- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin
veterán
válasz
Bayzee5 #1428 üzenetére
Jobb hovezeto (fem) hatlappal nincs vezetek nelkuli toltes, marpedig a felhasznalok nagyobbik resze nem jatszik, a toltes meg fontos, errol ketlem, hogy barki szivesen lemondana a "gamerek" miatt. Az 5nm-be atlepes, mint latod, a fogyasztast segiti, a teljesitmeny is novekszik, de a hoterheles nem csokken. Tehat persze, hogy "takarekosabb" a proci, viszont mint latod, hoterhelesre hegyezik ki a teljesitmenyt, azaz nem a chip fizikai hatarait erik el, hanem a huteset. Magyarul ha jobb lenne a hutes, meg feljebb huznak ezeket a procikat.
De nincs jobb hutes, mert korlat van. Persze, jon egy optimalizacios iteracio majd, de meg az ev soran is sokat fognak javitani, meg akkor meg ott van a "masik" gyartotol ellesett hotermeles-csokkentes, de szerintem naivitas azt hinni, hogy barmeddig gyorsithatok a szilicium-alapu csipek a meret csokkentesevel, passziv hutes mellett.
Erre irtam, hogy siman elkepzelhetonek tartom, hogy a jovoben a teljesitmeny-orientalt telefonok masfele hutesi megoldast kapnak (pl. alu hatlapot), vagy olyan - akar gyari - kiegeszitot (tokot), amivel aktivan tudjak huteni a telefont. De ennek meg feltetele, hogy a telefont korlatozhasd abban az esetben, ha nem kell a teljesitmeny. -
Tin
veterán
válasz
Bayzee5 #1176 üzenetére
Köszi a részletes kifejtést.
Én abból indultam ki, hogy ha a YT Premium havi 12€. Ezért kapsz reklámmentes streaminget, az összes streamelt zenét, és még filmeket és sorozatokat is. Tehát nagyjából azt, amit egy prémium streaming szolgáltatónál. Ebben nyilván nem csak a reklámköltséged van benne, hanem a jogdíjak is. Ez fejenként 12€. Ha ez azért lenne 12€, mert a többség nézi reklámokkal, akkor a reklámértékük több lenne 12€-nál, gondolom ez logikus.
A Waze közösségi közlekedési app, ott nem értelmezett a fizetés, hiszen eleve az adataiddal fizetsz a szolgáltatásért. A Maps-ért a cégek fizetnek, hogy neked ajánljon, de adhatják pénzért is, nem hiszem, hogy nagy költsége lenne akár a kettőnek együtt (legyen pár €).
Tárhelyszolgáltatásról vannak árak, legyen 3€, bár az már 200GB tárhelyet jelent, amire nekem pl. nincs szükségem, de legyen. Számoljunk még a Gmail-re 5€-t, ennyiért ugyan sokkal többet kap az ember a Business Starter csomagban, de ne legyünk igazságtalanok.
A többit nem használom, kerekítsünk felfelé, 25€ havonta. Ezek az ő hivatalos áraik, és ennyi pénzért kapsz egy full reklámmentes szolgáltatást azokon a platformokon, amikre nekem szükségem van. Ha ez nem lenne rentábilis nekik, nem adnák ennyiért, de gondolom az, hisz más is ennyiért adja. Ennyiért egy full streaming szolgáltatás zenékkel, 200GB felhőtárhely, működő Maps+Waze, és egy emelt szolgáltatású Gmail jár. Piaci alapon, és ezzel utalok a harmadik bekezdésedre. Ha az adatod nem érnek ennyit, akkor mégis hogy lenne rentábilis a cég, ha fizetősen ennyit kér? Vagy talán a fizetősök tartják el az ingyeneseket? Nyilván nem. Ha meg fordítva, akkor az ingyenesek adatai sokkal többet érnek ennél.De mégis fizetnem kell az adataimmal IS. Miért? Miért alap üzleti modell az adataim birtoklása és értékesítése? Mondhatod a GDPR-t, de sok haszna annak sincs, egyre-másra derülnek ki a tisztességtelen háttérbeli alkuk, adatlopások, és így tovább. Nem csak a Google esetében, nagyjából bárkinél.
A másik témakör, hogy ingyenesből indulva tudott volna csak ekkorára fejlődni. Ez valószínűleg igaz, de nem volt opció sem a fizetősre. Még most sincs! Másrészt, ami "ingyenes", az neked baromira nem az, csomó bloatware van a telódon, ismeretlen service-ek lassítják, reklámokat nézel, és így tovább. Egy drága telefonon is!
Szóval azt, hogy "mi alakítottuk így", nem tartom fair álláspontnak. Nem volt választásunk, úgy nőttek "lopakodó" módon hatalmasra ezek a cégek, hogy sokáig nem is kérdezték, hogy mit adsz és mit nem, csak elvették. Mostanában kezdik pedzegetni a szabályozást mindenhol, számtalan botrány és adatlopás után. És nem, az sem fair, hogy "hiszen elolvashatod és választhatsz", mert a választás a "kell ezekkel a feltételekkel" és a "nem kell" között van, egy monopolhelyzetben lévő vállalatnál. Képzeld el bármelyik nem virtuális térben működő céget, ugyanezzel a marketingstratégiával, hogy pl étterem esetén mondjuk csak ingyenesen ehetsz náluk, cserébe minden adatod az övék. Persze mindez csak a bejárati ajtóra lenne kiírva 6pt-os betűmérettel, 16 oldalon keresztül. Aztán pár év múlva tudatosulna a látogatókban, hogy ja, egyébként mindent tudnak rólad évek óta. Ennyire senki sem szereti az ingyen ebédet, maximum nem érti az árát. Mert leginkább erről van szó.A részvényeseket meg ne keverjük ide, értem én, hogy ez az elvárás, de az is csak egy spekulatív lufi. A Tesla többet ér, mint a legnagyobb autógyárak, aha. Aztán ha csődbe megy, kiderül, hogy az eszköz- és szellemi állománya a piaci értékének ezrede, míg egy hagyományos autógyártónál lehet, hogy ennek értéke a piaci értéke felett lenne. Szóval erre hivatkozva takarózni hülyeség.
Az "ingyenes" program meg persze nem ingyenes, de megfelelő felhasználószám esetén nagyon alacsony áron is rentábilis. Reklámok nélkül. Legalábbis a fenti, és az összes többi példa ezt mutatja.
Éppen ezért majd akkor változik meg a véleményem az egészről, ha (akár 10% felárral) vehetek úgy mobilt, hogy root vagyok rajta, nem trackel semmit, és havi 25€-ért megkapom a fenti csomagot. Ha VAN VÁLASZTÁSOM. De nincs.
(ha a többieket nagyon zavarja a téma, abbahagyhatjuk)
-
<Lacy85>
addikt
válasz
Bayzee5 #1176 üzenetére
“Ilyen kis mohó világunk van. ”
Na igen. Minden évben növekedni, mindig csak többet-többet.
Ami egy szintig oké, érthető is, de akkora cégeknél, akik kilóra megvehetnének már kisebb országokat...
Nyilván a részvényesek, befektetők miatt van így, de azért akkor is durva. Meg aztán kérdés, hogy meddig mehet ez így. A végtelenségig nem lehet növekedni... -
Tin
veterán
válasz
Bayzee5 #1156 üzenetére
Na, ha ez igaz, akkor tenyleg megcsinalta a Samsung. Bar nem lattuk mukodni a Snapdragon 888-at meg az S21U-ban, de a Mi 11 adatok alapjan elkeserito, hogy kb az Exynos 990 szintje folott van valamivel, nagyon merul, es melegszik is rendesen. Mig ez alapjan a 2100-es Exynos melegedett az egyik legkevesbe, kb i12 Pro Max szinten.
Kivancsian varom a tobbi tesztet.
-
Tin
veterán
válasz
Bayzee5 #1143 üzenetére
Egyreszt nincs gari, mint mar irtak masok is, masreszt pont a megallapitasod (is) kiindulopont volt a beszelgetesben, miszerint egy "GMS" nelkuli telefonhoz nyilvan nem tartoznak ugy es olyan "ingyenes" szolgaltatasok.
A nagyobb gond, hogy a lehetoseg sincs meg. A YT-nal van fizetos mod, hogy ne nezz reklamot, ahogy szinte az osszes appban van, de Androidban nincs. Nem tudsz ugy venni egy telefont, hogy kifizete a felarat, cserebe root lehetsz, mert nem alkalmas erre az oprendszer. Az sem mukodik, hogy reklamok eltunteteseert havidijat fizetsz a Google szolgaltatasaiert, csere nem trackel, nem kovet nyomon, es ugy customizalod a rendszeret, ahogy akarod.
Azt mondod, hogy ingyenes modell nelkul nem lenne fenntarthato a rendszer. En meg azt, hogy ennyi felhasznalonal eppen ellenkezoleg, siman fenntarthato lenne. Csak olyan arat kellene szabni. Ennyi erovel egy Netflix sem fenntarthato havi 10-20€-val, ami mogott egy szinten hatalmas infrakstuktura van, jogdijak, szoftverek, tamogatas, es igy tovabb? A fenet nem, mert ezt "csak" ki kell szamolni, es tud mukodni uzleti alapon.
A Facebook vagy a Google, vagy az Apple viszont hogy mukodik szerinted uzleti alapon? Nezz ra a bevetelekre, es meglatod. Fossa keresik magukat, es azt mondanak "ertekkent", amit akarnak. Senki sem tudja, hogy mennyit ernek az adataid a piacon havonta, egy atlag felhasznalora leszamitva, es ebbol mennyi a cegek haszna. Mert tudod, erosen azt gondolom, hogy ez a felhalmozott adatmennyiseg inkabb er 100€-t havonta emberenkent, aminek a 80%-at zsebre teszik, mintha kiszamolod a teljes infrstruktura, fejlesztes es karbantartas uzemi koltseget, rarakod a "tisztesseges piaci" 10-20% hasznot, es kijon a 10-20€ elofizetoi dij havonta.
Persze csak talalgatunk. De ha nem erne meg a Facebook, Google, Apple es a tobbi cegnek a mostani "ingyenes" modell, mar reg fizetosre valtottak volna.
-
mjani1172
addikt
válasz
Bayzee5 #1143 üzenetére
"Okostelefon garija bizony megvan bármit teszel rá. "A kijelző, az akksi, a szenzor hibáját mind javítják akkor is, ha közben teszel rá linuxot. "
Nem, ez téves.
Pl a Samsungnál a Knox mond valamit? Úgy elhajtanak, hogy csak na ha ott gond van. És igazuk van. Minden összefügg ugyanis mindennel. Egy ócska rom nem tudja megégetni a belsejét? Vagy az akkut túltölteni?A képernyő fényerejét megnövelni a káros szint fölé?
-
GreenGoblin
őstag
válasz
Bayzee5 #1143 üzenetére
A szolgáltatás amiről beszélsz, amire azt mondod nem muszáj használni gondolom itt a különböző appokra gondolsz.
Ezzel egyetértek teljesen.
Viszont ne feledd el, az első bekapcsoláskor a felhasználási feltételekre amik jelen vannak GMS, HMS ill. IOS alatt is. Elfogadásuk nélkül nem tudod használni a telefont.
A rendszer maga hazatelefonál még akkor is ha azokat az appokat nem használod. -
HaliGab23
senior tag
Na én most rendeltem elő a Telenortól az Ultrát kártyás csomagban.
Nem bírtam ki, pedig a Note10+ úgy volt megmarad még egy ideig, de elcsábultam.Szerk:
Azt írja a Telenor készülék oldala, hogy raktáron, szállítás 3 munkanapon belül.
A rendelésnél január 26ot tudtam kiválasztani. -
aujjobba
addikt
Tegyük hozzá, hogy az Apple a javítás kiadása után az előző hibás verziót nem engedi már feltenni, semmilyen módon.
Javítás pedig a régebbi rendszerekre is jön, tehát nem csak az aktuális iOS 14 vonalon, hanem például a 12-höz is.
Nincs nagy baj a biztonsági résekkel, ha hamar befoltozzák.
Ez mindkét rendszerre igaz. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 15 Pro 256gb-2027.05.10. Media M. Garancia - 99% akku
- iPhone SE2 64GB fekete, gyönyörű újszerű állapotban, 3db van, 85% 92% és 100% akkuval
- újszerű iPhone 16 Pro Max 256GB white titanium fehér titán független Apple 3 év garancia iStyle
- iPhone 12 Pro Max 128GB Újszerű Független/1-3 hónap gar./Akku 86%/p4360
- iPhone 12 128GB, fekete és fehér színben, több db
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Samsung S25 Ultra 256GB Csak kipróbált!! Jótállás: 2028.06.19.-ig
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest