Keresés

Aktív témák

• andorpapa

őstag

válasz MrSummer #226 üzenetére

Na jó, de bb barátunk csak az új cooler felhelyezése után észlelte a system temp növekedést, tehát ha rosszul lett volna fent a chipsethűtő, akkor már korábban is ilyen értékeket produkált volna. De az is lehet, hogy a korábbi cooler megfelelő mennyiségű levegőt pumpált a northbridge fölé, most pedig valami miatt nem (pl. nem úgy áll a cooler, hogy ezt lehetővé tegye).

• andorpapa

őstag

válasz badbrother #224 üzenetére

Igen, láttunk már ilyet, két lehetőség van, az egyik az, hogy a szenzor pontatlan, a másik pedig az, hogy a rendszerhőt mérő szenzor valahol a procifoglalat körül van, és pont rááramlik a cooler meleg levegője. Az igazság viszont mindegyik esetben az, hogy a system temp nem lehet megegyező vagy magasabb a CPU tempnél, csak a szenzor cheatel, szóval aggodalomra semmi ok.

• andorpapa

őstag

válasz Tiggr #221 üzenetére

Tehát a szokásos Acorp nagytorony zárt oldallapokkal és 1333-as Tbirddel? Huhh, akkor a 64 fok szinte csodaközeli állapot! Baromi rossz az Acorp házak szellőzése (sajnos tapasztalat), jelenleg nálam is a Télapónak (bocsánat, Mikulásnak, de végülis mindegy, szóval a szakállas öregnek) szánt lista elején 1 új ház áll. Ha minden jól megy, akkor már áprilisban jöhet az öreg!

Azt szűrtem le a topicból, hogy a gyári spacer baromira nem lett közönségsiker, a userek fele azt sem tudja, hogy mire való, a másik fele pedig nem bízott benne és leszedte. Hát akkor ennyit az innovatív megoldásokról.

• andorpapa

őstag

válasz Perec #216 üzenetére

Van a Diamond 2000, amely 24K-s cucc (állítólag), thermoszenzoros ventivel, vagyis terhelésfüggő rpm-szabályozással megy. És van a Silent Breeze 462, amely szerintem inkább néz ki 24K-s cuccnak, de nem, konstans rpm stb.

• andorpapa

őstag

válasz Perec #194 üzenetére

Látod, itt aztán van agykapacitás, a bónuszcsokin Turmoil és neduddki osztozik, náluk az igazság. Ezért is szeretem az XP-t. Meg azért, mert a túlpörgetett tesztnél nem fagy be kulább coolerrel sem, max. a tömörítő program.

• andorpapa

őstag

Cane: ne viccelj, a sárgaréz baromi rosszul vezeti a hőt! A sárga színt gondolom csak a dizájn miatt kapta. Most képzeld el, mi lenne, ha minden cooler olyan anyagból készülne, amire a színe utal. Alpha PAL8045 - kerítésvas, Titan MT1AB - sárgaréz, Thermaltake Dragon 478 - rozsdás vas. Hmmm...

LordX: 1.4-es Tbird hőleadása 73 Watt, Tbred 1700+-nak 50 Watt. A Thunderbird magmérete 117 mm2, a Palominóé 128 mm2, az A steppingű Tbred 80 mm2-es, a B steppingű Tbred pedig 84 mm2-es felülettel rendelkezik. Ebből következik, hogy az 1.4-es Thunderbirdnél 1 mm2-ére ugyanannyi hő jut, mint az ezerhetes Tbredére, de ettől függetlenül a Tbred könnyebben hűthető, pont azért, mert kevesebb hőt ad le, kevésbé terheli le a hűtőt. Arról nem is beszélve, hogy gyorsabb, és az 1400-as Tbirdöt nem fogja senki léghűtővel 2200+-os szintre húzni.

• andorpapa

őstag

válasz zeg #166 üzenetére

Hát, jó kérdés, ez azért függ a géped szellőzésétől is. Szerintem a GT Igloo 2500 Pro mindenképpen képes rá, de az 30 dB fölött van. Esetleg az Igloo 2500 is, 26 dB, eléggé jól hűt.

• andorpapa

őstag

válasz habarcs #146 üzenetére

Érdemes-e cserélni? Huhh, ez most jó kérdés. Zajszint megegyezik, az Igloo 2500 viszont jelentősen jobban hűt a 2410-nél, így ha jól tudsz bizniszelni, akkor nyugodtan szerezz be egy 2500-ast. Bár amint látom, a procid hőmérséklete nem indokolja a váltást. Szóval neked kell döntened!

• andorpapa

őstag

válasz Perec #147 üzenetére

Köszönjük Perec a teljes és részletes leírást! Látod, apróságon múlik az egész. De vajon miért volt a te coolereden rossz a spacer, ezt nem tudom. Mindegy, így már minden oké, használd egészséggel a coolert!

• andorpapa

őstag

válasz Perec #144 üzenetére

''A felhasználó, mint a megnevezés is mondja felhasznál és nem hibátbehatárol, futkos, keresgél, gépetbont, gépetösszerak, kipróbál, tesztel, csavaroz, szaladgál......'' - egy tökéltes világban... De mióta létezik tömegtermelés, azóta mindig vannak gyárilag hibás darabok is, de ettől függetlenül még nem az adott széria a rossz. És én a te hozzászólásaidból ilyesmi érződik ki. Legalábbis számomra.

És az nem baj, hogy ezt elmondod, sőt fontos! Viszont a tanácstalan felhasználók az ilyen topicokat használják fel arra, hogy okosabbak legyenek. A GlacialTech Silent Breeze pedig egy jó hűtő, erre bizonyítékaim vannak ( :) ), de amikor egy új arc azt olvassa, hogy két pofa oldalakon keresztül ezen állítás helyességén vitatkozik, akkor elbizonytalanodik, és esetleg egy rosszabb, hangosabb stb. hűtőt vesz, ami nekem azért rossz, mert az én (élet)célom, hogy az embereket a lehető legjobb tanácsokkal lássam el hűtéstechnika szempontjából. Nagyjából ennyi. De tudod mit? Én itt most befejezem ezt a vitát, mert túl sok értelmét nem látom, a kérdéseket és az új véleményeket örömmel várom mindenkitől. Tőled is, Perec.

• andorpapa

őstag

válasz Perec #142 üzenetére

Te ezt most direkt csinálod? Nálad nem megy jól a cucc, oké, előfordul, de ha másnál megy, akkor miért az a hibás? Talán nem figyelted kellően, de az az Athlon XP 1700+ meg van húzva, méghozzá 1900+-os szintre, ami Palomino esetében is minimum 70 Watt, bár lehet akár 78 is, Thoroughbred esetében minimum 54 Watt, de vedd figyelembe a baromi kicsi magméretet, és máris arra a következtetésre fogsz jutni, hogy a max. 54 fok egy baromi jó érték, figyelembe véve azt a tényt, hogy itt bizony tuningról van szó.

Hogy nálad nem megy, az bizony szívás. Nem tudom, hogy mi okozza a problémát, de ettől függetlenül más coolerekkel is meg lehet szívni, nálam járt már több olyan cucc is, ami egyszerűen nem működött, nem érintkezett rendesen (semmilyen módon sem), be kellett lökni a ventit vagy hasonlók, de nem jöttem azonnal a fórumra és nem írtam meg minden topicba, hogy ''héló emberek, az összes XY cooler egy kalap szar, véletlenül se vegyetek!'', hanem esetleg kiderítettem a hiba okát, szereztem mégegy olyan coolert. Ha az sem ment, akkor küldtem anyjukba a cuccot. Tudom, mi alapon várom el tőled, hogy másik coolerért rohangálj. Nincs rá jogom.

De szerintem azt azért elvárhatom tőled, hogy egy konkrét cooler alapján ne fikázz le egy teljes szériát. Mert ez nem fair. Elmondom, hogy én már teszteltem a Silent Breeze nagytestvérét is, azzal sem volt semmi baj, az is kiválóan hűtött. És nem csak nálam. Másoknál is. Az eddigi információm szerint jelentős többségben vannak az elégedett Sb userek. Te nem tartozol közéjük, de a viselkedésed addig nem megalapozott, amíg nem tudod biztosan, hogy típus-, vagy szériahiba áll a háttérben.

• andorpapa

őstag

válasz Perec #120 üzenetére

Hát csak tippem van. A No FAN Shutdown System opció lényege, hogy a BIOS biztonsági okokból kikapcsolja a gépet, ha nem érzékel ventilátort a csatlakozón. Onnét tudja, hogy nincs venti, hogy nem kap jelet a fordulatszám-mérő vonalon. Vagy olyan alacsony sebességen forog a venti, hogy azt már nem képes észlelni a védelem. Ettől függetlenül a BIOS és a szoftverek képesek pontosan kijelezni az értéket, csak a védelem nem. Talán 2800 rpm lehet az alsó határ, és a SB még ennél is lassabban pörög.

Ezért nem okozott hibát az előző hűtővel. Bár ez csak feltételezés. De szerintem ez a BIOS opció eléggé felesleges, mert a hővédelem úgyis megvédi a procit, és nem okoz resetet/kikapcsolást sem.

• andorpapa

őstag

válasz Surranó #115 üzenetére

Persze hogy én írtam, és igaz is. Flashcash elmélete akkor helyes, ha zárt házról beszélünk, és semmilyen szellőzés nincs benne. Ha ki van alakítva az ideális légáramlás, akkor a procin kívüli melegedő alkatrészek nem módosítják számottevően a CPU hőmérsékletét. De mondom, erről ne itt beszéljünk, ha ezt akarjuk kitárgyalni, nyissunk egy új topicot.

• andorpapa

őstag

válasz Flashcash #112 üzenetére

Nos, érdekes. El tudom képzelni, hogy nálad magasabb a CPU hőmérséklet játék közben, ez nem kizárt, de az általam ismert esetek 98%-ában ez nem így van. Mivel rendszeresen tesztelek coolereket, így tapasztalatból mondom. Próbáltam már én is játékkal, terhelő progikkal, de a legjobban a videotömörítés jött be. Ezt méréseim is igazolják. Fogtam Gef4 bordát játék után, tudom, hogy forró. De az tévedés, hogy emiatt gyártanak PCI slotot is elfoglaló coolert rá. Egyetlen cég, az Abit csinál ilyet, és az OTES nem a nagy melegedés ellen van, hanem azért, hogy jobban el lehessen adni. Olvastam már róla pár tesztet, és gyalázatos. Gondolom láttad már a referencia kártyát. Egy falatnyi kis borda hűti, mégis működik! Ez alapján arra lehet következtetni, hogy azért mégsem termel annyi hőt, mint egy Athlon.

SB Live! van a régi gépemben, tudom jól, hogy mennyire melegedik. De azért az szar érv, hogy ez felfűti a házat. Hiszen bordát sem raknak rá, ebből pedig máris látszik, hogy nem olyan jelentős a hőtermelése. A LAN kártyáról hasonló módon vélekedek. Elismerem, hogy a vinyó, a CD meghajtó, a VGA, a hangkártya és a LAN kártya is fűt, de a legjelentősebb hőleadása a procinak van, amit pedig úgy lehet elérni, hogy maximálsan terheljük. Méréseim szerint a gépházon belüli hőmérsékletváltozás nem egyenesen arányos módon befolyásolja a proci hőjének emelkedését. Annyi biztos, hogy én továbbra is videót fogok tömöríteni, és ezt a vitát nem folytatom, nem akarom szétoffolni a Silent Breeze topicot.

• andorpapa

őstag

Perec! Amint láthattad, nem neked címeztem a troubleshoot hozzászólásomat, hanem általánosságban fogalmaztam. A szenzorok valóban lehetnek lefelé csalók is, de ez a ritkább eset, ezért nem szoktuk említeni. Ez a télvizes dolog ugye csak vicc volt? Gondolom azzal tisztában vagy, hogy a fejlesztés még akkor kezdődött, amikor rövidgatyában szaladgáltunk. Arról nem is beszélve, hogy Tajvanon télen sincs az a mínuszbuli, mint nálunk.

Van még 1 darab ötletem. Hibás a hűtő. Előfordul, bár ritka. Néha valami miatt nem jó a megmunkálás. Én is találkoztam már ilyen coolerrel, általában a jófej disztrik/boltosok kicserélik. Hidd el, nem a házra érzékeny a cooler. Talán csak hibás. A két lesarkazásvédő csík pedig igenis hatékony. Bár felesleges. Aki egy ilyen kicsi és könnyű coolerrel képes lesarkazni egy procit, az meg is érdemli. De azért abban egyezzünk meg, hogy a hűtés szempontjából ez baromira lényegtelen. Csak azért értetlenkedek, mert mint már nagyon sokszor elmondtam, nagyon pozitív a userek döntő többségének a véleménye. A tied nem, és én úgy vettem ki a szavaidból, hogy magát a coolert, a hatékonyságát okolod emiatt.

Szóval vidd vissza a boltba és kérj másikat, ha az sem jó, akkor nagyon nem szeret téged a GlacialTech :)! Ja, és amúgy a 2700+ nagyon reális. Ugyanis a Palomino 2100+ 73 Wattjához képest a Tbred (2700+) kb. 71 Wattja a kisebb magméret ellenére sem teljesen vészes. Ettől függetlenül talán mindkettő egy nagyon picit túlzás. De hát valahogy el kell nekik is adniuk a cuccot, nem? Marketing, vagy mi a lónyál...

• andorpapa

őstag

Flashcash: a felvetéseddel két baj van. Az egyik az, hogy nem helyes az elmélete, a másik pedig az, hogy a gyakorlat is rácáfol. Szerinted egy game jobban terheli a rendszert. Ez igaz. A rendszert. De nem a procit.. Erről szerintem Emvy mesélhetne, ő a májer ezen a téren, én csak a gyakorlathoz értek. Az tény, hogy játék közben hőt termel a VGA és a többi alkatrész is. De mennyit? A GeForce 4-re és a Radeon 9700-ra is egy apró aluminium cooler elég, vagyis olyan baromi sok hőt nem termelhetnek, mint például egy Athlon XP 2100+. És mi fűti jobban a CPU-t? A gépház maximum pár fokkal megnövekedett hőmérséklete, vagy egy 70 Wattot leadó processzor? Szerintem az utóbbi. Erről korábban már végeztem teszteket.

A videotömörítő szoftverben van realtime priority, és erre állva még az egér mozgása is szaggat, vagyis kizárt, hogy te játékkal el tudnád érni ezt a terhelési szintet. Nem véletlenül tartják a szakmában lammereknek azokat a hardveroldalakat, akik a hűtőket 3DMarkkal vagy Quake 3 demókkal tesztelik, ugyanis irreálisan alacsony értékek jönnek ki maximális hőmérsékletként. A játékoknál amúgy sem a processzor van a legnagyobb terhelés alatt, hanem inkább a VGA, bár ez azért beállításfüggő. De elmondható, hogy egy igazán tökös videotömörítés tényleg a leghatásosabb cooler tesztelő eljárás.

LordX: hát igen, a GT cuccoknál kicsit gáz az egyenletlen felület, de saját tapasztalataim szerint nagyon érzékenyek a polírozásra, inkább csak romlik a hűtés. Ez a gyártási technológiájuk hátránya, bele sem merek gondolni, hogy mennyire hűtene, ha sima lenne a talpa! Bár azt azért elmondom, hogy én eddig csak az aluminium cuccuknál próbáltam, így elképzelhető, hogy a Silent Breeze-nél és az Igloo 2500 (Pro)-nál nem okoz problémát, általában a vörösréz jobban tűri a polírozást. De csak vállalkozó kedvű usereknek ajánlom, sőt nekik sem. Há' má' nehogymá' az én lelkemen száraggyon a izé!

• andorpapa

őstag

Na akkor kis összesítés.

Én már teszteltem, 1700-as Palominón, amit 1900+ sebességen is megjárattam, 1.85 Volton, és így sem sikerült 60 fok fölé mennem. Egy kis számolás: a tuningolt procim 78 Wattot disszipál. A Palomino magos Athlon XP 2100+ alapsebességen és feszültségen 72 Wattot. Tehát azonos magméret mellett az én tuningom adja le a több hőt. És nálam a hőmérséklet nem játékkal jött ki, az gagyi mérés, sokkal kevesebb a valódi maximumnál. A most megjelent tesztemben szereplő videotömörítést alkalmaztam, ami valóban 100%-os terhelést ad.

Következtetés: akinek ennél nagyobb hőmérséklet jött ki, az valamit elszúrt. Ja, és 20 fokos szobahő mellett, tehát ha deltaT>40 fok, akkor bibi van ott. A Silent Breeze alján a két csíkot nem szabad leszedni, azok lesarkazásvédők! Ebből következik, hogy tilos hozzá saját spacert használni, mert akkor nem érintkezik rendesen. Aztán ott van a paszta. Ahhoz sem szabad nyúlni. És ha egyszer már lejött, akkor újat kell szerezni, és szakszerűen fel kell pasztázni a procit, nem elég, ha simán visszarakjátok a bordát.

Ellenőrizni kell azt is, hogy jó irányban van-e feltéve. Tudom, ez nagyon lammerül hangzik, de az elmúlt hetekben több esetben is ez jelentette a megoldást itt, a PROHARDVER!-en, ahová azért nem nagypapák és analfabéták járnak. Meg kell győződni a helyes felfekvésről. Aztán ott van a házszellőzés kérdése. Biztos jól van kialakítva? Egy Chieftec házban is el lehet cseszni a légáramlást, ha a ventik nem megfelelő irányba fújnak. Végül ott a félszoftveres része, a BIOS. Biztos nincs húzva a proci? Tényleg megfelelő mennyiségű feszkót kap és nem többet? Aztán ott a szenzor pontatlansága. Az alaplapot kivéve azonos konfigban ki mennyit mér az adott hűtővel? Ha nagy az eltérés, akkor szenzorhibáról is lehet szó.

Mekkora a gépházban uralkodó hőmérséklet? Ha 30 fokos, akkor ne csodálkozzunk, hogy 70 felé tendál a CPU temp. Nem fut valami a háttérben, ami folyamatosan terhel. SETI(Folding)@Home stb? Mindezt most azért mondtam el, mert egyértelmű tény az, hogy ha egy cooler egy csomó embernél bevált (erősen melegedő procira is), másnál viszont csak szívás van vele, akkor valószínűleg a userben (vagy a gépében) van a hiba, és nem a cooler gyenge. Azért védem a Silent Breeze-t, mert nem csak a saját, de mások mérései is megerősítettek abban, hogy jó cucc, és az általatok felvázolt konfigokhoz elég.

• andorpapa

őstag

válasz Perec #55 üzenetére

Max. terhelés mellett 60 fok? Mármint szuperbrutálvideotömörítés esetében, vagy idle állapotban? Mert az sok. Nekünk nem sikerült 60 fokot kihozni belőle 2100+ hőleadásával sem. Felhelyezés, paszta, feszültség, szenzor pontatlansága stb?

Amúgy a SB-nek nem is feladata a Cool111+ elverése. Ha már verseny, akkor GT Igloo 2500 Pro, annak hangja is van, meg hűt is, mint az állat (SB borda, 2x gyorsabb venti)!

• andorpapa

őstag

válasz LordX #35 üzenetére

Mindent a maga idejében! Különben milyen új adatok kerülnének a gigantó hűtőtesztbe? Érdemes lesz mostanában nyitott szemekkel járni a PROHARDVER!-en...

• andorpapa

őstag

válasz LordX #32 üzenetére

Neked kell dönteni. A Silent Breeze még a FalconRock II-nél is halkabb, az eddigi leghalkabb, amit láttam. Illetve hallottam. Hűtés szempontjából nagyjából azonos szinten vannak, bár a tuning méréseket még nem végeztem el. Rögzíthetőség és méret szempontjából a SB alázza a FR II-t, árban viszont a Falcon nyer. Mindegyiken van paszta, a Spire viszont mellékel egy tubussal is, hogy többször fel lehessen szerelni. Ez a GT-nél nincs így.

Nos, az információk alapján mérlegelhetsz.

• andorpapa

őstag

válasz hko #29 üzenetére

Részben igaz, de nem az anyag, hanem a súly befolyásolja. A vörösréz hűtőknek viszont nagy szokott lenni a súlya, ezért ajánlott a leszerelés szállítás előtt. Ez általában nem igaz az alu-réz kombókra, mint amilyen például a Silent Breeze, mivel nagyon könnyű. Legtöbbször a nagy full vörösréz hűtőkre szól a leszerelési ajánlás, mint amilyen például a GlobalWin CAK38. A Coolink Cool111 például teljesen vörösréz, de eléggé könnyű ahhoz, hogy ne kelljen leszerelni.

Összegezve: csak a nehéz hűtőket kell lekapni szállítás előtt, mindegy, hogy milyen anyagból készült az adott típus.

Aktív témák

Hirdetés