Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
Én azért nem nézek sok játékos átlagot, mert semmi értelmét nem látom. Egyszerre az ember egy játékkal játszik. Pl AC Odyssey-vel játszok, Valhallával is biztosan fogok, de pl a Horizon Zero Dawn teljesen hidegen hagy, innentől kezdve számomra, ha én akarnék VGA-t venni(nem akarok, konzolon tolom az AC-kat is), a két AC játék számítana, a HZD meg kicsit sem.
Persze szeretek én is minél több játékot tartalmazó teszteket nézni, de egyesével, nem átlagot vonva, hogy egy esetleges számomra érdektelen játék ne torzítsa a "végeredményt", se föl, se le.
Azt viszont nem mondtam, hogy az ALU struktúrában van a magyarázat, az FP32-es trükközés csak egy példa volt, hogy az is számíthat. Én az Ampere kártyák architektúráját említettem, és abba a GPU-n kívül a VRAM is beletartozik(meg az összes egyéb komponens a NYÁK-on és körülötte).
A CPU-limit azért érdekes kérdés, mert bőven függhet a GPU-tól illetve a játék motorjától is, hogy milyen körülmények között lesz a CPU a limitáló tényező. Például amit említesz az "utilizációs bottleneck" az pont egy ilyen jelenség(már ha jól értelmezem, mit értesz alatta)... -
Kansas
addikt
Nézőpont kérdése, hogy ezt minek látod:
- AMD teljesítményvesztés
- Ampere-ek szarul skálázódnak lefele 4K-ról
- Ampere-ek jól skálázódnak felfele WQHD-ról(gyanúm szerint natív 8K-ra lépve is kevesebbet buknak a többi VGA-nál, csak az pillanatnyilag senkit se érdekel)Ami számomra biztosnak tűnik, az az, hogy van köze az Ampere-ek FP32 trükközéséhez, de talán ennél is jobban a VRAM mennyiségéhez és sávszélességéhez.
-
Kansas
addikt
Nos szóval...
Akkor nézzük is az eredeti ellenőrzésemben szereplő Metro Exodus... helyett az egy kivételt, a Horizon Zero Dawn-t - most esett le hogy a Metro nem volt Steve listáján a jelenséget jól demonstráló játékok(AC Odyssey, R6 Siege, Doom Eternal, F1 2020, Horizon Zero Dawn) között(az első kettővel a CB nem tesztelt, a maradékból hasraütésre választottam egyet):Semmi eget verőt nem csináltam egyébkélnt, csak a kapcsolódó értékeket összerendeztem és extraként számoltam egy deltát hogy mennyivel magasabb az átlag framerate az eggyel kisebb felbontáson.
1080p:
RTX 3090: 119.5 FPS (136%)
RTX 3080: 110.8 FPS (126%)
RTX 3070: 100.4 FPS (114%)
RTX 2080Ti: 88.1 FPS (100%)
RTX 2080S: 79.1 FPS (90%)
RX 6900XT: 116.7 FPS (132%)
RX 6800XT: 106.8 FPS (121%)
RX 6800: 91.1 FPS (103%)
RX 5700XT: 69.6 FPS (79%)1440p:
RTX 3090: 104.8 FPS (146%) = 14.0%-kal több 1080p-ben a framerate
RTX 3080: 92.7 FPS (129%) = 19.5%-kal több 1080p-ben a framerate
RTX 3070: 82.0 FPS (114%) = 22.4%-kal több 1080p-ben a framerate
RTX 2080Ti: 71.8 FPS (100%) = 22.7%-kal több 1080p-ben a framerate
RTX 2080S: 64.4 FPS (90%) = 22.8%-kal több 1080p-ben a framerate
RX 6900XT: 100.6 FPS (140%) = 16.0%-kal több 1080p-ben a framerate
RX 6800XT: 92.3 FPS (129%) = 15.7%-kal több 1080p-ben a framerate
RX 6800: 78.5 FPS (109%) = 16.1%-kal több 1080p-ben a framerate
RX 5700XT: 55.3 FPS (77%) = 25.9%-kal több 1080p-ben a framerate2160p:
RTX 3090: 71.8 FPS (152%) = 46.0%-kal több 1440p-ben a framerate
RTX 3080: 62.6 FPS (133%) = 48.1%-kal több 1440p-ben a framerate
RTX 3070: 51.3 FPS (109%) = 59.8%-kal több 1440p-ben a framerate
RTX 2080Ti: 47.1 FPS (100%) = 52.4%-kal több 1440p-ben a framerate
RTX 2080S: 40.9 FPS (87%) = 57.5%-kal több 1440p-ben a framerate
RX 6900XT: 67.5 FPS (143%) = 49.0%-kal több 1440p-ben a framerate
RX 6800XT: 61.1 FPS (130%) = 51.1%-kal több 1440p-ben a framerate
RX 6800: 52.6 FPS (112%) = 49.2%-kal több 1440p-ben a framerate
RX 5700XT: 34.3 FPS (73%) = 61.2%-kal több 1440p-ben a framerateA 3060Ti azért nem lett beletéve, mert a konklúzióhoz legfontosabb 2160p felbontáson nem lett megmérve CB által.
Konklúzió: mind tévedtünk valamennyit, ugyanis:
- nem látok ezekben az értékekben CPU-limitet - addig tiszta sor, hogy nem szükségszerűen cáfolja önmagában a felbontás csökkenésével monoton módon növekedő framerate, de azzal együtt, hogy a VGA-k erejének növekedésével is monoton nő a framerate, már egyértelműen a CPU-limit hiányát valószínűsíti, és ezzel szemben nem látok semmit a másik oldalon, ami viszont a CPU-limit jelenlétére utalna- a két nagyobb Ampere nagyobb 4K skálázódási előnye csak az előző generációs kártyákkal szemben van meg, bár az RDNA2-khöz képest is marad valamennyi kimutatható extra előny, de az messze nem drámai - ez viszont annyiban elnézhető a HU csapatának, hogy az ő elemzésük megjelenésekor(2020. október 6.) még nem jött ki sem a 3070, sem az AMD lineup, így az előző generációra és a két nagyobb Amprer-re voltak kénytelenek alapozni, ami a később megjelent VGA-k mérési eredményeiből láthatóan torzítást eredményeztek.
- A 3070, 2080S és 5700XT viszonylag hasonóan szerepel 1440p->2160p közötti framerate-esés kapcsán, annak ellenére, hogy két különböző generáció 3 különböző architektúrájú tagjáról van szó, az egyetlen közös pont bennük a VRAM mennyisége(8GB), ami úgy tűnik, ebben a játékban kevés 2160p-re
- szintén ugyanebben a deltában(1440p->2160p) érdekes különbség van a két nagyobb Ampere és a kistesó közt, amit én szintén a VRAM-ra fognék, részben a mennyiségére, részben a típusából(GDDR6 vs GDDR6X) fakadó sávszélesség-előnyére, bár az nem tiszta számomra, melyik számít többet
Megjegyzés: nyilván a fentiek kifejezetten csak az általad linkelt CB teszt adatai alapján ennek az egy játéknak az esetében igazak, de a többi játékra, több tesztelő számai alapján csinálja meg az, akit ezért fizetnek...
-
Kansas
addikt
Nos, van egy rossz hírem: a te elemzésedhez hasonlót csináltam a Metro Exodus kapcsán a CB teszt eredményei alapján(RDNA2 adatok hiányában RDNA1-et, Turingot és a szemlééetesség kedvéért a 3090-et belevéve), de míg megírtam, eldobta magát a login session-öm, és hülye fejjel nem tettem ki vágólapra az egész irományt küldés előtt, szóval buktam az egészet.
Bár eszem ágában sincs az egészet újra megcsinálni, a lényegi konklúziót azért leírom újra, a CB adatok alapján ellenőrizheti bármikor bárki akinek van ráérő ideje/kedve.
Szóval: mindhárman tévedtünk, úgy tűnik. Te azért mert a CPU limitre fogtad, ami a Metro esetében egyáltalán nincs jelen, ellenben a skálázódás-különbség látványos a 3080 és 3090 esetén, míg jelentősen kisebb mértékű a 3070 esetében. És ez utóbbiból fakad a HU és az én tévedésem, ugyanis a HU elemzése a 3070 megjelenése előtt 3 héttel jött ki, tehát nem tartalmazhatott 3070-es méréseket, amik viszont kulcs-jelentőségűeknek bizonyultak szerintem. Ugyanis arra engednek következtetni, hogy a jelentősen jobb 4K-ra skálázódás szvsz a VRAM-beli különbségekre vezethető vissza: kisebb mértékben a mennyiségre(a 3070 8GB-ja 4K-ban már tud limitálni némelyest) leginkább viszont a GDDR6 helyett GDDR6X használata miatt, ami jelentős sávszélesség-növekedéssel járu.i. : igazán lehetne tenni valamit a fórum-motorral, gáz ez így, hogy a küldés folyamán történő új authentikáció eldobja a komplett komment tartalmát. Azt se bánnám, ha egy hosszú komment írása közben nem járna le a session.
-
Kansas
addikt
Azért van egy pont, ami után a "valami félrement" nem kielégítő magyarázat. Mi a naprendszerből se jutottunk még ki(sőt igazából a Földről se, az a pár tucat holdjáró nem elég hozzá), mégis meg tudjuk oldani a landolás kérdéskörét...
Egyébként Neil Degrasse Tyson után szabadon: nem az a gondolat aggaszt, hogy idegenek járhattak már a Földön, hanem, hogy intelligens létformákat kerestek, de elmentek, mert itt nem találtak...
-
Kansas
addikt
Nem véletlenül nem tanítják, nagyon jó tanár(kb. Öveges szintű) kell ahhoz, hogy úgy adja át, hogy a diák számára értelmes legyen. Jó, ha a speciális relativitás-elméletet le tudják értelmesen adni.
Ez már az a része a fizikának(pl. a kvantummechanika mellett), ahol a józan paraszti logika már nem segít, inkább csak hátráltat. -
Kansas
addikt
Képzeld, megnéztem, és ahogy a HardwareUnboxed tesztben úgy a GamersNexusnál, itt a PH-n de még az általad linkelt Computerbase tesztben(bár a fura grafikon-elrendezés nem könnyíti meg az észrevételét) is látható a tendencia, pl a 6800XT és a 3080 közt, hogy az AMD még fölényben van 1080p-n, kisebb fölényben 1440p-n és az NV átveszi a vezetést 4K-ban. Pl Tomb Raider-ben...
Nyugodtan nézd meg újra... nekem egyelőre munkanapom van, de munkaidő után szívesen belemegyek részletesebben.
Egyelőre annyi, hogy nem véletlen, hogy az általános konklúzió az, hogy 4K-ban az NV a menő. FHD-ban pedig az AMD... persze vannak olyan játékok, ahol az egyik gyártó minden felbontásban viszi a koronát, de a tendencia attól még látszik. -
Kansas
addikt
válasz
Petykemano #112 üzenetére
Mármint az 56CU-s sima Fury-ra vagy a 64CU-s Fury X-re? Illetve Vegából is csak 56 és 64CU-s verzió volt, 40-esre nem emlékszek... tudtommal az első 40CU-s Radeon az RX5700XT...
De igen, rémlik, hogy mintha némelyik AMD VGA-ról is lett volna ilyen mondás, hogy jól skálázódik felfele, már nem emlékszek, melyikről(talán valamelyik IGP...
), csak arra, hogy nem sokat számított, mert eleve nem adott elég frame/s-t az alacsonyabb settinggekkel sem.
-
Kansas
addikt
válasz
Petykemano #111 üzenetére
Mármint melyik elődjéhez képest? Alighanem a 2080Ti-hoz képest a 3080-ban - más viszonylatban nem található meg 2x-es különbség Turing és Ampere GPU-k között...
De a teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy pl. a Tensor-magok száma feleződött a 2080Ti-hez képest, az RT magok és a TMU-k száma nem változott, illetve 11-ről 12-re nőtt a ROP-blokkok száma. A memória-alrendszer is teljesen megváltozott.Más szóval: architekturális jellegzetességek különböznek.
Amik nyilván befolyásolják a bottleneck-eket illetve végső soron hogy hol találató a CPU/GPU limit, csak épp az ok-okozati összefüggés van fordítva, mint gbors elővezette. -
Kansas
addikt
Ahogy gondolod, érvek ellen amúgy is be voltál oltva ebben a thread-ben.
Ha sima CPU vagy vegyes limitről lenne szó, akkor nem csak és kizárólag az Ampere kártyákat érintené ez a jelenség, hanem pl. az RX6900XT-t is. Te a HU logikájában és hozzáértésében látod a hibát, én a tiédben. Kettőtök közül nem a tiéd van mérésekkel alátámasztva.#109 b. : és azt is elmagyaráznád, ez miben mond ellent annak amit én írtam? Gyakorlatilag inkább saját magának és a CPU-limites elméletének mond ellent.
-
Kansas
addikt
Szerintem rossz oldaláról közelítettük meg a jelenséget, ha "varázslatos architektúrális limit"-ről beszélsz. Nincs ilyen "varázslatos" limit.
Próbáljuk meg akkor a másik oldalról, hátha úgy könnyebb átütni a "bántsák az NVidiát" reflexeden.
Tehát, újrafogalmazva ugyanazt: Az Ampere architektúrában van egy olyan kúl új feature(a DLSS mellett), ami magas GPU terhelés mellett (tipikusan 1440p feletti felbontásokon, tehát 4K/8K) extra erőforrásokat tud bevonni az FP32-es számításokba azáltal, hogy az INT32 operációkra épp nem használt INT32 feldolgozótömbök használhatóak FP32 utasítások végrehajtására is. A gyakorlati végeredmény, hogy ezek a VGA-k az esetek egy jelentős részében jobban skálázódnak 1440p-ről felfelé, mint a saját korábbi termékek és a konkurens VGA-k.
Egyébként biztosra veszem, hogy ez nem csak a játék felbontásának növeléséhez jöhet jól, hanem egyéb FP32-számolásigényes feladatokhoz is.
És azt is, hogy enélkül az architektúrális sajátosság nélkül kevésbé szerepelnének jól az RTX 30xx kártyák az RX6xxx Radeonok ellen 4K-ban...Így fogalmazva jobban tetszik?
-
Kansas
addikt
Igen, ezt a CPU-limites magyarázatot én is hallottam, de nem meggyőző hogy mindig az lenne mögötte(bár kétségkívül előfordul), nekem a HU-féle magyarázat logikusabbnak tűnik, és teszteredményekkel is alá van támasztva.
Plusz, a 3070 kapcsán ne felejtsd el, hogy onnantól lefele az Ampere kártyákon ugyanolyan "mezei" GDDR6 VRAM van, mint a Radeonokon, míg a 3080/3090-en GDDR6X, jelentősen magasabb sávszélességgel. Arról nem beszélve, hogy a 3070-et 4K-ban a 8GB VRAM mennyiség is limitálhatja már... ez utóbbi ki fog derülni a 3060 tesztekből, hogy így van-e... -
Kansas
addikt
válasz
Petykemano #93 üzenetére
"konkrétan a 6800XT és 6700 vonatkozásában" konkrétan ebben az esetben érvényes a levezetésed, mert az architektúra azonos.
De nézd a másik oldalt: NV Ampere kártyákon van ez a trükk amivel az FP32 utasítások feldolgozását támogatják, ami viszont csak magas terhelés mellett látszik meg. Így az a helyzet áll elő, hogy 4K-ban arányaiban sokkal jobban szerepelnek az Ampere-ek mint FHD/WQHD-ban, már az RDNA1/2-es kártyákhoz(és persze a Turingokhoz/Pascal-okhoz) képest, és ennek semmi köze se a CU-k számához, se a működési frekvenciájukhoz, egyszerűen architekturális sajátosság. Hasonló "gimmick" az AMD oldalon pl. az "Infinity Cache"... -
Kansas
addikt
válasz
Petykemano #81 üzenetére
" Az AMD széles, sok CU-val rendelkező lapkái 4K-ban relatíve jobban teljesítettek, mint 1080p-ben. Alacsonyabb felbontáson viszont az nvidia lapkák által elért magasabb frekvencia többet számított."
Azért ne egyszerűsítsük túl a képletet, ílyen általánosítást azonos architektúra esetén lehetne tenni, hogy mi a fontosabb a használt felbontás függvényében, a CU-k száma vagy az órajelük, de azért az AMD és NV (sőt, már az RDNA1 és RDNA2)architektúrák közt elég jelentős a különbség ahhoz, hogy ezt a következtetést így ne lehessen alátámasztani.
Ettől még persze lehet, hogy a gyakorlatban igazad van, csak a levezetés hibás, hogy miért... -
Kansas
addikt
válasz
paprobert #14 üzenetére
Milyen 40CU-s kártya volt 5 éve $199? Ugye nem a 4GB-s RX480-ra gondolsz a maga 36CU-jával...
Annak a teljesítményéhez a mai CU-kból elég úgy kb. 16-18 is...Komolyan elképedek, miben mérik egyesek a fejlődést...
Értem én, hogy jó lenne egy metrika ami alkalmas erre, csak épp nincs és nem is lesz, mert nem csak a kártyák ereje nő folyamatosan, hanem a feature-lista is(DX12U, RT, HDMI 2.1, stb), a játékokhoz használt felbontás is és a játékok hardverigénye is... ember nincs aki ezekből egy normális mérőszámot összerak, bele kell nyugodni, hogy ez komplexebb kérdés annál.
Még az sem egyértelmű, hogy a kategóriák hogy legyenek meghatározva... a gyakorlatban leginkább a gyártók által bemondásra. -
Kansas
addikt
Semmit nem lőnek az ellen, úgy látszik, ez is egy olyan generáció lesz amiben nincs 1-1 megfeleltetés, talán csak a RX6900<>RTX3090, alatta viszont nem azonos közökben jönnek a kártyák a két gyártó oldalán se árban se teljesítményben.
A 6800 erősebb mint a 3070, a 6700XT gyengébb a 3070-nél de erősebbnek tűnik a 3060Ti-nél(azért még megvárnám a független teszteket, aligha vannak már messze).Azt már most látom, hogy az 5700XT-met nem ezek közül valamelyikre fogja megérni cserélni, ha lecseng a bányászláz ezen hulláma, akkor se, inkább majd az RX7xxx vagy RTX4xxx széria valamelyik középkategóriás tagjára úgy másfél-két év múlva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX 80 PLUS Gold White Edition (90YE00A4-B0NA00) 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest