Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

szerintem picit túlpörgitek a témát. Érzésre benne van ilyesmi is:
    "Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint bírkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi!" :)

ha jól emlékszem eredetileg onnan indult ez a szál, hogy a könyvelő beviszi a szakdt 20 éves pécéjét javításra. De azóta keverednek az ilyen és a nagy könyvelőirodákra vonatkozó szempontok. Kicsit lehet túloztam is a törvények miatti frissítésekkel kapcsolatban, legalábbis az egyik program netes changelogja alapján 1-3 frissítéssel megúszták évente. Legutóbb például valamilyen nav-os adatszolgáltatós megoldást kellett betenni.

A nyomtatás kapcsán, ha jól tudom, nagy tételben már inkább nyomdai úton állítják elő a számok nélküli fix részeket. Aztán arra nyomtatják rá egyedileg a konkrét ügyfél számait. Sőt, ha jól emlékszem egy közmű cégnél dolgozó ismerős elmondására, akkor a csekk-et tartalmazó lapot kifejezetten a postától lehet megrendelni, nem maguknak nyomdázzák, hanem arra nyomtatják rá aztán az adatokat. A csekkes és rezsicsökkentős rész külön papíron is szokott lenni az én számláimon, gondolom részben emiatt.

• azbest

félisten

válasz gt7100 #102 üzenetére

Például meg kell nézni a normál üzem melletti statisztikákat, hogy honnan jönnek kérések. Tipikusan belföldi forgalom lehet a nagyja.

Aztán kell egy eszköz, ami a net és a kiszolgáló között van és raja fel lehet konfigurálni akár automatikus, akár manuális szabályokat, hogy mikor kell eldobni a kapcsolódni próbálkozókat, ahelyett, hogy az infrastruktúrára engednék őket. Kereskedelmi megoldások is vannak erre.

Ha külön-külön ip-ről jönnek a kérések, akkor ugye egyéni tiltásnak nincs értelme, mert nem tudni, hogy mi a valós kérés és mi a támadási szándékból jövő. Viszont régió szerint már lehetne limitálni, mert nem normális, amikor kínából vagy oroszországból jön sok kérés. Ha sok magyar ip-ről jönnek, az már problémásabb, de talán nincs annyi fertőzött gép a botnethálózatukba, ami itthonról van (remélem).

Úgy emlékszem voltak olyan kommentek, hogy telekom hálóból nem volt vele probléma. Szóval lehet éppen egy ilyen eszköz borult meg, vagy állították be rosszul. Szerintem.

• azbest

félisten

válasz dajkopali #92 üzenetére

A könyvelőprogram pár havonta változik a folyton változó jogszabályok miatt :) Szóval maga a program nem 20 éves, csak a környezete.

Annó (~2002), amikor gazd infón képzésen könyvelést is tanultunk és gyakorlatban, gép előtt a máv informatikás könyvelő progit használtuk, már akkoriban baj volt a dos környezettel. Akkor jött ki a win változata és első hónapokban csak pár kísérletező kedvű ember használta. Minden vaja volt, instabil volt.

Pesze mindenképpen előnye volt, hogy nem kellett novell-es ipx-es hálózatot alávarázsolni és a nyomtatáshoz sem port átirányításos hekkek kellettek, mint a dos-os verzióhoz.

Inkább valami webes dolgot tudnék elképzelni. Számlázáshoz például sok jó megoldás van. A könyveléshez nem tudom, mik vannak manapság.

• azbest

félisten

válasz #82729984 #67 üzenetére

Azért a linekelt terület eléggé speciális. Zárt rendszerekben, ahol ráadásul helyesség igazolásra is szükség van, ott nem cserélgetik könnyen a szoftvereket. Már csak azért sem, mert minden újabb windows rendszer egyre komplexebb és nehezebb / lehetetlen / drágább kiadni a rajta futó szoftverre az igazolást.

Volt sztori arról is, hogy a nasa már ebay-en meg amazonon keresett régi procikat a megboldogult space shuttle-k pótalkatrész gyanánt.

(#68) Ringman
    vagy virtualizálva futtatja a régi rendszert

• azbest

félisten

válasz Ringman #64 üzenetére

Néha emlegetik a könyvelőket a számtechboltos topicban is. Amikor valamelyik megjelenik a sokéves gépével, hogy nem működik és nincs meg máshol semmi adata, csak a 10% kondición lévő bad sectoros matrox winyón :U

Magam részéről csak azt a részét volt alkalmam látni, hogy sok helyen a könyvelők nincsenek tisztában a számlázással kapcsolatos szabályokkal sem és olyan dolgokat követelnek meg egy számla befogadásakor, amire semmilyen törvényi kényszer nincsen mert már 5-10 éve megváltozott az a szabály amit félig ismert anno. Az külön kemény, amikor erre hivatkozva egy köztes adminisztrációs asszisztens próbálja bemesélni, hogy bizony azt úgy kell csinálni, mert a könyvelőjük megmondta és közben olyan példákat sorol, aminek semmi köze a konkrét problémához. Persze ő azt nem tudja, mert természetesen ő még annyit sem ért hozzá, mint a könyvelőjük :N

Igazából a munkájukhoz simán vehetnének jópár generációval újabb használt, brand gépeket is. Kapásból találtam oprendszerrel együtt 30ért brand c2d sff gépet, amire az eladó cég 2 év garit is vállal. Csak példának [link].

• azbest

félisten

válasz dajkopali #60 üzenetére

ah, most látom, hogy lehet belevittelek a málnásba, mert a szöveg nem teljesen idézet volt, hanem hozzá van téve az "írta meg a kormány.hu..." és a "A kormány közölte, hogy". :B

• azbest

félisten

válasz dajkopali #49 üzenetére

egyébként a kommentár nélküli közlés kapcsán, lehet érdemes lenne valamilyen formázást vagy keretet tenni rá, hogy idézetnek hasson. Így folyó szövegként kevésbé látszik, hogy nem saját fogalmazás. Lehet inkább módosítás nélkül megjegyzéssel lenne szerencsésebb :)

Ilyesmire gondoltam, hogy

A kormányzati híradást az IT café módosítás nélkül közli:

"bla bla"

Vagy ha nem dőlt, akkor valami más kiemeléssel, hogy idézet.

szerk, minjárt jobban mutat :)

szerk2: remélem sms-t is fognak küldeni, hogy
    "ha nem érik el a kormányzati oldalt, kérjük száljanak át másik számítógépbe" - belügyminisztérium ;]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés