Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Grodd

tag

válasz bambano #152 üzenetére

8 magos Xeonra nem is lesz win2016srv licensz, foglalatonként 8 mag, és rendszerenként 16 mag a minimum.
    De sebaj, már megrendeltem 2 db 12 magosat (Xeon E5-2651 v2) ebayről, és mellé egy kétprocis deszkát, az egész megvan 240k HUF-ból. Még a RAM-ra akarok egy kicsit gyúrni 128 GB-t beletolok (8*16), az sem lesz egy nagy érvágás.
    JAhh, amúgy MS licenszek nekem ingyen vannak otthoni használatra, ha nincs commercial use...

• Grodd

tag

válasz schawo #143 üzenetére

Hát igen, nálunk pl az abszolút kezdő gyakornok könyvelők óradíja 35 EUR, könyvelő asszisztenseké 45 EUR, normál könyvelőké 55 EUR, haladóké (IFRS reporting, miegymás) 75 EUR, team leadereké 95 EUR.
    Ehhez képest a havi 9 EUR kicsengetése eléggé röhejesnek tűnik....

• Grodd

tag

válasz bambano #149 üzenetére

Eddig kellett a vevő hozzájárulása is ahhoz, hogy elfogadja az elektronikus számlát... Ha ez módosult, akkor az a változás nemrég lehetett (magyar jogszabályokkal annyira nem vagyok naprakész, de nem is érdekel annyira)
    Köszi, én nem égek, mint Reichstag...

• Grodd

tag

válasz bambano #145 üzenetére

"Nyilván a dynamicsot nem kell licenszelni annyi példányban, ahány cégre használod? mert ha igen, akkor úgy nő a dynamics hátránya, ahogy egyre több céggel használod."

AX-et biztosan nem (én abban mozgok) , szerintem NAV-ot sem, de ebben nem vagyok 100% biztos, holnap megkérdem NAV-os kollégámat.

" igen, a könyvelőiroda tulaja is ott verte az asztalt, hogy nincs supply chain managementje... oh wait... a könyvelőirodák nem foglalkoznak vállalatirányítással. Könyvelnek. PONT."

Azt hiszem, te nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mi az a supply chain management, és milyen , könyvelőirodáknak is rendkívül hasznos feature-ök vannak a NAV SCM moduljában... (én sem vagyok 100% otthon a témában, mert AX-es vagyok - nagyobb cégnek dolgozok, ahová már a NAV kevés) , de azért van némi NAV-os alapismeretem is a fejtágításoknak hála. Biztosan több, mint neked.

" megint egy szépen helyezett csúsztatás: a még kb. 86 napig 5700 euróért kapható..."

Igen, most ennyibe kerül. Mi ebben a csúsztatás?

"a dynamics alá valószínűleg olyan vas kell, ami miatt standard srv kell vagy datacenter. mondjuk én elfuttattam a novitaxot linuxon is, csak azért nem maradt linuxon, mert úgy nincs rá support."

Dynamics AX 2012-őt futtatok az itthoni PC-men hobbiból (vagyios nem annyira hobbiból , hanem munka miatt telepítettem, Contoso-ban tesztelni dolgokat), egy PC-n fut az SQL server és az AOS,0 vacak 16 GB RAM figyel benne, és ebayen összeguberált 8 magos Xeon (de előtte futott szépen 4 magos i5-ön is) Sima Standard SKU, nem Datacenter. CSak annyi, hogy kell egy domain controller (az is ugyanazon a vason fut, HyperV-ben) És AX-ről beszélek, nem NAV-ról, ami ugye azért sokkal egyszerűbb....

• Grodd

tag

válasz bambano #147 üzenetére

Valóban elmeroggyant az ötlet, de még csak törvényjavaslat szinten létezik

De a témához: Szerintem nincs olyan magyar közmű szolgáltató, aki outsourcingolná a könyvelését, mi pedig könyvelőkről/könyvelőirodákról beszéltünk eddig, nemde?
    Az invoice layout-ot (így a mezők háttérsznét is) testre lehet szabni normálisabb rendszerekben "átparaméterezéssel" (persze ez sutomizing) , de természetesen a színes nyomtatót nem lehet megspórolni, ha nyomtatni akarod. De szerintem ma is színes nyomtatóval nyomják a közüzemi szolgáltatók a számlákat (nem tudom, mert én minden közüzemi számlát elektronikusan kérek, fogalmam sincs, milyen egy nyomtatott számla)
    Értelmesebb lenne egy olyan törvényjavaslat, ami azt írja elő, hogy nem szükséges papír alapú számlát nyomtatni, köteles elfogadni a fogyasztó az e-invoice-ot is.

"mégsincs fikarcnyi lövésed se ahhoz, amiről tanácsadsz. mint rendesen..."

He?

"és ilyet kilométer hosszan tudnék sorolni, de tartok tőle, ezzel a képességemmel nem vagyok itt egyedül."

Sorold, ne kímélj...

• Grodd

tag

válasz #06658560 #142 üzenetére

De át lehet írni paraméterrel, csak persze a usernek is oda kell figyelni, hogy ésszel alkamazza a dolgot, az átmeneti rendelkezéseket is figyelembe véve. Persze ehhez értenie kell azért bizonyos szinten az adott sw műkődését, erre vannak általában a key userek...
    A könyvelő valóban nem programozó, de egyre inkább el kéne abba az irányba a dolgot, hogy rendelkezzenek némi IT alapműveltséggel az end-userek, sajnos ez ma valóban nem jellemző. Pedig csuda jó dolgok vannak ma már, pl Power BI, ami mát igazán SSBI (Self-Service BI) megoldás, olyan lekérdezést rakhat össze a user magának különösebb IT support nélkül, amit akar, minimális IT affinitással. De persze azt is meg kell egyszer tanulni...
    Nálunk úgy csináljuk, hogy mi az IT supporton megcsináljuk a cube-okat, alap SQL view-kat, stored procedure-öket, stb (ha kell, akkor SSAS-t is bevetjük) ledokumentáljuk és elérhetőve tesszük a key usereknek, és utána ők olyan query-t gyártanak ezek használatával power queryben, amit akarnak (persze ezekben is támogatjuk őket kérdés esetén). Bámulatos költségcsökkentést lehet így elérni.

• Grodd

tag

válasz bambano #141 üzenetére

Vegyünk egy kicsi könyvelőirodát, 5 fővel, 50 ügyféllel. Ez Novitax esetében (az általad írtak alapján) 156.000*5*50= 39 m HUF = 124.000 EUR.
    És itt csak egy kis könyvelőirodáról beszéltünk, ahogy növeljük a méretet, úgy nő a Dynamics előnye.
    És a Novitaxtól kapunk egy sz*ros főkönyvi modult, NAV-tól fullos Supply Chain Management, Customer Relationship Management is jár mellé (de kicsit mélyebben a zsebbe nyúlva, még 5700 EUR-ért kapható Extended PAck is, raktárkezeléssel, termeléssel, szolgáltatással )

Azt hiszem emellett a különbség mellett eltörpül az SQL server és sql cal plusz költsége. (egyébként a Novitaxnál benne van az SQL server és a sql cal benne van árban? De ha benne van, akkor is tökmind1)
    A win server és srv cal ára pedig biztos nincs benne a Novitax licenszben sem.

• Grodd

tag

válasz gt7100 #138 üzenetére

Az attól függ, milyen az a software. A változtatások 90%-a minden IT képzettség nélkül megoldható akár a user által (persze azért ne egybites legyen) , a bonyábbak is megoldhatók, persze ott már érteni is kell egy kicsit hozzá (ha nem értesz hozzá, fordulj kunzultánshoz) . De ha olyan szoftvered van, amire rendszeresen jönnek a lokalizációs hotfix-ek, akkor túl sok teendő nincs vele.

• Grodd

tag

válasz #06658560 #137 üzenetére

Ezzel most mellélőttél, mert vannak magyarországi ügyfeleim is, és valóban elég sokat kell velük bajlódni, de vannak rosszabbak is, főleg a régiónkban (pl Horvátok, bolgárok), de még a németeknek is vannak extra lokalizációs igényei (pl DATEV export) a "normál" európai országokhoz képest . De ezek miatt nem kell a software-t "változtatni", maximum egy hotfix-re van szükség (általában arra sem)

• Grodd

tag

válasz bambano #135 üzenetére

Hát a Novitax-nak (mint minden magyar ügyviteli szofver szállítónak) elég pofátlanak az árai.

Például egy Dynamics NAV (kicsit komolyabb, mint a Novitax az összes moduljával együtt) starter 5700-EUR-ból megvan 5 konkurens felhasználóra (kisebb könyvelőcégnek optimális), korlátlan cégre, örökös licensz, nem éves díj! De sorolhatnék más példákat is....

Office-t viszont nem biztos, hogy érdemes megvenni, O365 havidíja 8,8 EUR / fő.
    Jó, a Windows-t meg kell venni, az tény...

• Grodd

tag

válasz joghurt #130 üzenetére

"Elég szar ország, ahol a jogszabályok változnak tárgyév közben havonta."

Ezzel egyetértek, de emiatt ne kelljen már könyvelőprogramot változtatni, vagy akár update-elni, maximum a beállításokkal bajlódhat egy kicsit a user (vagy a support) Esetleg, ha új report igény merül fel, akkor hegeszteni kell egy kicsit a query-n...

• Grodd

tag

válasz joghurt #130 üzenetére

Idős könyvelő menjenek nyugdíjba :D Egyébként Windowson is van high contrast beállítás a gyengénlátóknak, nem kell ahhoz DOS.

A mouse-less kezelés minden nagy Windows-os ügyviteli rendszerben megoldható, sőt power userek úgy is használják. (Persze azért a kezdőknek ott van az egerészős opció is)
    A legtöbb rendszerben még azt is testre tudja szabni a user maga, hogy a formokon milyen legyen az adatbevitel sorrendje, és a tab-bal milyen mezőket ugorjon át, stb.... Na ilyesmit oldj meg egy DOS-os rendszerben,,,

Természetesen szomszéd pistike által VB-ben össedobbott könyvelőprogramot kell használni Windows alatt sem :D

"Sok helyütt szempont továbbá a program erőforrás-igénye. Egy dBase-es cucc simán elfut egy régi gépen is, míg egy Access, vagy SQL Express azért több memóriát eszik. Nem mindenkinek van olyan gépe, mint az itteni közönségnek. "

Hát aki könyvelni akar, mert ez a munkája, az ne akarjon már 20 éves PC-n profitot termelni.. Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy van olyan könyvelő ,akinek csak abakusza van, meg egy spirálfüzete .

Itt pár 10ezres tételről beszélünk, mert annyiba kerül egy olyan PC, amin vígan elmegy akár egy fullos SQL Server is az alkalmazás mellett .
    De én azzal is vitatkoznék, hogy a dbase kevesebb memóriát enne, volt hozzá szerencsém 20 évvel ezelőtt, és én nem ezt tapasztaltam

• Grodd

tag

válasz dajkopali #87 üzenetére

"a szerző azt írta, hogy az olyan informatikailag egyszerű feladatokat, mint pl. a könyvelés nem kéne összekötni az egyre fejlettebb - és egyre sebezhetőbb - operációs rendszerekkel, hiszen az alapfeladatok kiszolgálására az olyan egyszerű programok is képesek voltak, mint a DOS-ra épülők"

Bocs, de ez az egész eléggé bődületes baromságnak hangzik, a szerzővel szívesen elbeszélgetnék, látszik, hogy nem nagyon mozgott életében vállalati környezetben :D

1. A DOS-nál sebezhetőbb rendszert nem nagyon találsz.
    2. Minél fejlettebb a rendszer, annál kevésbé sebezhető
    3. Könyvelés, mint "egyszerű" feladat? Nem vagyok könyvelő ugyan, de ügyviteli rendszereket supportolok, jelenleg elsősorban Dynamics AX-et, de még azt se nevezném egyszerűnek, (pedig a Big 3 - SAP, Oracle, Dynamics AX) közül még a legegyszerűbb . Persze nem egy családi költségvetés elkészítését értem "könyvelés" alatt, de ahhoz se DOS lenne a járható út, hanem inkább egy egyszerű webes valami. Pl ez: Link

Ja, és tartson a könyvelő az asztalán egy halom PC-t, egyet e könyvelésre, egyet Office-ra, egyet webre, egyet levelezésre, stb...

Múgy meg a könyvelőrendszerek szorosan integrálva vannak egy csomó egyéb alkalmazással (még ha nem is használunk ERP-t, akkor is. A leírt módon eléggé bajos lenne a kommunikáció az alkalmazások között. A könyvelés elsődleges célja ugye a reporting, az, hogy működne?

"minél egyszerűbb egy ilyen szoftver, annál kevésbé sebezhető, hiszen könnyű átlátni a struktúráját"

Ez nettó hülyeség. Különben meg minél könnyebb átlátni a struktúráját, annál könnyebb rajta fogást találni :)

Lehet, hogy baltával is könnyű felvágni a fahasábot, de az nem azt jelenti, hogy megfontolandó lenne azzal nekiállni ezer köbméter fának. Sőt, valójában egynek se nagyon...

A szerző érvelése ezermillió sebből vérzik, szerintem csak unalmában kitalált valami meghökkentő dolgot, és megpróbálta utána vért izzadva alátámasztani (szemmel láthatóan kevés sikerrel)

• Grodd

tag

válasz azbest #101 üzenetére

Elég szar könyvelöprogram lehet, amit változó jogszabály miatt változik egy-két havonta :)
    2002-ben is dinoszauruszok használtak DOS-os könyvelöprogramot.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés