gyengébb a kelleténél. Ezért tapasztaltuk azt, hogy 1 szálon gyengébb, de két szálon legalább olyan erős egy mag, mint az intelé, vagy akár erősebb is. Pongyolán fogalmazva, hogy az AMD SMT-je jobb, mint az intel HT. Ehhez ugyanis nem csak az szükséges, hogy két szálat ügyesen kavarjon 1 mag erőforrásain, hanem annak az 1 magnak is rendelkeznie kell a két szál számítási igényeinek kiszolgálásához szükséges kapacitásokkal.
Namost a pletykák szerint ez eddig is megvolt és ha a csatolt kép alapján a frontendet csiszolták, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a zen2 egy szálas teljesítménye jelentékenyebb mértékben javulhat, míg sokszálas teljesítmény csak kisebb mértékben (pl 256bites FP) Vagyis az egy magra vetített throughput nem vagy alig változik (nem számolva most persze frekvenciákkal, a 7nm miatti kisebb fogyasztás miatt elérhető sokszálas használat közbeni magasabb frekvenciával, stb)
A 29% ezzel együtt persze biztosan túlzó. (Illetve hát az se mindegy, hogy mi a bázis. Mert a zen és a zen+ között is volt pár százalék differencia már.)
Egyébként volt már itt híradás iparági pletykák alapján: átlagos 13% vs zen+
Illetve átttanulmányozni ezt pdf-et, ahol Agner Fog összefoglalja a Zen (Ryzen) működését és szűk keresztmetszeteit (20.21)
-
69Raizen69
tag
A fr@ncba ez mekkora kiszúrás
....
jó tudom hogy az asztali és mobil procikon nincs akkora haszon,de az új gyártási eljárással amiről múlthéten volt szó hogy csak a magokat gyártják 7nm-en az I/O lapkát meg 14nm-en ez is megoldhatnák
Amúgy Ivy Bridge i5-3210M -ről akarok váltani szóval a Ryzen 5 2500U is hatalmas ugrás
Na mindegy úgyis leghamarabb csak tavasszal vagy nyáron akarok gépet venni,addig figyelem a híreket hátha mégis lesz 7nm-es Picasso -
paprobert
őstag
Ez a cikk azt jelenti hogy nem fog 29%-ot gyorsulni azonos órajelen a hagyományos programokban.
Ettől még nagyon biztató a dolog.
-
Erre lesz majd a jól bevált "up to 29%" és le van tudva...
-
Frigo
őstag
Ez a Zen-2 bele fog menni a mostani Zen alaplapokba ?
-
válasz
69Raizen69 #5 üzenetére
2 hónapja még ez volt a helyzet:
"A tervekben egyfajta kakukktojás a Raven Ridge-et leváltó, Picasso kódnevű lapka, amely igazából csak abból a szempontból tekinthető újnak, hogy tartalmaz némi változást, de az alapokat tekintve nem kapja meg a legújabb architektúrákat, vagyis marad a legelső Zen mag módosítása, illetve a Vega IGP. Ez jön mobilba és Socket AM4-es foglalatba, előbbi esetben természetesen lábkompatibilis a Raven Ridge SoC APU-t használó notebookokkal. A különböző apróságok mellett az egyetlen lényeges fejlesztése az energiamenedzsment javítása lesz, amiből természetesen teljesítményt is nyer. Maga a Picasso nem 7 nm-es node-on készül, arra nem lenne elég gyártókapacitás.
A mobil fronton a Raven Ridge utódjának mintáit ősszel kezdi meg szállítani az AMD, ami lehetőséget ad a gyártók számára, hogy a következő év elejére már előálljanak a frissített notebookokkal. A megegyező, FP5-ös BGA tokozás miatt ezzel nem lesz jelentős munka. A Picasso asztali verziója majd csak tavasszal futhat be."
forrásHa ez igaz, nyárig nem sok lesz nálunk, Ravenes notiból se kielégítő a kínálat 1 évvel a megjelenés után.
-
[CsuCsu]
őstag
Faszan kikapnak Inteltol, ha kulonbozo aru procikat hasonlitgatunk. 5% fps-ert nem fogok 30%-kal tobbet fizetni.
Ez is csak 1080p gaming eseten esedekes, ott meg nem erdekel, hogy 118 vagy 126 fps a jatek. 1440p (amit en hasznalok) mellett nincsen kulonbseg. Most meg Intel procim van mert nem kellett csere, de ilyen fejlemenyek mellett a kovetkezo AMD lesz. Rohadjon ra az Intelre az osszes tularazott sz@r.
-
SaGaIn
senior tag
Ferdítés, ferdítés hátán… Szerintem megint kikapnak majd az inteltől játékokban meg alap progikban… Aztán lehet mutogatni hogy de hát Cinebench-ben milyen jól megy...
-
dergander
addikt
Akkor az AMD APU-k is sokat fognak fejlődni, mármint az IGP részére gondoltam. Ha igazak a hírek akkor az AMD nagyon elkapta a fonalat. De ne igyunk előre a medve bőrére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad L580 Megbízhatóság és teljesítmény kedvező áron!
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest