- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát, görbe alatti területet már számítottam ki kontrolleren, de az meg csak összeadások sorozata. Integrálásra meg ott az analóg elektronikában az R-C szűrő, aztán kész.
Per pill nem is tudok olyat mondani, amihez a papíron kellene integrálni.
Am. a számítógép felépítésénél infón olyanokra gondolj, hogy az ott a processzor, az ott a memória, stb.
Mi fizikán viszont nem tartószerkezeteztünk, hanem a mozgások, meg a termodinamika volt a téma. Na ezek legalább kapcsolódtak a középsuliban tanultakhoz.
JColee: jellemzően ha el tudsz helyezkedni a szakmán belül mint kezdő mérnök, ott is a szakirányodnak megfelelő helyen akkor az azzal fog járni, hogy a fizu nem lesz mérnöki. Pályakezdőként inkább az a jellemző, hogy bármi nagyjából "olyan" munkát elvállal az ember, legalábbis idehaza.
Felsőoktatásban az volt a mondás: szabadidő - jó közösségi élet - jó jegyek, ebből maximum kettőt választhatsz, mert többre nincs idő. Ennek van analógiája a munkára is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Blindmouse #132 üzenetére
Hehe pedig de. Info2 az word, excell, powerpoint volt a fősulin és noha nem érte el egyik se az ECDL vizsga szintjét, azt nem fogadták el tárgy teljesítésnek, mert hogy "itt azért több kell". Annyi kedvezményt kaptam, hogy lenyomhattam egyszerre az összes vizsgát és akkor nem kellett bejárni többet.
Az infó elméleten meg a számítógép felépítését tanították az alapoktól. Röhögni fogsz, de mindezt Villamosmérnök hallgatóknak és sajnos sokuknak szüksége is volt erre, mert sosem csináltak ilyen dolgokat.
Hcl majd elmeséli, hogy ment ez ugyanott a mérnökinfón.
Az egyetlen értelmes infó tárgy az az Info1 volt, ahol bash-el kapcsolatos dolgokat tanítottak, csak akkor még nem gondoltam, hogy később ez milyen hasznos lesz még.
bambano: ha ez zavarja az egyetemeket, fősulikat, akkor menjenek az EMMI-hez és nyilvános oktatási fórumokhoz, hogy mindenki számára legyen kötelező deriválás középsuliban és gimiben. Addig viszont nincs miről beszélni, mert ilyen alapon a japán nyelv ismerete is elvárt lehet valahol...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah igen, odáig már nem mentem le. Nem kerestem, mert az én időmben nem volt emelt matek, csak matek fakultáció önkéntes jelleggel a jó matekosoknak.
Viszont amúgy nálunk a fősulin heti 1 elmélet és 1 gyakorlat volt a matekra, ezen kevés óra mellett a félév felét tette ki mindössze a deriválás. Szóval igazán nem nagy kérés a felsőoktatási intézmények felé, hogy tanítsák meg ott a deriválást, ha már elvárják. A diák miután megcsinálta az érettségit nekiáll élvezni a nyári szünetet meg amúgy is tele van a töke az egésszel. Még ha meg is tanult korábban deriválni, szeptemberre már a felét se fogja tudni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
janeszgol #113 üzenetére
Nem tudom, de utánanéztem. A 2014-es kerettantervben egy szó sem szerepel a deriválásról. Se a szakközepes, se a gimis tantervben. [link]
Fősulin a Matek1-en kb. a 6. héttől a halmazok után, na ott tanították.
bambano: ha nincs a tantervben, akkor mi alapján várják el? Tanítsák meg, aztán kérjék vissza...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze. Majd nyilván megtanulja a diák azt is az érettségije mellé, ami nem a tananyag...
Amúgy a fejpénz miatt nem akarnak nagyon beleszólni a felvettek dolgaiba. Te se akarnád kitiltani, ha úgy is kihullik magától max 2-3 féléven belül, mert addig is kapod rá a fejpénzt az államtól.
Vadmeggy: nekünk is volt ilyen tárgy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jim Tonic #96 üzenetére
Nekem a 2 év technikusi volt az, amivel kiestem a matematika dolgaiból, ott nem is volt a 2. évben matematika, mivel h. számítástechnikai műszerésznek tanultunk. Az első évben is csak vicc szinten volt matek.
Mikor aztán a fősulin már nagyon égett a talaj, akkor hagytam a külön tanárt a francba, leültem az akkor még ingyenes wolfram alfa elé, és megnéztem miként csinálja meg az integrálásokat, meg a diffegyenleteket. Aztán nekiálltam és végigoldottam a munkafüzet összes feladatát. Végül elég jó jeggyel végeztem el a matekot, csak hát akkora már volt ott egy dékáni kérvény is közben a sokadik tárgyfelvétel miatt...
A mat3-on meg már semmit nem tanultunk, mapple előtt ment a ctrl + c ctrlc + v az előző galeritől minden órán. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nálam szinte minden pont úgy történt, ahogy nagyra is írta, pont úgy csináltam én is az iskolákat ahogy ő.
Az meg nonszensz, hogy elvárják a komplex számokat meg a deriválást. Oké, ezek még egyszerű dolgok, de akkor sem tananyag a szakközépben. Emelt matek szakkörösök deriváltak egy kicsit nálunk, de az csak ráadás volt nekik és ez is csak pár embert jelentett, akik eljártak matek versenyekre...A fősulin ebből az lett, hogy a matek1-en még nem is kezdtük el a deriválást (akkor a halmazok volt a kezdő téma az első pár hétben), de villanytanon már kellett komplex számozni, ezért ott tanította meg a tanárnő őket egy vagy két óra alatt. Ez a téma később elő sem került egyik matek tárgyban sem, bezzeg a parciális diffegyenletek 3 vagy 4 típusa az igen.
Meg lehetett tanulni, még nekem is sikerült, de hogy mi haszna volt? Adták volna le a komplex számokat, az legalább szakmába vág egy villamosnak... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mikor a Pollackra jelentkeztem 2007-ben villamosmérnöknek, akkor a végzős galeri átlaga 1.42 volt, pedig ez nem egy BME. Jó persze akkoriban még voltak szigorlatok meg minden nehezebb volt mint ma ugyanott, de az 1.42 végzős átlag akkor is mutat valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest