- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
nagyjából kisakkoztam, hogy ez a koncept, láttam vdr-t is be lehet pakolni fölé-alá.
a vas részirűl én úgy vagyok vele, hogy ha valaminek már mindenképp mennie kell, akkor az egy darab minimál vas legyen.
szerintem úgy természetes, hogy a htpc meg a letöltő meg a nas meg a háziszerver (meg nálam a desktop meg a tévé...) egy dobozban vannak. ezt én abból származtatom, hogy a szolgáltatások atomi egységei végülis a servicek / daemonok, amik egymástól függetlenek. ezeket meg a legegyszerűbb egy os felett futtatni. végülis az evolúcó ugyanaz, mint az os virtualizációnál, az 1 "kis" vas = 1 service (os) helyett 1 "nagy" vas = sok service (os) lesz.
ennek azért management és rendelkezésre állás szempontjából sok előnye van, persze célszerű ha van egy tükörhardvered hozzá. nálam ez két azonos konfigú (bár linuxon ez sem kitétel) használt noti, amiből az egyik maga a hurcolós gép. szerintem ez elég jól konvergál.
ami ezen túl van, azt legfeljebb objektív korlátozó tényezők miatt tartom jó ötletnek (mittomén nem tudsz koaxot odahúzni vagy ilyesmi). ugyanazt a teljesítményt és rendelkezésre állást ugyanilyen költségek mellett nem tudod sok kis vassal kihozni.
-
lapa
veterán
oké. akkor az én világomban nem az. szerintem a zekszperiensz akkor jó, ha egy felületen, egy távval megy minden. és attól még a tévé nem tud felvenni meg timeshiftet. persze van amelyik igen, de az meg filmet is lejátszik.
azért a htpc ne egy full screen mplayer meg egy lirc legyen már, azt elhiszem hogy tudja ez is. de azért rátolsz a nem létező arm-os dvb-s tunerről egy hd tévét timeshiftelve meg streamel valahova mondjuk egy felvételt akkor ez szerintem kevés. persze majd meglátjuk, biztos sokan rámozdulnak most, ez a terület az egyik fókusz (természetesen a főfókusz programozás mellett). de ahogy írva lett ez csak a júzerek egyik fókusza, nem erre van kihegyezve a gép.
azt nem is gondoltam hogy van lirc arm-ra, de elég hülye vagyok hogy nem gondoltam a médiaboxok kapcsán. mondjuk amióta van androvdr rituálisan felgyújtottam az összes távirányítót, kezdve a logitech harmonyval.
-
Fecow
aktív tag
Ez miért probléma? Szerinted, ha van egy template környezet, ami elfedi a rendszer részleteit, és neked csak a tutorialok alapján kell meghívnod a metódusokat, akkor az majd eltántorít a hobbi programozástól? Szerintem inkább az tántorít el amikor "ezer meg egy"-féle dolgot kell inicializálni, behívni manuálisan, hogy egyáltalán kiírasd, hogy "hello world". A fekete doboz elv, nagyon bevett és nagyon hasznos elv az informatikában. Ma már nincs is olyan ember, aki az informatika teljes egészével képben lenne.
A lámpa villogtatás aranyos dolog, de kétlem, hogy ma ez alapján bárki nekibátorodna programozni, meg úgy általában különösebben lenyűgözne bárkit is. Amikor megfelelő tutoriallal, ma a nulláról néhány óra alatt grafikus alkalmazást írsz okostelefonra.
Személyes élményem a led villogtatással meg külön katasztrófa, még egyetemen, valami arm-os beágyazott tesztrendszerre kellet ilyen led villogtató programokat írni assemblyben, na ha pl. az alapján bárki késztetést kap a programozáshoz a mai modern rendszerek/nyelvek mellett...
-
ddekany
veterán
Erre a kis ARM-os gépre fel fog kerülni valami Linux disztró, amin nem mennek használható sebességgel a modern IDE-k. Tehát elkezd a tanuló valami primitív szövegszerkesztőkben pötyögni, aztán a parancssoros csodákkal fordítgat. Ez amúgy sokkal inkább frusztráló mint tanúságos szerintem. De mindegy, mert a lényeg, hogy pontosan ugyan ezt megteheti PC-n is. Persze itt valamennyire rákényszerítenek a fapados fejlesztő eszközök használatára, de amúgy ott van alattad ugyan az az API (kernel, stb) mint egy rendes PC-n.
-
lapa
veterán
persze a töltő nem nagy gond. szóval csak a fél pc-s labort kell szétszedni meg mindenkinek egy töltőt vinnie és bedugnia. csak játszd el a tényleges szitut, gyak szétkábelezed a pc-t (monitor, net, töltés, billzet), hogy használhasd.
ja billzet sincs, szóval rpi + töltő + dvi adapter + billzet + adott esetben egér (+ akkor már hub). ez minden, csak nem olcsó és praktikus oktatási célra.
mégegyszer: nagyon szimpatikus az eszköz, de ez az oktatási szöveg akkor is pr.
pláne amikor azért a fejlődő országokban is inkább olcsó tábla (...+ jobb híján usb perifériák) az irány. soha nem is láttak vagy fognak látni igazi monitort. de továbbmegyek on-line áram sincs telefontöltőhöz, esetleg napelem + akksi vagy valami 0 megbízhatóságú grid.
mondjuk ott nem is esznek rendesen, akkor meg úccse hoz nekik semmit a jézuska. tök felesleges a karácsonyfaizzókkal szüttyögni.
ennek nagyon örül a nyugati kocka, mert "még ha nem is használom majd semmire se, ennyi pénzért a hülyének is". ennyi a pszichológia mögötte.
-
lapa
veterán
ami ugyanannyiba kerül, mint a teljesen szükségtelen komplett gép (lássuk be, hogy nem azért, hanem mert erre máshonnan irdatlan, hype kereslet van). és igen, egy laborban inkább bedugatom a nebulóval, mint hogy huzigálja ki a laboros pc-ből a kábeleket és dugdossa át ebbe + táp szüttyögés stb.
akinek nincs pc-je az szart sem tud kezdeni vele, azért régen a commodore-ral is külön program volt elfoglalni a nagyszobában a tévét. nem ezen fog szüttyögni a kisdiák este mikor megy a valóságsau. akinek van olcsó pc-je annak van paralell meg serial, akinek meg ezek nincsenek annak gazdag pc-je van és nem ezen múlik a hobbiprogramozás.
oké még veszel mellé dvi adaptert is meg usb-s töltőt is... szerintem jóval nagyobb a füstje ennek, mint amekkora az oktatási értéke lesz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- DELL T40 EMC Szerver
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged