- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
PrinczA
őstag
Tervezem egy ilyen megvételét, de előtte lenne pár kérdésem:
Van már vkinek ilyen webkamerája (Vagy mindenki csak a levegőbe okoskodik)?
Megoldható, hogy kisebb felbontásban is működjön (pillanatnyilag lassú net miatt)?
Van vhol teszt róla (én még nem találtam)?
...?Előre is köszi.
-
Adonimus
senior tag
Nem semmi lehet!
UP neki!
-
dezz
nagyúr
válasz
wednesday #44 üzenetére
Szerintem ez a kamera progresszív letapogatású, így nincs külön field-rate...
Ha mégis interlaced lenne, akkor lehetne 60. (A 15 nem tudom, hogy jött ki neked.)A 24p (azaz progresszív 24 fps) arra elég, hogy már ne legyen annyira feltűnő, hogy álloképek sorozatáról van szó, de arra nem, hogy valóban sima legyen a mozgás. Nagyon is darabos! Te nem látod a moziban, pl. amikor egy nagyobb objektum oldal irányban átmegy a képen, vagy az egész kép pásztáz? (Azért alkalmazzák még, mert a 24 fps egyfajta álomszerű hatást kelt.) De nem hogy a 24/25/30 és 60 között, hanem még a 60 és 120 fps között is meg lehet látni a különbséget! (Itt progresszív fps-ről beszélek.)
Nem véletlen, hogy a tévéadások többsége (kiv. mozifilmek) 50 mozgásfázis/mp-es, azaz kihasználja az 50-es filed-rate-et.
-
wednesday
őstag
Talán már látom a fényt az alagút végén.
Az egész "incidens" ott kezdődött, hogy azt mondtad a 30 frame-per-sec kevés a kamerának, legalábbis én így értettem. De most az field rate-nél nem 60?(most ez lehet hülyeség)
Én eleve a "mozis" megjelenítést vettem alapul, hogy 25 képkocka elég a szemek. Igen a mozi az más tészta...Tehát ha egy kamera "30FPS-be" rögzít a végeredmény ami megjelenik a monitoron TV-n, a interlaced miatt ott már csak 15?
Én kapásból a "végeredményre" gondoltam mikor azt mondtam a 30 bőven elég mindenre, mint egy moziban. -
dezz
nagyúr
válasz
wednesday #38 üzenetére
Hát, én is azt éreztem ki a #31-esből, hogy "nem értesz hozzá (az nem annyi, hanem ennyi)!".
Miért nem olvasod el a linkelt szöveget? Abból remélhetőleg világossá válna a számodra, miről van szó.
Miért is kellene látnod a csíkozódást CRT-n? Egyszerre csak az egyik field jelenik meg, 1/50 mp-es eltéréssel. Így a fieldekből, ha más mozgásfázist tartalmaznak (átlag, nem mozifilm forrású tévéadás), akkor egy 50 mozgásfázis/mp-es látvány jön ki, csíkozódás nélkül. Ez majdnem olyan, mintha fele sorfelbontású, 50 fps-es képsor jelenne meg... (Azért csak majdnem, mert minden páros field a látvány páros, és minden páratlan field a páratlan sorait tartalmazza, de ettől sem lesz csíkos a kép. Annyi, hogy az álló részeken összejön a full sorfelbontás, a mozgó részeken meg nem, de mozgásnál kevésbé érzékeny a szem a felbontásra.)
Akkor lesz csíkos a kép, ha az így kapott frame-eket minden változtatás nélkül megjelenítjük egy progresszív megjelenítőn. Erre találták ki a deinterlacinget, ami butább vagy okosabb módszerekkel végzi el a konverziót. Ügyesebb módszerrel itt sem lesz csíkozódás.
-
wednesday
őstag
Akkor is egy kicsit okoskodok. Max jól leoltanak ha nincs igazam, de legalább megtanulom rendesen.
Interlaced: A sorváltott megjelenítés lényege, hogy teljes kép nem egyszerre, hanem meghatározott részekben kerül megjelenítésre, de olyan módon (annyira gyorsan), hogy ez a "trükk" az emberi szem számára ne legyen érzékelhető.
Magyarul az 1/50 mp-es küldésbe csak mindig fél kép kerül elküldésre. A teljes kép az 25.Most ha meg tudnám különböztetni a 50-et a 25-től akkor látnám a TV adásba a csíkozódást. Vagy nem?
-
dezz
nagyúr
válasz
wednesday #35 üzenetére
Felületes a tudásod, haver! De nyugi, ebben nem vagy egyedül.
Azonban te még lusta is vagy.
Interlace fields, fieldrate rendering Sőt, még a szemed is lassú, hogy nem tudod megkülönböztetni a 25 mozgásfázist az 50-től.
Igen, a PAL frame-per-sec-je 25, csakhogy interlaced mivoltából adódóan minden frame 2 filedből áll, melyek 1/50 mp-es különbséggel követik egymást.
Igen, a 24fps-es mozifilmek esetén mindkét field ugyanabból a forrás-frame-ből származik, itt természetesen csak 25 mozgásfázis/sec van. De én nem mozifilmekről beszéltem, hanem az áltag tévéműsorról.
PuMbA: Úgy van (bár az a wikis lap is kissé hiányos). De azért ez is ott van:
"Progressive scan monitors do not have a field rate, however they may still display interlaced video by converting each field into a full frame. In this case, the monitor's frame rate would then likely match the video signal's field rate."
Nem véletenül fieldeket írnak. Persze egy intelligensebb deinterlacer ennél jóval kifinomultabb, és megkülönbözteti a film (movie) és video material-t. Az előbbinél simán átviheti a frame-eket, hiszen azok egy egész, egybefüggő képet tartalmaznak, az utóbbinál kell trükközni (álló és mozgó részeket külön kezelni, stb.). Lásd pl. az Nvidia és ATI modern deinterlacerje, ill. jobb flat-panel tévékben is ilyen van.
-
PuMbA
titán
válasz
wednesday #35 üzenetére
az fps nem egyenlő a mozgásfázissal (field rate)
"The field rate of an interlaced video image is twice the effective frame rate, since interlacing draws only half of the image (the odd- or even-numbered lines) at a time. For example, a field rate of 60 Hertz will correspond to a 30 frames-per-second moving picture."
-
wednesday
őstag
Istenem.
Tessék utána nézek a te kedvedért:
"A PAL rendszerek 50 Hz-es működéséhez a 24p-t a legegyszerűbb gyorsítással közelíteni. Ilyenkor 4.16%-kal felgyorsítják a filmet, így előáll egy 25 fps-sel rendelkező jelfolyam, amit már meg lehet jeleníteni egy PAL rendszerű tv-n. Mint említettem, a gyorsítás nem szerencsés, bár ezt az 1 fps-nyi gyorsítást általában a néző nem érzékeli, ezért a módszert alkalmazzák legtöbb esetben."
(Logout cikk)
Az 50 az az 50Hz képfrissítés.Vagy: táblázat
-
wednesday
őstag
Sok az elégedetlenkedés, az egyik baj, hogy miért nem full HD a másik baj, hogy nem biztos, hogy elég hozzá a sávszél. A Full HD-hez elég lesz?
Webkamerához bőven elég szerintem a 720p.
dezz: Az nem 50 hanem 25.
-
-
D.Orion
veterán
Én is kíváncsi vagyok, hogy mekkora sávszél kell felfele neki. Szerintem az sem mellékes, hogy egy ilyen webcam mennyire terhelheti le a gépet ram és proci szinten. Az én 3200+ MBarton-om 1GB DDR1-el valószínűleg megfektetné. A mostani camot is csak úgy bírja ha mellette nem futtatok 80+1 firefox ablakot.
-
dezz
nagyúr
válasz
asadasad22 #19 üzenetére
"mindenre rá lehet írni hogy HD ami az SD-nél egy pixellel is jobb."
Ez nem így van, viszont a 720p benne van a HD szabványban.
Én inkább a 30fps-t keveslem.
-
válasz
asadasad22 #19 üzenetére
persze, igazad van, csak annyit írtam, hogy a 720p az HD. A kamera mellé kiírhatnák, hogy 720p, de a HD megnevezés egyszerűbb a gyártó részéről.
-
Gabás
addikt
válasz
asadasad22 #19 üzenetére
pontosan ezért, mert a hd "elnevezést" már mindenki fejében ott van
-
asadasad22
őstag
mindenre rá lehet írni hogy HD ami az SD-nél egy pixellel is jobb. az pedig még kevéske. egy igazi rendes hd felbontás van, ami a fullhd, nem értem miért lenne nehezebb 720p kamerának nevezni. akkor józsibácsi már nem venné, mert nem tudja mi az a 720p, a hd viszont tudja hogy valami nagyon fasza dolog? lol
-
Apicius
tag
A kék lámpa minek van az elején? Hogy lássam, amikor adásban vagyok?
-
Devid_81
félisten
Design 5-ös. Igaz "kicsit" térfigyelő feeelingje van
-
PH-User
addikt
Gyér.
-
törölt tag
Hát ez nagyon rideg.
-
Cyrin
addikt
Megint csak parasztvakítás, bemegy a paraszt a MM-ba, oszt kiválasztja, mer ez a tuti HD, meg minden, aztán csodálkozik otthon, hogy miért diavetítés az egész.
-
xT4ken
tag
Szep darab.
Nem vagyok vmi nagy webcam juzer. Milyen progival lehet ezt a felbontast kihasznalni? Skype vagy az a Windows Live progi ki tudja hozni belole a maximumot? -
Szép, csak valóban képregény lesz, ha nincs mellé egy jó nagy sávszél. Viszont LAN-ra, konferencia beszélgetésekre jó lehet.
-
Jofi81
őstag
Végre HD-ben is láthatjuk a webcamos csajokat!
-
ADAM1337
nagyúr
kár h nem fullhd-s..
Ez nem csak hd ready -
-
zsolt501
nagyúr
Egy tesztet szívesen látnák, hogy mire képes.
-
Stiky
senior tag
Most már csak net kell hozzá, hogy ne legyen diavetítés az adás...
-
ZCoyote
őstag
Elég zsír, tetszik és még az ára sem vészes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Hobby elektronika
- Canon EOS DSLR topic
- Napelem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Eladó Lian Li O11D MINI-X gépház
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB OC XLR8
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FSP RAIDER S 750W 80 PLUS Silver táp
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest