- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
pigster
senior tag
válasz
#32839680 #343 üzenetére
Szerintem teljesen használható és gyakorlatias dolgokat tanulnak most is - már aki hajlandó. A több száz (évek alatt több ezer) diákból csak nagyon kevés olyan diákkal találkoztam akit érdekelt a programozás és hasonló témakörök - és a szükséges észbeli képességei is megvoltak (egy átlagos szakközépről beszélek most). Az informatika órának nincs az a "varázsa", ami akár 5-6 éve is volt. Akkor még eljöttek páran délután szakkörre, számítógépezni, internetezni. Ma az informatika egy a sok tárgyból, amit ugyanúgy kell tanulni, sőt még megbukni is lehet. Egy Excel feladatnál azt nem akarták elhinni, hogy létezik 100%-nál nagyobb érték, akkor mégis milyen programozásról beszélünk? Évről évre egyre gyatrábbak...
-
pigster
senior tag
válasz
#32839680 #341 üzenetére
Nem azt írtam, hogy egy szinten van a tudásom, hanem azt, hogy azért nem kell szégyenkeznem. C++ban pont nem, de azért készítettem már jó pár alkalmazást, adatbázist, weboldalt saját és más részére webshopot, múlt héten meg első androidos alkalmazásomat (Listactivity
) Nem mondanám magamról, hogy azért tanítok, mert máshová nem vettek fel, meg hogy csinálni nem, csak tanítani tudom. Szereztem három diplomát, ha jövő héttől C++-t kéne oktatni, hidd el, tudnám... (Nyilván nem olyan szinten aki már tizenx éve ebben van benne).
-
pigster
senior tag
Te az elméleti lehetőségről beszélsz, én a gyakorlatról. Én a saját példámat írtam, te nem tudom, hogy mit.
Ha nincs könyv egy óra megtartásához, akkor valahol tök mindegy, hogy azért nincs, mert nincs, nem elérhető, drága, tavaly még volt, jövőre lesz, máshol van, neked volt, stb. Nálunk, és még sok helyen nincs. -
pigster
senior tag
Jaj de okos(kodó) vagy! Elméletileg lehetne könyv de a gyakorlatban nincs könyv, mert a tankönyvárak miatt néhány könyv "lehúzásra" kerül a tankönyvlistáról. Van feladatgyűjtemény, amit több évre vesznek meg. Nálunk legalábbis. Néhány (sok) embernek fogalma sincs milyen ma egy átlagos (nem budapesti elit) általános/középiskola.
-
pigster
senior tag
válasz
#32839680 #295 üzenetére
Írod:
Sok tanár csak arra képes hogy kinyitják a könyvet aláhúzatja az elméletet aztán következő órára tanuld meg, teljesen felesleges, viszont hasznos lenne netikettet tanulni, sok ember annyira tudatlan, hogy képes nyilvánvaló vírusos linkre rákattintani, ilyeneket is hasznos lenne elmondani, szóval inkább az életben használható dolgokra nevelni.
Nem fogod elhinni, de nincs könyv, amiben alá lehetne húzni a dolgokat. Bizony minden órán csak azt fogják megtanulni, amit én elmondok nekik. Ha valami kimarad, akkor nem tudnak utánalapozni a könyvben. Lehet, hogy sokaknak furcsa, de azért van ám felelősség benne - nem is kevés.
Tanítani meg azt kell, ami a (jelenlegi) tantervben benne van. Nem ám bármit, ami neked vagy nekem érdekesebb esetleg. Ez jelnleg az informatika érettségi témaköreit jelenti nagyjából.
Valószínű a fórumon néhányan meg tudnának tartani egy órát úgy-ahogy. Láttam, hallottam programozásban állítólag profikat oktatóvideókon, "konferenciákon" borzalmasan nyökögni, szenvedni. Pedig bárki meg tudja csinálni szerinted.
Lehet, hogy mikrokontrollert nem programozok, de azért nem hinném, hogy szégyenkeznem kéne a tudásom miatt egy bme-s programozó mellett. -
pigster
senior tag
Amiről szó van:
Közoktatás: általános iskola és középiskola (gimnázium, szakközép, szakiskola) informatika órák számának drasztikus csökkentése.
Mivelláthatóan gyakorlatilag minden témában otthonosan mozogsz, kérlek, írd meg, hogyan tervezed, hogy pl. egy szakközépben 9. évfolyamon heti egy órában megtanítod az alapismereteket, és még progarmozást C nyelven - persze azon a szinten, amit te is elfogadsz, amir szükséged van. 10., 11., 12. évfolyamon már nem taníthatsz nekik semmit. Ha esetleg utána továbbtanulnának, akkor reménykedj abban, hogy addig nem felejtik el amit tanultak. Ha inkább mégsem C-t tanítanál abban az egyetlen órában, akkor azt írd meg.
Miután pedig a heti egy órában igényeid szerint tökéletesen megtanulta a C-t, majd megnézem, hogyan fogja használni a későbbi munkahelyén. amikor elmegy esetleg adminisztrátornak, banki pénztárosnak, ügyintézőnek. Lehet, hogy neked furcsa, de nem mindenki a BME-n tanul tovább, és nem lesz minden általános és középiskolásból programozó.egyenlőséget teszel a következők közé:
- időnként működő abs
- gyakran nem lezuhanó repülő
- célját többször pontosan elérő rakéta
- az esetek zömében passzoló adóbevallás
- szinte mindig stimmelő bankszámla
és a valamit tudó programozó.Egyikre sincs szükséged? Ó, te világmegváltó-nem-valamit-hanem-mindent-tudó-programozó.
-
pigster
senior tag
Nagyon elkanyarodtunk már a tárgytól: de nem. A kedves szülők tesznek azért, hogy itt tartunk, mert szarnak bele, hogy mi történik a gyerekükkel akár az iskolában, akár az iskolán kívül. Meg lassan már az lesz az "égő", ha valaki nem bukik meg legalább egyszer, meg 15-16 évesen még nem itta öntudatlanra magát...
-
pigster
senior tag
válasz
oceanrush #186 üzenetére
Ennyi erővel minden tantárgyból elég lenne heti egy óra, mert akit érdekel, az majd úgyis megtanulja magától. Sőt, ne is járjon senki iskolába, ami érdekli, majd megtanulja... Az a gond, hogy a középiskolások döntő többsége nem tanul meg magától semmit, mert fingja sincs arról, hogyan kell önállóan tanulni, és úgy általában rohadtul nem érdekli semmi sem.
-
pigster
senior tag
Te, nem arról van szó, hogy kevesebb a gyerek, és hogy kevesebb tanár kell (bár ez egy eléggé valószínű következmény). Arról van szó, hogy pl. szakközépiskolában 9. évfolyamon heti 1 órában lenne informatika. 10., 11., 12. évfolyamon heti nulla órában, azaz semmi. Az itt fórumozók nagy része szerint ez jó irány. Szerintem meg nem.
-
pigster
senior tag
Néhányan nagyon el vannak tévedve. Nem programozók képzése a cél egy középiskolában. Lehet, hogy az itt fórumozók már 10 éves korukban kenték-vágták a javat, meg c++t, de a nagy többségnek az otthoni számítógéphasználat abból áll, hogy facebookozik órákon át. Aztán, ha mondjuk meg kellene írnia mondjuk egy önéletrajzot számítógépen, akkor csak lesne ki a fejéből. Vannak ám olyanok, akik nem programozónak, meg rendszergazdának mennek középiskolából, hanem ügyintézőnek, adminisztrátornak, banki alkalmazottnak. Szerinted a munkahelyen mondják majd el neki, hogyan kell Excelben rendezni az ügyfelek adatait? Sőt olyanok is vannak ám szép számmal, ahol nem figyel két laptop, meg 3 androidos telefon otthon, hanem van valami 6-7 éves gép crt monitorral. Azon biztosan megtanulja amit kell...
Facebook, meg CS infoórán éveken át? Hát nálunk biztosan nem. Előfordul, óra végén utolsó pár percben, vagy amikor az osztály értelmes munkára használhatatlan, mert fáradt, elege van, stb.
Hogy ellentmondjak magamnak: főiskolán, egyetemen nekem semmi olyat nem tanítottak informatika, amit már előtte ne tudtam volna, és semmi olyant, amit a gyakorlatban informatika oktatásban hasznosítani lehetne. -
pigster
senior tag
válasz
Penész Gomba #73 üzenetére
Jó nagy ökörséget írtál!
Infotanár vagyok. Eddig is elég nagy baromságokat írtak az eddigi hozzászólók, de ez a csúcs. A 3 hónapos fizetett szünetről annyit, hogy június végén is még az iskolában kell lenni, július elején kezdődik a nyári szünet, és már augusztus 20. körül vége van. Ez durván 6-7 hét, 30-35 nap. Hát tudod, ennyi fizetett szabadság egy korombelinek pont jár, akkor is, ha nem tanár. A tavaszi, őszi, meg téli szünetekben, az ünnepnapok környékén tényleg van néhány plusz nap, elismerem. De az a pár plusz nap a "másik oldalon" megvan mondjuk kirándulás, színházlátogatás és hasonlókra. Ha esetleg valaki azzal fárasztana engem, vagy saját magát, hogy naponta mennyit kell dolgozni, inkább ne tegye. Nem fogok bizonygatni semmit. Én sem voltam mindig tanár, meg ismerek nem-tanárokat, úgyhogy nagyjából tudom, hogy különböző munkahelyeken az állandóan emlegetett napi nyolc órát milyen intenzitással és mivel töltik el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parfüm topik
- PlayStation 5
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Asztalos klub
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest