- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr. Byu
aktív tag
Most hogy belegondolok, könnyen lehet, hogy az iOS 7 felületét az Apple pl. az új zenelejátszóval és tárcsázóképernyővel próbálgatta már "sunyiban". Ez szerintem jó irány, ízléses ez a visszafogott, de mégis szépen, aprólékosan kidolgozott stílus.
-
Mr. Byu
aktív tag
válasz
TROGLODITA #62 üzenetére
Hát ez kicsit fura hozzáállás, barátom. Miért lennénk egy iOS (tehát még csak nem is iPhone) témában ovisok attól, hogy összemérjük a jelenleg piacon található szoftveres megoldásokat, és gondolkozunk, hogy milyen irányba lenne jó, ha elmozdulna az Apple, és milyen téren kéne konzervatívnak maradnia?
Pont ez alatt a cikk alatt szerintem nyugodtan, "on-topicban" mehet a rendszerek összemérése.
Írtam a HTC One-ról egyik előző posztomban, hogy igencsak megjött hozzá a kedvem (jelenleg iPhone 5-öm van). Sikerült alaposan szemügyre vennem, mert öcsém i4-ről váltott, és kicsit tesztelgettem. Már azért árnyaltabban látom a helyzetet. Akit érdekel, offtopicban alább a véleményem:
+ Nagyon sok olyan funkciója van az Androidnak, ami sokkal testre szabhatóbbá, és "izgalmasabbá" teszi, mint az iOS. Ebben nem tévedtem.
- Képes csúnyán megakadni, még mindig.... még a brutális, 4 magos CPU és 2 giga ram mellett is. Nem úgy akad meg, mintha lassú lenne. Hanem egyszerűen összekuszálódnak a szálak a rendszerben, és úgy viselkedik, ami iPhone-hoz szokott felhasználóknak vérlázító. Pl.: gondol egyet, és nem reagál a gombokra, csak az érintős vissza vagy home gombra... Elgépelek egy számot, újra a végére akarom tenni a kurzort, hogy kitörölhessem az utolsó számjegyet, de nem reagál, nem tudom a végére tenni a kurzort... A "ZOE" képkészítés után 15-20 mp-ig dolgozik, és amíg el nem menti teljesen a képet, gyakorlatilag fagyott állapotban van a telefon. A böngésző a legtöbb esetben lassabb, mint az iPhone 5-ön akár a Safari, akár a Chrome (persze nem sokkal, kb. egy szinten vannak, a brutális HTC hardver ellenére is). Az oldalak görgetés közben hajlamosak szétesni, megakadni, ami iOS-en aligha fordul elő. Ez, hogy bizonyos gombok, képernyőterületek nem mindig "reszponzívak", számomra teljesen furcsa és szokatlan jelenség. És ezt eddig a kezembe vett összes androidos eszköznél tapasztaltam. És nem érv az, hogy "nálam ilyen nem történt soha", mert nálam történt, és kész. Egy vadi új HTC One-nal, miután kivettük a dobozból, azonnal.Ezek nem állandó, hanem néha-néha jelentkező hibák, de léteznek. És nem vagyok félkegyelmű, tudom, hogyan kell használni egy technikai eszközt, és a HTC One mégis néha a türelmemmel és a józan eszemmel játszott. Nem azt mondom, hogy ezek mellett nem lehet élni. Még az is lehet, hogy én be is vállalnám ezeket a kis idegesítő dolgokat a funkcionális többletért cserébe. De attól még ezek léteznek, és tudomásul kell venni, hogy a rendszer tökéletesre csiszolásában az Apple még mindig jóval egyes Android verziók előtt jár. Innentől kezdve meg egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mi a fontosabb.
-
Mr. Byu
aktív tag
Az biztos, hogy van valami ebben a 2007 januárjában bemutatott iOS (vagy akkor még iPhone OS) felületben, ami nagyon barátságossá teszi. Ez már tényleg ízlések és pofonok (és részben biztos megszokás) kérdése, de én máig jobban érzem magam pl. a jó öreg gyári Mail alkalmazásban, mint pl. a flat dizájnú Mailbox-ban (vagy pl. a GMail appban is).
Az apró kis árnyékok, kidomborulások, egyéb térhatású elemek, amik az egész iOS-t jellemzik, szerintem nagyon barátságos, könnyen átlátható intuitív felületet eredményeznek. Lehet idejét múltnak nevezni, és biztos meg is lehet valamelyest unni, de ez azon nem változtat, hogy a 2007 elején bemutatott GUI alapvető építőkövei annyira jól meg voltak tervezve, hogy 6 év múlva is megállják a helyüket.
Ám mivel a mobiltelefonra is olyan élvezeti cikként tekintenek sokan, mint mondjuk mások egy autóra (holott mindkettőre lehet pusztán munkaeszközként tekinteni), ezek az emberek elvárják a változtatást, pusztán azon az alapon, hogy ez "unalmas". Milyen érdekes, nem? A mikrosütőt gyártó cégektől pl. sosem várjuk el, hogy pár évente valami új formatervvel rukkoljanak elő, nemde? Elfogadjuk, hogy így néz ki kb. egy mikrosütő, és nem akarjuk, hogy állandóan változzon, csak használjuk.
Én úgy gondolom, hogy bár funkcionalitásban még sokat fejlődhet az iOS, de az esztétikum terén örök értéket képvisel, mint pl. egy veterán autó. Hiába régi, hiába jelentek meg azóta teljesen új dizájn irányvonalak, azért mégis csak szépnek tartjuk, és jó érzés "beleülni". Lám, az asztali OS X kinézetét sem változtatta meg teljesen az Apple, hanem az évek folyamán folyamatosan "finomította" a túlzottan csilli-villi Aqua felületet, de az alapkoncepció ugyanaz maradt (és szerintem: milyen jó, hogy az maradt). Hasonlónak örülnék az iOS-ben is. Nem kéne teljesen hátat fordítani ezeknek a jól lefektetett dizájn irányelveknek, hanem csak finomítani kéne, közben meg a funkcionalitást bővíteni. Hamarosan kiderül, hogy gondolta Ive bácsi...
-
Mr. Byu
aktív tag
Valószínűleg (persze nem vagyok Android szakértő) a Touchwiz képes "érdekes" dolgokra. Azt hallottam/olvastam/tapasztaltam hogy a Sony nagyon szépen optimalizálta mindig is a saját felületét, és már gyengébb, régebbi (egymagos, 1 Ghz körüli) telefonokon is szépen fut.
Ehhez képest nemrég "teszteltem" ismerősöm Galaxy S Duos telóját, és hihetetlen, mekkora kínszenvedés volt használni. Olyan borzasztó akadásokat produkál mindenhol és mindig, hogy az már a használhatatlansághoz közelít. Most nem akarok példálózni azzal, hogy egy iPhone 4 (sőt, ha a felbontástól eltekintünk még egy 3GS) is sebességbajnok hozzá képest, de szerintem a Touchwiz-nél van elásva a kutya. Nem normális, hogy egy 1 Ghz-es, 786 MB ramos telefon nem tud használhatóan meghajtani egy szoftvert. De Android guruk javítsanak ki, ha tévedek.
-
Mr. Byu
aktív tag
A való élet tárgyaira túlzottan emlékeztető design-irányvonalat gúnyolják így az Apple-nél, aminek mintapéldája OS X-en a kis noteszre emlékeztető Kontaktok, a jegyzetfüzetre emlékeztető Jegyzetek, a bőrkötésű naptárra emlékeztető Naptár (tépett szélű lapokkal, és varrott bőrrel - ezt mondjuk a Mountain Lion-ben finomították szerencsére
), vagy a kaszinóra emlékeztető Game Center. Ez az iOS-en ütötte fel először a fejét, Scott Forstall (volt Apple fejlesztő) hatására, és amikor az OS X-be is kezdett átszivárogni, sokaknál betelt a pohár.
Ennek ellenpéldájaként említhető a Windows Phone, ami a mostanában divatos "flat design"-t követi, vagyis a minél egyszerűbb színekből és vonalakból álló formákat (érdekes módon az iOS fejlesztők közül is sokak ezt kezdték el erőltetni, szembe menve az iOS eredeti gui irányelveivel. egyre több app store app ikonja és felülete lesz ilyen "flat") Én személy szerint nem örülnék ha az iOS is ilyenné degradálódna, sokkal tehetségesebb dizájnerek vannak az Apple-nél, semmint hogy ennyivel beérjék, remélem megtalálják valahol a középutat a kettő között.
-
Mr. Byu
aktív tag
Én is megvárom még ezt a bejelentést, aztán utána átgondolom, hogy mi várható az Apple-től a közeljövőben, és ennek függvényében (ha nagyon csalódott leszek) lehet, hogy lecserélem az iPhone 5-ömet.
Én nagy Apple szerető és támogató vagyok (asztali gépem is Mac, és semmiképp nem térnék vissza Windowsra), nem olyasvalaki, aki holmi menőzési vágyból vette meg a "zájfón ötöt". Előző telefonom iPhone 4 volt, amit sajnálatos módon elloptak, és így "rákényszerültem" arra, hogy megvegyem az 5-öt, egyébként nem éreztem nagy szükségét a váltásnak. A lassabb böngészési sebességtől eltekintve őszintén mondom, nincs óriási élménybeli különbség a 4 (így van, a 4, nem a 4s) és az 5 között. Ez nem az i5-re nézve negatív, hanem óriási respekt az i4 előtt, hogy 3 éves telefon létére ennyire jól teszi a dolgát mai szemmel is.
Ám amikor az i4 kijött, az Androidos cuccok még a nyomában sem voltak se az Apple hardveres minőségnek, se a szoftveres gyorsaságnak és letisztultságnak (saját vélemény, ebből pls ne legyen vita), ezért azt akkor egy nagyon jó vételnek éreztem, és a többmagos csodák megjelenésekor sem volt semmi hiányérzetem.
Ám most az i5 vásárlása után kezdi valami bökni a csőröm. Elköltöttem egy rahedli pénzt a piac legdrágább készülékére, és nem érzem azt, hogy olyan élményt kaptam volna érte, mint anno az iPhone 4 vásálásakor. Illetve pontosabban: kb. ugyanazt az élményt kapom, mint 2-3 éve, mégis ki kellett fizetnem érte újból egy talicskányi pénzt. Ez még nem is lenne óriási baj, mert én egy mobilra cél-eszközként, munkaeszközként tekintek, és ha megkapom a számomra szükséges funkcionalitást, akkor nem zavar, ha nem repül le a fejem a szoftveres forradalomtól.
De aztán jött a következő tüske.. miután beléptem a jailbreak világába is, sorra vettem észre, hogy mennyi baromi hasznos tweaket lehet letölteni, amelyeknél szinte mindig azt kérdeztem magamtól: ez mi a francért nincs benne alapból? Majd Androidos telefonokat nyomkodva arra kell sorra rájönnöm, hogy jéé, itt ez benne van alapból....
És közben történt még valami. Évek után végre megjelent az első olyan Androidos telefon, amiről úgy gondolom, hogy design és anyaghasználat terén partiban van az iPhone-nal (HTC One).
Ez a három tényező együtt, és csakis együtt azt eredményezte, hogy a "kockázatokra" vágyó énem szívesen lecserélné az iPhone 5-öt egy HTC One-ra. Pusztán kíváncsiságból. Tudom, hogy nagyon sok dolog először szúrná a szemem az Androidban, hiányozna az Apple féle "tökéletesség", zavarnának az apró igénytelenségek, következetlenségek. De ki tudja, lehet, hogy meg tudnám szokni, és megérné lemondani néhány dologról. Ezért úgy döntöttem, hogy az iOS 7-et megvárom, adok egy esélyt az Apple-nek, de ha érdemi koncepcionális változást nem látok a rendszerben, akkor a következő telefonomnál nagyon komolyan el fogok gondolkozni azon, hogy NE iPhone legyen. Ezt viszont még megvárjuk, mert ha véletlenül valami nagy durranással rukkolnak elő, verném a fejem a falba, hogy én meg épp eladtam az i5-öt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest