- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Kérdés feltevése előtt kérlek olvasd át figyelmesen az alábbi leírást!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Upo
addikt
válasz
s3toraph #17501 üzenetére
A mostani nagyobb hdd-k mind 4k szektorosak, ez az "advanced format". Azért írja, mert pl. xp /windows2003 nem támogatja, vista/win7 csak bizonyos szintű frissítésekkel, win8-tól natív a támogatása. 2014-től jöttek ki ilyen hdd-k, úgyhogy figyelni kell hogy milyen windows alá rakod be. Ha marad a nas-ban akkor nem számít, az úgysem ntfs-re formázza. [link]
-
szjoci
őstag
válasz
s3toraph #17501 üzenetére
Szia!
Gondolom nem azzal a szektormérettel formáztad, mint ami az alapértelmezett ennél a hdd-nél. Bár ez csak tipp, annyira ehhez nem értek
Amúgy mi a terv vele? Ha vissza akarod rakni a nasba, elég lett volna pl törölni a rajta lévő partíciót és a nas elintézi a többit. Ha pedig asztali gépbe rakod, akkor csinálj rá egy ntfs partíciót alapbeállításokkal. Van több hdd-s topik is, pl itt is rákérdezhetsz hogy miért problémázik a sentinel a szektorméret miatt.
Üdv,
Joci -
szjoci
őstag
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #17411 üzenetére
Pontosan, jól érted.
Ami a HDD-t illeti. Én mindenképp javaslom a dd-t, akár egy pendriveról futtatott GParted is meg tudja csinálni ezt a műveletet. És nekem egy 1 terás WD Red HDD formázása volt kevesebb, mint 6 óra. Egy estére berakod és kész.
De ha tényleg nincs rajta/nem is volt rajta olyan adat, amit féltenél, akkor cselekedj, ahogy szeretnél!
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #17408 üzenetére
Ha csupán a NAS-t szeretnéd eladni, elég kivenni a HDD-t, majd boot után három csippanásig nyomni a hátsó reset gombot folyamatosan.
Amennyiben pedig a merevlemezt is eladnád, érdemes azt is leformázni mondjuk egy linuxszal. Ezt pedig dd-vel ajánlott megtenni, ami kitölti 0-val az egész HDD-t. Ez egy hosszú folyamat, de így lehetetlen lesz visszaállítani a HDD-n tárolt korábbi anyagot.
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #14793 üzenetére
Hú bocsi, ezen átsiklottam.
Mivel mind a 2 csatolás kernel szintű (legalábbis nem os szintű symlink), így bármelyiket megadhatod. Nem kell átirni azokat, amik alapból benne vannak. Az csak azért van benne az írásomba, h szerkeszd, ha szeretnéd. Tehát ha pl Neked a filmjeid a /i-data/md0/admin/download/Transmission mappába töltődnek le, akkor hozzá kell írnod még egy media_dir sort, vagy szerkesztened kell az alap 3-ból a video-t.
-
s3toraph
senior tag
válasz
s3toraph #14791 üzenetére
Az a gondom, hogy van két hely (elérési út) is ahol ugyanazt a tartalmat látom MC-ben:
1.: /i-data/md0/
2.: /mnt/HD_a2
Utóbbi szerepel a cikkben. Ez így OK, vagy írjam át az elsőre?
Magyarul azt nem tudom hogy melyik mappát kell nézni, mi az az elérési út amit meg kell adnom? A standard video, photo, music mappákat fogom használni egyelőre.Ha minden igaz, ennyi van hátra és utána indíthatnám a minidlna-t.
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #14787 üzenetére
Szia!
Szerintem ne úgy rakd fel az mc-t. Bár ha ragaszkodsz hozzá, akkor funpkg -i <letöltött csomag helye>
Szóval ezzel a módszerrel egy frissebb mc-t fogsz tudni feltenni egyszerűbben:
slacker -a mc
Majd csillagozzd meg a legfrissebb mc-t a listában (már ha több is van), aztán telepítsd!
Ezek után add ki a slacker -a glib-2 parancsot és csillagozz meg egyet (a legfrissebbet) a listából!
Ezután slacker -a pcre és szintén csillag az egyikre.
Ezután mehet az mc parancs és ha bejön a kék hátterű fájlkezelő, akkor minden OK!
-
Tonyk
veterán
válasz
s3toraph #14434 üzenetére
"Ja és akartam kérdezni, a NAS-ra PC-röl adatot csak ezzel a zPilot-al tudok mozgatni?"
Mivel ez egy hálózati eszköz A hálózatokon keresztül eléred és azzal másol rá ill róla amivel akarsz. Ha ég gyorsabban akarod elérni, csatlakoztasd az egyes megosztásokat meghajtóként. -> Számítógép - Eszközök - Hálózati meghajtó csatlakoztatása. Kiválasztasz egy betűjelet, a mappa mellett pedig megadod a megosztás elérési útját: \\nas-ip\megosztás_neve. A pipálós részek értelemszerűen. Majd Befejezés gomb. Ezek után a számítógép alatt megtalálod az új meghajtót.
"Nekem így néz ki az áramellátás fül, gyári állapot. Be van állítva hogy kapcsolja ki a vinyót 15 perc után."
Torrent megy? Bárminemű olyan adat ami a hdd-re kerül vagy onnét "olvasódik" újraindítja a 15 perces limitet. Egyébként meg szerintem jobban jársz ha folyamatosan megy mintha ki-be kapcsolgatna a hdd.
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #14430 üzenetére
Nem sokban jobb. A GUI ugyanaz, csak bugfixek kerültek bele. Jó a gyári is (szerintem)! Én 3.5 éve használom és eddig nem volt vele gond. (A telekomos hgw kivételével)
Szerk.: alapból nincsen bekapcsolva, de a webes felületén be lehet állítani, h pl 10 perc inaktivítás után kapcsolja ki a winyót. Persze ha torrent megy ezerrel este is, akkor nem fogsz aludni!
A transmissionban a scheduled times résznél be tudod állítani, h mondjuk este 8-tól reggel 6-ig 0 kb/s legyen a le-/feltöltés. Akkor le fog tudni állni, ha más nem megy rajta. Aztán reggel 6-kor jó lesz ébresztőnek is!
Elrontani nem fogsz semmit, ha jó vagy szövegértésből és pontosan követed a leírtakat. Illetve, ha nem vagy biztos vmiben, kérdezz! Elrontsni nem fogod, max felrsksz néhány plusz csomagot. Egyébként van a nason reset 2 csippanásig, illetve a webes felületen van kötet létrehozása...
Egyik tm sem frissül gyakran, mert mondjuk, h stabilak ---> már nem nagyon lehet mit kijavítani.
-
Petike168
aktív tag
válasz
s3toraph #14425 üzenetére
Ha minidlna-t szeretnél Twonky helyett, akkor azt minél előbb kapcsold ki(média kiszolgáló), nehogy elkezdjen indexelni feleslegesen. Addig egyébként nem érdemes semmit rakni HDD-re amíg nincsen minden beállítva, mert ha valamit esetleg rosszul raknál fel és sehogy nem akar működni, akkor lehet HDD-t is formázni kell. Én egyébként még tanultam nagyon sok mindent elrontottam kihagytam lépéseket stb. Aztán mikor mindent megértettem szépen formáztam HDD-t, nyomtam egy Hard resetet NAS-on (20-25mp-ig kell nyomva tartani resetet), aztán szépen mindent megcsináltam újból tiszta lappal, semmit nem elrontva.
szerk.
Mondjuk én nem 3TB-os HDD-t raktam bele először, hanem csak 40gb-os-at pont ezért. Meg az is maradt aztán benne, mert végül inkább külső HDD-t dugtam rá, és azon van minden-> így ventit is lehúztam, mert nem melegszik egyáltalán(310S). -
Mr Dini
addikt
-
törölt tag
válasz
s3toraph #14420 üzenetére
Nálam a netem sávszélessége miatt a torrent és a külső hálóból használat (pl. stream, vagy fájlműveletek) gyakorlatilag felejtősek. Ezért, üzemidejének túlnyomó részében a NAS kihasználatlan (sajnos). Én mégsem szoktam kikapcsolni, mert ha nincs szüksége a vinyóra, akkor leállítja. Olyankor a venti sem megy, vagyis, mozgó alkatrész üzemelése nélküli standby állapotban van, minimális energiafogyasztással. Sztem az ebből az állapotból történő "felállás" minden szempontból jobb, mint a kikapcsolt állapotból bootoltatás.
Tonyk (#14412):
Köszönöm az infót! Neked is, Mr.Dini! -
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #14422 üzenetére
Szia!
A hang normális, nálam is ilyen.
A weben az ip címén tudod elérni. Azt, h mi az aktuális ip címe, azt a routerben tudod megnézni, vagy talán az nsu nas finder -je is kiírja. De a nasnak van hosztneve is. Azzal is el tudod érni. Ha pl zyxel nsa320S -ed van, akkor a http://nss320s/ -t kell beírni a böngészőbe.
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #14420 üzenetére
Szia!
Válaszd a defaultot! Az asszem jbod. Jó lesz az Neked!
2. Ha egy csippanásig nyomod, akkor igen. "Szabályosan" fog leállni. De webes felületről is lehet, meg talán időzíteni is lehet, bár ezt nem tudom.
FFP meg alapból nem minden nas csomaglistájában van benne. A web_prefixet kell berakni, akkor benne lesz, ha nincs! (A témaindítócikkben le van írva.)
-
Petike168
aktív tag
válasz
s3toraph #14413 üzenetére
Az elején FFP nem volt része a hivatalos programcsomagoknak, ezért kellett a pendrive-os megoldás(FFP meg ugye azért kell, hogy még több programot fel tudj rá tenni). Ma már része, ennek ellenére előfordul, hogy hiába frissíted a programcsomag listát, nem jelenik meg,mint telepíthető csomag. Ilyenkor jön a "kézi" módszer(de itt is HDD-re lehet telepíteni). Én is így jártam, de pl. azóta csináltam már egy teljes resetet, és érdekes módon megjelent utána. Gigabites hálózatot, igazából nem tudom mért akarsz, mivel a NAS-PC között ezt nem tudod kihasználni, meg PC-PC között se nagyon.
-
Tonyk
veterán
válasz
s3toraph #14413 üzenetére
"De azt nem, hogy ha egy frissítés nyomok csak így, pl. slacker -a flac, akkor ezt honann telepíti fel, főleg ha újabb verzió tehát biztosan nincs ott a telepítőfájl a NAS saját belső memóriájában ahonnan fut az egész rendszer meg minden"
slacker nem telepít csak kikeresi a kapcsoló után található karakterláncot az online tárolókból (repository). Megjeleníti az eredményt, ami lehet több tárolóból is elérhető és többféle verzió is. Ekkor csillagozod ki, hogy melyiket szeretnéd telepíteni.
A választás eredményét wgettel letölti, majd funpkg -i -vel telepíti. Tehát, letölt és telepít, nem pedig lokális forrásból dolgozik. (azaz letöltés után már lokális, de a frissen letöltöttet telepíti mindig.)
van valami olyan cikk, ami az összes parancsot leírja, mi mire való, milyen kapcsolókat lehet használni és azok mire valók?
Ha beírod a parancsot vagy feldobja a manualt vagy nem.Ha igen elolvasod, abban benne van minden, hogy melyik kapcsoló mire való. Ha nem dobja fel, akkor a parancs után írd oda hogy --help és akkor ezt olvasd el.
Mivel "szabvány" linuxos parancsok vannak a googleba beírva is megtalálod mi mire való. Ha nem ismered a parancsot, ismét google és pl. a linux copy kifejezésre megmondja, hogyan is másolhatsz. U.i a többivel is.
-
Petike168
aktív tag
válasz
s3toraph #14407 üzenetére
Természetesen most már van lehetőség HDD-re telepíteni ezeket, célszerű is. FFP és TM is most már van gyári csomagok között, tehát elvileg azok telepítése se nagy ördöngösség, csak lekéred listát és telepíted (kivéve ha nem
). DDNS-t tud routered ez jó, ez fog kelleni ugye vpn miatt (ha fix ip címed lenne akkor nem kéne). Szóval akkor router csere nélkül is meg lehet úszni, ha sikerül vpn servert felrakni nas-ra.
szerk.
NAS utility-t nem fogod sűrűn használni, nekem pl fent sincs.
-
törölt tag
válasz
s3toraph #14396 üzenetére
A Shibby Tomato listában van három Tenda. Hátha...
-
Mr Dini
addikt
válasz
Szia!
Vmi hasonló az ffp, csak linux szerű parancsokkal. Mjad meglátod!
Kezdőként az FFP és a dlna felrakása sem tarthat tovább egy délutánnál.
A tendát ismerem, de nem volt ilyen eszközöm. Valószínűleg a vpn-t csak Custom Firmwarerel fogja tudni. Az előttem szóló pl a DD-WRT-t említette. Ha van rá dd wrt, vagy vmilyen CFW, akkor nem kell routert cserélni, mert általában ezek tudják alapból. De a nason is lehet openvpn-t csinalni, de ez nekem nem volt egyszerű. (Bár akkor még nagyon noob voltam) Van még rá SoftetherVPN, ami openvpn alapú, csak nagyon easy beállítani.
TP-Linket nem ismerem, mert egy életre megutáltam a 741nd után, de ha pxe-ben is gondolkodsz, akkor tomato, vagy vmi dnsmasqval ellátott rendszer nem lenne rossz. Pl asusokra lehet (némelyikre) tomato-t tenni. Én 7000-ért vettem egy rtn12d1-et, igaz, h csak 100-as, de nálam az nem számít, mert gigabites switch csücsül mögötte.
Ahogy mondták előttem, ha a routerben van pl pptp vpn, azt támogatja alapból az OSok többsége. Openvpnhez külön program kell. VPN-es belépés fajtától/konfigtól függ. Openvpnnél általában egy kulcsot kell generálni a szerveren és kliensoldalra be kell rakni, vagy pl a pptp ált. felh. nevet és jelszót kér.
Ftpnél ahogy említette a kolléga, noip címet kell regisztrálni és akkor nem lesz gond ip változásnál.
-
Petike168
aktív tag
válasz
Nézz utána routered pontos tipusának, lehet fel tudsz rá rakni DD-WRT-t amiben van openvpn is. Ha dinamikus ip címed van szükséged lesz dyndns-re. Kliensprogram windows 7-en belül alapból van, de természetesen mást is lehet használni.
szerk.
Most látom a tenda routerek nincsenek támogatva. Szóval vagy másik router, vagy nas-ra openvpn. Az utóbbi azért nem szerencsés, mert így is épp elég minden fut majd rajta, nem kéne még jobban leterhelni+ normális leírások se nagyon vannak amiből kezdőként meg lehetne csinállni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
s3toraph #14384 üzenetére
Szia!
DLNA:
Alapból van benne egy Twonky nevű dlna kiszolgáló. Teszi a dolgát, de szemetel a HDDre, ha pl sok képed van, illetve az indexelés is hosszú idő. Meg vannak, akik a feliratokra panaszkodtak, de az lejátszótól függ. Ha meg vagy vele elégedve, használd azt, ha meg nem jönne be, akkor tedd fel az ffp-t (témaindító cikk) és abból a minidlna-t. Ez most picit nehézkes lesz, mert az inreto.de nevű oldal lehalt (innen (is) szedte a nas a repókról az infókat), ezért kézzel kell feltenni a csomagokat... Ha érdekel, nézz rá a blogomban.
2. Torrent
Transmission klienst érdemes a nasra feltenni. Ezt a webes felületen (is) tudod megtenni. Ezután érdemes lejelszavazni a tm-et. Keress rá a transmission és az auth címszavakra, sokszor le volt már írva! Ezután egy port forward a routeren, vagy vpn és kész a távoli elérés.
3. FTP
Ugyanaz a helyzet, mint az előbbinél. Port forward a nas 21-es portjára a routerben, vagy a helyedben inkább vpn-t használnék. Ha mindenképpen port forward mellett döntessz, akkor célszerű a wan portot nem 21-re rakni, hanem pl egy 5 jegyű, ~60000 alatti számsorra.
4. Stream
Na ez az, amit szerintem VPN-nel a leg1xűbb +oldani. (
) Mert VPNről eléred a samba (cifs) megosztásokat.
5. VPN
Ezt egyszerűbb és jobb a routerben beállítani, ha tud olyat. Ha nem, akkor muszály feltenni az ffp-t és akkor próbálkozhatsz az openvpn-nel, vagy a softethervpnnel (ez is egy openvpn szerüség, csak egyszerűbb beállítani).
6. Backup
Megoldható minden további nélkül. Létrehozol egy megosztást a nas admin felületén, előtte létrehozol a tesódnak egy felhasználót szintén a felületen és full access-t adsz neki arra a mappára. Ezek után ftp-n, vagy sambán elérik.
7. Backup 2
Ezt nem tudom. Én szinte csak linuxot használok, ahol van crontab. Ebbe van belerakva az, h 15 percenként másoljon. De biztos van erre program is.
8. Win telepítés
Persze, ez is megoldható. Írd be fent a keresőbe, h "pxe" . Tonyk fórumtársnak hála van egy nagyon jó írás a konfigurálásáról. Belső hálón megy, külsőn nem gondolnám, h menne, de biztos megoldható. Ja és a pxehez kell egy dnsmasq-t tudó router, vagy a nasban kell a dhcp-t felrakni és besdni neki a next server-t stb...
9. Igen. Be kell rakni a nasba, majd a webes felületen rá kell menni a kötet létrehozására... Leformázza magának. Ha meghalna, akkor pl egy puppy linux liveot bootolva, vagy hiren's boot cdvel menthetőek a dolgok. Ubuntuval is megy, csak ott telepíteni kell hozzá csomagot.(asszem)
10. A partíciókat elintézi magának.
Szerk.: valahogy éreztem, h el fogom rontani a számozást!
Új hozzászólás Aktív témák
- Trollok komolyan
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- OLED TV topic
- E-roller topik
- Milyen egeret válasszak?
- World of Tanks - MMO
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest