- iPhone topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Yettel topik
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
válasz
Rickazoid #147 üzenetére
"A szöveg, meg eleve a képi elemek megjelenítései a DE-től függnek"
Kétlem, hogy úgy általában attól függene, mert a DE egy magas réteg, alacsonyabb szinten mind támaszkodhat ugyan arra, mint xft, libcairo2, stb. Debian Squeeze+XFCE-n konkrétan sikerül pixelre ugyan olyan font megjelenítést kihoznom, mint ami Ubuntu 11-en van. LXDE-vel ezt nem próbáltam, de nem hiszem, hogy ott ne menne... hacsak nem valami hülye bug/bénázás miatt persze.
"minek törjék tehát magukat a webfejlesztők, hogy kevesebb erőforrást igényeljen az oldaluk?"
Nem mintha weboldal készítőként sok esélyed lenne erre... Annyit megtehetsz persze, hogy nem használsz olyan modern gépeket is megfektető cuccokra, mint pl. az Ext JS, meg nem használsz Flash-t... de ezen felül jobbára a WebKit+V8 ill. Gekko+mittudoménianeve kegyeire vagy bízva.
-
Rickazoid
addikt
A szöveg, meg eleve a képi elemek megjelenítései a DE-től függnek. LXDE ebben nem jeleskedik, XFCE a fogjuk rá kategória de normális, hegesztés nélküli megjelenítéshez KDE vagy GNOME kell. És ez valóban disztribúció független, hisz ugyanonnan származik a forrása a DE-knek. Persze azért komolyabb disztribúciók optimalizálnak, még Arch Linuxra sem tolják fel a stabil tárolókba egyből az új csomagokat, pedig ez egy rolling release disztró és állandóan frissen tartottnak van szánva. Mondjuk emiatti problémába már vagy fél éve nem futottam bele. Leszámítva az AMD videodriver okozta gondokat, ahhoz két egyedi tároló kell (catalyst és xorg110), mert a hivatalos aktuális driver sosem kompatibilis az aktuális xorg-serverekkel (van legalább 1 hónap csúszás mindig), a nem nyílt driver meg sz*r.
Viszont az NVidia... de szépen is működik egy tőlük származó videokártya...
Egyébként nem a vas nem jó, a web lett túl erőforrásigényes. Régen rossz, ha több száz MB-ot is megehet a RAM-ból egy weboldal... de ugye ez azért van, mert asztali környezetben úgyis van ma már minimum 4 GB RAM, két magos 2 GHz-es processzor, közepes videokártya, mindezek jórészt kihasználatlanok az op.rendszer által.. minek törjék tehát magukat a webfejlesztők, hogy kevesebb erőforrást igényeljen az oldaluk?
Költői kérdés volt. -
ddekany
veterán
OFF, de ha már beszóltam miatta... Megnéztem, Ubuntuban sokkal kevésbé néz ki hibásan a megjelenítés, meg úgy egyébként ízlésesebb. A kutya a libcairo2 verzióban van elásva, meg a font konfigokban... Hosszú. A lényeg, hogy némi kavarással a Deibian-é is lehet pont olyan mint az Ubuntué. Kár, hogy ők nem teszik ezt meg alapból... Fedora kevésbé "maradi" általában, szóval talán majd ők.
-
>-48-<
aktív tag
Crunchbangen openbox az ablakkezelő ami egy teljesen herélt XFCE felületet kezel. Egy a Raspberry-nél korosabb vason is futtatom itthon. (700-as celeron 256Mib RAM 32Mb-s videó kari) Lekapcsolt flash-el, két tabon tűrhető sebességgel megy a net. Maileket olvasni és írni, híreket böngészni elfogadható. Mondjuk míg a laptopomon szinte soha nem nyúl a rendszer a swap területhez, a régi vas folyamatosan matat rajta. A helyükben inkább ezt a rendszert ajánlanám a RP-re, mint a Fedora+LXDE-t.
-
ddekany
veterán
válasz
joysefke #137 üzenetére
Nem, de persze ugyan ezek a komponensek azon is 99% hogy ilyenek lennének... Más package managere van, meg máshová teszi a konfig fájlokat/szkripteket (csak hogy szívassák a rendszergazdákat/felhasználókat...), de azon kívül kb u.a. A szöveg megjelenítéses gondról meg találtam itt egy elemzést: [link]... na hát ez a baja, ami elsőre szemet szúr, hogy gammáról nem halottak a készítők, tehát gondolom akkor ez minden disztróban így van.)
-
ddekany
veterán
Na most már én is kipróbáltam... Csupasz Debian Squeeze + LXDE + Midori (ami WebKit-alapú erősforrás kímélő böngésző), Flash nélkül, 256M RAM (VMWare-on, 2Ghz-s Core2-n). Ez 0 füllel eszik 30M RES-t, ekkor van 50%-on a RAM foglaltság. PH nyitó fül + Index nyitó + Velvet + HVG.hu esetén a böngésző eszik összesen 110M RES-t. Viszont, egyetlen gmail-os füllel 100M-át zabál... És mellékesen gmail-ban rángatott mint állat gépelés közben (CPU meg pörgött), a Google Docs meg elküldött, hogy nem megfelelő a böngészőm (???)... szóval vannak itt valami kompatibilitási gondok.
Amúgy, ha ezt a Linux népszerűsítésére akarják használni... az a baj, hogy ez az egész grafikus felület gáz. Mindenek előtt a szöveg megjelenítés hibás (ronda... de azért mert egyszerűen hibás az anti-aliasing rajta, ahogy elnézem), mióta az eszemet tudom, minden disztróban. Talán Ubuntu alatt nem az, nem tudom. Az LXDE amit talán ajánlani fognak a Raspberryhez, meg eléggé bugos lehet, mert ennyi idő alatt is belefutottan jó néhány anomáliába, frekventált helyeken. Meg állati fapados... átállítom a felbontást de elfelejti kötvetkező boot-kor (tehát irány a parancssor, Goggle, konfig fájl írogatás). Anti-alias beállításokat eleve csak parancssorban tudtam csak piszkálni, dpi-t meg sehol nem sikerült, mert leszarta vimért.. áhhh. Igényesebb emberek előtt csak égetik magukat ezzel. Ubuntu meg nem megy (ha az lényegesen jobb... de remélem).
-
>-48-<
aktív tag
Kb. 80 MiB a Chrome
5 tab /Facebook, MA fórum,Index, HVG, Velvet/ minden plug in és java engedélyezve 330MiB
5 tab pluginok és java script tiltva 240MiBA CPU egy Intel Core 2 Duo P7350, az OS pedig CrunchBang.
Értem mire vonatkozott a kérdés.
Nyilván nem netezésre alkották, csak arra reflektáltam, hogy 256 Mib kevés lenne a böngészéshez.
-
-
joysefke
veterán
Még nem buheráltam ilyet, de szvsz ez nem egy standard x86-os CPU+ NV/ATI/INTEL GPU, hanem egy SoC relative kevés lóerővel.
Ha belefutsz valami a SoC-ot érintő problémába, és nincsen user community, akkor ki fog neked segíteni?
Az CPU része még lehet standard (ARM), de a video chip meg a többi alkatrész is az? Én nem mernék több tízezer forintot kiadni egy olyan SoC-ért, ami mögött nem látom a felhasználói közösséget, illetve a segítőkészséget, egészen egyszerűen, mert félnék, hogy van egy szoftver, aminek működnie kellene, de nem működik és nem tudom egyedül működésre bírni.
Itt a közösség mérete miatt minden valamire való applikációt, amit van értelme ezen a masinán futtatni, valaki tesztelni fog, és megosztja a buktatókat.
J.
-
joysefke
veterán
Hát nem tudom, hogy mindenben jobbak-e, mivel ez nem a standard X86-os arhitektúra, én nagyon sokra értékelem a kialakult hatalmas felhasználói bázis által nyújtott supportot, mely megkönnyíti az esetleges problémák megoldását.
Hiába van egy 2x gyorsabb ARM masinád, ha a disztró amit hozzá adnak szinte halott és senki nem portol rá semmit...
J.
-
lapa
veterán
-
djculture
félisten
válasz
Halálfej Joe #49 üzenetére
Bennevan a cikkben a forgalmazó linkesítve is. 8,081.10 HUF +áfa a b variáns ára.
-
Rickazoid
addikt
válasz
joysefke #115 üzenetére
Az internetes korszakban a TV-től eltávolodottaknak (mint én is) tényleg nem ér már semmit, de pár éve még hasznos funkció volt. Amikor négy műszakban dolgoztam például nagyon jól jött, hogy sosem kellett aggódnom a néhágy általam nézett sorozat miatt, be volt állítva az időzített felvétel mindig és akkor néztem meg, amikor ráértem. De a time-shift is jól jött, amikor már átszoktam erre a videonézésre és később valós időben sugárzott adást néztem, jó volt a lehetőség, hogy megállítható, mintha csak videót néznék. Nem ritkán éltem vele.
Szóval nagyon hasznos, ha valaki TV-zik. -
ddekany
veterán
válasz
joysefke #115 üzenetére
"Ok, köszi, értem már, ez akkor is megoldás, ha valaki 10 perccel később ér haza és egyből el akarja kezdeni nézni az adást, az elejéről..."
Szerintem a tipikus alkalmazása ennek az, hogy nézed a filmet és csörög a telefon vagy dobnod kell egy sárgát, akkor meg tudod állítani... Illetve, ha direkt fél órával később kezded nézni, akkor át tudsz tekerni a reklámokon. De amúgy szerintem is értelmetlen TV adás esetén minden befektetés... nincs is TV-m...
-
lapa
veterán
nagyjából kisakkoztam, hogy ez a koncept, láttam vdr-t is be lehet pakolni fölé-alá.
a vas részirűl én úgy vagyok vele, hogy ha valaminek már mindenképp mennie kell, akkor az egy darab minimál vas legyen.
szerintem úgy természetes, hogy a htpc meg a letöltő meg a nas meg a háziszerver (meg nálam a desktop meg a tévé...) egy dobozban vannak. ezt én abból származtatom, hogy a szolgáltatások atomi egységei végülis a servicek / daemonok, amik egymástól függetlenek. ezeket meg a legegyszerűbb egy os felett futtatni. végülis az evolúcó ugyanaz, mint az os virtualizációnál, az 1 "kis" vas = 1 service (os) helyett 1 "nagy" vas = sok service (os) lesz.
ennek azért management és rendelkezésre állás szempontjából sok előnye van, persze célszerű ha van egy tükörhardvered hozzá. nálam ez két azonos konfigú (bár linuxon ez sem kitétel) használt noti, amiből az egyik maga a hurcolós gép. szerintem ez elég jól konvergál.
ami ezen túl van, azt legfeljebb objektív korlátozó tényezők miatt tartom jó ötletnek (mittomén nem tudsz koaxot odahúzni vagy ilyesmi). ugyanazt a teljesítményt és rendelkezésre állást ugyanilyen költségek mellett nem tudod sok kis vassal kihozni.
-
powergoku
tag
Micsoda ötlet,szerintem nagyon nagy lesz a kereslet ezekre a pc-re.Ebből valaki nagyon meg fog gazdagodni.
-
lapa
veterán
ez most kicsit úgy hangzott, mintha direkt az xbmc-t aláznám. nem ez volt a célom. persze rácsodálkoztam a dologra. nekem eddig a videonézegetés beállítása sose volt egy nagy kihívás. viszont a tunert rendesen összehozni kábé mindig bődületes szívás volt. persze a gyári wines programot felrakja az ember, de ezeket ismerjük. amiket én használtam azok azért nem voltak az igaziak, na. csak arra akartam kilyukadni, hogy a tuner szoftveresen és hardveresen is sokkal nagyobb kihívás, mint a filmezés.
-
-
lapa
veterán
válasz
joysefke #111 üzenetére
egy szót nem szóltam az xbmc-ről. nemtom xbmc-ben van-e dvb-s(2)/t/c támogatás. annyit mondtam, hogy nekem egy htpc része a tévé (tuner) és a kapcsolódó szolgáltatások.
upd: mondjuk most ráguglizva azt írja a sima tv-re, hogy "under heavy development". ehhez képest a vdr élből tud epg-t, timeshiftet, rögzítést, visszanézést reklámkivágással, ci kártyát, kliensre streamelést, telefonra streamelést, telefonos bt távirt, wifis android távirt, meg lehalkítja a tévét ha bejövő hívásod van a fritzboxon (ezt csak a fícsörlista érzékeltetéseképp). mindezt több tunerrel is akár, hogy akárki akármelyik gépen akármit akármikor nézhessen. még 1 (dvb-s) tunerrel is tudsz két helyen kétfélét nézni, ha egy transzponderen vannak. aztán ez lehet csak nekem újdonság.
persze tudsz vele filmet meg képeket is nézni. egy apt-get install vdr-t szerintem megér ránézni, ha a tunerhez van driver (már szinte mindenhez van).
a timeshift az, hogy rácsapsz az enterre, kimész sörér, visszajössz, rácsapsz, folytatod. reklámnál esetleg visszatekersz real-timera. meg a rögzítés se ugyanaz, mint hogy ráböksz az adott epizódra a műsorújságban, és felveszi az összes következő részt. még valami olyan furmány is van, hogy emiatt felébreszti a gépet ha kell meg utána elalszik.
tévézni ritkán szoktam, de gazdasszony szereti a timeshiftet. az meg hogy mit érdemes felvenni meg mit nem az elég relatív. persze műholdon inkább német van, de aki németes az azért talál magának néznivalót. és akkor még ott a cardsharing, amivel lehet pár extra adó.
-
válasz
joysefke #115 üzenetére
Régen, amikor még tévéztem, és volt analóg tévékártyám, már akkor is létezett ez a funkció, de olyan érdekes és fontos volt, hogy egy 5 perces teszt során konstatáltam, hogy ilyen is van, hurrá, működik, és soha többet nem is foglalkoztam vele. Most pedig, hogy forma1-en kívül semmit nem nézek tévén...
-
joysefke
veterán
Ok, köszi, értem már, ez akkor is megoldás, ha valaki 10 perccel később ér haza és egyből el akarja kezdeni nézni az adást, az elejéről...
Valós igénynek tűnik.
Mivel én 6+ éve nem nézek TV adást ezért engem ez teljesen hidegen hagy. Tv-ben nincs semmi ami megérné hogy az ember felvétellel pöcsöljön...
J.
-
zseko
veterán
yep, nagyon faja
Vajon netezni lehet rajta majd, linux alatt?
Kiválthatná a nagygépem
És mennyit fogyaszthat?
-
lapa
veterán
oké. akkor az én világomban nem az. szerintem a zekszperiensz akkor jó, ha egy felületen, egy távval megy minden. és attól még a tévé nem tud felvenni meg timeshiftet. persze van amelyik igen, de az meg filmet is lejátszik.
azért a htpc ne egy full screen mplayer meg egy lirc legyen már, azt elhiszem hogy tudja ez is. de azért rátolsz a nem létező arm-os dvb-s tunerről egy hd tévét timeshiftelve meg streamel valahova mondjuk egy felvételt akkor ez szerintem kevés. persze majd meglátjuk, biztos sokan rámozdulnak most, ez a terület az egyik fókusz (természetesen a főfókusz programozás mellett). de ahogy írva lett ez csak a júzerek egyik fókusza, nem erre van kihegyezve a gép.
azt nem is gondoltam hogy van lirc arm-ra, de elég hülye vagyok hogy nem gondoltam a médiaboxok kapcsán. mondjuk amióta van androvdr rituálisan felgyújtottam az összes távirányítót, kezdve a logitech harmonyval.
-
^Clown
addikt
Ez a cucc kiváltja belőlem is a must have érzést
-
>-48-<
aktív tag
Simán lehet böngészni 256-tal. Jelenleg 9%-os proci terhelés mellett egy nyitott chrome füllel írom ezt a hsz-t és 193MiB-t mutat a conky.
-
Rickazoid
addikt
Feltételezem nem Facebook, Google+ és YouTube együttes használatára kell gondolni Firefox alatt, mindezt a GNOME-Shell "tetején", hanem mondjuk statikus oldalak nézegetésére UZBL alatt, LXDE-t vagy még egyszerűbb DE-t futtatva, esetleg nem statikus oldalakat nézegetve, de szűrt szkriptekkel, valamint szóba jöhet FTP kapcsolat, letöltés wgettel, torrent, magnet link, e-mail mondjuk Alpine-nal, Skype, stb.
-
ngabor2
nagyúr
végigolvastam a topikot. teljes egészében párhuzamot tudok vonni a fejben/papíron számolás és a számológépes számolás között. lehet, hogy filléres dolog egy számológép, de nem lehet mindig azt használni, sokszor jól jön, ha a piacon fejben ki tudja az ember számolni, hogy mennyibe kerül 2,5kg krumpli meg 1 kiló répa.
ez a kis kütyü is inkább az alapok valódi megismerésére való. arra viszont nagyon jó.
-
padika11
tag
Nem trollkodásnak szánom, de 256 megabyte memória mire elég? Mert sztem az böngészésre se.
-
dabadab
titán
-
Ez egy szokásos development platform, olyan mint a Pandaboard, csak gyengébb és olcsóbb
-
ddekany
veterán
válasz
cowboy_bebop #92 üzenetére
Egyrészt ahhoz valószínűleg bajos lesz hozzájutni, mert a hardver gyártója lövi be és pakolja fel, mint a mobil OS-eket is. Másrészt valószínűleg használhatatlan lenne... a CPU is elég harmatos, de a 256M RAM pláne kevés.
-
cheatergs
senior tag
Ennek érdekelne a teljesítménye, bár, ahogy mondjátok, Win alatt nem lehet kipróbálni, úgyhogy sokat nem mondana a linuxos tudása.
-
Vukmir
aktív tag
Nagyon jó!
-
Zewa
senior tag
Pontosan. Ilyen ár mellett lehet kisérletezni akármikor. Brutálisan sok oldalú. Csak egy egyszerű példa; Berakod a zsebedbe leviszed a nagymamához és a Tv-n megmutatod a családi képeket.
Mivel ilyen remek áron lehet kapni ezt a kicsit, kompakt cuccot és ezért jó formán akárkihez elérhet könnyedén így nagy tömegek kezébe kerülhet és az internetnek hála az egyszerű userek is befoghatják sok új dologra, látván mások munkáját....
-
lapa
veterán
rajtad kívül senki nem próbálta meg összehasonlítani a legoval. az a robotépítés kapcsán jött szóba, mivel ott készen és összehangolva kapod a szenzorokat meg a vezérlőt meg környezetet.
ennek ellenére a lego meg ez nem zárják ki egymást. sőt, már most van egy söröm rá, hogy a legvadabb cuccokat pont legoval fogják ebből kihozni.
moli.hu: úgy emlékeztem van rá valami ubi lemezkép, lehet csak behaluztam. de mindegy, debian csak van.
-
eziskamu
addikt
Itt fanyalognak egyesek, de már elnézést kérek, de a Lego ehhez képest sehol sincs. Ami érdekesebb és tud is valamit azért egy vagyont elkérnek, de csak a halom műanyagkupac is sok zsé. Erre meg olcsóbban mint egy éve egy sulis AVR próbapanel, egy komolyabb SOHO router ára alatt lehetőség nyílik egy lecsupaszított "komplett" számítógép beszerzésére. Mégha csak Pistike egy energiatakarékosabb gépen nézi a póreszt, mert Jani bá felrántott rá egy Debiant X-szel, már megérte
-
Rebourne
aktív tag
Itt te kötöd az ebet a karóhoz a Raspberry Pi mögött álló egyetemi tanárokból álló csoport tudásának megkérdőjelezésével. Kihangsúlyozom, nem tekintélyre hivatkozom, hanem tudásra. A tevékenységüket egyetemek és nagyvállalatok ellenőrzik, és bár ez a rendszer lehet hibás, további garanciát nyújt az a tény, hogy a Raspberry Alapítvány non-profit, és minden nyereséget jótékony célra ajánlanak fel.
Ezzel szemben te egy random troll vagy, még ha burkolod is.
-
exposeman
csendes tag
Ez nem üzlet és nem is mondható olcsónak,amennyit tud ezért vehetünk egy gyöngécske használt PC-!A vásárló kap egy nagy semmit!
-
lapa
veterán
mondjuk szerintem ha valaki láma linuxhoz (mint én), akkor inkább ubuntut fog rátolni. aki meg már nagyon benne van az meg úgyis varázsol rá valami optimalizált cuccot. persze ki honnan jött, nyilván aki redhathoz szokott nem fog debiannal küzdeni.
persze konvergálunk az arm-hoz, ez egyértelműen látszik.
-
joysefke
veterán
szerintem ez még kevés lesz a harchoz, de egy ilyen tömegben eladható későbbi rpi 2 azért már jól eldöcög majd. arról már elképzelhetőnek tartom, hogy a "linux éve lesz"
Ha nem is a linuxé, de a Fedoráé könnyen lehet, el tudom képzelni, hogy több ARM-es Fedora lesz, mint X86-os a közeljövőben
-
ddekany
veterán
"Szerinted ez azt jelenti, hogy sikertelen, és hogy nem működik a terv?"
Nem, de azt sem, hogy a programozásra buzdítás terén sikeres lesz...
Ennek ott látom értelmét, ahol kell +1 számítógép valami állandó vezérlési célra, pláne ha bele is kell férjen valami szűk helyre (mit tudom én, pl. egy RC autóba). Tehát ha valakit az fogna meg, hogy ráköt a GPIO-ra valami ilyesmiket (és ezen a ponton már eleve buherátor véna kellett), akkor OK, annak adtak egy eszközt, ami tán elérhetőbb mint az eddigiek. De nem azért lesz ez csábító, mert nem indult el rajta a Visual Studio, mint egyesek mondogatták itt... Nem is retro ez a cucc, teljesen modern, csupán csenevész a mai desktop alkalmazásokhoz.
-
lapa
veterán
a "vasreszelés"-t én szigorúan annak kapcsán vetettem fel, hogy az intelligencia programozásának oktatásáról volt főleg szó.
természetesen sokkal jobb egy multidiszciplináris megoldás, csak ritkán fér bele az iskolai (idő)keretbe.
más: azon gondolkodtam, hogy ez ugye elég lassú cpu. de mennyire? tud valaki közelítőt mondani? mittomén hogy aránylik a (nem-gpu) teljesítménye egy moto defyhez?
szerintem ez még kevés lesz a harchoz, de egy ilyen tömegben eladható későbbi rpi 2 azért már jól eldöcög majd. arról már elképzelhetőnek tartom, hogy a "linux éve lesz".
-
>-48-<
aktív tag
1. A cucc ára egy igen csóró angol polgár kb.6 órai keresete.Hobbiprogramozó Dzsonika simán elkúrblizhatja, mert fél napot kimegy szórólapozni és már van is egy új neki
2. IskolásDzsonika bemegy infó órára és viszi magával a kis kütyüjét, leadják az anyagot, feladják a házit, IskolásDzsonika hazaviszi a kis kütyüjét és otthon dolgozik rajta tovább
3. Szupergeek faktor, mert pc-je talán mindenkinek van, de nem bankkártya méretbenSzóval ez a cucc: olcsó, mobil, kielégítő teljesítményt nyújt iskolai felhasználáshoz
-
moli.hu
őstag
-
Fecow
aktív tag
Miért kéne elfogadnom bárki állítását? Tekintélyre való hivatkozás csak akkor működik, ha mindkét fél elfogadja szaktekintélynek. Te miért adsz nekik látatlanban igazat? Miért hiszed azt, hogy ők többet tudnak, mint én? Ez nem nagyképűség akart lenni, csak tényleg nem értem miért kéne nekik szemrebbenés nélkül igazat adni? Ráadásul többször leírtam úgy látom értelmes kifogásaimat, kételyeimet velük kapcsolatban. Továbbra sem válaszoltál a kérdésemre, pedig egy helytálló válasszal rögtön igazolhattad volna magadat, illetve a vitatott kijelentést. De most is inkább kikerülted, és inkább szaktekintélyre hivatkozással ütötted el a dolgot.
-
joysefke
veterán
Tudsz esetleg valaki megoldást adni a következő problémára:
A PI-nek kell táp a saját működéséhez, illetve kell aktív USB hub az USB-s nagyfogyasztók (pl USB merevlemez) hajtásához.
Tud valaki esetleg olyan táp kütyüt, amelyik mind a kettő feladatot egyszerre látná el? Tehát egyszerre táplálná a PI-t illetve az aktív hubot és csak egy 230-as dugót foglalna el. Az sem lenne hátrány, ha az USB hub integrálva lenne a tápba
J.
-
lapa
veterán
ez jó, végre valami konkrét és megalapozott.
mondjuk elsőre majdnem beírtam, hogy arra ott a lego technic nxt meg hasonlók, ráadásul nyugaton a lego nagyon komoly energiákat fektet az oktatós egységcsomagokra.
aztán végiggondoltam, és talán olcsóbban kijössz ezzel. de biztos nem vagyok benne. itt megint az van, hogy vagy szüttyög az ember a vasreszeléssel, vagy szó szerint összelegózza és akkor minden szenzor meg motor úgy beszélget, ahogy kell. nagyobb a nettó idő.
persze itthon nem reális az nxt, ez világos. de a robotolás mindenképp marha drága.
@Rebourne: idéznéd a konkrét mondato(ka)t, amiben a "miért fog ez megtörténni" kérdésre válaszolsz? mert én csak azt látom, hogy "ez a dolga".
-
Rebourne
aktív tag
Az indok ott van, csak nem fogadjátok el. Lényeges különbség.
@54 ddekany: Igen, az első vásárlók, akik korán keltek és tűrték a túlterhelt webshopokat lassúságát valószínűleg rajongók és buherátorok. Sőt, a százezredikek is lehet, hogy buherátorok lesznek (ennyien voltak feliratkozva levelezőlistájukra pár napja, amin csak az eladásról tájékoztattak). Szerinted ez azt jelenti, hogy sikertelen, és hogy nem működik a terv?
-
Fecow
aktív tag
Alapvető félreértés van, ahogy látom. Nem azt állítom, hogy ez az eszköz a kutyának nem fog kelleni. Azt állítom, hogy nem hinném, hogy ettől megugrik a hobbiprogramozók száma. Illetve még azt is, hogy nem hinném, hogy abszolút értékben kevesebb hobbiprogramozó lenne, mint a c64, amiga korszakban, de mondjuk ez az eszköz szempontjából majdhogynem mellékes.
Ismét nem sikerült, semmi érvet felhozni amellett, hogy ez a kütyü hogyan is érné el a célt. Ja, de azt hogy nekik elvileg voltak valamilyen adataik, ami alapján nekiálltak ennek, hát ez így nem sok.
Tudod mit, azt válaszold meg, ha valaki eddig nem töltött le semmilyen ingyenes SDK-t/IDE-t, hogy fejlesszen, az mitől fog megvenni egy ilyen ketyerét, amihez aztán még vehet I/O eszközöket külön-külön, hogy valami minimál linuxon fejlesztgessen. Annyira életszerűtlen a dolog... -
Ruuwa
tag
A legnagyobb előnye az RPi-nek az ára. Ennyiért sehol sem kapsz ilyen teljesítményt, ilyen kompakt formában, amire alapozva gyakorlatilag azt építesz, amit akarsz. Nem úgy kell tekinteni rá, mint egy PC-re, hanem inkább mint egy félkész termékre, amit használhatsz önmagában is, de az igazi értéke a rugalmassága. Mi pl. egy robot alapjául szánjuk, amin megismerhetjük a többszintű vezérlés/irányítás csínját-bínját.
-
Ez jó ár az tény...A többi kiderül ha kézhez kaptam.
-
joysefke
veterán
Mellesleg az első 10.000 darabbal pontosan ez a cél:
felépíteni egy online közösséget ami nagy internetes véleményformáló erővel bír (hype) és
nem mellesleg érdekes alkalmazásokat fejlesztenek a géphez. (pl az ARM-es XBMC port)a következő sorozatok pedig kapnak dobozt (megerősített infó) és több mint valószínű hogy tápot is, ezek mennek az oktatásra. Mellesleg nekem is az a véleményem, hogy egy ilyen cucc semmivel sem nyújt többet a gyereknek tanulás szempontjából, mint egy linux-PC.
-
lapa
veterán
asszem 2,5-3w a max, perifériáktól függően ez kevesebb is lehet.
senki nem fanyalog, a cikkben szerepel a dolog mi meg vitázunk arról igaz lehet-e.
@moli.hu: linkeljek gugli első usb-i2c-t? no nem mintha nem kevernéd a router otthoni használatát az iskolai "3d programozás"-sal.
-
joysefke
veterán
Mit kell itt fanyalogni?
kevés pénzből lesz:
-H264 képes média center XMBC-vel
-FTP Szerver, NAS
-Torrent szerver, web hozzáféréssel
-lehet hozzá rakni Bluetooth dongle-t és akkor megy távirányítóról (telefon), nem kell más periféria.24/7 és átlagosan nem eszik 5W-t táppal együtt.
A diákok persze nem ettől fognak megtanulni programozni, de ez mit is számít?
J.
-
ddekany
veterán
"Aztán most, amikor már a nyilvánvaló siker, és széleskörű az érdeklődés, még mindig nem tudod elképzelni, hogy ez működhet."
A sok érdeklődő tán azért veszi, mert hirtelen megjött a kedve a hobbi programozáshoz? Kétlem. Valószínűbb, hogy legtöbbünk eleve azért venne ilyet, mert már eleve egy buherátor volt.
-
Rebourne
aktív tag
Azért érzed remélem, hogy amíg te látatlanba beszélsz és nincsenek adataid, addig ezek az emberek a helyszínen, közvetlenül tapasztalják meg a helyzetet, majd aztán pénzt és időt nem kívélve létrehoznak egy non-profit alapon működő alapítványt, hogy orvosolják a problémát. Aztán most, amikor már a nyilvánvaló siker, és széleskörű az érdeklődés, még mindig nem tudod elképzelni, hogy ez működhet.
Az felhasználói informatikai tudás meg mit sem ér. Egy gyerek, mit gyerek, egy átlagember szerinted tudja, mi az hogy programozási nyelv, SDK, IDE, kliensszerver rendszer? Szerinted szüksége van erre tudásra ahhoz, hogy boldoguljon az életben? Mi, akik számítógép mellett nőttünk fel egy olyan korszakban, amikor még ez volt a tuti és az elérhető technika csúcsa, motiváltak voltunk arra, hogy megismerjük a működését. De még így is, a 30 tagú gimis osztályomból talán ha hárman el tudjuk mondani a fentiek közül, hogy mi micsoda, és csak én dolgozom IT-ben.
A mai valóság az, hogy a felhasználói szinten túl nem érdekli az embereket az informatika. Ennek a kis kütyünek az a dolga, hogy az alapfogásokat megtanítsa, az érdeklődést felébressze. Ha ez megtörténik, akkor már a gyerek magától is megtalálja a módját a bonyolultabb fejlesztőköryezetek megismerésére PC-n. Nyilván nem a Raspberry Pi jelenti az IT- oktatás megváltását, de megvan neki a helye.
-
lapa
veterán
hülye vagyok, pxe-t, nem wol-t. és rossz válasz:
"Yes and no.
The Pi needs its graphics firmware, and a bootloader/OS kernel on the SD card. Once that is loaded though, you can go on to boot off any OS and filesystem you can access, including over the network if you have driver for that in your bootloader/kernel."
-
lapa
veterán
egyébként vicces, de leginkább vékonykliensnek tudom elképzelni ezek helyett a bloatware wyse meg hasonszőrű trágyák helyett. vajon tud-e wol-t?
persze háziszervernek is jó, de arra inkább a router (ami kevesebbet fogyaszt, mint a router + ez). még letöltésre is.
htpc-nek tuner, timeshift meg rögzítés nélkül ugyanmár kategória. az nem realisztikus, hogy a júzer inputokat váltogat ha filmet vagy tv-t akar nézni. és nem beszéltünk az arm alatti ir távirányításról.
a pc laborhoz: kell még sd kártya is...
-
Halálfej Joe
tag
Na jó meg szép minden, de HOL LEHET RENDELNI? (url)
-
Fecow
aktív tag
Ez miért probléma? Szerinted, ha van egy template környezet, ami elfedi a rendszer részleteit, és neked csak a tutorialok alapján kell meghívnod a metódusokat, akkor az majd eltántorít a hobbi programozástól? Szerintem inkább az tántorít el amikor "ezer meg egy"-féle dolgot kell inicializálni, behívni manuálisan, hogy egyáltalán kiírasd, hogy "hello world". A fekete doboz elv, nagyon bevett és nagyon hasznos elv az informatikában. Ma már nincs is olyan ember, aki az informatika teljes egészével képben lenne.
A lámpa villogtatás aranyos dolog, de kétlem, hogy ma ez alapján bárki nekibátorodna programozni, meg úgy általában különösebben lenyűgözne bárkit is. Amikor megfelelő tutoriallal, ma a nulláról néhány óra alatt grafikus alkalmazást írsz okostelefonra.
Személyes élményem a led villogtatással meg külön katasztrófa, még egyetemen, valami arm-os beágyazott tesztrendszerre kellet ilyen led villogtató programokat írni assemblyben, na ha pl. az alapján bárki késztetést kap a programozáshoz a mai modern rendszerek/nyelvek mellett...
-
Inv1sus
addikt
Érdemes ilyet venni, ha anyukám csak netezik én meg néha filmeket néznék? Mennyire lehet lassú rajta a netezés? Esetleg webprogramozni lehet-e vele?
-
pakriksz
őstag
-
ddekany
veterán
Erre a kis ARM-os gépre fel fog kerülni valami Linux disztró, amin nem mennek használható sebességgel a modern IDE-k. Tehát elkezd a tanuló valami primitív szövegszerkesztőkben pötyögni, aztán a parancssoros csodákkal fordítgat. Ez amúgy sokkal inkább frusztráló mint tanúságos szerintem. De mindegy, mert a lényeg, hogy pontosan ugyan ezt megteheti PC-n is. Persze itt valamennyire rákényszerítenek a fapados fejlesztő eszközök használatára, de amúgy ott van alattad ugyan az az API (kernel, stb) mint egy rendes PC-n.
-
lapa
veterán
persze a töltő nem nagy gond. szóval csak a fél pc-s labort kell szétszedni meg mindenkinek egy töltőt vinnie és bedugnia. csak játszd el a tényleges szitut, gyak szétkábelezed a pc-t (monitor, net, töltés, billzet), hogy használhasd.
ja billzet sincs, szóval rpi + töltő + dvi adapter + billzet + adott esetben egér (+ akkor már hub). ez minden, csak nem olcsó és praktikus oktatási célra.
mégegyszer: nagyon szimpatikus az eszköz, de ez az oktatási szöveg akkor is pr.
pláne amikor azért a fejlődő országokban is inkább olcsó tábla (...+ jobb híján usb perifériák) az irány. soha nem is láttak vagy fognak látni igazi monitort. de továbbmegyek on-line áram sincs telefontöltőhöz, esetleg napelem + akksi vagy valami 0 megbízhatóságú grid.
mondjuk ott nem is esznek rendesen, akkor meg úccse hoz nekik semmit a jézuska. tök felesleges a karácsonyfaizzókkal szüttyögni.
ennek nagyon örül a nyugati kocka, mert "még ha nem is használom majd semmire se, ennyi pénzért a hülyének is". ennyi a pszichológia mögötte.
-
vendingo
veterán
A rendelésre ráugrasztottam az angol cimborákat, remélem sikerül szerezniük, és akkor veszek több darabot is. :-)
-
dabadab
titán
"Ezerféle csili-vili SDK, meg IDE érhető el a legkülönbözőbb programozási nyelvekre, környezetekre, amik kvázi kinyalják az ember seggét."
Ez tulajdonkeppen maga a problema. Most komolyan, Visual Studioban ranyomsz, hogy "New MFC project" es az "ures" project tele lesz mindenfele file-okkal, koddal, egyebekkel, amirol senki se tudja*, hogy mire jo - hogy lehet igy rendesen megtanulni barmit is?
*: tulzok
(#37) lapa: a tolto mondjuk pont nem nagy gond, sima telefontoltovel elketyeg
-
Fecow
aktív tag
Na de miért nem programoztak? Ezerféle csili-vili SDK, meg IDE érhető el a legkülönbözőbb programozási nyelvekre, környezetekre, amik kvázi kinyalják az ember seggét. Már jó ideje, saját kliensszerver rendszert fejleszthetsz és tesztelhetsz az egy szem saját gépeden, tehát a költségekre sem lehet panaszkodni.
Nagy-Britanniában véleményem szerint jóval jellemzőbb a családokra, hogy a gyereknek is saját gépe van azt meg szét barmolhatja, így nem kell anyu-apu gépét szétbarmolni. Apropó c64 korszakban inkább jellemző volt, hogy 1 gép volt a családban, így annak szétbarmolása jóval kockázatosabb szerintem volt.A tanulmánnyal kapcsolatban, így látatlanban, abból indulok ki, hogy ma már szinte mindenkinek van PC-je, de legalábbis szinte bárki számára hozzáférhetőek nyilvános számítógép központok, iskolák révén. Ebből azt feltételezem, hogy több ember rendelkezik informatikai tudással (még programozóival is), mint korábban amikor nagyon ritka volt. Az egyetlen értelmes indok ami alapján valamelyest igazat tudnék adni a korábbi állításnak az, hogy a nagy igény hatására felhígult az informatikára jelentkezők aránya, vagyis arányaiban több lett az olyan, aki hobbi szinten nem foglalkozik fejlesztéssel. De abszolút értékben biztos, hogy nőtt a hobbi programozók száma.
Szóval továbbra sem értem mit változtat ez meg, véleményem szerint aki nem hajlandó szoftveres ingyenes sdk-t/ide-et/emulatort letölteni az nem fog kiadni ilyenért egy fillért sem, és pláne nem kezd el ezen fejleszteni.
-
lapa
veterán
ami ugyanannyiba kerül, mint a teljesen szükségtelen komplett gép (lássuk be, hogy nem azért, hanem mert erre máshonnan irdatlan, hype kereslet van). és igen, egy laborban inkább bedugatom a nebulóval, mint hogy huzigálja ki a laboros pc-ből a kábeleket és dugdossa át ebbe + táp szüttyögés stb.
akinek nincs pc-je az szart sem tud kezdeni vele, azért régen a commodore-ral is külön program volt elfoglalni a nagyszobában a tévét. nem ezen fog szüttyögni a kisdiák este mikor megy a valóságsau. akinek van olcsó pc-je annak van paralell meg serial, akinek meg ezek nincsenek annak gazdag pc-je van és nem ezen múlik a hobbiprogramozás.
oké még veszel mellé dvi adaptert is meg usb-s töltőt is... szerintem jóval nagyobb a füstje ennek, mint amekkora az oktatási értéke lesz.
-
DEx-
tag
Ha megjön valakinek, az nem akar egy tesztet tolni a Logoutra?
Ha fel lehetne rá rakni az XBMC-t, és megtud birkózni a legelterjettebb média formátumokkal, akkor számomra már van értelme!Fel lehet majd rá tenni, igaz nem a hivatalos XBMC team fogja támogatni. (legalábbis most nincs így)
http://www.youtube.com/watch?v=iKhnoQMwjmQ
http://hup.hu/cikkek/20120202/raspbmc_xbmc_disztribucio_raspberry_pi-hez
-
Rebourne
aktív tag
A HDMI és a DVI jelazonos, egyszerű és olcsó kábellel rá lehet kötni DVI LCD monitorra a HDMI-t. Én számítógép-monitorral használom a PS3-at is. Drágább adapterrel D-subra is rá lehet kötni.
Meglepődnél, hogy mennyi gyereknek nincsen PC-je, azt meg remélem nem kell magyaráznom, hogy ez táppal, billentyűzettel és egy párgigás SD kártyával is sokkal olcsóbb egy PC-től. Ne magyar viszonyokban gondolkodj, bár én abban is kételkedem, hogy a magyarországi családok többsége egynél több PC-t tartana. Az olcsó okostelefonok megjelenésével meg nincs is rá igazán szükség, esetleg csak akkor, amikor már egyetemre kerülnek a gyerekek. A Raspberry Pi-vel az egyetem előtti, középiskolás korú gyerekeket célozták meg.
-
dabadab
titán
"a hdmi meg az rca közül melyik a monitorcsati?"
A HDMI, ha meg nincs monitor, akkor az RCA-val ra lehet kotni egy sima TV-re. A DSUB csak feleslegesen dragitotta volna.
Probalj meg a gyerek PC-jere kotni egy ledet es villogtatni. Vagy csinalni barmit, ugy, hogy nagyjabol atlatod a teljes folyamatot. Tok remenytelen.
"szerintem ez még mindig nagyon messze van attól a primitív 2 forintos ic-től, amin a gyerekeknek ezt meg kéne csinálniuk."
A primitiv 2 forintos IC-hez kell programozo meg komplett crossdev kornyezet, ez meg igy, siman, onmagaban mukodo cucc.
-
szente
addikt
Ha megjön valakinek, az nem akar egy tesztet tolni a Logoutra?
Ha fel lehetne rá rakni az XBMC-t, és megtud birkózni a legelterjettebb média formátumokkal, akkor számomra már van értelme! -
-
lapa
veterán
a hdmi meg az rca közül melyik a monitorcsati?
továbbra sem értem ezeket (a pontosan miket is?) miért nem lehet a gyerek pc-jén (mert ugye az azért szokott lenni) megcsinálni.
@dabadab: szerintem ez még mindig nagyon messze van attól a primitív 2 forintos ic-től, amin a gyerekeknek ezt meg kéne csinálniuk. ehhez szinte semelyik alkatrész nem kell, esetleg ha hdmi-s karácsonyfaizzó van akkor.
ugyanígy akkor nem lett volna jobb egy d-sub kimenet, ha ez annyira tanodai cucc?
nem vagyok meggyőzve.
-
Rickazoid
addikt
Bizony, egy Arch Linux erre tökéletes. Azt hiszem én veszek egy ilyet, amint lehet rendelni..
-
dabadab
titán
Alapvetoen iskolaknak szantak meg vannak rajta konnyen hozzaferheto HW kimenetek, szoval ezzel megint lehet tok egyszeruen villogo karacsonyfaegot meg hasonlo kezzelfoghato dolgokat csinalni, ugy, hogy kozben az embert nem valasztja el harommillio absztrakcios reteg a HW-tol. Tenyleg baromi mas erzes egy ilyet programozni, mint egy PC-t. Egy ilyen kis kutyure baromi jo kurzusokat lehet felepiteni ugy, hogy a labor kiepitesenek koltsege nem viszi csodbe az iskolat.
-
Rebourne
aktív tag
Elsősorban a brit viszonyokról van szó. Akkor született meg az elhatározás a Raspberry megtervezésére, amikor Cambridge-e Egyetemen szembesültek azzal, hogy az informatikai kurzusokra íratkozóknak nagyon gyenge az előtudása, sose programoztak. Nem légből kapták a statisztikát.
A mikro PC természetesen nem tud önmagában mindent megoldani, de ekkora felhajtással messzire eljut a híre, és mire megérkezik a tokozott, gyerekek kezébe is adható változat, már vélhetőleg ismert lesz az iskolákban és a szülőknél. Már most elég sok oktatóvideó van hozzá, valamint készre csinált Debian és Fedora Linux lemezkép, amivel el lehet indulni, idővel teljes tantervek és könyvek is megjelennek.
Az, hogy csak 25-35 dollárba kerül és könnyen üzembe helyezhető (HDMI és RCA TV/monitor csatlakozó, telefontöltő tápcsatlakozó, USB billentyűzet, SD kártyáról bootol) Commodore 64/Spektrum ZX (valamint a britek esetében a BBC Micro) korában látott mozgalmat indíthat meg. A mai nap megadta az erős kezdőlöketet.
Persze PC-re is több, oktatási célokra ingyenesen letölthető fejlesztői környezet létezik, de a szülők nem biztos, hogy jó szemmel nézik a saját, munkára/szórakozásra szolgáló PC szétbarmolását. Egy ilyen játékkonzol szintű célszerszámmal viszont azt csinálhatnak a gyerekek, amit akarnak, elrontani csak fizikai sérülésekkel lehet.
-
lapa
veterán
a gép lenyűgöző és nagyon hasznos, csak én se értem mitől lesz ebből hobbiprogramozás-megváltás-varázslat.
egyébként ugye ez mindenre használható, amire a routert is hekkelik manapság, szóval ezer féle dologra (web / mail / akármiszerver / nas / házautomatizálás / adatgyűjtés...).
mondjuk ezekre úgyis ott a router, szóval ööö.
-
atike
nagyúr
Hmm... Csoda, hogy érdeklődés van utána?
Én is megpróbálkozok a rendeléssel...
-
DEx-
tag
Ismét megy az oldal, dobjátok a kosárba:
http://hu.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=2081185
Ez csak pre-order, még UK-be sem érkezett meg a szállítmány kínából, szal eltart még egy ideig amíg kézhezkapjuk, pláne M.O-on.
-
moha21
veterán
Végre. Ilyet kellene szerezni.
-
anulu
félisten
jó szórakozást, aki rendelt ilyet. ha rájöttetek, h home made mire lehet használni, szóljatok pls...
-
doc
nagyúr
válasz
Plazmacucci #6 üzenetére
tedd egymas melle a kozvetlenul gyartotol 12K-ert rendelt, doboz, taviranyito, stb nelkuli kis minigepet es a kiskereskedesben 40K-ert csinos dobozban, taviranyitoval, garanciaval, raszabott szoftverrel megvasarolt mediaboxot, es remelhetoleg rajossz...
BTW, valaki akinek sikerult rendelni, nem akarja maris eladni?
-
-
Nagyon szuper, már rendelnék is
-
Tehát Blu-rayt is lejátszana a megfelelő oprendszer esetében. Akkor gondolom sima HD-videókat keni vágja. Akkor miért vannak még 40ezer forintos androidos mediaboxok? XD
-
DEx-
tag
"Megkezdődött a 7500 forintos PC forgalmazása"
Még sikerült rendelnem mielőtt lehalt a magyar oldal.
Áfával együtt 12e körül volt.. De így is jó természetesen... -
raper
senior tag
Azért remélem "becsomagolják" majd valamibe.
A gondolat viszont tetszik.
-
moli.hu
őstag
Az olcsó számítógép kifejlesztését egyébként az a tapasztalat motiválta, hogy az újabb generációk már nem foglalkoznak hobbiprogramozással, és jobb esetben is csak felhasználói számítógépes ismeretekkel jelentkeznek a felsőoktatásba. A 2009-ben megalapított szervezet azzal a céllal látott munkához, hogy újra divatba hozza a Commodore- és Spectrum-korszakra jellemző otthoni programozgatást, de közben kiderült: a minigép iránt számos egyéb területről van érdeklődés.
vegre benne van a cikkben. koszonjuk, Erasmus
-
DaveJr
őstag
Érdekes egy koncepció. Kíváncsi vagyok hogy akár Windowst is lehet e telepíteni rá
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus TUF Gaming A15 FA506 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 -3 év gari
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- XPS 14 9440 14.5" FHD+ IPS Intel Ultra 7 155H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Thinkpad X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest