Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vicze

félisten

válasz lev258 #24 üzenetére

Bocs félreolvasta, a kernelen kívüli dolgot. :R

Akkor segíts, hogy pontosan miben rossz? Sailfish és egyéb Linux kernel alapú projekt is az Androidból vett kernel modulokat használják minden esetben, többnyire gond nélkül, lehet olyan, hogy valami annyira zár, hogy külön API réteg van a drivernek írva, így az nem fog működni megfelelően, de az azért ritka.

(#20) lev258: Windows ugyan azt a HW infót tudja kiolvasni mint a Linux, ajánlom figyelmedbe az eszközkezelőben, a részletek részt, ahol minden kiolvasott HW azonosító ott van. A Liunux se a kisujjából szokja ki a chipsetet, valaki az azonosító alapján, így hozzá értelmezhető szöveget. USB eszköz esetén pedig az eszközből olvasod ki, amihez szintén valaki írt protokollt. De ezt részletezhetném elég sokáig.

(#21) azbest: Sajnos ezek a listák részletek nélkül pontosan semmit se érnek. Józsi feltelepíti a gépére, "számára" minden jó és bejelenti "tökéletesnek". Pontosan tudom, hogy vannak a listákban általunk is használt modellek, amiken pl. tipikusan az ujjlenyomat olvasó nem működik, mert a Syanptics nem ad ki drivert, illetve ha van még olyan elem amit nem használat adott illető, akkor számára tökéletes. Másik probléma, hogy többnyire nagyon régi modelleket riporttálnak és a új grafikus chipekkel szinte mindig valamilyen gond van és várni kell mire javítják. Te tényleg annyi de annyi kompatibilitási problémába belefutottam már, hogy őrület.
    A legviccesebb, hogy Dell Ubival is árulja az XPS-eket ugye, és az ujjlenyomat olvasó és még 1-2 HW elem nem működik rajtuk. Tök non sense.
    Arch Wiki-nél jobb és pontosabb doksit HW kompatibilitásra még nem láttam, minden HW elem egyesével részletesen felsorolva, a többi egy kalap ****.

• vicze

félisten

válasz lev258 #20 üzenetére

Igen a bináris driverek akkor nem használhatóak univerzálisan, ha más az architektúra nyilván, de szeretnélek emlékeztetni, hogy pl. pont az említett Ubuntu Touch projekt testében, lett a néhai cyanogenmod kernel felhasználva az Ubuntu portolásához. Adott HW-n igenis van átjárás.

• Somatom

veterán

válasz lev258 #16 üzenetére

Válasszuk ketté a "mobil piacot" ARM és X86 eszközökre! Az ARM esetében valóban nehéz ügy a Linux. Bár, ez sem minden esetben igaz. Ha elég lenne a 6 coll, akkor ARM vonalon lenne olyan kütyü, amit bevállalnék.
    X86 vonalon viszont elvileg egyszerűbb a szitu, hiszen a telepítés olyan, mint egy PC -s telepítés. Az ilyen kütyük ugyebár alapból Winesek és tudomásom szerint Win alatt (is) kiolvashatók a hardverösszetevők. Szvsz. X86 esetén egyáltalán nem lenne nagy kunszt összehozni egy listát a kompatibilis eszközökről. Nekem most egy J3160 -as PC -m van és ezen mindenféle hókuszpókusz nélkül fut Linux és Android a gyári Win 10 mellett. Ez a hw konfig pedig egyáltalán nem áll messze attól, amiket X86 -os tabletekben is találni. Ezért fura számomra, hogy ennyire mostohán van kezelve ez a vonal Linux felől.

• vicze

félisten

válasz lev258 #2 üzenetére

Egyrészt Linux esetében a kernelben van minden driver, másrészt nyilván nem álomvilágban élek és tisztában vagyok vele, hogy van olyan amihez külön modul kell, mert nem open srource így nem kerülhet bele a GUN licence miatt.
    De csak olyan HW elem működése nem oldható meg, amihez nincs Linux driver, ez szerencsére egyre ritkább.

32bites UEFI pedig csak akkor gond, ha 3.15 vagy régebbi kernelt akarsz használni, afelett nincs semmi gond, de ez csak elég régi LTS-eke esetén fordulhat elő.

• Somatom

veterán

válasz lev258 #2 üzenetére

Az még a Z3xxx Atomos cuccoknál volt probléma, mert az Intel b..ott kiadni hozzá 64bites EFI -t. Úgy tudom, hogy a 8xxx Atomoknál ez már nem gond. Egyébként nem véletlenül kérdeztem a Mint -nél. Úgy rémlik, hogy pl. a Surface -ekkel kapcsolatban kifejezetten a Mintet emlegetik. Főleg, amióta van Linuxos Wacom driver.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés