Hirdetés

Aktív témák

• Power

senior tag

válasz DcsabaS #265 üzenetére

''Mint irtam, mar annak idejen is ellentmondasos hirek jelentek meg arrol, hogy pontosan milyen hardverrel is rendelkezik a Deep Blue. De 1995-ben mar letezett es versenyeztettek is, barmilyen procikbol is raktak ossze.''

Tudod, ahhoz hogy megjelenhess valamivel tesztelni kell, edzeni. Nekik Kasparov volt a céljuk, elérték. A kezdeti szárnypróbálgatásokat felesleges szajkózni.

''Ez ugye attol fugg, hogy mire es hogyan hasznaljak. Nyilvan tudod, hogy ha pl. egy 32 bit-es CPU kifut a kozvetlenul kezelheto RAM-bol (mondjuk 4 GByte), es a HDD-hez kenytelen nyulkalni egy komolyabb szimulacional vagy adatbazisnal, akkor egy 64 bit-es CPU pusztan azzal is tud lenni nagysagrendekkel gyorsabb, hogy mondjuk 16 GByte RAM-ot kezel.''

Jaj! Már megint az általánosság. Itt és most konkrét dolgokról van szó, ne menekülj az általánosságokba.

''Az IBM-esek akkortajt nem azt allitottak, hogy egy kicsit gyorsabb gepet csinaltak, hanem azt, hogy egy supercomputert.''

A Deep Blue 1997-ben az is volt.

''En mindenesetre meglepodtem rajta, mint ahogy alighanem (#256) Fiery-nek is meglepo volt. Azzal egyetertek, hogy hiaba a ''supercomputer'', ha nincs a feladatra optimalizalva a szoftvere.''

Figyú. Ha valamit 256 cél-hw-re optimalizálva tervezel 6 évig, akkor a 4-dik évben nem biztos, hogy 14-en optimálisan kifutja magát.

''Az egesz tortenetet csak azert ideztem, hogy vilagos legyen: igenis van olyan (plane tudomanyos korokben), hogy adva van a nagyszeru hardver, es viszonylag rosszul megirt, azaz nem, vagy nem jol optimalizalt programokat futtatnak rajta.''

Azért írtam, hogy ez egy kifejezetten rossz példa volt. A nagyon nagy arcok alkották a DeepBlue-t.

''A Deep Blue operacios rendszere feltehetoen optimalizalt volt. Csakhogy itt most a sakkprogramrol van szo, amit rajta futtatak!''

Az is tökéletes volt a koncepcióhoz. Az egy más kérdés, hogy közben ''forradalom'' zajlott le a sakkprogramozásban, mind a pc-k fejlődésében, de ez 90-ben még nem látszott.

''Plane szegyen, hogy milyen rosszul muzsikalt egy x86-os Pentiummal es a ra ganyolt programmal szemben (...''

Más gép ellen játszani és más ember ellen. A DeepBlue Kasparov ellen tökéletes volt, 96-ban(97-ben) a Fritz-et is megverte volna. Az x86-os pentiumról meg csak annyit, hogy nagyjából azonos volt a fixpontos teljesítménye, mint a Power2-es procié.

Aktív témák