Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• moma

őstag

válasz Bubee82 #10 üzenetére

:D Na pont az a baj, hogy még ha az a feltételes állítás, hogy ''ha a gyilkosnak volt joga akkor nekünk is van'' igaz is lenne. Ahoz, hogy menjen a következtetés az kellene, hogy az előtag igaz legyen, azaz el kellene ismerned, hogy a gyikosnak igenis volt hozzá joga. Te ezt tényleg elismered? :P

• moma

őstag

Szerintem nem szerencés a halál büntetés. Egyrészt mindig becsúszik hiba, másrészt és talán személy szerint ezt érzem a súlyosabbnak, szerintem nem jó, ha azt elismerjük, hogy bizonyos körülmények között elfogadható, hogy megölünk valakit. Márpedig ezzel pont ezt tesszük. Szerintem a közösség ''érzésvilágát'' vagy etikai hangulatát nem jó irányba nyomja ez el. Sőt, ha bizonyos körülmények között, helyes ölni akkor szerintem könnyebben merülhet fel valakiben ezen megoldás alkalmazása, hisz végülis államilag elismert problémamegoldó módszerről lenne szó :DDD Szerintem ezzel kinyitunk egy ajtót, hogy ellehessen kezdeni arról vitatkozni, hogy mégis mikor elfogadható ölni. Szerintem jobb ha ez tabu marad. Szerintem ha valamitől, hát pont attól csökkennének a halálos bűncselekmények, ha mindenki elfogadná, hogy ez olyan határ ami nem léphető át semmilyen(!) körülmények között. Addig amíg egy durvább bűncselekményeknél az van, hogy a nép fröcsög, hogy meg kell ölni az elkövetőt, sőt ő maga is megtenné, nem tom, hogy várjuk, hogy ne legyenek ilyen bűncselekmények. Hisz ez valahol a ''békés'' többség fejében is egy legitim megoldás.
    Továbbá ezen fenti praktikus okok mellett etikailag is problémásnak tartom, de ez sokkal sikamlósabb terep mint a fenti, így inkább azt nem feszegetném.

Ja és szerintem a standard pro érvek sem túl meggyőzőek: 1. visszatartó ereje van: ha tényleg van simán meg lehetne mutatni. Az kéne, hogy legyen az eredmény, hogy texaszban jelentősen kevesebb gyilkosság van. Nem ismerem erről az adatokat, de az az érzésem, hogy ez így lenne akkor sokkal nagyobb média visszhangot kapna. 2. nekünk kell eltartani: szerintem egyrészt relatíve nem olyan nagy plusz költség lenne, mert elég kevés esetről van szó. Másrészt - és ez a fontosabb - nem hiszem, hogy az döntene abban, hogy megölünk e valakit közösen, hogy mennyibe kerül a kosztja.

Új hozzászólás Aktív témák