- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Légies iPhone halvány színei
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darmol
senior tag
válasz
paprobert #62 üzenetére
"Csak hogy érzékeltessem: 900 forintos kenyeret, 1000 forintos milkacsokit venne bárki?"
A Lipóti parasztkenyér bőven 1000HUF felett van. Milka csokiból is van olyan amelyik 1000HUF feletti.
Szóval helyesen kenyér 900Ft/kg felett, 100-g-os táblás, töltött Milka csoki 1000 Ft/db felett.
És itt jön az, hogy a perf/ár, perf/watt/ár, vagy ilyesmi mérőszámokat kell nézegetni az elmúlt 20 év távlatában. Egy gyors kereséssel [link]
És akkor ezt érdemes összevetni a jelen és közelmúlt időszakkal. Nem akar ebből valaki esetleg cikket írni? -
Duck663
őstag
válasz
paprobert #62 üzenetére
Nem olcsóbb a gyártás, kérdezd Abu-t!
Volt valami táblázat, amin a gyártástechnológiák költségei voltak feltüntetve, hogyan alakulnak egymáshoz viszonyítva, egyik sem mutatott csökkenő tendenciát, a GPU-k tranzisztorszáma sem csökken évről évre. A GDDR6 ára 15$ körül van/GB, számolgass. Csak a memória annyiba fáj, mint amennyiért te VGA-t szeretnél. Nekem sem tetszik a tendencia, de együtt kell élni vele, nincs többé olcsó jó teljesítményű VGA. Semmiféle valótlanságot nem állítottam, az hogy nem tájékozódsz, az nem az én hibám! Egyébként ahogy megveszik a 600e Ft-os VGA-t úgy lesz olyan balek, aki megveszik majd a kenyered és a csokid is annyiért. Nekem nem kell egyik sem köszönöm, (a VGA sem ennyiért).
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #14 üzenetére
Azért nem egy kategória
A polaris ~230mm2 volt, ez pedig ~330
Elvileg a navi23 lesz majd 230mm2-esDe nem csak ez számít.
A polaris CU ment 1300Mhz-et, ez meg megy 2400-at.Ezzel együtt a fejlődés hiányára vonatkozó kritika jogos:
A $199-249-ért adott polarishoz képest a 3070 kb 2.5-3x erősebb. [link]
Igen vékony a perf/$ előrelépés. -
Z10N
veterán
válasz
paprobert #14 üzenetére
"Illetve gratulálni szeretnék az AMD-nek, hogy a 40CU-s kártyáját $199-ről 479 dollárra fújta fel, mindössze 5 év leforgása alatt. (2.4x szorzó azonos kategóriás termékért)
Mi ez, ha nem fejlődés?"
+1
Visszafele fejlodunk! Mar az elozo gen is tul volt arazva. Ez meg mar azon is tul tesz, pedig csak 192bit pcb, ugyan ugy 7nm. A gddr6 16Gbps pedig $7-8/GB. Pedig anno szo nelkul duplaztak memoriat.
-
Duck663
őstag
válasz
paprobert #14 üzenetére
Nem az AMD (illetve más vállalatok) hibája, hogy a gyártás költsége növekszik, 7nm-en drágább gyártatni, mint 14nm-en, a memóriára is óriási a kereslet, a memóriagyártók jóformán annyit kérnek érte amennyit csak akarnak, a mennyisége meg, 5 éve még 1GB-os VGA-val játszottam, ezeken meg 12-16GB figyel. Szerk: Jaj igen az a 40 CU, meg a mai 40 "CU", ami 20 WGP, két külön világ!
Abban teljesen igazad van, hogy ennek 200 alatt lenne a helye, sőt 150 alatt. De óriási a kereslet (elsősorban a bányászláz miatt), alacsony a termelés szintje (túl sok termék érkezett nagyon rövid időn belül, a Covid meg csak növelte az igényeket, mert hát mindenki maradj otthonban van) és akkor még erre jönnek a nyerészkedő kereskedők, magánszemélyek, szervezett csoportok is. Te meg szeretnél korrekt áron hozzájutni a termékhez, amit használni szeretnél, nem bányászkodásra, hanem arra amire tervezték, és pont te szívod meg legjobban.
Arra azért nagyon kíváncsi leszek, hogy lehet-e majd az AMD oldaláról rendelni, egyáltalán lesz-e, feltűnik-e létező készlet, onnan talán beszerezhető lesz.
-
Kansas
addikt
válasz
paprobert #14 üzenetére
Milyen 40CU-s kártya volt 5 éve $199? Ugye nem a 4GB-s RX480-ra gondolsz a maga 36CU-jával...
Annak a teljesítményéhez a mai CU-kból elég úgy kb. 16-18 is...Komolyan elképedek, miben mérik egyesek a fejlődést...
Értem én, hogy jó lenne egy metrika ami alkalmas erre, csak épp nincs és nem is lesz, mert nem csak a kártyák ereje nő folyamatosan, hanem a feature-lista is(DX12U, RT, HDMI 2.1, stb), a játékokhoz használt felbontás is és a játékok hardverigénye is... ember nincs aki ezekből egy normális mérőszámot összerak, bele kell nyugodni, hogy ez komplexebb kérdés annál.
Még az sem egyértelmű, hogy a kategóriák hogy legyenek meghatározva... a gyakorlatban leginkább a gyártók által bemondásra. -
Kupszi
aktív tag
válasz
paprobert #14 üzenetére
De hát mit számít mindez, amikor a sok balfácán megveszi 500e forintért is. Itthon magyarországon is, amint érkezik valami már ugranak rá mint méhecske a mézre. A boltok meg rojtosra tömik a zsebüket.
Szerintem a boltok is 200e forintért veszik, utána meg 400-500közt eladják.
Ezért írtam hogy ebbe az országba már tényleg mindent lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI GeForce GTX 1660 Super Ventus XS OC 6GB
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- MSI RTX 3080 Ti SUPRIM X 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte RX 6800 16Gb Aorus (LCD kijelzős)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest