- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Apple Watch
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
s.bala31 #217 üzenetére
Most erre mit mondjak?
Ahogy sebesség megy fogyasztás terén az utóbbi bő pár évben jellemzően az Intel volt a nyerő, úgy ár / érték arányban meg inkább az AMD, ezért is van most is AMD-s gépem, meg volt előzőleg is S939, Phenom2, FX.
Amire rákerül az Intel matrica, az rögtön drágább lesz, mert Intel... Az a mondat meg amit kiemeltél, az meg már ott áll az adatlapomon vagy 5 éve.Az "Inteles kollégát" meg nem a csalódástól kívántam megóvni (nekem aztán mindegy mire költi a pénzét), hanem attól, hogy olyat tagadjon ami dokumentálva van. Értem én, hogy milyen jó az aktuális érkező Core széria pl. egyszálas teljesítménye, de attól még nem kellene elmismásolni az ilyen híreket, amik a sebezhetőségekkel foglalkoznak. Lehet neked nem jött át a több napon keresztül folytatott beszélgetésünk lényege, de erről van szó, lapozz vissza.
Az most itt teljesen mellékes amit írtak neki, hogy jelenleg abszolút ár / érték bajnok a Ryzen 2xxx széria, ha ne nem csak az egyszálas teljesítmény érdekes.Amúgy valóban nem vagyok Intel fan, de van egyéb oka is ennek. Pl. nézd meg mennyire rövid ideig támogatják a grafikus hardvereiket driveres téren, az után ha valami előadja magát vagy kellene újabb MS rendszert támogatni akkor vegyél újat, vagy válts Linuxra, mert ott van normális driver a hardverhez és később is lesz. Pár Atom-os tulaj bőven tudna mesélni ilyen driveres dolgokról...
-
s.bala31
őstag
Tehát szerinted CPT.Pirk egy racionálisan gondolkodó, abszolút nem elfogult fórumozó, aki pusztán csak merő aggodalomból írogat Intel-es hír alá, hogy megóvja szegény Inteles kollégáit a csalódásoktól. Mellesleg profiljában csak ennyi van: "{ Asus Prime B350 Plus + Ryzen5 2600 @ 4.0GHz + 2*8GB 3000MHz ram + RX460 4GB}---> , Asus Xonar hangkari, 450W XFX fasza táp... Full AMD powa!"
Ezért nem kellett volna féloldalas monológot írni neki a VP-kről.
-
2xar
tag
válasz
CPT.Pirk #214 üzenetére
Azért ebben az esetben adjuk meg Intelnek az ártatlanság vélelmét. Simán lehet hogy tényleg nem gondolták ezt így a végfelhasználóiba beletenni, csak benézték. Persze ettől még vérciki az egész, mert:
1. Ekkora cég mint az Intel, ennyi pénzzel és ilyen komoly jogi csapattal (tudja valaki, hogy mire költenek többet? Fejlesztésre vagy ügyvédekre?) ilyen amatőr bakit elkövet... Ez egy szerződés, baszki, amit emberek millióival kötnek. Figyeljenek már oda, hogy mi van benne!
2. Ha nem a végfelhasználói szerződésbe szánták, akkor csak a tesztelőknek, vagy a MS-nak, vagy az alaplapgyártóknak szántba? Egyikben sincs helye ilyennek. Hogyan fogalmazódik egyáltalán meg a fejükben a gondolat, hogy ilyet bárkire ráerőszakoljanak? "Használhatod a termékünket, de nem ám felhívod a figyelmét bárkinek is az általunk benne felejtett, rejtett hibák okozta hátrányokra!"
Ami pedig "Vérpistikét" illeti - innetől csak "VP", szándékosan nem írok nevet, nem (csak) egy konkrét emberről írom - ne lepődj meg azon, hogy nem hajlandó tényeket elfogadni. VP nem gondolkodik racionális ember módjára. Mentálisan nyugodtan helyezd abba a skatulyába VP-t - bár a SJW-ok az utóbbi időben konkrét hadjáratot végeznek a "skatulyázás" fogalma ellen is, mintha nem ez lenne az emberi agy alapvető működési és információtárolási/ feldolgozási metódusa - amibe a laposföld hívőket, chemtraileseket, gyík-ember hívőket, holdra-szállás tagadókat, Trump szavazókat stb. helyezed. Meg a szerelmeseket.
VP ugyanis megteremtett magának (az Intel marketingje és a többi hozzá hasonló érzelmi alapon érvelő sorstársa segítségével) egy kitalált világot, amiben az Intel egy tökéletes, eszményi vállalat, ami soha nem hibázik, minden terméke szuper és hibátlan, konkurencia nélkül álló és minden szempontból megkérdőjelezhetetlen. Az Intel VP fejében egy valódi Superman, akit ráadásul ő meg is tud szerezni (vásárlás útján) magának.
VP nem kedveli vagy szereti az Intelt (és egyébként több más céget, pl. Apple), hanem szerelmes belé. Ezért ne várj józan ítélőképességet tőle a témában, ahogy a 14 éves Mórickától sem várnál objektív beszámolót szíve választott tárgyáról, Zsófikáról.
VP fejében pedig ezért ösztönös reakciók indulnak be minden alkalommal amikor azzal szembesül hogy valaki rosszat mer mondani/ írni/ gondolni az ő kedveséről. Ő ilyenkor a negatív információkat azonnal a "hazugság/ kitaláció" kategóriába helyezi és nem hajlandó feldolgozni és elfogadni a legnyilvánvalóbb tényeket sem. Ő ilyen helyzetben inkább a
pártnaka szívének hisz, mint a szemének. A rossz hírek hozoját pedig szintén azonnal a "hater/ellentábori fan" skatulyába helyezi (mint pl. ABU-t, Ph-t, Téged, engem), és így azonnal racionalizálni tudja magának, hogy a rossz hír miért nem igaz: mert egy hazug/elfogult embertől származik. A logikája:
"Senki nem gondolhat rosszat az Intelről csak azért, mert az Intel rosszat tett! Nem! Hisz az intel nem tesz soha rosszat. Mindenki aki bármi rosszat gondol róla, az csak gyűlöletből, irigységből, ellen-fanboyságból teszi."VP így van bedrótozva. Az érzelmi kapcsolata túl erős a kötődése tárgyával és felülbírálja a józan ítélőképességét.
VP nem egyedi eset. Gyakorlatilag az emberek (vagy legalábbis az itt fúrumozók) jelentős része szenved egy vagy több márkafanatizmustól. A legjelentősebb szerelmes-táborral rendelkező márkák itt (nem feltétlen ebben a sorrendben): Intel, AMD, Nvidia, Apple, Samsung stb.
JoeyVP csupán egy különösen súlyos eset, aki az átlagosnál és egészségesnél sokkal durvábban tolja. Hiába, ő már csak egy ilyen javíthatatlan romantikus, hős szerelmes típus. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nehogy már engem nézz hülyének!
Dokumentált hibák mindegy gyártó processzorában vannak, ezeket az ERRATA sorolja, ezért adnak ki mikrokód frissítéseket időről időre. A különbség az, hogy az Intelnél sok olyan sebezhetőség is van (került elő), amit ki lehet használni visszaélésre, AMD oldalán meg csak pár került elő azonos témában.
Ebben az a szép, hogy neked nem kell hinned ezekben. Nyugodtan vegyél Intel terméket ha attól jobban érzed magad csak ne akard letagadni a dokumentált tényeket.
-
Ugyanazt a szoftverterméket is millióféle licenccel hozzák forgalomba. Ha ez bennevan, akkor minden bizonnyal a lapgyártók nem ezen licenc szerint jutnak hozzá. Az ügy kedvéért holnap beleásom magam a mikrokód licenszelésbe.
De még ha ezen szerződés szerint is megy, a sublicensing tiltásával a szerződés valószínűleg nem korlátozza a felhasználást. Ha lejjebb le vannak írva a kivételek, hogy mit enged, akkor ez a rész nem tilt. Az engedély magasabb szintű, mint a tiltás.
-
XuChi
addikt
-
Szerintem sokat lendítene a dolgokon, ha el is olvasnád a licenszet, ugyanis - teljesen nem meglepő módon - van benne egy ilyen rész
"2. LIMITED LICENSE. Conditioned on Your compliance with the terms and conditions of this Agreement, Intel grants to You a limited, nonexclusive, nontransferable, revocable, worldwide, fully paid-up license during the term of this Agreement, without the right to sublicense, under Intel's copyrights (subject to any third party licensing requirements), to [...] (iii) distribute an object code representation of the Software, provided by Intel, through multiple levels of distribution, solely as embedded in or for execution on an Intel-based product and subject to these license terms, and if to an end user, pursuant to a license agreement with terms and conditions at least as restrictive as those contained in the Intel End User Software License Agreement in Appendix A hereto."
Vagyis a Dell meg a többiek megkapják a jogot arra, hogy az inteles végfelhasználóknak terjesszék a szoftvert, de a jogok meg minden marad az Intelnél.
-
"Bakker, a bios nem az intelé"
Az nem. Viszont - meglepi! - a mikrokód meg igen és azt nem licenszelte tovább senkinek.
"A Windowsban tudod hány cég apró fejlesztése van integrálva?"
Amely apró cégek a Microsofttal rendes szerződést csináltak a vagyoni jogok átruházásáról (elhihteted, láttam már pár ilyet
) - na ez az, amit viszont az Intel megtartott magának.
-
Kiváló példa.
Bakker, a bios nem az intelé. A mikrokód a szoftver csak egy apró eleme. A Windowsban tudod hány cég apró fejlesztése van integrálva? Mégsem vagy eggyel sem szerződéses viszonyban. Abban a Microsoft van, te csak a Microsoft szerződését kell, hogy elfogadd (egész pontosan elfogadnotok, mert ugye minden szerződés legalább kétoldalú)
-
carl18
addikt
Ez elég szégyen hogy az intel bármit megtehet, látom azóta eltörölte ezt a "Törvényt"
De kajak veszek egy új processzort csinálok egy benchmarkot felrakom a youtubera
És másnap jön a rendőrség?Maga aki feltöltötte azt a tesztet
Bent ülök a rendőrségen, előttem ül gipsz jakab, megkérdezem maga miért van itt? Tyúkot loptam.
Hát te jó fiam téged miért hoztak be? Benchmarkoltam egy intel processzortEz kb hasonló pofátlan lépés volna mint ha az nvidia megtiltani hogy játék videót vegyél fel az ö kártyájukal
Sajnos mindig van lejeb, az utobbi években rájöttem hiába gyárt az intel jó procikat, az legaljasabb gyártó ennek ellenére az intel. Én is Intel használtam világ életemben, de a túlárazás és rengeteg "Felhasználót átkúró" lépés azért egy idő után már zavaró.
Azért örülök hogy az AMD feljön végre, másrészt az is poén volt mikor napvilágot látott a Meltdown hiba és az intel az amd mutogatott azoknak is van sebezhetősge. A legnagyobb ZSD" Cég ez a intel, főleg hogy mai napig a filléres kínai szutyok paszta van a cpu-k nagy részén.
Nem véletlen akarják betiltani, talán jelentős lesz a sebesség csökkenés vagy mi ?
20%
Másrészt akkor én is panaszt tennék hogy a megvásárolt cpu az új bios után nem hozza azt a teljesítményt amit
papíron tudnia kell. Csak az intelnek van joga minden fajta átkuros szabályokhoz? A felhasználó meg mindig maradjon kusba és türjön el minden a nagy kapitalista cégtől? -
"Az új licencszerződés a jelek szerint sokkal inkább az Intel partnereire vonatkozik, mint az átlagfelhasználókra"
A licenszszerződéssel kapcsolatos elsődleges forrás maga a licensszerződés. Abban nincs ilyen kitétel.
Igen, csakhogy te az intellel nem állsz közvetlen szerződésben, te a mikrokódot nem kapod az inteltől, rád semmiképp sem vonatkozhat EULA, így a kitétel sem. Ezt kábé ezerszer leírtam már ebben a topikban. Az, hogy egy csomóan (te, újságírnokok, mások) nem értenek a joghoz, arról nem tehet senki.
Intel kivette, mert a világ tele van hülye újságírókkal, akik értelmetlen és ostoba cikkekkel dobálják tele az internetet két plusz klikkért.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért is gáz ez a hír? Talán valótlant állítottak benne? Hibás a termékük és megpróbálták a kapcsolódó problémákat elmismásolni, csak aztán találkoztak a népharaggal és megfutamodtak.
Amúgy én speciel nem szeretem az Intelt, mert bár tényleg gyors amit csinálnak, de túlárazott. Jelenleg csak annak éri meg nem Ryzent venni új gépnek, akinek feltétlen az IPC a lényeg, de ő meg jól be kell nyúljon a zsebébe. Ilyen árak mellett egyszerűen nem kérdés a döntés: https://prohardver.hu/tema/re_megtiltja_a_teszteket_az_intel_uj_mikrokodjahoz/hsz_133-133.html
-
Picco
addikt
intel tulajkent csak engem basz fel hogy a procijaink naprol napra, mikrokodrol-mikrokodra lassabbak lesznek?
32 thread helyett 16 is felbaszna....de amugy sem szoktam bekapcsolva hagyni a HTt tehat ez nem erint. -
válasz
#26681856 #181 üzenetére
"Illetve nem volt róla szó az intel által kiadott nyilatkozatban hogy béta vagy sem."
A mikrokódról van szó, az nem volt béta.
"Engem sem érdekelnek a te feltételezéseid."
Ugye feltűnt, hogy eddig konkrétan NULLA darab feltételezésemet írtam le?
Én tényleg nem értem, hogy miért kell előadni ezt a fanboi szerepet, amikor az ember az agyát és a méltóságát a sutba dobva megpróbál valami alternatív valóságot kreálni, ahol az édesdrágasága semmiért sem hibás.
-
válasz
#26681856 #179 üzenetére
"Az új licencszerződés a jelek szerint sokkal inkább az Intel partnereire vonatkozik, mint az átlagfelhasználókra"
A licenszszerződéssel kapcsolatos elsődleges forrás maga a licensszerződés. Abban nincs ilyen kitétel.
"valamint egyelőre az is elképzelhető, hogy a béta mikrokód licencszerződését élesítették"
Ja, elképzelhető, de továbbra is maradjunk a tényeknél: ez a mikrokód nem volt béta és az Intel se állított ilyet.
Nagyon cuki, ahogy szerinted a feltételezések felülírják a tényeket, de ez valójában nincs így.
-
XuChi
addikt
Nah akkor most fogom eladni az egész intel motyómat és megyek AMD oldalra. Eddig is tele volt velük a hócipőm, de ez volt az utolsó csepp a pohárban....!!!
Update: Látom már változott a dolog, de sebaj, akkor is váltok.
-
Steve_Brown
senior tag
Ilyenkor szerintem minden AMD usernek egy kicst, egy egészen kicsit megdobban a szíve
-
Cathulhu
addikt
válasz
S_x96x_S #163 üzenetére
Jo, 2000-es evek elejen 1-2 magos procik koraban tenyleg kisebb csoda volt a HT, de manapsag a 8 magos mainstream eseteben mar csak egy nice-to-have dolog. Intelnel is eleg csak novelni a magszamot az alsobb regiokban is es mar nem is kell HT, amugy se volt olyan szeduletes hatasfoka.
-
S_x96x_S
addikt
Közben a BSD-sek megint a Hypertreading letiltását javasolják az összes INTEL Bios-ban, szerencsére már nem tiltott a Benchmarking
DISABLE HYPERTHREADING ON ALL YOUR INTEL MACHINES IN THE BIOS.
https://marc.info/?l=openbsd-tech&m=153504937925732&w=2
HN: https://news.ycombinator.com/item?id=17829790A few months back, I urged people to disable hyperthreading on all
Intel cpus. I need to repeat that:
DISABLE HYPERTHREADING ON ALL YOUR INTEL MACHINES IN THE BIOS. -
Dr. Akula
félisten
Sztálin lett az Intel új PR felelőse?
-
stellaz
veterán
A kornyezevedelmi törvény sértése miatt bírságot fizettek, meg páran mentek a kóterba A visszavásárlási kötelezettség és a kártérítés viszont már a javított autók teljesítmény csökkenése és fogyasztás növekedése miatt volt. A megadott paramétereket adott sávon belül bizony teljesíteni kell.
-
stellaz
veterán
Kérdés, hogy ha nem fogadom el a szerződést, akkor mi van? Mivel biztonsági frissítés és egyoldalúan nem élhet vissza a hatalmával, ezért vagy vissza kell vásárolnia és kártérítést fizetnie, vagy a versenyjogi esetleg fogyasztóvédelmi hatóságok is semmisé tehetik az egyoldalúan hátrányos kitételeket. Az angol nyelvű szerződéssel meg kitörölhetik a seggüket a nem angol hivatalos nyelvű országokban. Tetszettek volna lefordítani, ha akarnak valamit.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
[CS]Blade2 #150 üzenetére
"Pista hogy használja: ha ő nem használ operációs rendszert, akkor nem használ. Ha ő Windows 10-et használ és az új mikorkódot is számoltatni akarja a procival, akkor azt teszi."
majd azert nezz utana, mi az a mikrokod, es azt miert nem "szamoltatjak"
)
-
S_x96x_S
addikt
Az Intel meghallgatta imáinkat és módosította a licenszfeltétételeket, - lehet benchmarkolni!!!
Updated: Intel Answers Complaints About Microcode Benchmarking Ban
https://www.tomshardware.com/news/intel-cpu-microcode-benchmark-mitigation,37684.html -
hummel
csendes tag
Az EULA szerint megtilthatja. Csak nehogy jöjjön egy jogász, aki majd bebizonyítja, hogy ezt a rész kizárólag a vásárlók megtévesztésének szándékával kókányolták bele.
-
[CS]Blade2
addikt
Szerintem benézitek a szettet. Meg kellene nézni pár külföldi oldalt, mert ez a cikk író azért elég nagy AMD fan, itt pedig a konkurenciáról van szó, nem tud szemleges lenni.
Szerintem itt maximum arról lehet szó, hogy az Intel a partnereknek tiltja a mikrokóddal vs mikrokód nélkül teszteket. Ergó ez nem vonatkozik másra: Kis Pista minden további nélkül tehet fel 3Dmark eredményeket a mikrokóddal, meg bárki újratesztelheti a procikat az új mikrokóddal, szóval semmi sem fog változni,
csak ezek a direkt mikrokóddal vs mikrokód nélkül tesztek tűnnek el.
Ezt pedig érthető is, hogy tiltja, mert lejáratják a márkanevet az ilyen tesztek.
Az új generáció tesztje az új mikrókóddal fog elkészülni, a régi procik az új BIOS-al lesznek kvázi újratesztelve, ha olyan az oldal. Máshol lehet, hogy csak beteszik a régi eredményeket. Egyikkel sincs semmi probléma.
Én így értelmeztem.Jogilag itt azt kell megvizsgálni, mi után fizet az ember. Kis Pista olyan paraméterekkel veszi meg a terméket, hogy 4db cpu mag van benne. Annyi van? Igen. Pipa. Az alapórajele 3,6Ghz. Annyi? Annyi. stb. Az sehol nincs leírva egy procinál, hogy azt Pista hogy használja: ha ő nem használ operációs rendszert, akkor nem használ. Ha ő Windows 10-et használ és az új mikorkódot is számoltatni akarja a procival, akkor azt teszi.
Nincs olyan vállalás, hogy plusz mikrokódok futtatásával együtt hoznia kell azonos idő alatt ugyanazokat a számítási végeredményeket.A virtuális gépes résznél pedig egyértelműen az a jogi oldal, hogy mire szerződtek az egyes esetekben: ha pl. számítási teljesítményre, akkor egyértelműen meg kell kapnia minden esetben azt a teljesítményt. Ha nem ilyesmiben van meghatározva, akkor simán lehet, hogy minden rendben van jogilag akkor is, ha az ügyfélnek ebből ilyen gondja akad, hogy a mikrokód is használ valamennyi cpu időt, és ezért az eddigiektől több kell ahhoz a számításhoz, amihez bérli a cuccost.
Adattárolással szemléltetem a dolgot: tárhelyet bérlek:
1. eset: úgy szerződöm, hogy 10 digitális videó filmet tárolhatok. Ez 10db DVD film, és 45GB-t foglal. Közben megjelenik a blu-ray, és úgy akarom tárolni, akkor a bérelt tárhelyemen elhelyezhetem a 10x akkora méretű fájlokat, ami mondjuk 450GB. A dolgot a szolgáltató nyeli le, neki kell bővítenie a tároló kapacítását, hogy teljesíteni tudja a szerződést.
2. eset: ,hogy 50GB tárhelyet bérlek, amivel azt csinálok, amit akarok. Rajta van a 10db DVD film, megjelenik a blu-ray, és inkább azt akarom tárolni. Jelzem ezt a szolgáltató felé: Jelentkezzen, aki szerint nem jogos, ha a szolgáltató elküld a g.ibe, ha azt mondom neki, hogy ugyanezért a pénzért adjon 450GB tárhelyet, mert közben kijött a blu-ray, és abból csak annyin fér el a 10 film!"akkor legalább bővítsék a virtuális gép teljesítményét annyira, hogy az megfeleljen a sérülékenységek előtti szintnek. A kérés alapvetően jogosnak tekinthető"
Ez a 2. eset. Nem, hogy jogosnak tekinthető, hanem kifejezetten vicces.Aki pedig azt mondja, hogy ezzel perelhető az Intel... a 2. esetben minden esetben lazán az Intel nyerné a pert. Azzal perelnék, hogy az 50GB ma már nem elég, pedig amikor befizettem a tárhelyre, akkor még elég volt. Jogilag ezt röhögve lesöpri bármelyik bíró. Mi van a szerződésben: 50GB/hó/2000Ft, aztán viszont látásra.
Azok a hatalmas cégek, amikről beszélünk, az 1. esetes példákra valszeg benyelték a saját számlájukra a bővítést, tehát a mikrokódhoz szükséges cpu időt ők állják saját maguk számára, hogy megőrizzék a biztonságot és a cég jó hírét, hogy megőrizzék az ügyfeleket, és jogilag rendben legyenek a dolgok, ne legyenek perelhetőek.
Persze kivétel lehet. Remélhetőleg őket megb.a az egyik bíróság. -
Vicc ez az egész!
Meg az is hogy ilyen dolgok pont egy elég drága termékcsaládnál fordulnak elő..Lehet következőre már AMD-t veszek.
-
válasz
Brafilus #144 üzenetére
Igen, csak a hőbörgés
Egyébként egyetlen hasonló ügyben találtam olyat, hogy ténylegesen bíróságig jutott az ügy, 2002-ban New York államban a Network Associates EULA-ja kapcsán indult egy ügy, aminek az lett a vége, hogy a helyi legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette ezt a kitételt: [link]
-
Balu77
őstag
Micsoda vita van itt, hogy mit lehet és mit nem. De a helyzet az, hogy ez a tiltás az egyszeri átlagembert egyszerűen nem érintheti, mert jogilag ezer helyen sántít. Jogilag semmilyen szerződés nincs az Intel és a bolti vevő között és kész!
Amúgy pedig a javítással gondoljunk csak pl. a Volkswagenre. Anno trükközött a motor-vezérlő szoftverrel, majd lebukott. Kiadtak egy javítást, amivel viszont már nem is olyan erős az a motor. És őrülhetnek hogy megúszták ennyi büntivel. Akkor ennek fejében hogy nézne ki, ha megtiltanák, hogy teszteket publikáljanak arról hogy a javított vezérlő szoftverrel hogy mennek az érintett járművek. Ugye mennyire abszurd?
Most jönnek a vitázók hogy a VW szándékosan machinált, míg az Intel nem. Azért ez nem teljesen igaz, hisz az Intel pontosan tudta, hogy egy összecsapott, tákolt mikrokódot adott ki abban a hitben hogy ezzel úgysem fog senki sem foglalkozni. És évekig be is jött neki ez a számítás! Ezzel pedig előnyre tett szert. Ennyi!Szóval az Intel teljesen abszurd és csak idő kérdése hogy majd egy élelmes uniós jogász, vagy bürokrata mikor kapja fel a fejét és csap az asztalra. Akkor pedig majd nem a publikálás lesz az Intel fő gondja, hanem a bűnetetés kicsengetése!
-
hommeros
őstag
Szóval úgy gondolják, hogy ha megtiltják a tesztek publikálását, akkor a fogyasztók által megfogalmazott, teljesítményt érintő panaszaik alaptalanok lesznek?
-
Brafilus
csendes tag
Kicsit furcsállom, hogy senki sem hozta még elő a "DeWitt Clause"-t. Vagy csak a szardobálás meg a hőbörgés megy itt?
1983 óta kb az összes adatbázismotor tartalmaz egy hasonló kitételt:"You may not disclose results of any Program benchmark tests without Oracle’s prior consent"
"You may not disclose the results of any benchmark test ... without Microsoft’s prior written approval"
"Licensee may disclose the results of any benchmark test of the Program or its subcomponents to any third party provided that Licensee (A) publicly discloses the complete methodology used in the benchmark test (for example, hardware and software setup, installation procedure and configuration files), (B) performs Licensee's benchmark testing running the Program in its Specified Operating Environment using the latest applicable updates, patches and fixes available for the Program from IBM or third parties that provide IBM products ("Third Parties"), and (C) follows any and all performance tuning and "best practices" guidance available in the Program's documentation and on IBM's support web sites for the Program..."
Azaz ha csinálsz valami összehasonlítást/mérést nem publikálhatod csak ők is úgy akarják.
-
Max500
tag
Itt egy 8700k linux microcode ha letöltöd és belekukkantasz akkor rögtön egy license file lesz ott ami így kezdődik:
"DO NOT DOWNLOAD, INSTALL, ACCESS, COPY, OR USE ANY PORTION OF THE SOFTWARE
UNTIL YOU HAVE READ AND ACCEPTED THE TERMS AND CONDITIONS OF THIS AGREEMENT. BY
INSTALLING, COPYING, ACCESSING, OR USING THE SOFTWARE, YOU AGREE TO BE LEGALLY
BOUND BY THE TERMS AND CONDITIONS OF THIS AGREEMENT." -
Igen. Hívjuk most adásvételi szerződésnek, az kábé legjobban körülírja. De hogy jön az ide? Az nem korlátozza, és nem is korlátozhatja a fogyasztás módját, helyét, stb. Annak a szerződésnek minden pontját a polgári törvénykönyv automatikusan szabályozza. Ahogy mondani szokták, az a tiéd, amit megehetsz, csak itt épp fordítva: ami a tiéd, azt meg is eheted. A ptk-t egészíti ki további pontokkal az EULA (végfelhasználói licencszerződés). Ezt ráutaló magatartással nem lehet "elfogadni", hiszen az a szerződés, amit valamelyik fél nem képes megismerni, az semmis. En bloc, teljes mértékben. Szóval kéretik nem össze-vissza keverni a szezont a fazonnal.
-
Legyes
tag
Vajon az AMD-nek is van/lesz ilyen? Mert az Intelnél gőzerőkkel azon vannak, hogy az AMD-t segítsék...
-
Nem olyan nagyon speciális ez. Annak idején beszéltem egy szerzői jogokra szakosodott ügyvéddel az EULA-król (cikk lett volna belőle, csak közbejött az élet) és ő említette, hogy ha a boltban veszel egy kiflit, tulajdonképpen akkor is szerződés keletkezik közted és az eladó (mármint a cég, akit szintén konkrétan erről írt, aláírt, lepecsételt szerződés nélkül tud képviselni az eladó (mármint az ember)) között.
Szóval a szerződések java része íratlan formában jön létre, pont az a speciális, ami papíron, aláírva van
-
füles_
őstag
Mármint a 9000-es széria? Biztos jó lesz, a kupakot is forrasztották végre, de úgy néz ki, hogy a 9900K jóval 500€ fölött fog nyitni.
A 2700X-szet 300€ környékén mérik, az előző gen 8 magosait meg már meg lehet venni 170€-ért(!), a 12 magos 1920X pedig kapott egy szép árcsökkentést és már 400€-ért hazavihető. Ezeket a procikat figyelembe véve elég tré ár-érték aránya lesz.
Bár elnézve azt a boltot, elég drága minden, szóval valamivel lehet, hogy olcsóbb lesz. -
Úgy tudom az EULA jogilag nem számít szerződésnek. Akkor pedig sokra nem mennek vele.
-
8th
addikt
Most dőlt el, hogy a következő gépem már biztosan AMD platform lesz. Köszi Intel, hogy segítettél a döntésben.
-
Norb79
őstag
Magánszemély ellen kb pont nem is számítana, hogy nyernek vagy nem, elég megráncigálni pár szerencsétlen a bíróságon, hogy a többi észbe kapjon.
Amúgy a jog is fejlődik, idei évtől pl visszadobja a bíróság a polgári peres beadványod, hogy rossz jogcímen pereled az illetőt. Töredékére leesett az ilyen beperellek mert miért is ne ügyek száma, szóval mondjuk beadja az intel rossz hír megsértése miatt, de ez mondjuk nem az akkor kapásból bukó. Nem olyan könnyen megy ez már itthon, hogy csak úgy perelgetünk a világba, aztán majd lesz vmi.
De részemről itt off, mert azzal kapcsolatban nem vagyok elég képzett jogilag, hogy megmondjam mekkora a nyerési esély %-ban, csak addig voltam biztos, hogy nem 0% és hogy az érvelése is hibás a fórumtársnak amivel a 0%-ot alátámasztotta. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Bőven nagyobb publicitást kaptak ezek a hírek, mint bármi más. Még az rtl híradóban is lement róluk összeállítás, mikor az első nagyobb specter meltdown shokk befigyelt.
Azt meg nen vitatta senki, hogy jó az új széria, 2 hete is volt róluk cikk itt ph-n. Az már érdekesebb, hogy a korábban kibukott hibákból mennyit tartalmaznak. Ez az új teszt tiltás az Intel részéről minimum tirpák lépés.
-
Rive
veterán
A konkrét hír kapcsán ~ 98% biztonsággal tudom mondani, hogy magánszemély ellen bíróságon még akkor se nyernének, ha magánszemélyre egyáltalán vonatkozik a tárgyalt licenc-kiegészítés vagy mi: viszont hatalmas lenne vele a presztizsveszteség így is, úgy is.
Partnerek ellen elég komoly ügyvédi költség mellett úgy 50-50, de mire végére érnének már nem lenne releváns az egész.
A partneri szerződésen keresztül nulla költség, azonnali eredmény. Más megközelítésben az a sor ott azért kell, hogy lehessen védeni a partneri szerződés megszegésének feltételezését. Érted, ha az Intelt perelné egy feltételezett ex-partner...Értem én, hogy paródia, de azér'...
-
Randomjózsinak volt valami bírósági ügye ami miatt meghurcolták, tehát 1 erkölcsijén innentől meglátszik, kettő bizalmi pozícióba nem vesszük fel.
Jézus, először próbáld megkülönbözetni a polgári ügyeket a büntetőügyektől, aztán a büntetőügyeknél az elmarasztalást a felmentéstől, aztán a kisebb büntetéseket a letöltendő szabadságvesztéstől, aztán máris beszélghethetünk az erkölcsiről is. Addig fölösleges.
-
hombre[EU]
veterán
Ha ez baki,emberi mulasztás okozta akkor elég ciki,de megesik. Ha szándékos akkor ott nagy baj van a fejekben. El se tudom képzelni,hogy lehetne tiltani fōleg az USA-ban,ahol kérdezés nélkül kicsinálnak egy VW-t
-
Norb79
őstag
Hát ha te biztosan tudod, hogy a magyar joggal ütközik az, hogy megtiltsa a teszteredményt közzétételét az intel, akkor természetesen igazad van. Azzal természetesen én is tisztában vagyok, hogy magasabb szinten meghatározott szabályt alacsonyabb szintű dokumentumban nem lehet módosítani, az azzal ellentétes kitétel semmis, de ez itt nem merült még fel mint szempont, hogy a ptk xyz pontja alapján ez Magyarországon nem érvényesíthető dolog, mert... Szóval ezt állítod? Ez konkrétan ütközik valamelyik jogszabállyal?
-
Én a #111-ben a jogi lehetőséget felvázoltam. Jogi lehetőség mindenre és bármire van. Még arra is amire te nem gondolsz most itt. És nem jó ötlet annyira hülyének nézni minden válallatot, mint amit a #116-ban írtál. A világ nem így működik, így csak a laikusok képzelik el a nagyvállalatok működését.
-
borg25
senior tag
Mert van úgy, hogy még úgy is megéri, mert a köztudatba bekerül, hogy
Intel tesztjeit nem jó kitenni
Randomjózsinak volt valami bírósági ügye ami miatt meghurcolták, tehát 1 erkölcsijén innentől meglátszik, kettő bizalmi pozícióba nem vesszük fel.Kis hazánkban valakit minden alap nélkül megvádolsz? Hát, ha neked van több pénzed és jobb kapcsolatod még nyerhetsz is....
#120) Fred23:
Mondjuk ez igaz. Minden hangot nem tud elnyomni, de sokat tehet azért, hogy az a hang minél halkabb legyen és minél barátságosabb. -
Norb79
őstag
Jogi lehetőséget vitatta a kolléga, azon a vonalon megyünk tovább, de az való igaz, hogy más egyéb tényezők miatt a randomjózsika beperelésének a realitása 0%. De nem azért, mert a bíróságon nem állna meg, ami az alap ellenérvük volt. A verébre ágyúval érvrendszer már hitelesebb lett volna kapásból, de ugye az volt az indító mondás, hogy "á, jogszabályok, azt úgyse lehet betartani". Szóval igen, ezen a paródiavonalon mentem tovább az egyéb tényezőket figyelmen kívül hagyva, jól látod.
-
Norb79
őstag
A nagy cégek nem így működnek. Ott budget van meg alkalmazottak. A jogi budget meg azért van, hogy el legyen költve, a jogász azért ül ott, hogy dolgozzon. Az intelnek akkor is belekerül a jogi szekció évi x dollárba, ha egész nap papírcsákót hajtogatnak, meg akkor is, ha randomjózsikákat perelnek, amiből akár pénz is lehet, szóval akkor miért is ne pereljenek, ha nincs vele többlet költség? Meg ugye az inteles csávók nem a szabadidejükben járnak a bíróságra, hanem nekik az a dolguk, végigülik, beírják a munkaidőnyilvántartásba és estére hazaérnek a kölkökhöz, randomjózsika meg újabb egy nap szabival van kintebb egy tárgyalási nap végén.
Nyilván ez erős egyszerűsítés, mert a jogi szekció dolgozik máson is (sőt inkább máson dolgozik), és a költség alapú megközelítésen túl figyelembe kell venni a negatív sajtóvisszhangot, ami pl ez a cikk is, de ettől függetlenül egy cég nem úgy működik mint te, hogy ha te perelsz az pénzbe kerül, szóval hülyeségekre nem költöd el a pénzt inkább, hanem úgy működik, hogy ott keret van, azt el lehet költeni és az adott szekció vezetője kicsivel terv alatt el is költi, mert akkor kapja meg jövőre is ugyanazt az összeget, ha bizonyítja, hogy de hát szükség volt ennyire, láthatjátok, elfogyott idén is. Kicsi maradt persze, hogy legyen bónusz meg buksisimi, de sok azért nem. Ez is egy különbség egy magánszemély és egy multiszervezet között pl. -
Rive
veterán
Ez így már megint ~ hasonló paródia, mint amaz föntebb. Céges kaliberben nem szokás úthengerrel legyekre vadászni (legalábbis arrafelé). A konkrét esetben még a szerződött partnerek se kockáztatnak most többet, mint a kedvezményeiket (valszeg). Azoknak a visszavonásához/megnyirbálásához ugyanis az Intel részéről nem kell semmiféle évekig húzódó jogi cseszekedés.
-
borg25
senior tag
Oké, mondjuk te vagy az 1 aki bevállalja, hogy közhírré teszi az összehasonlítás eredményét.
Hol publikálod?
Saját blog, honlap? Talán lesz elég olvasótáborod.
Logoutos cíkk, vagy más logouthoz hasonló oldal? A moderátorok meg fogják köszönni a cikked, de szólnak, hogy azt náluk nem publikálhatod, nem várják meg, míg az Intel odaszól. A teszteket is a kívánalmaknak megfelelően fogják írni, ha jövőre is akarnak az Inteltől teszt procit.
3dmark? Intel odaszól. -
Te, én nap mint nap azzal foglalkozok, az a munkám, hogy az eulák bizonyos pontjainak megsértésével forglamazok licenceket. Tudod miért? Mert én az eulák azon pontjait következmények nélkül megsérthetem, amik ellentétesek a jogszabályokkal. Nekem az üzleti modellem épül erre. Hogy azt mondom a nagy szoftvercégeknek, hogy bekaphatjátok, és ha gondoljátok, találkozunk a bíróságon. Szerinted hányszor próbálkoztak be rajtunk az évek során? Megengedem, hogy tippelj kettőt.
-
Én is beperelhetlek téged holnap bármivel. Nem kell még csak rosszul nézned sem rám. Kitalálhatok bármilyen hülyeséget. Hogy te tartozol nekem 100 millió forinttal. És akkor is bíróságra kell járkálnod, ha nem akarsz, és bármit megteszel, hogy ne kelljen, sőt még az intel hülyeségeit is befogadod a lelked mélyére. És az intel is beperelhet, nem csak én. De mi a frásznak erőlködjek, ha úgyis tudom, hogy bukom a pert??? Nem lesz 100 millióm, csak mert én azt állítottam. Ne fordítsuk már ki ostobaságokkal a jogot.
-
"És senki nem akar randomjózsika lenni."
De 10 emberből 1 mégis bevállalná szerintem, és ez bőven elég "ellenszél".
A másik meg, hogy ha a szomszéd randomjózsikák ezt nagy hangon elmesélik, rengetegen nem fognak többé a mázas cserépedény Inteltől több procit venni.
(Nekem is Intel procim van, de ha ez a történet így marad, a következő már AMD lesz.)
-
lsc
nagyúr
Most csak én látom úgy hogy egy nagy vállalat "utolsó" rugdalózásait látom?
-
Norb79
őstag
Ami mindenkinek nagyon vicces sztori kivéve randomjózsikát akinek lefoglalták a gépét, mint bizonyíték, levették az ujjlenyomatait, és lehet, hogy nyolc évvel és 20 tárgyalással később felmentik, de hidd el, te sem kívánod magadnak az egész folyamatot, és ha mondjuk ez a szomszédoddal történik aki elmeséli, hogy mennyi idegszála cincálódott darabokra emiatt, akkor te se osztod meg többet a 3dmark eredményeid. A zintelnek meg minden évben ott a budgetben a jogi költség soron a randomjózsikák beperelésére a betervezett összeg ők azt ellövik ügyvédre ígyisúgyis, és kész, nekik nem fáj, hogy randomjószikát támogatja az EFF avagy sem, van iksz ügyvédi munkaóra azt kitöltik az ügyvédeik. Ez csak randomjózsikának fáj akivel példát statuálnak, ha mindenki egyesével az együttérzéséről biztosítja akkor is. És senki nem akar randomjózsika lenni.
-
VIszont ha valami randomjózsikát elővenne emiatt az Intel, ott hirtelen nem csak randomjózsikával találnák magukat szemben, elég sok szervezet van, aminek ez csípné a szemét (pl. az USA-ban az EFF, de ezek pont azok az ügyek, amikbe neves ügyvédek pro bono be szoktak szállni).
-
borg25
senior tag
válasz
t72killer #97 üzenetére
Magyarországon nem volt. A 2000-es évek elején is csak a CD másoló barlangokra csaptak le, vagy ahogy írtad Warez FTP szerverekre, később a torrent oldalakra. Magán személyhez nem, úgy is tudták mit találnak.
Viszont külföldön más volt a helyzet, ott kaptak szép csekkeket. Németbe most is kapsz hó végén csekket ha torrenezzel. -
Norb79
őstag
-
phr3ak
csendes tag
A mikrokód beprogramozódik a cpuba vagy minden egyes indításkor rá kell tölteni? Illetve régebbi mikrokódok betölthetőek a cpuba?
-
Norb79
őstag
válasz
t72killer #97 üzenetére
A letöltés nem bűncselekmény azt már kimondta a jogszabály. A bűncselekmény a feltöltés. És igen, tudok több olyan random pistikéről akihez kijöttek a rendőrbácsik és elvitték a gépet anya meg apa szeme láttára, mert ugye a család szemefénye, a 14 éves pistike úgy torrentezett, hogy seedelte is a cuccot és hát az pont bűncselekmény. Egy időben (2003-4 körül asszem) ez trendi volt szintén elrettentő jelleggel, szórványosan, de ettől még annak a pár tucat tininek aki beleesett a szórásba, meg a szüleinek nem volt felemelő élmény bíróságra járni. Aztán hiába "westlakeztek", hogy nem így meg nem úgy, meg hol az írásos szerződés komák, nem fogadtam el semmit, hogy nem tölthetek fel, meg látta valaki, hogy én ülök otta gép előtt és a kis kezemmel meg a kerti lapáttal lapátolom fel a netre a filmet, van erre tanú meg írásos bizonyíték? És ha a szíriusziak voltak?! Nem volt se szerződés elfogadás, se tanú, de voltak logok a netszolgáltatótól meg a gép meg a többi terhelő dolog aztán csak kapták a kisebb-nagyobb bírságot meg extrém esetben a felfüggesztett éveket. Ilyen csúnyák ezek a jogszabályok, van akik betartatni próbálják és néha sikerül is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite / 4GB RAM 64GB / Független / 12 Hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3039, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest