- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola ThinkPhone - gondold végig kétszer!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Mackósajt
senior tag
az alagút-effektus a távolság négyzetével fordítva arányos, és csak nagyon kis távolságban igaz. és azért 2 H-atom fúziója nagyobb energia felszabadulásával jár, mint amekkora az ''összelövéshez'' kell.
Nem akarlak megbántani, de azt hiszem nem tudod, mi az az alagút-effektus. (Én sem nagyon, de asszem jobban képben vagyok.) Ami a távolság négyzetével fordítva arányos, az pl. az elektromos erő két töltés közt. Meg még sokminden más, de az alagút-effektusra nem tudom hogyan lehetne egyáltalán értelmezni a kijelentést. Tudtommal nincs mértékegységben lefektetett ''erőségge'', szal nehéz elképzelni bármiféle arányosságát.
[link]
[link]
[link]
Abban mondjuk igazad van, hogy a fúzió esetén csak akkor léphet fel, ha már valamilyen erő kellően közel vitte a részecskéket. Vagyis, csak csak nagyon kis távolságban működik.
Pontosan, két proton fúziója nagyobb energifelszabadulással jár, mint ami az összelövésükhöz kell. (Bár azért a fúzió pl. a Napban ennél bonyolultabb folyamat, mindenféle átmeneti termékekkel + tudtommal a gyorsítókban sem magányos protonokat lődöznek össze egymással tipikusan.) Épp ezért a felszabaduló energia forrása nem az ütközés. Mint ahogy ha gyufával meggyújtasz egy gyúlékony zsírt, a felszabaduló energia forrása nem igazán a gyufa. Viszont a zsír remekül elég benned is, lassan, látványos tűz, és gyufa nélkül. Ez persze csak egy sánta hasonlat. Visszatértünk vele a ''katalizátor'' problémájához.
Magánvéleményem, hogy a hidegfúzió (sajnos) nem lehetséges. De nem azért, mert olyan képtelenségnek hangzana, hogy egy nagy energiagáttal rendelkező folyamat gátját valahogy kitrükközzük.
[Szerkesztve] -
Mackósajt
senior tag
Belőjük egymásba, de sokkal kisebb energiával, mint amennyi a fúzióból végül kijöhet.
Maga a klasszikus fúzió is elég trükkös ebből a szempontból, mert pl. a Napban uralkodó hőmérséklet/nyomás sem elég ahhoz, hogy legyőzze az energiagátat. Van egy bizonyos alagút hatás, ami épp azért kapta a nevet, mert úgy megy végbe a folyamat, mintha valamiféle alagúton zajlana az energiagát alatt. A részleteket sajnos nem tudom, ez már tömény kvantumfizika, ahhoz meg buta vagyok.
De ha ez a Napban is így megy, akkor ''filozófiai'' szempontból nem hangzik képtelenségnek találni egy még lejjebb lévő alagutat. Hangsúlyozom, nem állítom, hogy ez tényleg lehetséges. Csak azt mondom, hogy a kvantumhatások útjai kifürkézshetetlenek. -
Mackósajt
senior tag
A hidegfúziót sok mindennel lehet vádolni (pl. azzal, hogy lehetetlen, és eddig csak csalók mondták, hogy működik), de szó sincs róla, hogy ne ''fektetnénk be'' energiát, vagyis a semmiből lenne az energia hidegfúzió esetén. Illetve lehet, hogy az alkalmazók nem fektetnek be, de ennek semmi köze a lényeghez, mert a normál fúzió sem valamiféle gyorsító vagy akármi más által belerakott energiát hoz ki.
Az energia ugyanabból származna, mint a nomrál fúzió esetén, az anyagszerkezeti átalakulásból, a nukleonok energiaszintjének megváltozásából.
Gyorsítós esetben sem a részecskék mozgási energiájából származik az energia. Ha így lenne, semmi értelme nem lenne az egésznek, mert még elvben sem lehetne hasznosítható energiát kinyerni a folyamatból. A fúzió energiája abból ered, hogy a nukleonok alacsonyabb energiaszintre kerülnek, és a fölösleg felszabadul. (Erősen egyszerűsített, konyhanyelvi változta, mielőtt egy fizikus nekem jönne.)
A gyorsítás csak arra kell, hogy áttörjék a folyamat végbemenetelének energiagátját, de nem a fúzió során felszabaduló energia forrása. A hidegfúziós fiúk úgy gondolják ezt az energiagátat ''meg lehet kerülni'' vagy esetleg létezik az energia közlésére kevésbé izommódszer is, de a végén felszabaduló hasznosítható energia forrása ugyanaz, mint a magashőmérsékletű fúziónál. Az més kérdés, hogy működhet e, lehetséges e.
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Csak az a baj, jelenleg nem tudjuk hogy a cp hogy is működik, csak azt látjuk, hogy a lemásolt program hasonlóan viselkedik mint az eredeti...de nem kizárt, hogy mást is csinál, mint kéne neki.
Bár részecske fizikához annyira nem értek, de nekem a logikám azt mondja, kinetikus energiát nem csak hővel lehet átadni. Lásd a részecske gyorsítók is (ha full hülyeséget írtam javítsatok ki)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mini-ITX
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Nyugaton is megjelent a Persona 5: The Phantom X
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Dell notebook topic
- Háztartási gépek
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest