- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Trailblazer #156 üzenetére
Szó-szót követett
-
Trailblazer
veterán
Azért megkapó, hogy jutottunk el az állítólagos megtámadástól, a "magyar emberek biztonsága"-bullshittől a könyvelőirodákig meg a vállalatirányításig...
-
azbest
félisten
szerintem picit túlpörgitek a témát. Érzésre benne van ilyesmi is:
"Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint bírkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi!"ha jól emlékszem eredetileg onnan indult ez a szál, hogy a könyvelő beviszi a szakdt 20 éves pécéjét javításra. De azóta keverednek az ilyen és a nagy könyvelőirodákra vonatkozó szempontok. Kicsit lehet túloztam is a törvények miatti frissítésekkel kapcsolatban, legalábbis az egyik program netes changelogja alapján 1-3 frissítéssel megúszták évente. Legutóbb például valamilyen nav-os adatszolgáltatós megoldást kellett betenni.
A nyomtatás kapcsán, ha jól tudom, nagy tételben már inkább nyomdai úton állítják elő a számok nélküli fix részeket. Aztán arra nyomtatják rá egyedileg a konkrét ügyfél számait. Sőt, ha jól emlékszem egy közmű cégnél dolgozó ismerős elmondására, akkor a csekk-et tartalmazó lapot kifejezetten a postától lehet megrendelni, nem maguknak nyomdázzák, hanem arra nyomtatják rá aztán az adatokat. A csekkes és rezsicsökkentős rész külön papíron is szokott lenni az én számláimon, gondolom részben emiatt.
-
Grodd
tag
8 magos Xeonra nem is lesz win2016srv licensz, foglalatonként 8 mag, és rendszerenként 16 mag a minimum.
De sebaj, már megrendeltem 2 db 12 magosat (Xeon E5-2651 v2) ebayről, és mellé egy kétprocis deszkát, az egész megvan 240k HUF-ból. Még a RAM-ra akarok egy kicsit gyúrni 128 GB-t beletolok (8*16), az sem lesz egy nagy érvágás.
JAhh, amúgy MS licenszek nekem ingyen vannak otthoni használatra, ha nincs commercial use... -
Grodd
tag
-
bambano
titán
hogy is fog változni a win2016srv licenszelése? a 8 magos xeonodra rá fogod fizetni a gatyádat.
hogy tisztában vagyok-e, mi az a supply chain management, vitatható, mindenesetre vizsgáztam belőle és diplomám is volna, ha nyelvvizsga hiánya miatt nem szorult volna a corvinuson egy páncélszekrény alá...
"Azt hiszem, te nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mi az a supply chain management, és milyen , könyvelőirodáknak is rendkívül hasznos feature-ök vannak a NAV SCM moduljában..." figyi, ez egy prohardver fórum, nem presales prezentáció. itt a bullshitekkel nem mész semmire.
-
-
Grodd
tag
"Nyilván a dynamicsot nem kell licenszelni annyi példányban, ahány cégre használod? mert ha igen, akkor úgy nő a dynamics hátránya, ahogy egyre több céggel használod."
AX-et biztosan nem (én abban mozgok) , szerintem NAV-ot sem, de ebben nem vagyok 100% biztos, holnap megkérdem NAV-os kollégámat.
" igen, a könyvelőiroda tulaja is ott verte az asztalt, hogy nincs supply chain managementje... oh wait... a könyvelőirodák nem foglalkoznak vállalatirányítással. Könyvelnek. PONT."
Azt hiszem, te nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mi az a supply chain management, és milyen , könyvelőirodáknak is rendkívül hasznos feature-ök vannak a NAV SCM moduljában... (én sem vagyok 100% otthon a témában, mert AX-es vagyok - nagyobb cégnek dolgozok, ahová már a NAV kevés) , de azért van némi NAV-os alapismeretem is a fejtágításoknak hála. Biztosan több, mint neked.
" megint egy szépen helyezett csúsztatás: a még kb. 86 napig 5700 euróért kapható..."
Igen, most ennyibe kerül. Mi ebben a csúsztatás?
"a dynamics alá valószínűleg olyan vas kell, ami miatt standard srv kell vagy datacenter. mondjuk én elfuttattam a novitaxot linuxon is, csak azért nem maradt linuxon, mert úgy nincs rá support."
Dynamics AX 2012-őt futtatok az itthoni PC-men hobbiból (vagyios nem annyira hobbiból , hanem munka miatt telepítettem, Contoso-ban tesztelni dolgokat), egy PC-n fut az SQL server és az AOS,0 vacak 16 GB RAM figyel benne, és ebayen összeguberált 8 magos Xeon (de előtte futott szépen 4 magos i5-ön is) Sima Standard SKU, nem Datacenter. CSak annyi, hogy kell egy domain controller (az is ugyanazon a vason fut, HyperV-ben) És AX-ről beszélek, nem NAV-ról, ami ugye azért sokkal egyszerűbb....
-
bambano
titán
"Valóban elmeroggyant az ötlet, de még csak törvényjavaslat szinten létezik": ne csináld már, komolyan ennyire tájékozatlan vagy??? 2013. évi CLXXXVIII. törvény az egységes közszolgáltatói számlaképről
az egy 2013-as index cikk volt, ennyit se sikerült elolvasni?"Értelmesebb lenne egy olyan törvényjavaslat, ami azt írja elő, hogy nem szükséges papír alapú számlát nyomtatni, köteles elfogadni a fogyasztó az e-invoice-ot is." égsz, mint a Reichstag. [link] 2004 óta van róla jogszabály. majd kikeresed magad, én nem fárasztom magam tovább a felvilágosításoddal.
-
Grodd
tag
Valóban elmeroggyant az ötlet, de még csak törvényjavaslat szinten létezik
De a témához: Szerintem nincs olyan magyar közmű szolgáltató, aki outsourcingolná a könyvelését, mi pedig könyvelőkről/könyvelőirodákról beszéltünk eddig, nemde?
Az invoice layout-ot (így a mezők háttérsznét is) testre lehet szabni normálisabb rendszerekben "átparaméterezéssel" (persze ez sutomizing) , de természetesen a színes nyomtatót nem lehet megspórolni, ha nyomtatni akarod. De szerintem ma is színes nyomtatóval nyomják a közüzemi szolgáltatók a számlákat (nem tudom, mert én minden közüzemi számlát elektronikusan kérek, fogalmam sincs, milyen egy nyomtatott számla)
Értelmesebb lenne egy olyan törvényjavaslat, ami azt írja elő, hogy nem szükséges papír alapú számlát nyomtatni, köteles elfogadni a fogyasztó az e-invoice-ot is."mégsincs fikarcnyi lövésed se ahhoz, amiről tanácsadsz. mint rendesen..."
He?
"és ilyet kilométer hosszan tudnék sorolni, de tartok tőle, ezzel a képességemmel nem vagyok itt egyedül."
Sorold, ne kímélj...
-
bambano
titán
például amikor egy elmeroggyant politikus kitalálja, hogy ezentúl a színes alányomással meg kell jeleníteni a "rezsicsökkentést", azt hogy fogja felparaméterezni egy power júzer? mert ha nem megy be a boltba és vesz egy színes nyomtatót, akkor sok vazelin fog fogyni aznap...
ha te ezt egy "paraméterezéssel" megoldod, 5 percen belül iszonyat pénzekért fogsz ajánlatokat kapni kosárszám. vagy kiderül, hogy mégsincs fikarcnyi lövésed se ahhoz, amiről tanácsadsz. mint rendesen...
és ilyet kilométer hosszan tudnék sorolni, de tartok tőle, ezzel a képességemmel nem vagyok itt egyedül.
-
Grodd
tag
válasz
#06658560 #142 üzenetére
De át lehet írni paraméterrel, csak persze a usernek is oda kell figyelni, hogy ésszel alkamazza a dolgot, az átmeneti rendelkezéseket is figyelembe véve. Persze ehhez értenie kell azért bizonyos szinten az adott sw műkődését, erre vannak általában a key userek...
A könyvelő valóban nem programozó, de egyre inkább el kéne abba az irányba a dolgot, hogy rendelkezzenek némi IT alapműveltséggel az end-userek, sajnos ez ma valóban nem jellemző. Pedig csuda jó dolgok vannak ma már, pl Power BI, ami mát igazán SSBI (Self-Service BI) megoldás, olyan lekérdezést rakhat össze a user magának különösebb IT support nélkül, amit akar, minimális IT affinitással. De persze azt is meg kell egyszer tanulni...
Nálunk úgy csináljuk, hogy mi az IT supporton megcsináljuk a cube-okat, alap SQL view-kat, stored procedure-öket, stb (ha kell, akkor SSAS-t is bevetjük) ledokumentáljuk és elérhetőve tesszük a key usereknek, és utána ők olyan query-t gyártanak ezek használatával power queryben, amit akarnak (persze ezekben is támogatjuk őket kérdés esetén). Bámulatos költségcsökkentést lehet így elérni. -
bambano
titán
A novitax ára nem függ a konkurens felhasználók számától. A novitax ára (kicsit ferdítve a helyzetet) attól függ, hogy hány adószámhoz nyitottad meg az évet.
Nyilván a dynamicsot nem kell licenszelni annyi példányban, ahány cégre használod? mert ha igen, akkor úgy nő a dynamics hátránya, ahogy egyre több céggel használod.
"És a Novitaxtól kapunk egy sz*ros főkönyvi modult, NAV-tól fullos Supply Chain Management, Customer Relationship Management is jár mellé": hát igen, a könyvelőiroda tulaja is ott verte az asztalt, hogy nincs supply chain managementje... oh wait... a könyvelőirodák nem foglalkoznak vállalatirányítással. Könyvelnek. PONT.
"még 5700 EUR-ért kapható Extended PAck is, raktárkezeléssel, termeléssel, szolgáltatással" megint egy szépen helyezett csúsztatás: a még kb. 86 napig 5700 euróért kapható...
"egyébként a Novitaxnál benne van az SQL server és a sql cal benne van árban? De ha benne van, akkor is tökmind1": itt most egy lényeges kérdés, hogy mit értesz sql szerver alatt, mert ettől függően megy a válasz jobbra vagy balra. Ha MS SQL Servert, ahogy az sql cal sugalmazza, akkor nincs benne. Ha általában sql szervert, akkor igen, az árban és a telepítőben is benne van az általuk használt sql szerver, nincs vele további költséged.
"A win server és srv cal ára pedig biztos nincs benne a Novitax licenszben sem." ez igaz, de azt a dynamics árába sem számoltam bele, még úgy sem, hogy a novitax alá elég egy w2012R2 essentials 120 rugó környékén, a dynamics alá valószínűleg olyan vas kell, ami miatt standard srv kell vagy datacenter. mondjuk én elfuttattam a novitaxot linuxon is, csak azért nem maradt linuxon, mert úgy nincs rá support.
és akkor még kellene egy alapos és hihető nyilatkozat az ms-től, hogy nem lopja el az összes adatodat, amit a dynamicsba toltál bele és nem használja fel ellened. ez a lehetetlen küldetés a kérdéskörben.
de szerintem messzire kanyarodtunk az eredeti témától.
-
Grodd
tag
Vegyünk egy kicsi könyvelőirodát, 5 fővel, 50 ügyféllel. Ez Novitax esetében (az általad írtak alapján) 156.000*5*50= 39 m HUF = 124.000 EUR.
És itt csak egy kis könyvelőirodáról beszéltünk, ahogy növeljük a méretet, úgy nő a Dynamics előnye.
És a Novitaxtól kapunk egy sz*ros főkönyvi modult, NAV-tól fullos Supply Chain Management, Customer Relationship Management is jár mellé (de kicsit mélyebben a zsebbe nyúlva, még 5700 EUR-ért kapható Extended PAck is, raktárkezeléssel, termeléssel, szolgáltatással )Azt hiszem emellett a különbség mellett eltörpül az SQL server és sql cal plusz költsége. (egyébként a Novitaxnál benne van az SQL server és a sql cal benne van árban? De ha benne van, akkor is tökmind1)
A win server és srv cal ára pedig biztos nincs benne a Novitax licenszben sem. -
törölt tag
Még mindig kérdezem, ugye nem sok tapasztalatod van a magyar jogi környezet változásáról?
Amikor feje tetejére állítanak komplett számviteli jogszabályokat év közben, azt nem lehet pár paraméterrel átírni. És ez bizony jellemző. Az egy dolog, hogy a könyvelő mondjuk napra kész, de ha a program nem tudja a változást, ne adj isten a váltásokat rosszul kezeli dátum szempontjából, akkor az bukta. És olyankor lehet újra írni. A hotfix is újra írás, csak nem a nulláról. És mindegy, hogy van konzultáns, vagy sem. A könyvelő pedig nem programozó, hogy a biteket s.k. faragja. -
bambano
titán
hát igen, az 5700 euró az csak 148 havi novitax licenszdíjat fedezne, ha nem éppen akciós lenne és nem 8250 euróról lenne leárazva, meg nem kellene hozzá egy másik nagy köteg licensz (wsrv, sql cal, srv cal, ami szintén ingyenes. ohwait).
az is egy feltűnően pöpec ajánlat, hogy 8.8 eurójával/hó 28 hónap alatt kifizetem az office licenszét, plusz akinek véletlenül nincs kéznél, az vegyen hozzá távközlést is, meg kap arcképes belépőt az nsa irodaházba. bombaüzlet.
azt értem, hogy ezt az orbitális átverést miért erőlteti az ms: az ő zsebébe megy a pénz. de elvileg függetlennek és értelmesnek látszó fórumozókban hogy merül fel, hogy ekkora baromságot komolyan vegyenek, azt máig nem értem.
-
Grodd
tag
Az attól függ, milyen az a software. A változtatások 90%-a minden IT képzettség nélkül megoldható akár a user által (persze azért ne egybites legyen) , a bonyábbak is megoldhatók, persze ott már érteni is kell egy kicsit hozzá (ha nem értesz hozzá, fordulj kunzultánshoz) . De ha olyan szoftvered van, amire rendszeresen jönnek a lokalizációs hotfix-ek, akkor túl sok teendő nincs vele.
-
Grodd
tag
válasz
#06658560 #137 üzenetére
Ezzel most mellélőttél, mert vannak magyarországi ügyfeleim is, és valóban elég sokat kell velük bajlódni, de vannak rosszabbak is, főleg a régiónkban (pl Horvátok, bolgárok), de még a németeknek is vannak extra lokalizációs igényei (pl DATEV export) a "normál" európai országokhoz képest . De ezek miatt nem kell a software-t "változtatni", maximum egy hotfix-re van szükség (általában arra sem)
-
Grodd
tag
Hát a Novitax-nak (mint minden magyar ügyviteli szofver szállítónak) elég pofátlanak az árai.
Például egy Dynamics NAV (kicsit komolyabb, mint a Novitax az összes moduljával együtt) starter 5700-EUR-ból megvan 5 konkurens felhasználóra (kisebb könyvelőcégnek optimális), korlátlan cégre, örökös licensz, nem éves díj! De sorolhatnék más példákat is....
Office-t viszont nem biztos, hogy érdemes megvenni, O365 havidíja 8,8 EUR / fő.
Jó, a Windows-t meg kell venni, az tény... -
bambano
titán
Az a pár10-ezres tétel azért enyhén szólva combosabb.
Listaáron egy dobozos w10 prof 86900 forint volt, mikor legutoljára rám akarta tukmálni az ms.
Listaáron egy oem w8.1 prof 50890 forint.
Listaáron egy gépre telepített office 76900 forint.
Könyvelőprogramok közül például a Novitax cégenként 156 ezer/év.Tehát ha a könyvelő talál ingyen vasat a lomtárban, akkor rögtön az első cég könyvelését el is kezdheti 320 ezer forintból pikk-pakk. Ekkor még nem vett se víruskergetőt, se malware mittoménmit, nincs pénzes sql szervere, csak egy firebird-je, nincs nyomtatója, stb. stb. stb. stb. nem fizetett senkinek, hogy mindezt összeintegrálva feltelepítse neki, stb.
Egy dell irodai gép, nem eltúlzott konfigurációban, közepesen ócska monitorral 220 ezer forint, ebben van oem 8.1 licensz.
szóval azért az, hogy egy könyvelő csak úgy upgradelje a lomját, bátor javaslat.
megj: amíg tart a frissítési lehetőség, addig mindegy a win verzió.
-
Grodd
tag
"Elég szar ország, ahol a jogszabályok változnak tárgyév közben havonta."
Ezzel egyetértek, de emiatt ne kelljen már könyvelőprogramot változtatni, vagy akár update-elni, maximum a beállításokkal bajlódhat egy kicsit a user (vagy a support) Esetleg, ha új report igény merül fel, akkor hegeszteni kell egy kicsit a query-n...
-
Grodd
tag
Idős könyvelő menjenek nyugdíjba
Egyébként Windowson is van high contrast beállítás a gyengénlátóknak, nem kell ahhoz DOS.
A mouse-less kezelés minden nagy Windows-os ügyviteli rendszerben megoldható, sőt power userek úgy is használják. (Persze azért a kezdőknek ott van az egerészős opció is)
A legtöbb rendszerben még azt is testre tudja szabni a user maga, hogy a formokon milyen legyen az adatbevitel sorrendje, és a tab-bal milyen mezőket ugorjon át, stb.... Na ilyesmit oldj meg egy DOS-os rendszerben,,,Természetesen szomszéd pistike által VB-ben össedobbott könyvelőprogramot kell használni Windows alatt sem
"Sok helyütt szempont továbbá a program erőforrás-igénye. Egy dBase-es cucc simán elfut egy régi gépen is, míg egy Access, vagy SQL Express azért több memóriát eszik. Nem mindenkinek van olyan gépe, mint az itteni közönségnek. "
Hát aki könyvelni akar, mert ez a munkája, az ne akarjon már 20 éves PC-n profitot termelni.. Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy van olyan könyvelő ,akinek csak abakusza van, meg egy spirálfüzete .
Itt pár 10ezres tételről beszélünk, mert annyiba kerül egy olyan PC, amin vígan elmegy akár egy fullos SQL Server is az alkalmazás mellett .
De én azzal is vitatkoznék, hogy a dbase kevesebb memóriát enne, volt hozzá szerencsém 20 évvel ezelőtt, és én nem ezt tapasztaltam -
Grodd
tag
válasz
dajkopali #87 üzenetére
"a szerző azt írta, hogy az olyan informatikailag egyszerű feladatokat, mint pl. a könyvelés nem kéne összekötni az egyre fejlettebb - és egyre sebezhetőbb - operációs rendszerekkel, hiszen az alapfeladatok kiszolgálására az olyan egyszerű programok is képesek voltak, mint a DOS-ra épülők"
Bocs, de ez az egész eléggé bődületes baromságnak hangzik, a szerzővel szívesen elbeszélgetnék, látszik, hogy nem nagyon mozgott életében vállalati környezetben
1. A DOS-nál sebezhetőbb rendszert nem nagyon találsz.
2. Minél fejlettebb a rendszer, annál kevésbé sebezhető
3. Könyvelés, mint "egyszerű" feladat? Nem vagyok könyvelő ugyan, de ügyviteli rendszereket supportolok, jelenleg elsősorban Dynamics AX-et, de még azt se nevezném egyszerűnek, (pedig a Big 3 - SAP, Oracle, Dynamics AX) közül még a legegyszerűbb . Persze nem egy családi költségvetés elkészítését értem "könyvelés" alatt, de ahhoz se DOS lenne a járható út, hanem inkább egy egyszerű webes valami. Pl ez: LinkJa, és tartson a könyvelő az asztalán egy halom PC-t, egyet e könyvelésre, egyet Office-ra, egyet webre, egyet levelezésre, stb...
Múgy meg a könyvelőrendszerek szorosan integrálva vannak egy csomó egyéb alkalmazással (még ha nem is használunk ERP-t, akkor is. A leírt módon eléggé bajos lenne a kommunikáció az alkalmazások között. A könyvelés elsődleges célja ugye a reporting, az, hogy működne?
"minél egyszerűbb egy ilyen szoftver, annál kevésbé sebezhető, hiszen könnyű átlátni a struktúráját"
Ez nettó hülyeség. Különben meg minél könnyebb átlátni a struktúráját, annál könnyebb rajta fogást találni
Lehet, hogy baltával is könnyű felvágni a fahasábot, de az nem azt jelenti, hogy megfontolandó lenne azzal nekiállni ezer köbméter fának. Sőt, valójában egynek se nagyon...
A szerző érvelése ezermillió sebből vérzik, szerintem csak unalmában kitalált valami meghökkentő dolgot, és megpróbálta utána vért izzadva alátámasztani (szemmel láthatóan kevés sikerrel)
-
Elég szar ország, ahol a jogszabályok változnak tárgyév közben havonta.
Sok, főleg idősebb könyvelő szereti a karakteres ("DOS-os") felületet. Egyrészt mert sokkal nagyobbak a betűk, másrészt pedig nem kell hozzá egerezni, hanem csak a billentyűzetet használva lehet felvinni az adatokat, sokkal gyorsabban.
Igen, ezen problémák nagy része orvosolható lenne Windows alatt is, de ehhez oda kellene figyelnie rá a program fejlesztőjének (pl. hogy nagy betűméretet beállítva szétesik-e az egész GUI, vagy hogy a beviteli mezők TAB sorrendje rendben van-e, vagy úgy megy végig rajtuk a program, ahogy a fejlesztő feldobálta anno, a feature-ök fejlődésének sorrendjében).Sok helyütt szempont továbbá a program erőforrás-igénye. Egy dBase-es cucc simán elfut egy régi gépen is, míg egy Access, vagy SQL Express azért több memóriát eszik. Nem mindenkinek van olyan gépe, mint az itteni közönségnek. Vö. autózásból élő pizzafutár a szakadt, 20 éves Suzukival.
-
Snoop-y
veterán
A lekeresek szama az HTTP flood-nal szamit. (ez az egyik alap mikor annyi keressel arasztjak el a webszervert amit mar nem tud kiszolgalni)
Hala a jo egnek van meg vagy 8 fele DDOS tamadas
par izelitonek:
ICMP flood
UDP flood
Ping of death
Syn floodA harom alaptipus
Mennyisegen alapulo (ez az amikor kitomik a rendelkezesre allo savszelesseget)
Protokol alapu
Applikacios reteg alapuAz elsonel osszessegeben az elfoglalt savszelessegben lehet jol kifejezni egy tamadas nagysagat ami sokszor elerheti a tobb szaz Gbps-t.
-
Jogalappal
újonc
Ha volt támadás, ha nem érdekes, hogy az Állami Számvevőszék napokban megjelent jelentése szerint Magyar Államkincstár intézménye nem felelt meg még a legalapvetőbb, azaz 1. biztonsági szintnek sem, de még az 1.500.000.000 forintnyi EKOP támogatásból megvalósított, 2014. novemberében átadott KIRA rendszer biztonsági besorolását sem végezték el.
-
Grúziában 2008-ban fel is törtek egy rakás oldalt az oroszok, a többi pedig milliós nagyságrendű lekérést kapott.
További fennakadást az okozott, hogy a védekezés első lépéseként blokkolták az Oroszország felőli forgalmat. Mivel jelentős a még orosz nyelvet használó lakosság, pl. a Jandeksz kiesése érzékenyen érintette őket. -
bok92
addikt
Írtátok, hogy ez a 62 ezer lekérés nem számit soknak... De akkor mennyi nevezhető már valóban támadásnak? Pl anno az észteknél, vagy Grúziában mennyi volt kb a lekérések száma?
-
"Hiteles információk alapján a kommunisták az elmúlt 8 évben úgy tönkre tették az internet szolgáltatókat, hogy csoda hogy még működnek, de a Fidesz nagy erőkkel dolgozik ennek javításán, a felmerülő kellemetlenségekért a felelősség az MSZP-t terheli."
-
Egon
nagyúr
ha már padlóra küldik az niifi-t, ahol tényleg értettek is a dolgokhoz, akkor legyenek ők a kemény csávók és oldják meg a problémákat. meg ugye a központi kibervédelmi cuccokat se baltázták el...
Ez (legalábbis részben) jogos, sajnos ennél a bandánál számít legkevésbé a szaktudás, és legjobban a politikai lojalitás. Ugyanakkor ismerem a Frész Ferit, két szemeszteren át tanított. Kb. 50%-ban csak duma, mondjuk az is igaz hogy a maradék 50% is elég jó. Nagyrészt a sértettség beszélt belőle, meglátásom szerint ennyire nem tragikus a helyzet, illetve vele (a csapatával) erősödve sem lett volna nagyságrendekkel jobb.
"ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia": nekünk se húsz éve van, a 2013. évi L. törvényről beszélünk, tehát lehet, hogy még a három évet se töltötte be...
Nem is állítottam, hogy 20 éve van. De a többi politikai erőnek (beleértve természetesen az első Fidesz kormányt is), összesen több mint 20 év alatt (ebből ugye pl. a szoik 8+4 évet voltak) sem sikerült semmi jogszabályt összehozniuk ezen a vonalon.
-
-
bambano
titán
amit leírtál, az általános esetben igaz a ddosra.
de módosítsunk kicsit.
nagyonfontos ember vagy, aki a puszta közepén épít gyárat. mivel akkora hátszeled van, hogy le kell horgonyozni, hogy el ne fújjon, ezért egy 8 sávos autópálya visz az m0-stól a gyáradig, ami dedikált, tehát senki más nem használhatja.ha általános esetben nézzük a védekezést, akkor a gyárkapunál tumulnak a biciklis futárok, amíg be nem döntik azt. itt ebben a speciális esetben két rendőrautó beáll az m0-s azon csomópontjába, ahonnan feléd indul a dedikált autópályád, és mindenkit megállít. ez parciális védekezésre jó, mert a szerverfarmod megússza a nagyobb balhét, de a szolgáltatás nem lesz elérhető.
és itt pont ez a lényeg, a kormányzati rendszereknek saját gerinchálózata van, nagyon kevés bejárattal. azon a nagyon kevés bejáraton korlátozva a szolgáltatást, magát a kormányzati gerincet és a szervereit meg lehet védeni. (igaz, a szolgáltatást nem). de ez is több, mit a semmi. arra jó, hogyha a ddosolók megunják és befejezik a forgalom generálását, akkor a szolgáltatás utána hamar magától elindul, mert a bérelt vonalad és az eszközeid nem borultak a porba.
-
Snoop-y
veterán
A DDOS vedekezes nem igy mukodik.
HUP-rol ideznek:
Megprobalom szemleltetni.
Tegyuk fel hogy a szervered egy nagy raktarhaz odavezeto 4 savos uttal.
A fail2ban (jelen esetunkben a tuzfal) a portasbacsi
Namost a DDOS az nem abbol all hogy jon egy darab biciklis futar es allandoan nyomja a csengot a portasod meg elzavarja.
A DDOS az abbol all hogy sok ezer kisebb vagy nagyobb futar ( biciklistol a KOMATSU domperig bezarolag ) a te kicseszett kapud elott fog tolongani egeszen addig amig a hozzad vezeto utat teljesen le nem blokkoljak ugy hogy meg egy gyalogos se tud a kozelebe ferkozni a gyarkapudnak.
Ezen hogyan segit a portasbacsi?
Hint: sehogy
Itt lehet a sok megoldas kozul az egyikrol olvasni
Es ilyet ne kezdjen el epiteni a kormany mert mire kesz lesznek vele csodbe viszik az orszagot
-
Snoop-y
veterán
válasz
dajkopali #105 üzenetére
Az a baj hogy nem megoldasokat vesznek hanem nekiallnak szarbol varat epiteni lasd penztargep ugy:
Piripocs BT altal gyartott penztargep mindenben leverte a samsung penztargepet holott elobbi 3 hete foglalkozik ezzel utobbinak meg evtizedes tapasztalata van.
Seems legit...
DDOS elleni megoldasokat nem a kormanynak kellene epiteni majd haverokkal hanem ott hostolni ahol erre fel vannak keszulve...
Amig nem gyogyul ki Mo ebbol a panama mizeriabol addig ez lesz sajnos
-
atike
nagyúr
Ez volt már...?
-
dajkopali
addikt
igen, szélsőséges kijelentés volt, félreérthető, de úgy értettem, hogy ha egy cégnek, szervezetnek, van kapacitása, pénze, erőforrása és szándéka a DDoS-t kivédeni, akkor a több tíz jelenleg ismert megoldást mind használja, és akkor valóban le lehet szorítani ilyen kicsire a kockázatot
az állami szférát meg nem cinizmusból írtam, hanem azért, mert - akár így van, akár nem - a kiberháborúk korában ebben a szegmensben a legfontosabb a védelem - meglehet, hogy naivnak ható kijelentés volt, de semmiképp sem cinikus -
bambano
titán
ha már padlóra küldik az niifi-t, ahol tényleg értettek is a dolgokhoz, akkor legyenek ők a kemény csávók és oldják meg a problémákat. meg ugye a központi kibervédelmi cuccokat se baltázták el...
"ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia": nekünk se húsz éve van, a 2013. évi L. törvényről beszélünk, tehát lehet, hogy még a három évet se töltötte be...
-
azbest
félisten
Például meg kell nézni a normál üzem melletti statisztikákat, hogy honnan jönnek kérések. Tipikusan belföldi forgalom lehet a nagyja.
Aztán kell egy eszköz, ami a net és a kiszolgáló között van és raja fel lehet konfigurálni akár automatikus, akár manuális szabályokat, hogy mikor kell eldobni a kapcsolódni próbálkozókat, ahelyett, hogy az infrastruktúrára engednék őket. Kereskedelmi megoldások is vannak erre.
Ha külön-külön ip-ről jönnek a kérések, akkor ugye egyéni tiltásnak nincs értelme, mert nem tudni, hogy mi a valós kérés és mi a támadási szándékból jövő. Viszont régió szerint már lehetne limitálni, mert nem normális, amikor kínából vagy oroszországból jön sok kérés. Ha sok magyar ip-ről jönnek, az már problémásabb, de talán nincs annyi fertőzött gép a botnethálózatukba, ami itthonról van (remélem).
Úgy emlékszem voltak olyan kommentek, hogy telekom hálóból nem volt vele probléma. Szóval lehet éppen egy ilyen eszköz borult meg, vagy állították be rosszul. Szerintem.
-
Egon
nagyúr
válasz
dajkopali #105 üzenetére
nem, ha komoly a szándék, akkor nem lehet kivédeni - ma már különösen nem
Korábban még azt írtad, 1% körülire lehet szorítani a rendszer padlóra küldésének esélyét. Most akkor melyik?
Mellesleg az, hogy nem kerül padlóra a rendszer (mert mondjuk a tűzfal szűri a szerverhez érkező kérések számát), nem jelenti azt, hogy a (valós) kérések kiszolgálhatók maradnának, ergo a végeredmény ugyanaz: nem elérhető a szerver.
de hát hol várhatnánk el a maximális technológiai felkészültséget és védelmet, ha nem a nemzeti szférában?
Azért a cinizmusnak is van határa. Az állami szféra úgy 20-30 éve másról sem szól, mint a spórolásról. Nagyon nem szívesen védem a jelenlegi bandát, de legalább van információbiztonsági törvény (ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia), és talán valami megmozdult ebben a témakörben. Persze ettől még nem javul meg egycsapásra a helyzet, és ahogy fentebb írtam, igen nagy szórás tapasztalható az egyes állami intézmények körében.
-
dajkopali
addikt
nem, ha komoly a szándék, akkor nem lehet kivédeni - ma már különösen nem
ugyanakkor - bár nem vagyok szakember csak olvastam olyan írásokat, melyeket szakmabeliek erről írtak - nagyon sok megoldás létezik, melyek mind egy-egy aspektust tudnak kiszűrni, ezáltal mérséklik a hatásokat
és mindez nagyon drága és erőforrás-igényes
de hát hol várhatnánk el a maximális technológiai felkészültséget és védelmet, ha nem a nemzeti szférában? (jó, persze itt most csak egy-két olyan weboldalról volt szó, aminél ha leáll, a kutya sem veszi észre - de ez presztízskérdés) -
togvau
senior tag
szerintem a migráncsok voltak, akik mögött soros györgy állt, aki gyurcsány kottájából olvasott
-
bambano
titán
nekem is kérdés volt, hogy egy ddost hogy véd ki, mert azt általános helyzetben nem lehet.
viszont a kormányzati gerincnek nincs túl sok bejárata, tehát ebben a speciális esetben mégis van valamennyi esély.illetve arra van reális esély, hogy a gépek ne boruljanak fel, hanem a ddos végén maguktól újrainduljon a szolgáltatás.
-
gt7100
tag
válasz
dajkopali #51 üzenetére
DDoS-t (nem DoS-t!) hogy védesz ki? Meglehet, hogy elavultak a technológiai ismereteim, de én még ott tartottam, hogy maximum sávszélesség növeléssel, kapacitás bővítéssel lehet ellenük védekezni.
Jó, itthon megteheted, hogy a magyaroknak szánt oldalakról hosszabb-rövidebb időre letiltod a külföldi IP-ket, akkor csak a magyar botnetekkel kell megküzdeni.ui: bocs, most jutottam csak el a későbbi hozzászólásokig.
-
azbest
félisten
válasz
dajkopali #92 üzenetére
A könyvelőprogram pár havonta változik a folyton változó jogszabályok miatt
Szóval maga a program nem 20 éves, csak a környezete.
Annó (~2002), amikor gazd infón képzésen könyvelést is tanultunk és gyakorlatban, gép előtt a máv informatikás könyvelő progit használtuk, már akkoriban baj volt a dos környezettel. Akkor jött ki a win változata és első hónapokban csak pár kísérletező kedvű ember használta. Minden vaja volt, instabil volt.
Pesze mindenképpen előnye volt, hogy nem kellett novell-es ipx-es hálózatot alávarázsolni és a nyomtatáshoz sem port átirányításos hekkek kellettek, mint a dos-os verzióhoz.
Inkább valami webes dolgot tudnék elképzelni. Számlázáshoz például sok jó megoldás van. A könyveléshez nem tudom, mik vannak manapság.
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #95 üzenetére
akkor kérdezd már meg tőle, hogy egy számlára hogyan, milyen karaktersorozattal kell ráírni, hogy kisadózó
meg mi egy számla teljesítési dátuma, ha folyamatosan nyújtott szolgáltatás havi számlájáról beszélsz, a számla kiállítási dátuma hó közepe, a teljesítési dátuma és a fizetési határidő hó vége
meg hogy vonatkozik-e a számlázó rendszerre az önkormányzati feltételrendszer, ha havi kettő, fix tételt számláz kiha szerintetek ezek egyszerű kérdések, akkor én bevonulok egy tibeti kolostorba...
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #87 üzenetére
ha egy cikknek a bevezetőjében azt olvasod, hogy a könyvelés egyszerű alapfeladat, ne olvasd tovább, mert nem érdemes
és itt most nem csak a könyvelés számviteli részére gondolok. az általam ismert könyvelőprogramok akkora szemétdombok, hogy a csimborasszónak kisebbségi érzése van mellettük.
"én nem tudom, hogy ez működőképes lenne-e, de érdemes elgondolkodni rajta": abban egyetértünk, hogy a könyvelésen érdemes lenne elgondolkodni, úgy számviteli szempontból, mint informatikai szempontból. ezt soha senki nem meri majd megtenni, mert az derülne ki, hogy az egészet úgy, ahogy van, tokkal-vonóval ki kellene hajítani a fenébe és egyszer valakinek rendesen újra kellene csinálnia nulláról. A kettős könyvelés még mindig azon a többszáz éves elven alapszik, amit akkor vezettek be, amikor papíron, scsotival könyveltek. az a kb. kétszáz év, aminek a végén megjelentek a számítógépek, úgy elröppent a "könyveléstudomány" fölött, hogy még a pókhálót se rezzentette meg.
utána pedig kivinném az összes programozót, aki könyvelő programokat ír, a szénbányába, hogy egy kicsit gyakorlatozzanak, majd közölném velük, hogyha olyan tapló módon programozol, mint amit a programjaidból látok, ezzel a nagy szívlapáttal leszel tarkón vágva.
ezután fognám az összes politikust, kezdve azzal, aki szerint a személyi szám általános használata adatvédelmi problémákat okoz, és minden reggel megitatnék velük annyi sört, amennyi egy mostani bevallásra fér. biztos vagyok benne, hogy csak az első néhány nap élveznék. Az öreg Henrik is utálta mindig ugyanazt a királynőt...
-
Snoop-y
veterán
válasz
dajkopali #89 üzenetére
Nagyobb a hibalehetoseg. Egy adott dolgot egyfelekeppen csinalunk.
Ezekben akkor van/lehet kulonbseg ha pl kulonbozo cegek lettek egybe integralva es atmenetileg igy van megoldva. Na erre szoktam milliokat/milliardokat eltapsolni hogy egysegesitve legyen.
Lasd Magyar Telekom... -
dajkopali
addikt
válasz
dragon1993 #91 üzenetére
félreértés ne essék: sem a DOS-t, sem a felvázolt elképzelést nem akarom vehemensen védeni, csak elmondtam
de gondolkodni lehet rajta: figyelem az én könyvelőmet, neki van egy kb. 20 éves PC-je, amit csak egyetlen dologra használ - Win XP-vel
azon a gépen semmi mást nem csinál, csak könyvel
szóval azért a célhardver meg a célszoftver nem lenne akkora baromság - feltéve, ha van rá kereslet, és szerintem lenne
de üssetek tovább nyugodtan, ez szerintem egy értelmes vita -
dragon1993
őstag
válasz
#82729984 #85 üzenetére
Ki lehet kényszeríteni a W10-et is, ha az online pénztárgépek mentek akkor ezzel se lenne szerintem akkora gond.
Jó vicc.
A könyvelő nem feltétlenül csak azt az egy programot szeretné használni a gépén, mellesleg egyedi fejlesztésnél azt mondanánk, hogy DOS, körberöhögnének. Az előttem említett support és fejlesztési költségről nem is beszélve.
Most a webes programok mennek, persze ezzel is lehet szivatni, meetupon volt egy előadás, hogy pár amerikai nagyvállalatnak IE8 kompatibilis webalkalmazásokat kellett fejleszteni... -
dajkopali
addikt
válasz
#82729984 #85 üzenetére
nem foglalok állást a vitában, csak elmondom, hogy valamikor olvastam - most épp nem találom - egy olyan cikket, amelyik koncepcionális kérdéseket vetett fel, és pont a könyvelés volt az egyik említett példa
a szerző azt írta, hogy az olyan informatikailag egyszerű feladatokat, mint pl. a könyvelés nem kéne összekötni az egyre fejlettebb - és egyre sebezhetőbb - operációs rendszerekkel, hiszen az alapfeladatok kiszolgálására az olyan egyszerű programok is képesek voltak, mint a DOS-ra épülők
a mondanivalója az volt, hogy nagyon sok olyan feladat van, amit sokkal alacsonyabb szintű felhasználói programokkal meg lehetne oldani - "ami működik, azon ne változtass" -, és ezeknek az integrációját kellene megoldani - akár az OS melletti párhuzamos futtatással is
azt írta, hogy minél egyszerűbb egy ilyen szoftver, annál kevésbé sebezhető, hiszen könnyű átlátni a struktúráját - nagyjából azt mondta, hogy ha baltával könnyű felvágni egy fahasábot, akkor ne állj neki a legmodernebb fűrészgéppel
én nem tudom, hogy ez működőképes lenne-e, de érdemes elgondolkodni rajta -
törölt tag
válasz
BlackPriest #77 üzenetére
Mindegy a véleményed mert van az amit te gondolsz hogy mit használnak az emberek, meg van a valóság és a valóság sz@rik a véleményedre.
Ha explicit ki kellet irni hogy a win 98 már nem támogatott, akkor annak nyilván oka volt és nem az hogy unatkoztak a rendszergazdák. Hanem az hogy még mindig van olyan tökelütött könyvelő aki azzal próbált belépni...
XP-re meg azért hivatkozok, mert abból is felzúdulás volt amikor fél éve megszünt az anyk támogatása xp-n (egész pontosan a 6-os java támogatás, a 7eset meg az oracle megszüntette xp-n).
Szóval igen az állam kikényszerithetné hogy mindenki csak win 10-en meg tls v3 meg apja f@sza, csak akkor lehet megállna egy évre az élet adóbevallás és könyvelés területén. Ettől ez még nem jó, csak hát valahogy össze kell hozni az elméletet a valósággal.
-
Egon
nagyúr
válasz
BlackPriest #21 üzenetére
2015 vége felé, tehát nem olyan nagyon régen.
-
cami][us
senior tag
A támadás sajnos nem volt végzetes.
-
Wesder
titán
Ha nagyon akarnàk, akkor a PodKEDD-es sràcok is megcsinàljàk ezt, (PodDOS
) van akkora hallgatóbàzisuk, csak a végén szegényeket terroristànak kiàltanàk ki ezek a nyomorultak...
-
gerii
addikt
válasz
DualCoreWin #74 üzenetére
Ma egyéb topic(ok)ban páran már lehülyézték, takarítottak is utána, de lehet ez csak a véletlen műve
(#72) ayy_lmao: A 24 órás hírcsatornát valamivel fel kell tölteni ebben a hatalmas országban, ennél voltak már egyszerűbb témáik is. Na meg az eccerü embereknek lehet bármit mesélni.
Nem csodálkoznék ha ezt is egy gázszerelő újítaná fel. -
Mercel
senior tag
Figyelj ez egy szakmai fórum.
Ha idiótákra vagyok kíváncsi (nem vagyok) akkor megyek a politikai fórumokra, ott sokan vagytok.
Ezt itt ne ha lehet.Amúgy jellemzően és konkrétan az országban történő események mögött valóban a kormány áll - hiába adtad elő olyan baromi nagy iróniával.
Igen, szar amit csinálnak és ahhoz, hogy ezt felismerje valaki nem kell semmilyen beállítottságúnak lenni, elég csak kicsit is használni a fejét.
Amúgy meg szakmai szempontból vicc volt az egész hír, én konkrétan beleröhögtem a kávémba a több ezres nagyságrend hallatán.
Ha egy több ezres vagy több tízezres lekéréshullámtól betérdel egy adott kiszolgáló akkor az csak azt az amúgy is mindenki által ismert tényt támasztja alá, hogy csilliárdokból szart csináltak.
-
Kernel
nagyúr
Ma este az M1-en részletesebben kifejtették az eseményeket, a túlterheléses támadást is elmagyarázták.
Most már nem használták a "betörési kísérletek" kifejezést.
Valamint utaltak az internetes fórumok visszhangjaira is.
Meg arra, hogy tízezres mennyiségű IP-címről érkezett a támadás, de már folyamatban van a nyomozás. Bár azt nem értem, épp előtte magyarázták el, hogy ilyenkor vétlen fertőzött gépeket használnak zombiként, azon mit nyomoz le? De úgy látszik, valami viccet megint bele kellett fűzni a történetbe.
-
azbest
félisten
válasz
#82729984 #67 üzenetére
Azért a linekelt terület eléggé speciális. Zárt rendszerekben, ahol ráadásul helyesség igazolásra is szükség van, ott nem cserélgetik könnyen a szoftvereket. Már csak azért sem, mert minden újabb windows rendszer egyre komplexebb és nehezebb / lehetetlen / drágább kiadni a rajta futó szoftverre az igazolást.
Volt sztori arról is, hogy a nasa már ebay-en meg amazonon keresett régi procikat a megboldogult space shuttle-k pótalkatrész gyanánt.
(#68) Ringman
vagy virtualizálva futtatja a régi rendszert -
Ringman
félisten
azért analóg vga-nak még szinte minden 2. és 3. generációs intel procival szerelt gépen kellene lennie.
hp elite 8200, lenovo m72, fujitsu p400, dell optiplex 390 - ezek nem usff-verzióján biztosan van.win7pro-ra meg van xp mode [link], nem kényelmes, de ha tényleg 0 ft-ot szeretne költeni a nyomtatóra/multifunkciósra, akkor megoldás ez is.
szerk:
lehet néhány xp-only programra isoffice helyett meg libre, lehet a ribbon miatt még jobban tetszene neki, ha valami nagyon régi ms-office verziót használ.
office 2003 még működik win7 alatt, régebbit passzolom.
és akkor jön, hogy pár program már nem fut xp-n és/vagy nincs meg a telepítője, nem letölthető, a szerzőjét rég eltemették, felszívódott, stb.
akkor vesz egy külön gépet ányk-ra és a régit is megtartja. (könyvelőnek nem tudom, h mennyire alternatíva a linux egyébként)
-
törölt tag
válasz
BlackPriest #53 üzenetére
Tökmindegy mi a véleményed, igy van. Nem 98-t, de XP-t még mindig tök sokan használnak.
Meglepődnél ha tudnád mi folyik a valóságban. Pl. egy előző munkahelyemen kb. 2 éve bejelentkezett egy _nagy_ cég hogy bizonyos terméket tudnák-e supportálni - most kapaszkodj meg - windows nt-n.... (a válasz persze nem volt).
-
azbest
félisten
Néha emlegetik a könyvelőket a számtechboltos topicban is. Amikor valamelyik megjelenik a sokéves gépével, hogy nem működik és nincs meg máshol semmi adata, csak a 10% kondición lévő bad sectoros matrox winyón
Magam részéről csak azt a részét volt alkalmam látni, hogy sok helyen a könyvelők nincsenek tisztában a számlázással kapcsolatos szabályokkal sem és olyan dolgokat követelnek meg egy számla befogadásakor, amire semmilyen törvényi kényszer nincsen mert már 5-10 éve megváltozott az a szabály amit félig ismert anno. Az külön kemény, amikor erre hivatkozva egy köztes adminisztrációs asszisztens próbálja bemesélni, hogy bizony azt úgy kell csinálni, mert a könyvelőjük megmondta és közben olyan példákat sorol, aminek semmi köze a konkrét problémához. Persze ő azt nem tudja, mert természetesen ő még annyit sem ért hozzá, mint a könyvelőjük
Igazából a munkájukhoz simán vehetnének jópár generációval újabb használt, brand gépeket is. Kapásból találtam oprendszerrel együtt 30ért brand c2d sff gépet, amire az eladó cég 2 év garit is vállal. Csak példának [link].
-
bambano
titán
ja, használt brand gép, majd kiderül, hogy nincs rajta analóg vga kimenet, akkor már monitort is cserélj, meg ha már windows7, akkor az office-t is cseréld le, meg új víruskergető is kellene, meg ha már majdnem minden új, akkor a szervert is cserélni kellene, ha van... meg a nyomtatót, meg a scannert, meg akkor már a hálózatot is...
és akkor jön, hogy pár program már nem fut xp-n és/vagy nincs meg a telepítője, nem letölthető, a szerzőjét rég eltemették, felszívódott, stb.
-
Ringman
félisten
válasz
#82729984 #43 üzenetére
win xp-ét meg régebbi rendszereket használ amiket 15 éve vásárolt és tökre nincs kedve százezrekért új gépet + új oprendszert venni (ugye ilyen helyeken csak legális forrás játszik)...
kb 100-ból is meg lehet oldani: használt brand gépet legális win7-tel, akár 2-2,5 év garral. (lehet még egy 120GB-s ssd is belefér)
-
azbest
félisten
válasz
dajkopali #49 üzenetére
egyébként a kommentár nélküli közlés kapcsán, lehet érdemes lenne valamilyen formázást vagy keretet tenni rá, hogy idézetnek hasson. Így folyó szövegként kevésbé látszik, hogy nem saját fogalmazás. Lehet inkább módosítás nélkül megjegyzéssel lenne szerencsésebb
Ilyesmire gondoltam, hogy
A kormányzati híradást az IT café módosítás nélkül közli:
"bla bla"
Vagy ha nem dőlt, akkor valami más kiemeléssel, hogy idézet.
szerk, minjárt jobban mutat
szerk2: remélem sms-t is fognak küldeni, hogy
"ha nem érik el a kormányzati oldalt, kérjük száljanak át másik számítógépbe" - belügyminisztérium -
dajkopali
addikt
-
fornettisuti
veterán
tipikus mestersegesen generalt "tamadas"
-
zdanee
őstag
Na most az, hogy lehalt a kormányzati rendszer az nem politikai hír pusztán azért, mert a 'kormány' szó benne van. Mondhatnám pártpreferanciától függetlenül vált elérhetetlenné. Az sem nagyon politizálás, hogy nevetségesen alacsony terheléstől állt bele a földbe. Szóval oké, nem 100% kommentár nélküli, de egészen biztosan nem politikai cikk.
-
BlackPriest
őstag
válasz
#82729984 #43 üzenetére
A google, ms, face, szabvanyok mind megkovetelik egy kozel 20 eves oprendszer hasznalatanak felfuggesztesrt, de a kormany tamogatja azt, bravo! Foleg, hogy tamadasok celpontjai lettunk, ezert evidens, hogy par (fiktiv) ember miatt a 98 tamogatott legyen. Ugyanmar, ez akkora bullshit, hogy csak megkerulni lehet, atlepni nem...
-
dajkopali
addikt
biztonsági incidensről senki nem számol be nagy kedvvel, hiszen az rá hátrányos minősítés - pláne ha a kivédhető DDoS-ről van szó -, sem magáncég, sem állami szervezet
ugyanakkor sokkal tisztességesebb lett volna egy másik rövid hírt kiadni elsőre - erre már szinte formulák is vannak, kb. így
"Tegnap túlterheléses támadás érte az x rendszert, melynek következtében y időre elérhetetlenné váltak az xy.hu oldalak. A támadás másodpercenkénti xxx lekéréssel zajlott. A hatóságok megindították a nyomozást, szakembereink dolgoznak a normál állapot visszaállításán. Jelen pillanatban a támadók személyéről, illetve motivációjukról nem áll rendelkezésre információ. A vizsgálat eredményeiről később adunk ki tájékoztatást."
Ennyi. -
dajkopali
addikt
a kiberbiztonság - főként a nemzeti infrastruktúra biztonsága - nagyon komoly dolog, ezzel nem lehet viccelődni
épp ezért is van nagyon sok országban olyan törvényi háttere ennek, amely igyekszik egyensúlyozni a biztonság és az elhárítás, valamint a nyilvánosság között - a legtöbb esetben szigorú tájékoztatási kötelezettséget írnak elő
ám én az első nyilatkozatot - amit lehoztunk - nem nagyon tudom ide sorolni, sőt még értelmezni sem nagyon: ezért volt a szó szerinti közlés, és az utalás arra, hogy ez nem igazán elfogadható -
atiapa
tag
A néhány ezres nagyságrend szakmai szempontból nézve azért minimum a vicc kategória.
A kormányzati híradást az IT café kommentár nélkül közli.
Miért van ilyenekre szükség egy "szakmai" portálon? -
Toth_Jani
őstag
Igazából én nem tartom furcsának ha a terroristák minden eszközzel támadják Európa vezető gazdaság és katonai nagyhatalmát.
De szerencsére Szerető Apánk megóvja a népet a belső és külső támadásoktól! -
Romvr
őstag
Na a terroristák már a spájzban vannak... kedves és hős vezérünk pedig kivont karddal délceg tartással ül a nemzet paripáján és aprítja a rút haramiákat a nép védelmében... ha pedig már elfogytak az hazafiatlan gyaurok akkor találunk magunknak újat... vagy ha nincs, hát rámutat valamire és elkiáltja magát "emútnyócév". És a nép ugrik megsegítésére
(#42) Csapoati: Egyszerűbb adóztatni, adót pedig a stadionok építésére és a foci támogatására fordítani. Mert az a legfontosabb, hisz amúgy az oktatás és az egészségügy európai szinten is kiemelkedően teljesít.
-
törölt tag
válasz
BlackPriest #21 üzenetére
"Minap neztem az ugyfelkaput es ott volt a figyelmeztetes, hogy a w98 mar nem supportalt"
Pedig ennek tényleg két oldala van. Egy fél éve pl. az ányk megszüntette a java 6 támogatást és mivel az oracle már nem frissit win xp-n javat (igy ott nincs már up-to-date 7-es) rengeteg ember (főleg könyvelők) kezdett el panaszkodni hogy nem tudja használni a rendszert mert ő bizony még win xp-ét meg régebbi rendszereket használ amiket 15 éve vásárolt és tökre nincs kedve százezrekért új gépet + új oprendszert venni (ugye ilyen helyeken csak legális forrás játszik)...
Ha az állami rendszerek kikényszeritenék a legmondernebb biztonsági megoldásokat akkor gyakorlatilag megállna az élet, mert az emberek/cégek jelentős része még mindig win xp-t használ (és ha most irták ki hogy win 98 nem támogatott akkor nyugodt lehetsz hogy még azt is sokan használnak), magánszemélyeknél sokszor sp nélkül (mert hát az lassítja megmondta vér pistike)...
Szóval ez ilyen felemás dolog.
-
Kernel
nagyúr
MTV-n többször is "megszaporodott betörési kísérleteket" említenek a rövid hírekben, holott szerintem itt a túlterheléses támadáson van a hangsúly. Laikus átlagembereket ez így félrevezeti.
Konkrétan említették is egy másik híradásban, hogy emiatt átmenetileg elérhetetlenné válik az oldal, vagy épp az Ormós Zoltán is erről beszélt, amikor a szerverek "letérdeltetésének" nevezte.
Lehet persze, hogy vannak amellett betörési kísérletek is, még az is lehet, hogy azok is elszaporodtak. De szerintem, aki a rövid hírt fogalmazta, nem tudja, miről beszél.
Ami még a jobbik eset, mert másik lehetőség a szándékos "költői túlzás" lenne, hogy finoman fogalmazzak.
-
Raysen623
addikt
Egyértelmű tényként lehet kezelni, hogy hőn áhított kormányunk legfőbb mozgatórugója a folyamatos félelemérzet fenntartása mindentől ami határainkon belül- vagy kívül mozog és netezik. Ehhez értenek, legalábbis úgy gondolják, máshoz nem.
-
Ja, meg pont az a kormany haritotta el a tamadast, akiknel egy marek doglott molylepke is tobbet ert az internethez... Aha, ha lesz idom, elhiszem.
-
Vmivel csak indokolni kell a terrorellenes torvenycsomagot...
-
-szp-
aktív tag
Én már a Bicskei Járási hivatal túlterheléses támadásakor izgulni kezdtem, szerencsére néhány óra alatt abban az esetben is sikerült elhárítani a támadást...
-
eventus
veterán
Legyen külön net hálózatunk, saját procink, mint az oroszoknak.
MTA-t ért támadással viszont nem értek egyet.
Alattvalók panaszkodjanak, csak a kormány oldal miatt, de az MTA..
-
Baggins86
aktív tag
Én azért nem lennék annyira biztos ebben, mert egy kormányzati IT cégnél dolgozom és bizony pénteken 5 körül úgy elszállt a net mindenkinél, hogy öröm volt nézni. A hálózatosoktól, csak annyi infó volt, hogy központi hiba és még este 8kor is ugyan ez volt a helyzet. Persze ez lehet véletlen...
-
A viccen túl, állítólag csak a kormany.hu döglődik, a www.kormany.hu-nak semmi baja. Ez akár alátámaszthatja azt a teóriát is, hogy a kormany.hu-ra mutató linkeket kezdtek el nézegetni az emberek világszerte, ami váratlanul érte a milliárdos információs rendszert.
Szerk.: Ja, és nem ma délután kezdődött az akadozás, hanem egy-két napja.
-
Tin
veterán
2010-ben mondtam, hogy ha pártkatonákkal töltik fel az összes szakmai pozíciót, az baj. ugyanis azok, akik önerőből nem képesek eljutni egy pozícióba, alkalmatlanok rá, tehát ha valakit "oda kell tenni", akkor az a pozíció már veszélyeket hordoz magában - talán még az is jobb, ha egyszerűen megszüntetik.
ma ott tartunk, hogy f.szhülyékkel van tele minden, de szó szerint minden. múltkor a kormányablakban az előttem sorra kerülőnek azt magyarázza az ügyintéző, hogy küldje el emailben az oepnek a nevét, címét, taj számát, és vissza fogják hívni, aztán telefonon lediktálják majd neki a szükséges (full személyes) adatokat. amikor sorra kerültem, és mondtam neki, hogy ez butaság, nem is értette. a rendőr pár héttel később azt mondja nekem végső érvként, miután égbekiáltó baromságot mond, és felhívom a figyelmét rá, hogy "a jogszabályt mindenki másképp értelmezi". az egyes hivatalok a hivatalos levelekre már nem is válaszolnak. a közterületes kioktat valamiről, amiről fogalma sincs.
aztán persze ez a mai eset, ami valószínűleg nem más, mint egy szimpla továbbkattintás a külföldi, nagy látogatottságú weboldalak nogo zónás cikkjeiből, értelmezésre kerül olyanok által, akik feltehetően nem csak nem értenek hozzá, de képesek elhinni magukról, hogy mégis. mint az olimpiai pályázat, logó, vagy a vizes vébé dizájnja.
ma ez van. épp 1 hete meséltem egy portugál ismerősnek, hogy sajnos nálunk sem mindenki hülye, de az okosabbja csendben marad, a hülye meg háromszoros hangerővel ordít, merthát fülkeforradalom.
-
Sajnos nem a kormányt támadták meg (a cikk címével ellentétben), hanem a kormányzati (értsd: apparatcsik) hálózat néhány pontját.
Az előbbi jóval érdekesebb lenne, mint a kevésbé hatásvadász valóság.
-
zdanee
őstag
Amúgy nem mindegy, hogy 62000 támadás történt, vagy 62000 egyedi látogató találta meg egy átmulatott éjszaka és egy rosszul paraméterezett google keresés után (fogamzásgátlásra keresve Hoffman Rózsa rosszalló arckifejezéssel) 2003 óta a weboldalakat
-
törölt tag
Már megint?
Ejj, azok a galád terrorista botok.
-
Jogalappal
újonc
Bár lehet, hogy nem sokkal informatívabb, mint az eddigi híradások, de a kormany.hu és az asz.hu már hosszabb ideje "rendetlenkedik".
-
danih
veterán
Ez annyira szánalmas. Kb mint amikor Torgyán háza előtt találtak bombát.
-
Egon
nagyúr
Az biztos, hogy vannak igencsak kifogásolható védelmű rendszerek, de azért nem általánosítanék.
Ismerek olyan webes állami rendszert, ami azért nem használ TLS-t (maradtak SSL-nél), mert amikor bepróbálkoztak vele, az ügyfelek jelentős része lepattant, mivel XP SP3 előtti oprendszer verziókkal próbálkoztak... Az éremnek mindig két oldala van... -
zdanee
őstag
Az jó, mert 65536 már gyanúsan sok lett volna
Amúgy a magyar állami rendszereket szerintem eddig csak szánalomból és illemből nem törték fel. Látta pl valaki már a Takarnetet (földhivatal)?
Így indul a bejelentkezés:
Ehhez kapsz egy CD-t (!), amin fent van egy self-signed (!!) certificate, ami egy ősöreg SSLv1-es (!!!) szabvány szerint megy, ezért a modern böngészők át sem engedik. A kulcs a certificate fájlneve (Biztonság!!!!), és az egésznek a végén autentikáció gyanánt egy 2000-es évek elején írt JAVA applet van, ami egyszerűen nem kompatibilis az új JAVA környezetekkel. Ja, és az egészet hozzá kell adni a tűzfalkivételekhez, hogy működjön.Valaki vállalja a kihívást?
-
ripla
addikt
holnapi szalagcím:
"magyarországot már az interneten keresztül is terrorizálják, ezért azonnali hatállyal lekapcsoljuk az internetet, a mobiltelefonokat mindenkitől elkobozzuk, a határokat végérvényesen lezárjuk! mert a magyar emberek erre adtak felhatalmazást!" -
Narxis
nagyúr
Istenem de bénák, ezzel a "hírrel" is késtek egy napot az elvtársak.
Amúgy meg...Szerénység...elvtársak, szerénység...
-
szp1
addikt
Ez azért is vicces, mert mi az, hogy kormány?
Egy kedves vezető van, a többi csicska. -
-szp-
aktív tag
Azért arra is van esély, hogy a 900 No-Go zóna nemzetközi sajtóvisszhangja inspirálta a támadókat.
-
atike
nagyúr
Na lesz már mivel megtámogatni az agyrémet... Pff.... Eddig valahogy nem voltak támadások, most nagy hirtelen lett - még ha valójában azt nem is lehet igazán annak nevezni....
Micsoda véletlenek vannak.
-
flashpointer
őstag
Lehet valami esemény kihirdetése miatt pont többezren akarták megnézni egyszerre, aztán azért gondolták támadásnak mert amúgy a kutya se nézi : q
-
törölt tag
Most volt a Híradóban: 62000 IP-címről érkezett támadás.
-
bambano
titán
engem azért érdekelnének olyan véletlenek, hogy pont akkor támadják meg a kormányzati rendszereket, mikor az aktuális törvényt benyújtották és elfogadásra vár...
és egy olyan hálózatból, ami felszámolásra van kijelölve...
és mit keres ez a sok fekete TEK-00{1,2,3,4,...} rendszámos audi itt a ház előtésdlf asdfjh3qer qwer qweru hqwertq34oui trhq34r
HANGUP
-
ripla
addikt
ezek folyamatosan arról hadoválnak, hogy amit tesznek, az a magyar emberek érdekében történik, közben meg minden amit tesznek, az pontosan a magyar emberek ellen szól.
te, mint komolyabb témákhoz hozzászólni tudó, és a véleményedet megfogalmazni merő ember, a mai magyar kormányzat szemében szimplán közellenségnek számítasz. mert van véleményed és ki is mered mondani, az pedig számukra probléma, szálka, nem kívánatos. -
Legalább nektek nem kéne mellébeszélni, miután egy ilyen megjegyzéssel kezditek a cikket, a végére pedig odaírjátok, hogy kommentár nélkül közlitek...
-
westlake
félisten
Ha a kormánynak az a célja, hogy nevetségessé tegye magát, akkor rohadt jól csinálja. Bár a valódi kormányzás is ilyen jól menne nekik.
Bulvár....
A kevesebb több tipikus esete.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Vezetékes FEJhallgatók
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- AliExpress tapasztalatok
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Assetto Corsa Competizione
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged