Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• shabbarulez

őstag

válasz #95904256 #26 üzenetére

Én úgy emléxem hogy a nettop változatokba szántakban van engedélyezve az EM64T, a netbook és mid piacra pozícionált termékekben deaktivált. De attól még a prociban benne vagy hisz fizikailag egyetlen féle cpu létezik. Az már csupán üzletpolitika kérdése hova mit aktiválnak a meglévő funkciókból. Az idő előrehaladtával ez a kör csak szélesedni fog hisz a Winből is most már egyre több 64bites változatot fognak értékesíteni és a memória modulok méretének növekedésével is egyre könnyebb lesz a 4GB-ot elérni, bár az szinte garantálható hogy ez még a 2. generációs Atom konfigok esetén sem lesz célja a gyártóknak.

• shabbarulez

őstag

Azért kíváncsi leszek majd az első hivatalos Intel bejelentésre, az talán már valós adatokat tartalmaz majd. Olyan sokféle találgatás volt már IGP fronton a 2. generációnál hogy gyakorlatilag az összes létező Intel variációt felsorolták már.

Szerintem az Intel a második generációnál rossz irányba fog elmenni, bár már az első generációnál sem igazán értettem mi értelme volt két elkülönülő platformra szeparálni az Atomot. Bőven elég lenne a kisebb, a mostani Menlow platform netbook és nettopba is.

IGP-nél Pineview esetén nem túl esélyes a GMA500, az szerintem meg fog maradni a Moorestown platform sajátja, ahogy most a Menlow esetén is így van. A Pineview szerintem tovább fogja vinni a GMA950-et vagy jobb esetben talán beleraknak egy GMA4500-at. Ez a 133Mhz-ről 200-ra nő az IGP órajel, ami már anno fél évvel ezelőtti találgatásoknál is elhangzott alapjaiban zárja ki a GMA500-at, hisz az már alapból 200Mhz-en nyitott egy éve a Menlowban. 133Mhz-es órajele a legkisebb GMA950-nek van ami a 945GSE chipsetben lehet. A korábbi marad a GMA950 találgatást is nagy valószínűséggel az infó motiválhatta.

A GMA500-nak már azért sincs túl nagy valószínűsége hisz a jelenlegi Menlow platform cpu+hub párosa 2+2.3W TDP-vel bír. Ha a hub-ból átpakolnák az memória vezérlőt és az igp-t az miért is növelvé 7W-ra a cpu TDP-t, ez elég kizárt lehetőség.

• shabbarulez

őstag

válasz #95904256 #9 üzenetére

A 64 bites utasításkészletet már a első generációs Atom is tartalmazta, bár sok gyakorlati haszna nincs hisz nem igazán 4GB feletti memóriával rendelkező rendszerekkel rakják párba a procit. Szóval annak az esélye hogy a 2. generációban nem lesz 64 bites utasításkészlet gyakorlatilag nulla. Már csak azért is mert az idő előrehaladtával és a memória modulok méretének növekedésének köszönhetően egyre esélyesebb a 4GB-os limit közelébe érni. Ráadásul a jővőben a 64 bites OP rendszerek térnyerése is nagyobb lesz így aztán még inkább nincs értelme kihagyni.

Új hozzászólás Aktív témák