- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Yettel topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #697 üzenetére
ahha, akkor ez volt a hiányzóláncszem
Rendeződik a vércukorszinted.
"hogyan? be áll valami középértékre?"
"és ha a korábbi példám szerinti napi 1 szénhidrátos étkezésnél maradnánk, de a többi lenne a ketós, akkor ilyenkor egyformán tudná majd használni a zsírt és szénhidrátot is?"
ezek csak véletlen maradtak ki?
-
Cathfaern
nagyúr
"tegyük fel, hogy teljesen kiürül, akkor ez a 20 grammokkal nehezen fog visszaállni"
Glikogént elő tud állítani a szervezet zsírból is.Szerk:
"olvastam egy cikket, erről, aminek a lényege az volt, hogy úgy sem tudsz meginni annyit, ami jelentősen befolyásolná a savasságot"
Köszi a cikket, utánanézek ennek[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #695 üzenetére
Kutatások szerint a máj fentart glikogénraktárat ketózis alatt is, de elég kevés konkrét információt találni erről
pont erre lettem volna kíváncsi, hogy ilyenkor mi történik, ha pl. elkezdenék sprintelni
tegyük fel, hogy teljesen kiürül, akkor ez a 20 grammokkal nehezen fog visszaállniMint ahogy inni se szabadna evés közben, sem közvetlenül utána (meg előtte se, bár még az a legjobb), mivel azzal csak higítod a gyomorsavat.
(erre véletlen kimaradt a reakcióm)
olvastam egy cikket, erről, aminek a lényege az volt, hogy úgy sem tudsz meginni annyit, ami jelentősen befolyásolná a savasságot
meg is van: [link] -
Cathfaern
nagyúr
"mert amit korábban itt olvastam, azért az nem hangzik olyan jól, hogy ketogén étrenden egy kockacukor már "kiüt""
Ez inkább csak az elején probléma, ha már régóta ketozol, akkor 1-1 nagyobb adag ch nem ingat meg. Plusz erősen egyénfüggő, meg ugye függ attól is, hogy közvetlenül előtte-utána mit csinálsz (edzel vagy csak ülsz)."és egy ide kapcsolódó kérdés még, ha nem végzek semmi mozgást és üres már a glikonkénraktáram is, akkor mennyi szénhidrátot kellene ennem, hogy ismét megteljen?"
Erre a kérdésre sokkal nehezebb válaszolni, mint az elsőre tűnik Kutatások szerint a máj fentart glikogénraktárat ketózis alatt is, de elég kevés konkrét információt találni erről, így nem tudom megmondani, hogy pontosan mennyit. De elvileg 120-160g glikogénraktára a májnak max, szóval ha ennyi ch-t megeszel, akkor tuti feltöltődik. De ez miért érdekes?"úgy érted egy szokványos diétás fogyás károsabb, mint a böjt?
a vércukorszintugrálások miatt? vagy miért?"
Vércukorszint ingadozás miatt is, de főleg amiatt, mert lelassul tőle a szervezet metabolizmusa. Lásd bővebben: [link]"pedig a nem eszek semmit módszert nagyon nem szokták ajánlani"
Amikor egy átlag diétázó nekiáll "semmit se enni" az nem azt szokta jelenteni, hogy böjtöl. Inkább azt szokta jelenteni, hogy:
a) jó az akaratereje, és csak ilyen napi 300-400-800 kalóriákat eszik (saláta, pár gyümölcs, stb)
b) nem jó az akaratereje, és a nap nagy részében nem eszik, majd utána hülyére eszi magátAz a) verzióval az a probléma, hogy ilyenkor nem indulnak be a szervezetben azok a tartalékoló folyamatok, amik megakadályozzák pl. az izomveszteséget. b) pedig azért problémás, mert esélyesen ilyenkor szénhidráttal fogja magát teletömni, és adott esetben nem kizárt, hogy több kaját megeszik pár óra alatt, mint amennyi a szintentartója. Plusz ugye ha naponta ki-bejárkálsz ketoba, akkor amíg nem szokik hozzá (az átálláshoz) a szervezeted, addig folyamatosan problémáid lesznek (fáradtság, fejfájás, stb. ami keto átálláskor első pár nap jelentkezik).
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #688 üzenetére
Szénhidrátdús étkezés után felmegy az inzulin, leesik a vércukor -> éhes leszel
igen, de erre írtam, hogy nem baj, mert ennék rá egy szénhidrátszegény kaját
Az azért túlzás, hogy soha nem vagyok éhes, de az esetek 99%-ában úgy állok neki enni, hogy nem vagyok az
ez tök jól hangzik, utálok éhes lenni
Rendeződik a vércukorszinted.
hogyan? be áll valami középértékre?
Gyakorlatilag akkor beszélhetünk keto adaptációról, amikor már tényleg csak azok a sejtek használják a ketonokat, amik nem tudnak máshogy energiát termelni.
jah értem
és ha a korábbi példám szerinti napi 1 szénhidrátos étkezésnél maradnánk, de a többi lenne a ketós, akkor ilyenkor egyformán tudná majd használni a zsírt és szénhidrátot is?
mert amit korábban itt olvastam, azért az nem hangzik olyan jól, hogy ketogén étrenden egy kockacukor már "kiüt"és egy ide kapcsolódó kérdés még, ha nem végzek semmi mozgást és üres már a glikonkénraktáram is, akkor mennyi szénhidrátot kellene ennem, hogy ismét megteljen?
"az általános vélemény erre, hogy már pedig ilyenkor lebontja az izmot a szervezet, mert, hogy abból könnyebb energiát nyerni, mint a zsírból"
Ez akkor lehet igaz (de lásd lentebb), ha nem keton vagy.
itt is úgy érted, hogy nem javítja vissza, mint ahogy lentebb írtad?
De ez a fogyáshoz képest elhanyagolható mennyiségű lesz (ellentétben a nem ketos/böjtös kalóriadeficites fogyással).
úgy érted egy szokványos diétás fogyás károsabb, mint a böjt?
a vércukorszintugrálások miatt? vagy miért?
pedig a nem eszek semmit módszert nagyon nem szokták ajánlaniami mellé tömi az ember magába az 1-2 szelet kenyeret, mert "le kell fojtani"
ez mondjuk simán lehet
[ Szerkesztve ]
-
BoC1ka
senior tag
Nah. A mai vasarlasommal ravettem magam a ketora. Masfel eve csinaltam kb 4 honapot, rendszeres edzessel nagyon jol ereztem magam akkor. Most dagi vagyok nem edzem, de elfogom kezdeni es a ketot is ma csak legyek tul az elso 1-2 heten ami ilyenkor kegyetlen, aztan minden zsivanyos. Hajra mindenki
YNWA
-
Cathfaern
nagyúr
Találtam egy egész használhatónak tűnő több hetes keto menütervet. Magyar gyomorral vannak benne furcsa dolgok, de direkt úgy van összeválogatva, hogy ne kelljenek hozzá túl extra alapanyagok és egyszerűen elkészíthetőek legyenek, szóval ötletmerítésnek mindenképp jó lehet: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
"igen, de én ezt úgy gondoltam, hogy egyszer lenne a szénhidrátdús érkezés, a többi meg ketós lenne, ebben az esetben nem lenne éhezés"
Szénhidrátdús étkezés után felmegy az inzulin, leesik a vércukor -> éhes leszel"egyébként ketón tényleg nem vagy éhes egyáltalán? semmikor?
olyan sincs, hogy korogna a gyomrod?"
Gyomrom max akkor korgott amikor 24-48 órás böjtöt tartottam, de akkor is vízivás megoldotta a problémát
Az azért túlzás, hogy soha nem vagyok éhes, de az esetek 99%-ában úgy állok neki enni, hogy nem vagyok az (ez igaz volt akkor is amikor még fogytam, most meg főleg). Olyan előfordul, hogy mondjuk felkelek reggel és éhes vagyok, de akkor se sürgető éhség, meg általában mire oda jutok, hogy nah tényleg reggeli, már el is múlik... szóval olyan éhséget ami ne rendeződne vízivástól vagy mondjuk max fél óra alatt magától, vagy sürgető éhség lenne, nem nagyon tapasztaltam az elmúlt lassan 3/4 évben."azt viszont már tapasztaltam többször a szokásos étkezés mellett is, hogy éhes vagyok, de ha éppen nincs rá lehetőségem enni, akkor az éhség el fog múlni egy idő után és utána simán el vagyok megint órákig
ilyenkor mi történik a szervezetben?"
Rendeződik a vércukorszinted."Ez az izomzat dolog egy érdekes kérdés. Az általános vélemény erre, hogy már pedig ilyenkor lebontja az izmot a szervezet, mert, hogy abból könnyebb energiát nyerni, mint a zsírból."
Ez akkor lehet igaz (de lásd lentebb), ha nem keton vagy. Keton a szervezet alapból zsírból tartja fent magát, az neki a legegyszerűbb. Fehérjéből energiát előállítani sokkal macerásabb folyamat."Szóval, akkor hogy is van ez? Ha én most fognám magam és nem ennék pár napig semmit, akkor mi történne?
Először is kb. 12 óráig elvagyok a glikogénraktárammal (?) Ez után mennyi idő kell, hogy meginduljon a ketontermelődés?"
Ha elfogy a glikogén, és nem indul be a ketontermelés, akkor meghalsz, mert az agynak a kettő közül legalább az egyik kell (meg még pár szervnek, de az agy a nehézsúlyú ilyen téren) Valójában folyamatosan termelsz ketont, "ch üzemmódban" is. Szóval mire kifogy a glikogénraktár, addigra már be fog indulni a ketontermelés úgy, hogy ellássa az egész szervezetet."Tegyük fel, hogy elindul, de ha jól értem ilyenkor még az elején nem biztos, hogy jól tudják hasznosítani a ketonokat a szervek."
Ketonokat mindig jól (könnyen) tudja hasznosítani a szervezet (legújabb kutatások szerint agynak jobban tudja hasznosítani a ketonokat, mint a glükózt). A "keto adaptáció" név ilyen téren félrevezető, nem a ketonokhoz való adaptációt jelenti, hanem a "keto életmódhoz" Testi szinten pontosan az ellenkezőjéről van szó: kezdetben minden sejted ketonokat használ, viszont az agyat, és pár szervet (pl. csontvelő) leszámítva a sejtek nagyon jól elműködnek közvetlenül zsírsavakból. Viszont ehhez idő kell, hogy erre átálljon a szervezet. Gyakorlatilag akkor beszélhetünk keto adaptációról, amikor már tényleg csak azok a sejtek használják a ketonokat, amik nem tudnak máshogy energiát termelni."Az agyhoz meg így is úgy is kell glükóz. Tehát akkor még is csak hozzá kell valamennyire nyúlni az izomzathoz is, nem? Vagy ez elenyésző mértékű?"
Az agynak napi 25g glükóz kell összesen, a többi része fel tudja használni a ketonokat is. Ha nem böjtölsz, akkor ennyit bőven be fogsz vinni úgyis, ha meg mégsem, vagy böjtölsz, akkor meg a lerakott zsírt (amit triglicerid formájában kerül eltárolásra) a szervezet szétbontja szabad zsírsavakra (ezt tudják használni a sejtek nagy része közvetlenül) és glicerinre, ebből pedig glükoneogenézissel glükózt tud előállítani.
Ha böjtölsz, akkor pedig a szervezet elkezd egyre jobban takarékoskodni a fehérjével. Ez hosszú távon azt jelenti (fejből passz pontosan, de kb. 1-2 hét múlva), hogy napi 1-2g-ra lecsökken a szervezet fehérjefelhasználása.
De igazából ez a "szervezet hozzányúl az izomzathoz" dolog eléggé tévkép. Sose fog olyat csinálni a szervezeted, hogy elkezdi szó szerint "megemészteni" az izomzatodat. Ami történik, hogy izomzat használata közben mikroszakadások lépnek fel, sérül az izomzat. Nem csak akkor ha súlyzós edzést végzel, akkor is gépelsz a billentyűzeten, vagy sétálsz. Ezeket a szervezet folyamatosan javítja. Ugye itt jönnek a különböző lehetőségek:
1) rendszeres terhelés alatt van az izomzat (szervezet érzékeli, hogy szükség van rá) és van elég fehérje a szervezetben -> "túljavítja" az izmot, hogy jobban bírja a terhelés, nő az izomzat
2) rendszeres terhelés alatt van az izomzat, de nincs elég fehérje a szervezetben -> megpróbálja annyira javítani amennyire tudja, de nyilván hosszú távon le fog épülni az izomzat
3) van elég fehérje a szervezetben, de nincs igazán terhelve az izom -> nem fogja annyira javítani az izmot, így az idővel leépül
4) Ha az előző pont mellé még kalóriadeficit is párosul, akkor meg főleg abban lesz motivált a szervezet, hogy ne építse vissza az izmot, ugyanis az izomnak van a legnagyobb energiaszükségleteNyilván akkor jöhet a kérdés, hogy keto és böjt alatt miért nem ez a 4. pont az érvényes? Először is, keto alatt a szervezet nem "szokványos" kalória deficitben működik. Gyakorlatilag a szervezetben hasonló folyamatok játszódnak le, mint ha böjtölnél. De nézhetem úgy is, hogy valójában keto alatt sosincs (a szervezet szempontjából) kalória deficit, mert zsírból mindig van elég energia "Böjt üzemmódban" pedig azért zajlanak más folyamatok, mert a szervezet egyértelműen érzékeli, hogy nincs táplálék. Kicsit hasonló ez, mint a "belerakjuk a békát a forró vízbe" vs. "lassan felmelegítjük a vízzel együtt a békát". Ha nincs táplálék, akkor ugye tartalékolni kell, plusz meg kell adni mindent a szervezetnek ahhoz, hogy képes legyen táplálékot szerezni. Ennek ugye feltétele, hogy meg kell őrizni az izomzatot, mert ugye a szervezet nem tud arról, hogy elég a tesco polcáról leemelni a mikrózható készételt...
Nyilván böjt esetén hosszútávon mindenképp csökkeni fog az izomzat mennyisége, mert bármennyire is takarékoskodik és visszaforgat a szervezet, lesz "selejt". De ez a fogyáshoz képest elhanyagolható mennyiségű lesz (ellentétben a nem ketos/böjtös kalóriadeficites fogyással)."ilyenkor vajon milyen algoritmussal dől el, hogy melyik anyag választódik ki?
amelyikből többet eszek vagy amelyiket először eszem és az alapján?"
Ennyire nem mélyültem el ebben a témában. De tippre amelyiket először érzékeli, azt kezdi el emészteni."gyerekkoromban mindig úgy ettem, hogy először megettem a krumplit, végül a húst "
Igen, igazából ez a jó módszer Mint ahogy inni se szabadna evés közben, sem közvetlenül utána (meg előtte se, bár még az a legjobb), mivel azzal csak higítod a gyomorsavat."ez így ok, csak nem teljesen magyarázza meg a rántotta plusz kenyér kombós hasfájást
mivel az nem ilyen tizen, huszon óra utána jelentkezik, hanem kb. 1-2 órán belül"
Ennek inkább a fentebb taglalt "nem tudom eldönteni mit emésszek" az oka, illetve az, hogy jó eséllyel túleszed magad. Egy kellemes "magyaros" rántotta kenyér nélkül is gond nélkül elérheti a 800-900 kalóriát (4 tojás, 2 szelet bacon, 20g kolbász, meg zsiradék megsütni), ami mellé tömi az ember magába az 1-2 szelet kenyeret, mert "le kell fojtani", amivel bevisz még újabb 200-400 kalóriát. Ez teljesen rendben is van, ha aznap 12 órát a mezőn dolgozott az illető, de gyakoribb az a helyzet, hogy már ebédre is túlette magát, azóta meg max ült egyhelyben Egy ilyen vacsorával be lehet tolni egy átlagember napi kalóriaszükségletének a felét. -
robekri
addikt
Hétvégi kajám: Tojáspörkölt.
Szalonna(házi) alá , hagyma, sonka(házi) , kolbász (házi) 30 db tojdli (házi) tejföl.
Elég nyami volt!-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!
-
tlac
nagyúr
válasz Vektor_75 #684 üzenetére
hiszen a krumplit vagy éppen a csipetkét egy másik levesben szintén ott lehet hagyni csak kicsit tökölősebb így megenni, mintha nem válagotatnál
azért így ritka rondán ehetsz
vendégségben biztos nem vállalnám beCsak ő zsemlével eszi, én meg zöldséggel és sajttal
pedig ott van előtte a jó példa
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #683 üzenetére
érdekeseket írtál, köszi
Keto nélküli böjtölésnek, és főleg IF-nek az a hátránya, hogy a szervezeted folyamatosan váltogatni fog ch és zsír alapú üzemmód között. Ami azt jelenti, hogy legalábbis eleinte minden nap meg kell küzdeni majd azzal, hogy éhes vagy kajálás után pár órával.
igen, de én ezt úgy gondoltam, hogy egyszer lenne a szénhidrátdús érkezés, a többi meg ketós lenne, ebben az esetben nem lenne éhezés
egyébként ketón tényleg nem vagy éhes egyáltalán? semmikor?
olyan sincs, hogy korogna a gyomrod?azt viszont már tapasztaltam többször a szokásos étkezés mellett is, hogy éhes vagyok, de ha éppen nincs rá lehetőségem enni, akkor az éhség el fog múlni egy idő után és utána simán el vagyok megint órákig
ilyenkor mi történik a szervezetben?Ha ezt leküzdöd, akkor már elmúlik az éhség, de ez eléggé nehezítő tényező szerintem. Keto nélküli böjtölésre sokkal alkalmasabbak a hosszabb böjtök, tehát amikor 3-4-5-14 napig nem eszel. Csak ez meg sok embernek bizarul hangzik Ugye ennek előnye, hogy egyszer kell átállni ketogén üzemmódra, utána végig abban maradhat a szervezet (és nem, nem fogsz tőle gyenge lenni, nem fogsz összeesni, nem sorvad el az összes izmod. A szervezet nem hülye ).
Ez az izomzat dolog egy érdekes kérdés. Az általános vélemény erre, hogy már pedig ilyenkor lebontja az izmot a szervezet, mert, hogy abból könnyebb energiát nyerni, mint a zsírból. Ezt én sem akartam sose elhinni, mert akkor minek lenne a zsír. Bár valószínűleg részigazság van benne.
Szóval, akkor hogy is van ez? Ha én most fognám magam és nem ennék pár napig semmit, akkor mi történne?
Először is kb. 12 óráig elvagyok a glikogénraktárammal (?) Ez után mennyi idő kell, hogy meginduljon a ketontermelődés?
Tegyük fel, hogy elindul, de ha jól értem ilyenkor még az elején nem biztos, hogy jól tudják hasznosítani a ketonokat a szervek. Az agyhoz meg így is úgy is kell glükóz. Tehát akkor még is csak hozzá kell valamennyire nyúlni az izomzathoz is, nem? Vagy ez elenyésző mértékű?
Vagy esetleg van még más is lehetőség is?az alapvető probléma a ch-protein együtt fogyasztásával: ch emésztéséhez lúgosabb, hús emésztésebb savasabb közeg kell. Ha a kettőt egyszerre eszed, akkor valamelyik nem tud normálisan megemésztődni a gyomorban
ilyenkor vajon milyen algoritmussal dől el, hogy melyik anyag választódik ki?
amelyikből többet eszek vagy amelyiket először eszem és az alapján?gyerekkoromban mindig úgy ettem, hogy először megettem a krumplit, végül a húst
szüleim pedig mindig mondták, hogy hülyén eszek, pedig lehet nem is volt olyan rossz stratégiaElőbbi max 54 órára jött ki (és ugye nagyrészt ch-t tartalmaz), utóbbi max 72 óra. Ebből következik, hogy ha húst és ch-t együtt eszel, akkor a szervezet vagy lelassítja a ch-t is, és az szépen elkezd erjedni, vagy nem fogod tudni rendesen megemészteni a húst (és ehhez még vedd hozzá, hogy már a gyomorban sem lett rendesen lebontva...)
ez így ok, csak nem teljesen magyarázza meg a rántotta plusz kenyér kombós hasfájást
mivel az nem ilyen tizen, huszon óra utána jelentkezik, hanem kb. 1-2 órán belül[ Szerkesztve ]
-
Vektor_75
csendes tag
szerintem nem a zsírtatalommal lesz itt alapvetően a gond, hanem a szénhidráttal
legtöbb helyen, amiket adnak a menüben, azokból ha nem eszem meg a köretet (ami többnyire krumpli vagy rizs valamilyen formában, esetleg főtt tészta), akkor kb. az adag fele ott maradnaSajnos ez a rész kimaradt a hozzászólásomból pont, annyi mindent akartam írni.
Ez így van ott fog maradni a tányérodon, vedd figyelembe amikor kitalálod hogy mit tudsz enni aznap ebédre a menzán, hogy a húsleves akármennyire jól is néz ki a cérnametélttel meggyűlik a bajod azt nehéz nem megenni a levesben.Viszont a gulyásleves amit tegnap ettem tök jó volt, hiszen a krumplit vagy éppen a csipetkét egy másik levesben szintén ott lehet hagyni csak kicsit tökölősebb így megenni, mintha nem válagotatnál.
Jellemző hogy pont a magas szénhidrát tartalmú ételekből van nagyobb választék, mivel a mai napig a sovány húsok előnye van a fejekben, hogy az egészséges de csak kevesen gondolják végig hogy egy milánói borda kenyérrel (!!!) az durvább a szervezetnek mintha kanállal ennéd a zsírt (persze csak a példa kedvéért)
jól értem, hogy ugyanazt a zsíros rántottát kenyér nélkül most hasfájás nélkül megúszod?
Igen jól érted, így történik minden szombat és/vagy vasárnap reggel a lányom kérésére ez a bázis reggeli. Csak ő zsemlével eszi, én meg zöldséggel és sajttal.
-
Cathfaern
nagyúr
Ugye a legnagyobb mumus az inzulinrezisztencia. Fogyásnál is, meg általános egészségben is. Inzulinrezisztencia azért alakul ki, mert a máj glikogénraktárai telítődnek, nem tudnak kiürülni, vérben meg csak nő a cukor szint, ezért a szervezet még több inzulint termel, hogy mégis csak bemenjen a cukor a májba. Amitől az részben elkezdi maga köré zsírban lepakolni a felesleget, másrészt olyan lesz, mint egy túlfújt lufi.
Ugye ha nem eszel szénhidrátot, akkor nagyjából 12 óra alatt ürül ki a máj glikogénraktára. Ha ketón maradsz, akkor ez nagyjából üres is marad (de legalábbis nem lesz tele), ha meg csak IF-elsz, akkor időnként feltöltődik, viszont ugye mivel legalább 16 órán keresztül nem eszel (8/16-os IF), akkor is van 4 órája a szervezetnek regenerálódni. Ha 20-23 órán keresztül nem eszel, akkor meg 8-11. A kulcs az, hogy a máj glikogénraktára relatív kicsi, tehát 12 óra alatt mindenképp kiürül, akkor is ha egy evésre betoltál 300g ch-t (az már külön sztori, hogy evésre 300g ch elég durva inzulintüske és vércukorszint kiugrás lesz, ami azért árt a szervezetnek).
Keto nélküli böjtölésnek, és főleg IF-nek az a hátránya, hogy a szervezeted folyamatosan váltogatni fog ch és zsír alapú üzemmód között. Ami azt jelenti, hogy legalábbis eleinte minden nap meg kell küzdeni majd azzal, hogy éhes vagy kajálás után pár órával. Ha ezt leküzdöd, akkor már elmúlik az éhség, de ez eléggé nehezítő tényező szerintem. Keto nélküli böjtölésre sokkal alkalmasabbak a hosszabb böjtök, tehát amikor 3-4-5-14 napig nem eszel. Csak ez meg sok embernek bizarul hangzik Ugye ennek előnye, hogy egyszer kell átállni ketogén üzemmódra, utána végig abban maradhat a szervezet (és nem, nem fogsz tőle gyenge lenni, nem fogsz összeesni, nem sorvad el az összes izmod. A szervezet nem hülye ).Zsír - protein - szénhidrát egy evésre:
Ami igazán problémás emésztés szempontjából az a protein - szénhidrát párosítás. Tudom nem mindenki fogékony az ilyesmi "felvezetésre", de érdemes belegondolni abba, hogy természetben nem nagyon létezik olyan táplálék ami egyszerre tartalmazna sok szénhidrátot és proteint is, szóval evolúció nem nagyon készülhetett fel arra, hogy mi megeszünk egy kazal húst egy kazal krumplival (ugye természetes életmódban találsz valamit -> megeszed, nem várod össze a kajákat, már csak azért sem mert úgyis megromlik) De hozhatnám azt is, hogy tibeti szerzetesek hagyományos étrendje szerint is egy étkezésre vagy csak szénhidrát, vagy zsír + hús, de a két párosítást nem keverni (lásd pl.: ).
Igazából az utóbbi cikkben le is írják mi az alapvető probléma a ch-protein együtt fogyasztásával: ch emésztéséhez lúgosabb, hús emésztésebb savasabb közeg kell. Ha a kettőt egyszerre eszed, akkor valamelyik nem tud normálisan megemésztődni a gyomorban (vagy jó eséllyel egyik sem). További probléma, hogy a hús emésztése tovább tart. Hirtelen nem találok linkelhető tanulmányt, “British Journal of Nutrition” 1981-ben megjelent számára hivatkozik mindenki, ahol is azt vizsgálták, hogy mennyi ideig tart vegetáriánus étrendet megemészteni, és nem vegetáriánust. Előbbi max 54 órára jött ki (és ugye nagyrészt ch-t tartalmaz), utóbbi max 72 óra. Ebből következik, hogy ha húst és ch-t együtt eszel, akkor a szervezet vagy lelassítja a ch-t is, és az szépen elkezd erjedni, vagy nem fogod tudni rendesen megemészteni a húst (és ehhez még vedd hozzá, hogy már a gyomorban sem lett rendesen lebontva...)
Zsír + szénhidrát kombó emésztés szempontjából annyira nem probléma. Viszont ha a szervezet kap elég szénhidrátot, akkor azt fogja energiának felhasználni elsődlegesen, amiből következik, hogy minden bevitt zsírt szépen el fog tenni tartalékba. Szóval ezért nem célszerű túl sok zsírt és szénhidrátot együtt enni.Egyébként ha ezt így végiggondolja az ember, akkor rögtön kiderül, hogy a keto féle "nem enni köretet" miért kéne hogy általános legyen nem csak ketogén étrenden... És hogy miért egészségtelen nagyon sok magyar étel (pl. pörkölt galuskával, túrós tészta, stb.).
"Merre vagy?"
Magyarországon, de mi általában 10-kor már alszunk, ami legtöbb embernek szintax errorrobekri
Húslevest sajnos csak saccolni lehet. CH tartalma minimális, azzal nem kell számolni, proteintartalma is, zsírtartalma meg ugye erősen függ attól, hogy milyen húsból főzöd, és nem csak az állat számít, hanem konkrétan melyik részéből. De igazából ha átlagos mennyiséget eszel belőle naponta (fél liternél kevesebbet), akkor nyugodtan veheted 0-nak. De ha nagyon számolni akarsz vele, akkor 20-30 kcal / 100g-al lehet számolni.Vektor_75
"@Cathfaern : a kolbász, szalámi a feldolgozott ételek közül (ha a darálás miatt már annak számít) azért közelebb áll a jóhoz mint bármelyik felvágott nem?"
Így általában nem merném kijelenteni. Egy házi kolbász vagy szalámi, amiben semmi nincs, az biztos közelebb áll. Amúgy nem a darálás a probléma, hanem a füstölés, meg amit hozzápakolnak ha ipari előállítású... Ha bolti termékről van szó, akkor meg meg kell nézni mi van benne. Minél több minden ami nem hús (zsír) vagy fűszer, annál távolabb áll tőle"Én sokféle dolgot kipróbáltam október óta, ami nem esett jól azt dobtam, ami bevált abból többször is eszem egy héten."
Mi is nagyon sokat kísérleteztünk, születtek borzalmas dolgok látszólag jó receptekből Meg születtek olyan dolgok is, amik tök jó lettek, csak ha az ember kicsit máshogy csinálja, akkor ugyanazt az íz / élmény faktort negyed annyi munkával el tudja érni De azért mostanra már bőven kialakult egy gyakran ismételt receptúra, illetve ránézésre be tudjuk már lőni, hogy mi az a kaja aminek van értelme (vagy mit kell csinálni egy kajával, hogy legyen értelme ). -
tlac
nagyúr
Nalam a reggeli a legegyszerubb, ketotol fuggetlenul kb. 15 eve nem reggelizem...
én meg kb. mióta az eszemet tudom, péksüteményt reggelizek
ezen annyit változtattam, hogy az utóbbi kb. 1,5 éve igyekszek teljeskiörlésűből választani
itt még bőven lehetne javítanién reggeli nélkül tuti éhen halnék
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #679 üzenetére
Figyelembe véve, hogy 4/20 vagy 1/23-as időközi böjttel hasonló hatást lehet elérni, mint ketoval, ezért jó eséllyel igen.
Ez jól hangzik.
Viszont nem teljesen értem a működését. Ha csak napi egyszer van jelentősebb szénhidrátbevitel, de ez hosszútávon tartva, akkor az már elég, hogy a szénhidrátraktalékok eléggé kiürüljenek?túrós tészta gond nélkül elkészíthető ketos verzióban
Ezen már párszor elcsodálkoztam, hogy túrós tészta tészta nélkül, meg brassói krumpli nélkül, olyan furán hangzanak
Erről majd írok részletesebben holnap, csak már késő van errefele
Várom
Merre vagy? -
nbg
senior tag
Cegnel, kantinban valamit. Van egy salatabar, valamilyen leves, es harom fajta foetel. Altalaban ossze tudok legozni valamit ezekbol, ha megsem, akkor betolok mondjuk ket par virslit vagy ket kolbaszt a bufeben, esetleg kimegyek egy etterembe, vagy egy döner-talat, hussal, salival valami toroknel.
Hetvegen meg fozocskezek magamnak, de mondjuk az sem torvenyszeru - boven elofordul, hogy nem eszem fott kajat egy nap, hanem ilyesmiket csak, ami a kepen van.
Nalam a reggeli a legegyszerubb, ketotol fuggetlenul kb. 15 eve nem reggelizem... Max ha nyaralok, vagy ceges uton, szallodaban vagyok, akkor betolok egy kis baconos, sajtos tojasrantottat alkalom adtan.[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
"jól értem, hogy ugyanazt a zsíros rántottát kenyér nélkül most hasfájás nélkül megúszod?"
Ezt én is alá tudom támasztani, ugyanez a tapasztalat. Pedig nekem még epehólyagom sincs"Egyébként nekem most nagyon úgy tűnik elsőre, hogy ezt nem lehet megúszni saját főzőcskézés nélkül. (Ezt hátrányként is érzem, hogy így munkatársakkal már nem lehet elmenni "menzázni" egyet ebédre.)"
Nekem olyan szempontból szerencsém van, hogy céges menza, szóval aki hoz az viszi a kajáját és van mikro megmelegíti, aki vesz, az meg leül a tálcájával. De igen, ez mindenképp hátrány, hagyományos menzán csak úgy tudsz kajálni hogy az pénzkidobás lesz, mert jóllakni nem fogsz."Mi a gond az előbbi kettővel? Kevés bennük a zsír?"
Igen, ketora jobbak a zsíros húsok. Illetve inkább úgy mondanám, hogy a makro arányuk ketosabb. De ahogy írtam ez megoldható, amúgy nincs gond a száraz húsokkal."Erről jut eszembe, olyankor mi történne, hogy ha csak napi egyszer lenne egy szokásos szénhidrátdús étkezés, de a többi meg mentes lenne? Vajon ilyenkor a maradék kb. 20 órában elindulna valamennyi ketontermelődés?"
Figyelembe véve, hogy 4/20 vagy 1/23-as időközi böjttel hasonló hatást lehet elérni, mint ketoval, ezért jó eséllyel igen."Itt a fő probléma, hogy kb. szinte üres marad a lista. Teljesen a szénhidrátalapú étkezésre vagyunk ráállva."
Csak végig kell gondolni Krumplistésztát leszámítva nem sok kaja van ami nem ketosítható Pl. magyaros kaják közül pörkölt, rakott káposzta, töltött káposzta, túrós tészta gond nélkül elkészíthető ketos verzióban. Bolognai "spagetti" is megoldható (vagy lasagna). Fasírt bármilyen mennyiségben, semmi se fog történni ha kihagyod belőle a zsemlemorzsát. Sokat lehet sorolni, csak fantázia kell"Azt hiszem korábban te írtad, hogy érdemes lenne az ilyen problémáknál kenyér nélkül is megpróbálni, meg, hogy a szénhidrát és a zsír nem jó párosítás.
Ez utóbbiak miért vannak?"
Erről majd írok részletesebben holnap, csak már késő van errefele -
tlac
nagyúr
válasz Vektor_75 #674 üzenetére
Szóval ha van olyan főétel ami tartalmaz annyi zsírt ami elegendő lenne, akkor azt választom (ez a legritkább eset)
Csésze húsos leves minél zsírosabb, de akár krémleves is jó lehet, plusz valami natúr hús(általában csirkemell).szerintem nem a zsírtatalommal lesz itt alapvetően a gond, hanem a szénhidráttal
legtöbb helyen, amiket adnak a menüben, azokból ha nem eszem meg a köretet (ami többnyire krumpli vagy rizs valamilyen formában, esetleg főtt tészta), akkor kb. az adag fele ott maradnaa krémlevessel vigyázz, mert azt általában liszttel szokták sűríteni
A bő zsírba sütött (relatív hogy kinek mi a sok) rántottát próbáltad már vagy csak úgy gondolod hogy nem menne?
igen, sokszor ettem régen házi kolbászos rántottát, persze kenyérrel (régi kolis idők )
Ketos módon ugyanezt most paprika/paradicsom (végső esetben uborkával) és sajttal eszem. Hasfájás nélkül.
jól értem, hogy ugyanazt a zsíros rántottát kenyér nélkül most hasfájás nélkül megúszod?
Azt írod hogy szénhidrát alapú alapból az étrendetek, nos korábban az enyém is az volt.
itt kicsit félreérthetően fogalmaztam, nem kifejezetten magamra gondoltam, hanem úgy kb. a társadalomra
Többször is szerepelt már itt, hogy akkor válaszd ezt az étrendet ha alapvetően komfortos az neked amit ezzel vállalni készülsz.
én úgy gondolkozok, hogy mielőtt még ráugranék erre a szigorú értrendere, már előtte lehet próbálgatni a ketós kajákat
pl. tegnap estére csak tojást meg csirkecombot ettem a bőrével együtt és utána zöldséget
[ Szerkesztve ]
-
robekri
addikt
Sima üres húsleves mennyi "cuccost" tartalmaz?
csak tyúk és marhát találtam, sertést nem :S
-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!
-
Vektor_75
csendes tag
A munkahelyi menza és úgy általában a kollégákkal a közös étkezés valóban nem olyan egyszerű mint keto nélkül.
Én az alábbiakat szoktam preferálni mivel saját tapasztalatból rá kellett jönnöm, hogy nem fogok fogyni ha nem figyelek oda ezekre:
ha lehet előre átnézem hogy mi fog várni a rám a menzán, és megpróbálók A és B tervet felállítani ha esetleg elfogyna már valami.Szóval ha van olyan főétel ami tartalmaz annyi zsírt ami elegendő lenne, akkor azt választom (ez a legritkább eset)
Csésze húsos leves minél zsírosabb, de akár krémleves is jó lehet, plusz valami natúr hús(általában csirkemell).
Ha nincs olyan hús alapú főétel ami vagy a fehérje vagy a zsírt nagyjából fedezné viszont van olyan leves ami kellően tartalmas akkor abból választok egész adagot.Vagy ha leves nincs olyan akkro 2 szelet a húsból köret nélkül, és este "pótlom" azt amit délben nem tudtam megoldani.
A reggeli esti étkezés általában hideg étel szokott lenni, habár a keto-s pizza felfedezése óta már 3 alkalommal is elkészítettük otthon (köszönet ismét azoknak akik révén ez eljutott ide a fórumba!)A bő zsírba sütött (relatív hogy kinek mi a sok) rántottát próbáltad már vagy csak úgy gondolod hogy nem menne? Én korábban még keto előtt többször is sütöttem gyerekek miatt szalonnás rántottát amitől kenyérrel/kiflivel/zsemlével fogyasztva nekem is fájt a gyomrom, sőt úgy éreztem hogy egy követ varrtak a gyomromba. Ketos módon ugyanezt most paprika/paradicsom (végső esetben uborkával) és sajttal eszem. Hasfájás nélkül.
Azt írod hogy szénhidrát alapú alapból az étrendetek, nos korábban az enyém is az volt. Többször is szerepelt már itt, hogy akkor válaszd ezt az étrendet ha alapvetően komfortos az neked amit ezzel vállalni készülsz. Ha nem szoktál zsírosabb ételeket enni vagy a szalonna kolbász sajt kombó hallatán már felfordul a gyomrod akkor elképzelhető, hogy nem ez lesz a te kedvenced.
Korábban én is vevő voltam a minta étrendekre nem a betűre követés miatt hanem úgyanúgy mint ahogy te is írtad, az ötlet merítés miatt. Én sokféle dolgot kipróbáltam október óta, ami nem esett jól azt dobtam, ami bevált abból többször is eszem egy héten.
@Cathfaern : a kolbász, szalámi a feldolgozott ételek közül (ha a darálás miatt már annak számít) azért közelebb áll a jóhoz mint bármelyik felvágott nem?
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #672 üzenetére
Értelek, hogy nem lehet olyan listát adni, ami mindenkinek megfelel és saját magunknak kell egyet testreszabni. Az is tiszta, hogy eléggé figyelni is kell, miben mik vannak.
A korábban linkelt hozzászólásodban az tetszett, hogy leírtad a "menüdet", amiből tök jól lehet ötleteket meríteni. Na egy ilyen lista lenne nekem hasznos, ahol már összerakott ketó barát ételek vannak. Hiába tudom, hogy milyen alapanyagok, amik használhatóak, abból még ételt is kell varázsolni
Egyébként nekem most nagyon úgy tűnik elsőre, hogy ezt nem lehet megúszni saját főzőcskézés nélkül. (Ezt hátrányként is érzem, hogy így munkatársakkal már nem lehet elmenni "menzázni" egyet ebédre.)csirkemell / karaj / darált hús (de ahogy írtam a darálthúst leszámítva ezek nem ideális ketos alapanyagok)
Mi a gond az előbbi kettővel? Kevés bennük a zsír?
Vagy ha figyelnek, akkor max. olyan szinten, hogy cukorbetegeknek oké legyen, de ha napi 180g ch-t eszel, akkor mindegy, hogy az adott termékben 2 vagy 6g ch van
Erről jut eszembe, olyankor mi történne, hogy ha csak napi egyszer lenne egy szokásos szénhidrátdús étkezés, de a többi meg mentes lenne? Vajon ilyenkor a maradék kb. 20 órában elindulna valamennyi ketontermelődés?
Gondolom, hogy messze nem ideális, de talán könnyebb lenne ráhangolódni az új étrendre, hozzászokni az új dolgokhoz.rántottához nem kell kenyeret enni
...
bő zsírban kisütött rántotta (meglepően sok zsírt fel tud venni)Hát úgy nem is tudom megenni, megfájdul a hasam tőle.
Azt hiszem korábban te írtad, hogy érdemes lenne az ilyen problémáknál kenyér nélkül is megpróbálni, meg, hogy a szénhidrát és a zsír nem jó párosítás.
Ez utóbbiak miért vannak?Szóval szerintem az ideális módszer, hogy az ember gondolja végig miket szeret enni (függetlenül attól, hogy az keto barát-e vagy sem), aztán a listából vegye ki amit nem lehet szénhidrátmentesen elkészíteni
Itt a fő probléma, hogy kb. szinte üres marad a lista. Teljesen a szénhidrátalapú étkezésre vagyunk ráállva.
Aztán meg mindenki ufónak néz ha szembemegyünk a tömeggelJa és köszi a részletes választ.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Nah nyilvánossá tettem a naplót, elvileg itt érhető el: [link]
Kérni fog jelszót, az phketoMondjuk nem tudom mennyire lesz hasznos, mert pl. ebéd majdnem minden nap saját recept, azt nem tudom meg lehet-e nézni "kívülről". Illetve továbbra is tartom, hogy az enyém nem minta étrend
-
Cathfaern
nagyúr
Én úgy értem, hogy az idő több. De eléggé ellentmondó véleményeket / tapasztalatokat találni a témában, van aki szerint ugyanolyan gyors, van aki szerint nincs különbség, van aki szerint nem is lehet izmot építeni ketoban. Szóval ember legyen a talpán aki tud okosat mondani ilyen téren Illetve mivel nem is nagyon érint a téma (funkcionális izomzatot akarok csak felszedni, testépítés nem érdekel annyira), annyira nem is merültem el benne.
A blogot nem ismertem, megnézem majd, köszi
-
tlac
nagyúr
válasz Cathfaern #666 üzenetére
Az, hogy nehezebb, az azt jelenteni, hogy ugyanolyan eredményhez több idő kell vagy azt, hogy az elérhető maximumot korlátozza?
Egyébként van még egy magyar blog, ami foglalkozik a ketóval, elég hitelesnek tűnő alapossággal. Szinte teljesen átolvastam, mielőtt a te cikkedre rátaláltam. Ami a jó hír, hogy eléggé összecsengő dolgokat írtatok és a konklúzió is kb. megegyezik.
Itt egy pár közvetlen link (sajnos a blog szerkezete nagyon vacak), ami érdekesebb lehet:
[link]
[link] -
Cathfaern
nagyúr
Hogy őszinte legyek visszanézve én se teljesen értem mire gondoltam De visszaolvasva korábban a beszélgetést, arról volt szó hogy diéta alatt leépül az izom meg mozgás meg ilyesmi, szerintem arra utalhattam, hogy önmagában attól hogy az ember átáll egy étrendre nem fog változni az izomzata (csak edzéstől).
Mondjuk emellett a gyakorlat azt mutatja, hogy keto alatt nehezebb azért izmot felpakolni, mint szénhidrátdús kajálással. De ez igazán akkor jön már csak elő ha elég komolyan űzöd a testépítést, és akkor teljesítményokokból is célszerű átállni ciklikus ketora. Ha "csak" izmos akarsz lenni, akkor az edzés mennyisége és minősége (főleg utóbbi) úgyis többet számít. -
robekri
addikt
válasz Cathfaern #663 üzenetére
Ja bocsi, abban írod? (MFP)
Nem ismerem, lehet közzé tenni??
Vagy csak akkor van megosztás, ha regelek?
(még mindig nem fogtam hozzá, nem tudom mi a f@szra várok. Reggeli tepertő, vagy kolbi, de sok ch-t szedek még magamhoz )üdv
[ Szerkesztve ]
-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!
-
Cathfaern
nagyúr
Igazából 2-4 hetes stagnálás normális lehet. Főleg, hogy ha méretre amúgy csökkensz, vagy ha se kiló, se méret, de "puhul fel" a zsír. Nekem nem igazán volt ilyen (max 1 hét amikor nem csökkent a súlyom), igaz én írtam végig mindent (meg azóta is).
De ettől függetlenül testzsír százaléktól függően lehet, hogy már oda kell figyelni a kalóriára ahhoz, hogy lemenjen a maradék is. De ehhez nem kell koplalni, elég ha odafigyelsz rá rendesen -
nbg
senior tag
válasz Vektor_75 #659 üzenetére
Koszi, de azert nem kell engem fenyezni, egyszeruen annyi tortent, hogy izlik a cucc - ha nem igy lenne, nem ennek csokit.
Mas:
kb. masfel-ket hete 93 kilo kornyeken stagnalok, +- fel kilo, amugy se le, se fol.
Az lehet, hogy elertem azt a pontot, ahonnan mar vagy csak sporttal, vagy koplalassal tudok tovabb fogyni?
Az igaz, hogy nem nagyon szamolgatom a kaloriakat, csak a ch-ra figyelek, "renezesre" eszem - persze nem zabalom tele magam, de nem is irok mar jo par honapja mindent MFP-ba.Szoval a kerdesem, hogy ez neha elofordul, majd tovabb fogyok, vagy elertem egy pontot, mar ha van ilyen, ahonnan csak celzottaban mehetek tovabb, marmint kiloban, lefele? (Meg 8 kilot szeretnek ledobni, 85 a celom.)
[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
-
nbg
senior tag
válasz Cathfaern #657 üzenetére
Vilag eletemben csak mainstream tejcsokit, milkat, ilyeneket zabaltam, etcsokira ra sem neztem soha, nem izlett. Most, keto kapcsan vitt csak ra a lelek, hogy ujra tegyek egy probat, es legnagyobb meglepetesemre lecsuszik, egeszen kellemes elmeny: egy kis darabot, kockat feltolsz szajpadlasra, cuppogsz rajta, hagyod elolvadni, es kortyolgatod melle a kavet.
Radasul 99%-os ala eddig nem is mentem, ch miatt...I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
-
nbg
senior tag
válasz Cathfaern #655 üzenetére
Oksa, koszi. Valami xylites, 75%-os etcsoki amazonrol.
Amugy alapvetoen ezt szoktam legelni (napi egy-ket kocka, kv melle), csak itt sem art a valtozatossag, ugye.
Ja, multkor egy tabla ilyet nyaltam be, eddig ez volt talan a legfinomabb...[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
nbg
senior tag
Egy csoki hatuljarol - ch: 28,6g, ebbol cukor: 0g, ebbol cukoralkohol: 22,7g
Ez keto szempontjabol egesz jo, ugye?
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Vektor_75 #651 üzenetére
"Ha viszont már nem szeretnék fogyni, és ebből fakadólag akár tartélkolhat is a szervezetem zsírt, akkor mik azok amelyek jók erre a célre és melyeket kell kerülni? Telített zsírsavakat kell kerülni ha jól rémlik, de cirka milyen ételekre gondoljak?"
Nem igazán találtam erre a vonalra soha konkrét bizonyítékot, csak egyesek ezt állítják. Szerintem menj el háziorvoshoz, és kérj vérvételt (igazából fél évente amúgy is kéne), ha rendben vannak az értékeid, akkor nincs értelme változtatni semmin. -
Vektor_75
csendes tag
Végigfutottam a kommenteket, látom sokan révbe érnek lassan, ami a súlyukat illeti.
86-87 kg-ról indultam, most a pálinka és forraltbor kombók miatt 77-78 kg vagyok. Magasságom alapján a 77 kg a normál alkat felett van már, tény hogy van még a hasamon zsír, de tartok tőle hogy ezt már nem fogom tudni csak étellel ledolgozni.
Az étrend váltásnak köszönhetően én is elérem lassan azt a célul kitűzött kilógramm értéket.
A múlt hét végén előkotortam a szekrényből a motoros nadrágomat, és nem csalódtam. Amit a mérleg is mutat és nyilván én is észrevettem hogy kissebb lett a hasam. A tavaly még pocakbehúzósan gombolható nadrág, immáron simán gombolódik sőt még szorosabbra is kell húzni rajta.Királyság!!
Visszaemlékezvén az eredeti bejegyzésre, mintha az rémlene, hogy a fogyás idejére bármilyen összetételű zsír mehet mivel úgyis el lesz égetve maradéktalanul.
Ha viszont már nem szeretnék fogyni, és ebből fakadólag akár tartélkolhat is a szervezetem zsírt, akkor mik azok amelyek jók erre a célre és melyeket kell kerülni? Telített zsírsavakat kell kerülni ha jól rémlik, de cirka milyen ételekre gondoljak?
Előre is köszönöm a tippeket!
-
Cathfaern
nagyúr
"Első körben Cathfaern gratula az összefoglalóhoz."
KösziPálinka ok, borból száraz vörös ok, fröccs száraz vörösborból nyilván ok Sör viszont felejtős, tőlünk nyugatabbra van alacsony ch tartalmú, nálunk nem hiszem hogy találsz ilyet.
Üdítőből van ezerféle cukormentes, olyan is aminek használható íze van (mi most fedeztünk fel Pennyben 0-s málnaszörpöt, jó nyilván nem háziszörp, de a saját kategóriájában finom)."Tojást fateromtól hozom. (igazi házi, kukorica + búza);
Sonkát készítek 6 hét leforgása alatt+ füstölés;
Kolbászt töltök + füstölés;
Szalonnát, töpörtyűt, pörcöt házit veszek."
Ezek tökéletes ketos kaják"Imádom a magyaros kajákat, mindenféle bográcsot, de zöldségeket is, gyümölcsöt is, tejterméket is."
Magyaros kajákból pörkölt ok. Magyaros levesek (pl. gulyás) már nem igazán, tele van olyan zöldséggel ami nem keto barát (pl. krumpli, bab, stb.). Gyümölcsből alapvetően szeder - málna - áfonya - eper jöhet szóba, nagyon korlátozott mennyiséggel, és nem 20g ch-t tartva esetleg pár alacsonyabb ch tartalmú még (pl. alma, de egy nap nagyon max 1, és akkor más ch-s dolgot nem nagyon eszel)."Elegendő-e ha csak elhagyom a köretet? Nem szeretnék én sem grammozni."
Nem muszáj grammozni, de csak a köret elhagyása attól még kevés, bizonyos kajákat egyszerűen kerülni kell. Pl. mindent amiben liszt van (kenyér, tészta, rántott hús, magyar főzelékek 90%-a), mindent amiben keményítő van (krumplit használnak sűrítésre is, rizs, kukorica)."Eléggé szeretem a főzelékeket is......"
Az gyakorlatilag felejtős. Alapból is túl sok CH van azokban a zöldségekben amiből tipikusan főzeléket főz az ember, de ha ez nem lenne elég, akkor még jól be is vannak sűrítve liszttel kivétel nélkül."Tejfölt 20%-ról 12re csökkentve?? Joghurt kefírt zabpehelyben is szeretem.."
Eszedbe ne jusson 12%-os tejfölt enni A % a zsírtartalmat jelenti, az jó barát keto alatt Zabpehely viszont felejtős, túl sok ch. -
robekri
addikt
Sziasztok!
Olvasgattam ma a logot és hozzászólásokat is.
Első körben Cathfaern gratula az összefoglalóhoz.Nekem régen már említették ezt a diétát, de sportolásom miatt nem próbáltam ki. (jelenleg ez annyit jelent, hogy 1x kettlebell; 1x box és 1x tenisz.
Vidékiként itt "nagyfaluban" keresem a vidék ízeit, hagyományait.
Jelenleg ott tartok, hogy:Tojást fateromtól hozom. (igazi házi, kukorica + búza);
Sonkát készítek 6 hét leforgása alatt+ füstölés;
Kolbászt töltök + füstölés;
Szalonnát, töpörtyűt, pörcöt házit veszek.
Imádom a magyaros kajákat, mindenféle bográcsot, de zöldségeket is, gyümölcsöt is, tejterméket is.Cukor nélkül iszom a kávét, üdítő ritkán, na de a pálinkázgatás és sörözés (ritkán bor, fröccs) ezt minden 7végén eljátszom, van amikor péntek, szombat is. Haveroktól és családtól is függ.
Kérdések:
Van-e értelme nekikezdeni így a ketogén diétának? (7végi piálás, hajlandó lennék csak egyszer )
Elegendő-e ha csak elhagyom a köretet? Nem szeretnék én sem grammozni.
Eléggé szeretem a főzelékeket is......
Tejfölt 20%-ról 12re csökkentve?? Joghurt kefírt zabpehelyben is szeretem..182cm/101-105kg/38 év.
Köszönöm!
-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!
-
nbg
senior tag
Na mizu, mindenki ledobta mar a 20-30-40 kilojat, es torolte a topikot a kedvencek kozul?
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
mephi666
nagyúr
válasz Cathfaern #645 üzenetére
torokgyulladásom van, tegnap megettem rá több mint fél kiló mézet... este megnéztem azért, mit is tud a méz: 1kg kb 3000 kalória, amiből bő 800g szénhidrát (még, jó hogy nem vagyok "160g szénhidrát-diétán") jól esett volna hozzá egy kis sült bacon... a kettőnek jól megy az íze együtt... nekem mézes-bacon háttérkép kell...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Cathfaern
nagyúr
Totál ON topic bacon-ös hátterek
-
Cathfaern
nagyúr
Wow, wow es wow. Tegnap vacsorara megcsinaltam ebbol egy fel adagot, turoval (dobozos, bar szerintem barmilyennel mukodik max nehezebb szetnyomkodni), illetve vettunk 2,5 kilos tomb mozarellat (robotgep sajtreszeloje ftw ment fagyasztoba 300g-os csomagokban), az ment bele a tesztaba. Hat ez valami hihetetlenul jo. Eg es fold az elozo probahoz kepest, ott a teszta eheto volt, de semmi extra, itt magaban elennem a tesztat is. Es a legjobb: eleg massziv ahhoz, hogy akar kezben fogva a szeletet is lehessen enni Szele ropogos (ha nem ken oda az ember szoszt / feltetet), belseje puha, nagyon jo Vegre nem azt erzem hogy csak probalkozik az ember hogy valami eheto pizzaszeru dolgot hozzon ossze
Szoval rezemrol befejezodott a "ketos pizza" kereses, ennel jobbat liszt nelkul ugyis lehetetlen alkotni. Plusz idobarat (mosogatasbarat) es arbarat is, es meg a macro aranyok is jok.Ami legjobban mutatja, hogy ez mennyire jo: ugy volt a felet megeszem, masik fele reggelire, mert baratnom nem kivanta vacsorara... nos, nem ezt reggeliztem
Amit majd meg akarok probalni, hogy ezt a tesztat serpenyoben vekonyra kisutni kvazi palacsintanak vagy kicsit vastagabbra hagyva lapos kenyernek
Szoval ajanlom mindenkinek, semmi frankenfood beutese nincs a receptnek, sem izben sem allagban sem elkeszitesi "maceraban", sem alapanyagokban.
-
Cathfaern
nagyúr
Ha nem felszívódó akkor jó Édesítőknél azt kell nézni, hogy dextrós, maltrodextrin, stb ne legyen benne, és akkor jó eséllyel nem lesz vele gond.
Mi három féle édesítőt használunk amúgy:
- Tiszta erytrit: ez süteményekben nagyon jó, mert nagyonjából azonos édesség mellett 1-1 tömegű a cukorral, így amikor tésztamennyiséghez kell a cukor, akkor ideális. A probléma vele, hogy van némi utóíze, illetve nem is utóíz, csak hasonló érzést (nem ízt!) érzel, mint amikor mentolos cuccot eszel, hogy "hűsíti" a szádat. De süteményekben az egyéb ízanyagok ezt úgyis elnyomják. De mondjuk kávéba vagy teába nem ideális. Árban drasztikus különbségek vannak, érdemes webshopokban körülnézni, mert nagyjából 1 kilót kapni azért az árért, amit hipermarketekben 250g-ért elkérnek...
- Stevia pötty: Ebből van amelyiknek borzalmas mellékíze van (pl. ami a müllerben kapható), de van amelyik meg teljesen ízmentes, pl. ez: [link]
- "Éttermi" édesítő pötty: nátrium-ciklamát - nátrium-szaharát alapú cuccok, utóbbi időben ahogy én láttam "felmentették" ezeket az anyagokat. Előnye, hogy borzasztóan olcsó (600 db kerül pár száz Ft-ba, és 1 darab 1 kiskanál cukornak felel meg kb.) és semmi mellékíze.Amúgy ugye azért írják arra amit néztél, hogy 96g ch, mert ugye ezek ún. cukor-alkoholok. Aminek semmi köze az alkoholhoz, meg a cukorhoz se sok, csak ez a kémiai neve És lényegében ch, de ahogy a rostot is (ami ugyancsak ch) az emberi szervezet nem tudja lebontani, így fel se szívódik.
Barátnődnek tanács, hogy ne lepődjön meg, eleinte amikor édesítős cuccot eszik, lehet hogy éhes lesz utána (szervezet azt hiszi, hogy cukrot kapott és nekiáll inzulint termelni ami éhséget okoz), de idővel ez elmúlik.
-
nbg
senior tag
Asszony is neki akar allni dietazni, hurra. Viszont "cukorfuggo" neztunk helyettesito cuccot neki, talaltunk is, erythrit-stevia keverek, izre meglepoen tok jo. Na most a kerdesem annyi, hogy ket, kozel ugyanolyan termeket osszehaonlitva az egyiken 0g ch szerepel, a masikon 96 g, de megcsillagozva, hogy az bizony mind "nem felszivodo szenhidrat". Ilyenkor mi van? Ezzel az infoval tul sokat nem tudok kezdeni...
[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #637 üzenetére
Jah csak a helyi lidl-ben valamiért sosincs Metroban meg 3 kilós kiszerelésben van, amivel eddig úgy voltam, hogy mit kezdjek annyival, erre tegnap kiderült, hogy simán lehet fagyasztani... szóval hétvégén beszerzésre kerül
A recept amúgy tényleg ketos (bár paradicsom ch tartalmával vigyázni kell, de relatív nagy mennyiség azért megehető), csak az a baj, hogy nem bírom megenni a nyers paradicsomot Barátnőmnek (aki amúgy nagy paradicsom rajongó) meg ez a baja velük jelenleg: [link]
-
A reszelt mozzarella teljesen átlagos kereskedelmi termék.
Például.Az olasz ételek egyik elengedhetetlen sajt kelléke. A másik a parmezán.
Visszatérve a rendes mozzarellára. A ketó étrendbe bizonyosan belefér egy finom előétel.
Mozzarella - paradicsom előétel.
hozzávalók:Mozzarella.
Paradicsom. (érett, szóval paradicsom ízű)
Friss bazsalikom levél.
Balzsamecet.
Olívaolaj. (lehetőleg extra szűz)A sajtot kevesebb mint 1 centiméteres szeletekre vágjuk.
A paradicsomot kicsit vékonyabbra.Egy lapos illetve tálalótálba egy kevés ecetet öntünk.
Az ecetebe belefektetjük a sajt szeleteket.
A sajtra kerüljön a paradicsom.
Legfelülre a bazsalikom levelek.
Az egészet meglocsoljuk még egyszer az ecettel.
Finoman megöntözzük az olajjal.
Az elkészült ételt pár percig hagyjuk összeérni, a tálalás előtt.Egy hasonló recept.
Ebben frissen őrölt bors és citromlé is szerepel.Tipp.
Az olajat és ecetet összedolgozva más ízt ad, mint csak egy kicsit keveredve. Ki kell próbálni mind a két ízt.
A balzsamecet vörös szőlőből is készülhet. Nekem jobban ízlik a vörös. Próbáld ki mind a két fajtát.
A cserepes bazsalikom nagyon érzékeny. A vásárláskor be kell csomagolni papírba a növényt és így vinni haza. Teljesen, hogy minél kevesebb hőingadozást kapjon.
Meleg és világos helyen, sokáig életben marad.
Nyáron a szabadba is ki lehet ültetni, de védett helyre kell elhelyezni.
Ha túléli az első pár napot, hosszú ideig marad életben.A leveles növényeket idegméreggel védik a levél rágcsálóitól. A valódi citrom leve, semlegesíti az idegmérget. Az ecet helyett illetve mellet a citrom levét érdemes használni.
A paradicsomot hűvös helyen, de nem a hűtőben kell tárolni.Bon appetit.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
nbg
senior tag
válasz Cathfaern #633 üzenetére
En siman mentem a recept utan, viszonylag vekonyra teritettem a cuccot, es tok jo kis ropogos tesztaja lett, kozel olyan, mint az eredeti olasz pizzak ropogos konzisztenciaja.
Reszelt mozarellat hasznaltam az aljaba is, feltetnek is. Szinre, allagra olyan, mint barmilyen masik reszelt sajt - mondjuk trappista vagy emmentali, szoval nem a hagyomanyos, feher, puha verziot kell elkepzelni - nem tudom, ezt a verziot hogy nevezik hivatalosan, talan pizza-mozarella?Nem neztem meg korul nemet nyelvu oldalakon eddig, magyar es angol nyelvu cuccokkal dolgoztam meg csak, de ha talalok valamit, osztom...
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
Valoszinuleg akkor mentettem le, most csak linkgyujtemenybol szedtem elo, szova akkor koszi Tenyleg esdigi legjobb ketos pizzaelmeny.
Neked mennyire lett "kemeny" a teszta? Illetve milyen sajtot tettel az aljaba a "Frischkase" melle?
Amugy leteznek jo ketos (receptes) nemet oldalak? Nem nagyon tudok nemetul, viszont az o alapanyagaik sokkal kozelebb allnak a magyarhoz, igy olcsobb / egyszerubb belole kajakat kesziteni... angol vonalon nagyon sok olyan dolog van ami nalunk nem, vagy csak dragan elerheto, illetve igy nagyon sok olyan jo alapanyag kimarad, ami kifejezetten ketos, de arrafele nem ismerik (pl. turo, tejfol) -
nbg
senior tag
válasz Cathfaern #631 üzenetére
Oh, en anno ugyanezt a receptet reklamoztam nektek...
Es igen, a Frischkäse siman ertelmezheto turonak - ha talalsz valami kevesbe szarazabb, lazabb allagut, mondjuk Aldiban vagy Lidlben siman el tudom kepzelni, hogy otthon is lesz ilyesmi.[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #629 üzenetére
Ah koszi, ezt jo tudni, akkor megprobalom azzal is Nemet terminologiaval kevesbe vagyok kepbe, plusz nemetul se nagyon tudok, szoval kenytelen voltam google forditora hagyatkozni, az meg kremsajtnak forditotta.
-
válasz Cathfaern #628 üzenetére
Próbáld ki túróval.
A Frischkäse, kategóriába a magyar túró is belefér.
Ha az eredeti recept szellemében készíted, akkor inkább Ricotta vagy körniger Frischkäse (Hüttenkäse) lenne az ideális.
Az utóbbi annyiban tér al a magyar túrótól, hogy bors méretű szemcsékből áll össze és egy kicsit lazább szerkezetű a túrónál.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
Nah megcsináltuk ezt a receptet: [link] (ha valakinek gond a német, google fordító simán megoldja)
2002 kalória és 20g nettó szénhidrát, 114g protein lett az egész, mi feleztük (recept is 2 adagra írta). Had tegyem hozzá, hogy a krémsajtot és a mozarellát is nagyon meg kell nézni CH tekintetében, mert drasztikus eltérések vannak az egyes márkák között, és mivel ezek adják a nagy részét, ezért beleválogatva akár a duplája is lehet a szénhidrát! (metro sajátmárkás aro mozarella, 1g ch / 100g, Aro mascarpone 2.1g ch / 100g)
Első körben leszögezném, hogy aki nem szereti a sajtot, az hanyagolja ezt, mert nagyon sajtos Mi az aljába is mozarellát tettünk, lehet oda jobb lett volna valami keményebb sajt (trappista pl.), így elég lágy lett a tészta, lehet ezen segített volna.
Ízre a sajton túl semleges a tészta, tojást nem érezni rajta. Viszont állagra picit sem hasonlít egy igazi tésztához, elég lágy, nincsen "textúrája".Alapvetően azt mondanám, hogy eddigi legjobb "ketos pizza" amit ettem, de nem azért mert ennyire jó a tészta, hanem azért mert nagyon gyorsan és fájdalommentesen össze lehet dobni (főleg ha az ember reszelt sajtot vesz), tojás + mascarpone is simán villával összekeverhető. Szóval ha valaki nagyon pizzafeltét feelingre vágyik, akkor hajrá, egyszerű, akár vacsinak is belefér. De teljes pizzaélmény (amihez a tészta + feltét is hozzájárul) sajnos kevés. De ha nem úgy nézem, hogy pizza, akkor egy nagyon jó ketos kaja
-
Cathfaern
nagyúr
Pizzával is próbálkoztam elég sokat még keto elején, mivel ahogy írod is, a teteje annyira keto barát, hogy az elmondhatatlan, és ugye ízt úgyis az adja, nem a tészta... de igazán sikert nem értem el. Amiket próbáltam:
- húsos alap: ugye ennek egyszerűbb verziója a simán darálthús belenyomkod serpenyőbe / formába, azon süt egy kicsit, majd rá amit akarsz. Ennek egy kicsit bonyolultabb verzióját csináltuk, ezt, a "tésztát" alapnak használva: [link]. Tulajdonképpen nem rossz, de egyértelműen érzed, hogy csirkemellet eszel
- karfiolos alap: ezt próbáltuk: [link]. Tulajdonképpen jó, de nyilván érződik a karfiol, és nagyon sok vele a macera ahhoz képest, hogy egy rakott karfiol kb. ugyanezt az élményt nyújtja
- Amerikaiak szerint a (pizza)tészta non-plus-ultrája ez: [link]. Szerintem borzasztóan száraz, bár lehet túlsütöttük... de szerintem amúgy is száraz lenne. Illetve szerintem nagyon sok benne a ch (meg a kalória is)Amit nem próbáltunk, de akár jó is lehet:
- Sajt + krémsajt + tojás: [link]. Nincs túlbonyolítva, de talán épp ezért lesz jó
- Ütifűmaghélyas verzió: [link]. Ütifűmaghély egész bejött tésztáknál, szóval nem kizárt, hogy működik.
- Az a tészta amit ebben a hsz-ben írtam sajtos pogácsának: [link].Ha barátnőmnek is lesz kedve, hétvégén lehet kísérletezünk a 3 közül valamelyikkel, aztán beszámolok az eredményről
-
Cathfaern
nagyúr
El is felejtettem írni, kipróbáltuk ezt: [link]
Annyi módosítás történt, hogy mandula helyett kókusz liszttet használtunk (amiből kevesebb kell és olcsóbb is, erről lásd lentebb), lehet mandulaliszttel picit más (bár nem hiszem).Alapvetően jó ez a kenyér. Azért köze nincs egy igazi kenyérhez, de attól függően, hogy mit vár el az ember egy kenyértől, egy közepes szeletelt kenyér szintjét azért hozza. Picit száraz, de szvsz keto alatt max azért hiányzik az embernek a kenyér, hogy jó vastagon megkenje valamivel Úgy meg ez kevésbé probléma.
Ugye ez pirítható kenyérféle, megpróbáltam így is (serpenyős pirítást javasolják, nem kenyér pirítósat). Nem volt rossz, de inkább csak kinézetre pirult meg a kenyér, nekem nem hozta azt amit egy pirított kenyértől elvárnék (kívül ropogós, belül puha), puha maradt kívül is a pirítás ellenére.
Viszont amire nagyon jó, az a bundás kenyér Mivel picit száraz, jól megszívja magát tojással, kis túlzással azt mondanám majdnem olyan, mint az "igazi"Ami problémám van vele, hogy elég sok benne a szénhidrát. Egy vekniformában kb. a forma felét éri el magasságra, ennek ellenére 16 szeletre vágva (recept szerinti 20-at nagyon vékonynak éreztük) szeletenként nettó 0,6g ch van benne (mandulás verzióban meg még több). Ami elsőre nem hangzik soknak, de ugye minimum 2 szelet kell belőle ahhoz, hogy elérje az ember egy kisebb szeletelt kenyér méretét, szóval az már 1,2g. Ha mondjuk szendvicset is szeretne az ember, az már 2,4g / szendvics. Összeségében így se rossz, de ez a jól teleeszem magam bundáskenyérrel felkiáltás nem működik azért
Ami jó benne, hogy hűtőben (!) dobozban jól eláll, lassan egy hetes és nem igazán történt állag vagy ízváltozás, szóval ha keveset is eszik belőle az ember akkor is el fog fogyni.
Ja és hatalmas előnye, hogy minimális tojásíze van!
Mandulaliszt helyettesítése kókuszliszttel:
Alapvetően költségtényező miatt álltunk neki ennek, de mint kiderült szénhidrátra is pozitív hatással van. Kókusz liszt előnye / hátránya, hogy sokkal szárazabb, mint a mandulaliszt. Ez amiatt előny, mert így sokkal kevesebb kell belőle: negyedannyi, mint mandulalisztből. Szóval ha a recept 1 bögre (kb. 112g) mandulalisztet ír, akkor elég bele negyed bögre (28g) kókuszliszt. Viszont cserébe minden negyed bögre után kell bele +1 tojás, szárazságot ellensúlyozandó. Szóval pl. a fenti recept 1,5 bögre mandulalisztet és 6 tojást ír. Kókuszliszttel ez 0,375 bögrét jelent és 7,5 tojást (nyilván utóbbit muszáj kerekíteni Mi 7-et tettünk bele).
Kókusz íztől nem kell félni, ha nem magában van, akkor nincs kókuszíze.
Ami hatalmas előnye, hogy kb. harmad annyi a kilónkénti ára, mint a mandulalisztnek és ugye ráadásul negyed annyi kell csak belőle. Minimális állagváltozást okoz, mandulaliszttel picit homogénebb, puhább lesz a tészta, de szvsz ez elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyivel olcsóbb és mennyivel kevesebb ch (ami megint a negyedelésből adódik).
1:1-ben helyettesítés eszébe ne jusson senkinek, használhatatlan végeredménye lesz (össze se fog állni). -
félisten
Én 0.1kg híján teljesítettem a januári tervet (-6kg), de közben "betöltöttem"(bezabáltam tortából 2 napig).
A februári terv ismét -6kg lesz, de akkor sem esek kétségbe, ha csak -4kg lesz.Az idén először használok chia magot, a reggli turmixomba(30-50g) és nekem nagyon jól bevált arra, hogy minden reggel legyen székletem, amivel így ki is küszöböltem a keto egyik "nagy hátrányát".
Végeztem egy emberkísérletet is:
Rendesen rosszul lettem egy szelet tortától ~1 hónap keto után minden átmenet nélkül, szájszárazság, szájzsibbadás, ilyesmik. Ne próbáljátok ki otthon![ Szerkesztve ]
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Zolaash
senior tag
Persze, de ehhez a súlyhoz tartozik ám egy 206 centis magasság is. Szóval olyan 140-145 kiló körül szerintem már nem tűnnék dagadtnak. A bőröm eddig oké, persze nyilván nem én leszek a kivétel, aki megdönti a szabályt, és visszaugrik a bőröm eredeti állapotára. Bár már nem szeretnék túl sokáig diétázni, nem akarok pálcikára fogyni. A térdem jelezte folyamatosan a túlsúlyt...
@Ted_Beneky: köszi!
[ Szerkesztve ]
Rip and tear
-
félisten
Még annyit, hogy menjél el háziorvoshoz és kérdezd meg, hogy mi kell, hogy sebészetileg eltávolítsák a visszamaradt bőrt, mert ilyen esetben fizeti a TB, de nagyon szívóznak állítólag.
Nézzél utána, hogy ennek mi a módja!"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
félisten
Gyúrok vazze'.
Én nem tudom összeegyeztetni a ketot a nyárral a gyümölcsök és a sok zöldség miatt.
Pl. a borsó nagyon nem keto barát, de imádom.
5-7 hónapot tömegelek a télen, de nyárra azért megcélzom, hogy egészséges formám legyen.
Általában elég 3-4 hónap diéta, onnan csak tartani kell, ami annyira nem megerőltető és nincs semmi, ha kiesek a ketozisból vagy feljön 2kg.176kg voltál? Akkor ez neked már egészségügyileg is fontos volt.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Zolaash
senior tag
válasz Ted_Beneky #615 üzenetére
176
@D1Rect: de hogyhogy? Ősszel-télen nem figyeled, hogy miből mennyit? Vagy nem érdekel?[ Szerkesztve ]
Rip and tear
-
félisten
"A rendszeres program mit takar? Diéta, aztán hízás, és így tovább?"
Szeptembertől februárig-márciusig hízás, aztán diéta.
Az idén elb@sztam és január elején el kellett kezdeni a ketot.
Mondjuk így nagyon nehéz, mert nem tudok bicajozni miközben diétázom."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Zolaash
senior tag
A nadrágszíjamon (nadrágtól függően) 4-5 lyukkal vagyok beljebb. Egyéb infóval nem tudok szolgálni, mert azóta is ugyanazokat a göncöket hordom még jellemzően, de úgy nézek ki mint valami árva gyerek, lóg rajtam minden. Fel tudok húzni olyan pulcsikat, amik egy szezont voltak rajtam, de azóta kihíztam őket, és most megint jók. Egy olyan 3-4 méretet tippelnék. Voltam nemrég szabadidőnadrágot venni, és az XXL-es volt méret (más kérdés, hogy nem vettem meg, mert béna volt a szabása), de előtte 5-6 XL-eseket nézegettem.
A rendszeres program mit takar? Diéta, aztán hízás, és így tovább?
[ Szerkesztve ]
Rip and tear
-
-
Woodslave
félisten
válasz Cathfaern #610 üzenetére
ezek a tégelyesek olvadnak. Lehet kapni a lild-ben pl ami olyan papírban van mint a margarin, na az tuti hidrogénezett, de ezek nem.
csak arra írtam, hogy qrvára nincs kókuszíze vagy szaga ezeknek, csak a szűz kókuszolajnak.
Azt meg nem hiszem hogy pálmaolajat adnának el ezen a néven ahogy írtad is. Pláne hogy most megy a balhé hogy rákkeltő a pálma (persze csak hevítés esetén de az meg nagyrészt a előállítás feltétele legalábbis drágább ha nem úgy csinálják mindegy)
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #609 üzenetére
Elvileg kókuszolaj 24 fokon olvad*, pálmaolaj meg 30-37. Ez alapján elvileg biztosra lehet menni De magyar szabályozás elég szigorú, 100% hogy nem lehetne ráírni valamire, hogy kókuszolaj, ha pálmaolajat tartalmaz.
*Szerk: most nézem hidrogénezett kókuszolaj 30 fok fölött... szóval ha nem olvad meg 24 fokon, akkor vagy nem kókuszolaj, vagy hidrogénezett kókuszolaj, de ha az van ráírva hogy nem hidrogénezett, akkor az mindenképp gáz
Plusz wiki szerint: "From December 2014, food packaging in the EU is no longer allowed to use the generic terms "vegetable fat" or "vegetable oil" in the ingredients list. Food producers are required to list the specific type of vegetable fat used, including palm oil."
[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #608 üzenetére
[link] ez mi akkor?
Szűrt, színtelen, illatmentes kókuszolaj, amely egyaránt felhasználható sütéshez-főzéshez most konkrétan nem ilyet használok de annak semmi íze semmi nem emlékeztet a kókuszra
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
válasz Woodslave #607 üzenetére
A kókuszolajnak, kókuszra jellemző íze van. Ebben a formájában viszonylag drága "csemege"
A felhasználása is korlátozott, mert nem minden étel bírja el a kókuszos ízt.
(Tojást még nem sütöttem benne. Kipróbálom. )A pálmaolaj, a kókuszon kívül, minden más részéből készül a pálmának.
Eredetileg nem jó az íze, ezért finomítják. Íztelen zsír. Nagyon sok helyen használják, mert viszonylag olcsó.
A ma kapható margarinok, kivétel nélkül, pálmaolajjal vannak keményítve.
Jó sütési tulajdonságai vannak, de nem több.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #606 üzenetére
a finomított kókuszolajnak nincs íze. Vagy azt mondod hogy akkor az pálmaolaj csak átbaxnak?
én a tojás sütéshez használok, de inkább lassan sütöm.
Meg a csirkemellet nem szűz oliva olajban pácolom és sütöm szintén nem füstölve.
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
válasz Woodslave #600 üzenetére
elvileg a füstölési pontja is magasabb mint a kókusznak.
Elvileg.
Gyakorlatilag széles határok között ingadozik a disznózsír füstölési pontja. Fajtától, tartástól és életkortól függően, ezért mérni kellene a füstölési pontot.De érdekes kérdést feszegetsz.
Minden fajta olajnak és zsírnak van élettani hatása.
Favorit a napraforgó olaj, aminek nincs kiemelkedő tulajdonsága. A repceolaj gyakorlatilag eltűnt. Nem jobb vagy rosszabb. Az olíva olaj finom, de sütésre nem optimális.
A sertészsír lett a nagy vesztes. Az egészséges életmód nevében diszkvalifikálták az étkezésből. Az utódot kiáltották ki szívbarátnak. (Napraforgó olaj. Bár nem hozott szignifikáns egészség javulást, mivel nem a zsírok elsődlegesen felelősek az infarktusokért.)
A marhazsír, magyar nevén faggyú. Egyétek, nekem nem ízlik. Belgiumban sok helyen készül benne a hasábburgonya.
Avokádóolaj. A tökéletes sütőolaj. Nagyon drága, de legalább az íze sem ideális. Grillhús pácolásához csak ezt szabadna használni. Nagyon magas a füstölési pontja.
Lenolaj. Ha valami, akkor az igazi szívbarát. Nem rossz az íze, de csak hidegen használható.
Tökmagolaj. Nagyon finom olaj. Csak hidegen használható és erőteljesen zöldes színe van némi barnás beütéssel. A férfiak idősebb korban, kapszulában vásárolják, kb százszoros áron.
Argán olaj. Finom dió jellegű íze van. Használják külsőleg is hajra és bőrre. Sajnos nagyon sok szennyezett olaj van forgalomban, még a bió olajok is szennyezettek lehetnek.
Olíva olaj. jó főzőolaj. Sütni csak a finomított változatával lenne szabad, bár annak alig van íze.
Jó kompromisszum, ha az étel elkészítésének utolsó fázisába kerül az ételbe. Hozza az ízt és nem károsodik a melegtől. Az olajat szokták külsőleg is használni, bár az argan olaj hatásosabb.
Kókuszolaj. Ez Magyarországon nem egyértelmű. Sokszor tévesztődik a pálma zsírral. A kókuszolajnak kókuszíze van.Érdemes lenne kitárgyalni a halakból származó olajokat. Nagy közelítéssel, minél mélyebben él a hal, annál egészségesebb számunkra az olaja.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Zolaash
senior tag
Jelentem -20kg-nál járok!
Rip and tear
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #600 üzenetére
Jah jogos, elkeveredtem, sorry
Szerintem a kókuszzsír imádat az "ami növény az egészséges" vonalról érkezett ketoba is. Aztán mivel baj igazából nincs vele, nem is kopott ki. Magának a kókusznak vannak pozitív hatásai, az már kérdeses számomra ezek mennyire igazak a kókuszzsírra is.Én tojást általában sertészsírral sütöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gainward GTX 260 896MB GDDR3 PCIE Golden Sample videókártya
- Gigabyte GeForce GTX 550 Ti 1Gb
- Új Magneplanar 1.7i hangsugárzó-pár. Csak kibontva volt. Gyári csomagolással! Végállomás is lehet!
- Apple iPad 9 gen. 10.2 2021 Wi/fi 64 GB Space Grey üvegfóliával és tokkal
- 1013 Eladó Dell Latitude 5590 15" i7-8650U/16GB/256GB Gyári Magyar bill patika állapotban
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest