- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Augusztusban jön a Honor Magic V Flip 2
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
M@trixfan
addikt
Röpködnek az érdekességek, viszont most van egy kis időm
(#75) hallador:
MacOS 9 egy szutyok volt a maga korában az XP-hez képest.
A System 7.53 pedig még rosszabb volt az XP-hez képest
Afölött azért ne menjünk el, hogy az OS 9 élettartama az 1999 végétől 2001 végéig tartó két év volt, míg Windows XP 2001 nyarától 2008-ig tartott. Az XP-t az OS X-hez illik hasonlítani, az pedig kb. a "no comment" kategória informatikai szempontból, gondolom ezt nem kell ecsetelni.
Azt sajnos én is tapasztaltam, hogy videós és 3D fronton visszaszorult a platform. Nekem ez nagy szívfájdalmam, a Blu-Ray miatt nagyon haragszom az Apple-re a mai napig. Nem lehet ennyire mindig a jövőnek élni. Sajnos a "computer" szó elhagyása és az Xserve beszüntetése kijelölte az irányvonalat.
"Én személy szerint kb 7 TV-nél, filmstúdióban, utómunka stúdióban dolgoztam informatikusként sehol nincs Mac."
Ez logikailag csak annyit jelent, hogy szám szerint az a 7 stúdió biztosan nem használt ahol dolgoztál. A 6 váltásból ítélve iparilag nem reprezentatív méretű helyen dolgoztál, hiszen komoly helyeken nincs ekkora fluktuáció.
"...alaphelyzetben nem értenek a "Művészek" a szakmához."
Ez így nagyon meredek, nyilván nem véletlenül a karbantartó informatikus vagy a rendszergazda viszi a kreatív vonalat és az irányítást. Ha azt mondod "művészkedés" én azt mondom pont a legfontosabb részletekbe nem látsz bele, tehát nem tudod megítélni melyik szoftver milyen részfeladatra milyen mértékben alkalmas. Igazán komoly stúdiókban csak az editálási mukafolyamatra külön tartanak Mac-eket. Kreatív elemet tartalmazó munkafolyamat hatékonyságát soha, még egyszer mondom, soha nem a nyers teljesítmény adja meg kizárólag. A másik oldala meg nekem furcsa, hogy valaki azt várja el, hogy az Apple adjon datacentert, renderfarmot, Marsraszállást. Az Apple alapjaiban mindig a személyi számítástechnikáról szólt. Mellesleg a professzionális felhasználás nem a volumentől függ."A Mac Pro a G5 után félprofi rszközzé deklarálódott. Komoly stúdió nem áll szóba vele. Arról nem beszélve, hogy az utolcsó Mac Pro-t (nem azt amit még nem lehet kapni) élve nyúzza meg egy Ivy I7 exreme, kis túlzással."
Atyaúristen!
Ez több fronton durva, nem bántásból mondom, de eredetileg mást akartam ide írni. Ezt nem én fogom megmagyarázni most neked. Mégha Mac ügyben nem is vagy képben, de a munkaállomás lényegét érteni kellene. Ott van még a heterogén számítás teljesítménye, a zeneipar, stb... Á, ez most nagyon hosszú lenne tényleg...
(#78) hallador
Itt is van Marsraszállás, banki szerverközpont, stb... Ez nem igazán releváns a Mac Pro szemszögéből. Azt senki sem mondja, hogy ezentúl az amerikai hadsereg lecseréli hengeres Mac Pro-ra a szervereit. Viszont ennek nem komplementere az, hogy egy Apple platform alkalmatlan komoly munkára. Úgy érzem valamilyen régi gyökerekből fakadó, indulatokkal táplált képet festesz. Ráadásul egyébként pont a prosumer irányba való nyitás miatt szinte biztos, hogy töb fog fogyni mintha az általad említett gépekből kiemelnénk egyet. Még az is különbség, hogy az Apple egyáltalán nincs arra kényszerítve, hogy az említett márkák kategóriájával versenyezzen. Ez lehet elsőre nem teljesen világos, ehhez azért részletesen ismerni kell a cég történelmét, üzleti helyzetét.
Ez olyan mint bioinformatikus barátomnál tömve van az említett gépekhez hasonló a szerverszoba, de jól elzárt helyen. Senkinek nincs kedve olyan zajszint közepette dolgozni, ráadásul csúnyák is. Azon a területen pl. a unix/Linux átjárhatóság és a sok prezentálás miatt népszerű a Mac mint frontend.
(#77) Kopi31415Tényleg, második olvasatra most én is észrevettem. Viszont azon nem változtat, hogy várjuk meg mi lesz hivatalosan, mert kategórikusan nem lehet ezt kijelenteni. Az már most biztos, hogy nem csak egy modell lesz, mert az Apple oldalán mindenhol ott van az "up to" a fő paraméterek mellett. Pont az Apple egy olyanPC gyártó aki képes meglépni egy egyedi videokártyát. Az eddigi Mac Pro-khoz is több külsős VGA érkezett, most is van GTX 680 és 7950 is. Az Apple szinte minden termékében minden áramkör egyedi tervezés, mivel lenne másabb egy GPU modul? A logisztikai költségekben olyannyira ne kételkedj, hogy pl.az új iMac esetében megérte bonyolultabb geometriájú dobozt csinálni. Az új Mac Pro térfogata konkrétan nyolcada az előzőnek, a tömege biztosan kevesebb mint a negyede. A nagyságrendi csökkenés logisztikai költségeken egyértelmű.
-
M@trixfan
addikt
"..., viszont nem szabad elfelejteni, hogy maga a gép igen drága szerkezet, így túl sokat nem fognak belőle eladni, vagyis egy külön gyártósort csak akkor éri meg beindítani az Apple kedvéért, ha biztos a Mac Próba való bekerülés."
Ezt nem tudjuk előre megmondani, hogy mennyinek kell fogyni ahhoz, hogy profitábilis legyen. Ráadásul nem is kell feltétlenül annak lenni, akár csak presztízsből is megfinanszírozhatja az Apple, vagy egy másik ágazat profitjából. Egyébként azt lehet kívülről tudni, hogy mondjuk a HP-nak hány darabtól "éri meg" specifikusan a Z820 munkaállomás?
Ez a VGA csere érdekes dolog, engem is elgondolkodtatott. Mondjuk azt le kell szögezni, hogy hivatalos forrásból nem tudjuk még, hogy nem cserélhető. Számomra a cím egy kicsit erős ennek fényében. Van erre kilátás sajnos, de az Apple megteheti, hogy saját maga készít modulokat. Én amiatt aggódom, hogy nem igazán jellemző, hogy az Apple újrapasztázásos modulcserére bíztatná a felhasználókat.
Emberi szempontból az OpenCL sokkal szimpatikusabb mint a Cuda, de nem gondolnám, hogy egy csapásra innentől vége lenne és hanyatlana a támogatás. Apple eszközökben is rengeteg Nvidia hardver van, még hivatalos GTX 680 is van az EVGA-tól. A mostani iMacben is ezeknek az mx változata dolgozik. Egyébként látszik mennyire előre gondolkodnak a heterogén érában, támogatás esetén nagyságrendekkel hasznosabb a két GPU mint a két CPU. Engem is nagyon megkavart ez az új gép mint fejlesztési irány, de azt majd leírom az általánosabb Mac Pro témába
Üzleti szemszögből vizsgálva lehet még meglepetésben részünk. A retail FirePro kártyákon óriási markup van az AMD részéről. Az Apple egészen biztosan nem ezen az úton szerzi a kártyát, nem érdemes a bolti FirePro árak összeadásával számolni. Nagyságrendekkel kevesebb logisztikai költség jut erre az új méretre és súlyra, az anyagköltség is kevesebb. Valószínű lesz belépő változat is. Mégegyszer mondom, egyáltalán nem biztos, hogy nem cserélhető a modul. Még az is lehet, hogy a Thermal Core-ral együtt, mint egy high end APU-t lehet fejleszteni. Persze ez elrugaszkodott gondolat, de nem jobban mint az eddigiek alapján kijelenteni, hogy biztosan nem cserélhető a VGA.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest