- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
Új hozzászólás Aktív témák
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Petykemano #19 üzenetére
Szerinted ha már 7 nanon fogják gyártani a chipeket, akkor mi lesz? Pl. egy olyan APU, ami meg van fűszerezve 2-4 GB HBM-mel? Mondjuk pedig ez egy ultramobil megoldásban? Ez egy irány...
-
wsanyi
aktív tag
Tehát 5 év múlva utoléri a VEGA IGP-s AMD APU-t. Jeeeeee....
-
awexco
őstag
Ezeket a döntéseket lehet több oldalról nézni de ez maximum jósolás . A döntés jogosságát a jövő hozza meg . Bár kérdés , hogy valami jövőbe vezető döntéseket hoz-e ? Valahogy úgy vélem ez a jelenlegi vezető csak a költségcsökkentés ill a szekciók bezárásában jeleskedik . Pláne olyan helyeken ahol ezek jól megbosszulják magukat.
-
mekker
őstag
Egy részvényesnek az pozitív hír, hogy az Intel kiszállt a több mrd$-os mobilpiacról, miután már egy fél tonna pénzt öltek bele a felfuttatásba? Meg még voltak hasonló döntései.
Mondjuk én annyira nem követem. Simán lehet, hogy remek munkát végez CEO-ként, csak arra utaltam, hogy külsőleg nem éppen egy populáris személyiség, és ez pont, hogy nem tesz jót a részvényáraknak. -
-
-
pengwin
addikt
Rajongó szagot érzek... szerintem jó lenne kicsit objektívebben szemlélni ezt a kérdést...
Kezdjük ott, hogy de, az eDRAM igenis trükközés, mert ahelyett, hogy az architektúra korlátait feloldották volna, inkább beraktak egy "L4 cache"-t, jó drágán. Ami ráadásul nem kiszámíthatóan javít a teljesítményen, mert van, ahol szárnyakat kap tőle az IGP, máshol meg akár problémákat is okozhat.
Ez az Intelnek sem jó.
Ráadásul csak így sikerült 14nm-en elérni a (főleg az eDRAM miatt) méregdrága CPU-kkal a 28nm-es, 100-130$-os, 1-2 generációval öregebb AMD APU-k IGP teljesítményét és teljesítmény-fogyasztás mutatóját.Az meg oké, hogy még most is gyártanak ilyen procikat, de ha nem Mac-et veszel vagy valami trendi 2-az-1-ben notebookot, akkor nem kapod meg őket. Utoljára talán a Broadwellből volt ténylegesen elérhető Iris Pro Graphics-os CPU desktopra, rendes hűtésű Iris Prós notit pedig nem is tudom mikor adtak ki utoljára.
A Radeonok mindig sokat fogyasztanak a csúcsra járatva, de rohamosan csökken a fogyasztásuk ahogy távolodsz a onnan. Ráadásul a legújabb Intel IGP-k teljesítmény-fogyasztás mutatóját már 28nm-en is majdnem hozták az AMD APU-k. A 290X is kazán volt, de ettől még a 7870K IGP-je majdnem ugyanott volt teljesítmény/fogyasztás terén, mint egy HD Graphics 630. Sajnos kijelenthető, hogy a HD Graphics elég rossz hatásfokú az elfoglalt lapkaméret és az igényelt fogyasztás szempontjából.
A Vega 440W-ja meg szép ex-hasibusz érték, csak mérésekben mást láttam. -
arabus
addikt
Az edram nem trükközés.
Igen is jo megoldás és elég jol odavágott amd-nek.
Annyi volt a gond hogy sok felhasználó inkább processzor olalról
várt el nagyobb teljesitményt.Persze célterületekre
még most is gyártanak ilyen procikat.ui:440w fogyasztású vega alapján egy cseppet sem takarékos és hogy ki hova bujik azt várjuk meg előbb
nem biztos hogy egy olyan kályha ütöképes lesz hiszen akkor már gyorsan piacra lökték volna! -
pengwin
addikt
válasz
Blazs120gl #56 üzenetére
Sajnos már generációk óta csak 24 EU-s Intel "APU"-kat lehet kapni, az ennél nagyobbakat mind felvásárolta az Apple.
Mert papíron létezik ám a GT2-esnél nagyobb Intel IGP is, csak windows-os PC-ben kb. lehetetlen megtalálni.
Az mondjuk elgondolkodtató, hogy az Intel sokkal komolyabb ráfordítással és trükközéssel (eDRAM) volt csak képes az AMD 384 és 512 shaderes IGP-it lepipáló megoldással előállni, szóval én bármiféle IGP-s nagy dobást a piros oldaltól várnék.DDR4+Vega IGP már eleve egy nagyon komoly előrelépés lesz, ráadásul rögtön egy 14nm-re váltással karöltve. Intel IGP-k valószinüleg el fognak bújni a sarokban a teljesítmény-fogyasztás mutató alapján.
-
elfelejtette
veterán
-
Crytek
nagyúr
Én ilyen szinten nem értek hozzá ,szóval nyugodtan le lehet nézni röhögni és egyebek, de pl a konzolokban lévő apus cuccot miért nem hozza az amd pcre? Az nem sokkal erősebb mint jelenleg bármi ilyen megoldás ami most van?
-
-
pengwin
addikt
válasz
Blazs120gl #47 üzenetére
"Ahhoz ezeknek a HD-knak bőven háromszámjegyű EU-t kéne magukkal hozniuk"
Ez nagy csacskaság!
Egy Intel "Execution Unit" inkább egy AMD-s Compute Unit-nak, vagy NV-s shader tömbnek felel meg, nem pedig egy darab shadernek.
Az i7-3770T-m HD Graphics 4000-e már-már elfogadható teljesítményt nyújtott volna játékokban, nem kellett volna visszaraknom mellé a 8800 GTS-t, ha lett volna az Intelhez támogatás.
És azóta azért masszív előrelépések voltak IGP terén, generációnként 25-30%, szóval az 530 és a 630 már 70-100%-kal erősebbek a HD Graphics 4000-nél. -
válasz
Interceptor #46 üzenetére
Úgy van, amire kell, arra legyen jó.
Én is elvagyok az A8-7600-al, Skyrim és Third Age. -
Blazs120gl
aktív tag
"Pedig ha problémamentes DX9-es és DX10-es élményt tudna nyújtani az Intel akkor megsokszorozódna a játszható játékok száma, mert pont a régebbiekhez lenne ideális társ egy HD Graphic"
Ahhoz ezeknek a HD-knak bőven háromszámjegyű EU-t kéne magukkal hozniuk. Annyit, amennyit a régi játékok a maguk idejében a régi GPU-któl is megköveteltek DX9/10-re.
-
pengwin
addikt
Tényleg nem kell több egy átlag felhasználónak, csak vannak olyan játékok amikre simán elég lenne az Intel IGP, mégis kifagy a program. Mert egyszerűen nem támogatott az IGP.
Szóval szerencséd van, hogy azt, amire neked kell, pont tudja hibamentesen, de a többségnél korántsem ilyen egységesen jó a tapasztalat. És nem az irreális teljesítményigények vagy az IGP erejének hiánya miatt.Én amondó vagyok, hogy az Intel IGP elég, ha csak a multimédiás és asztali felhasználást kielégíti, játékra úgyis csak nagyon válogatott igényekkel lehet használni.
Pedig ha problémamentes DX9-es és DX10-es élményt tudna nyújtani az Intel akkor megsokszorozódna a játszható játékok száma, mert pont a régebbiekhez lenne ideális társ egy HD Graphics.Jelen helyzetben desktopra inkább vennék egy GT 1030-at, pedig nem komálom az NVidia által képviselt "my way or the high way"-irányvonalat.
-
Taranti
senior tag
Pedig volt az AMD-nek értelmes mobil chipje, igaz általános/belépő szintre, de a gyártók olyan béna és túlárazott notikat építettek rá, hogy nem nagyon vitték (miét is tették volna). És hát most ez szakadhat meg, feltéve, hogy készülnek majd a Ryzen+vmilyen dGPU alapra értelmes notik. Ha bejön a vonal, akkor onnan már a vállalati szegmens sem lesz elérhetetlen.
-
core i7
addikt
Kíváncsi leszek
Egyébként HBM2 memória nem lehetne kivitelezhető IGP ben?
-
sb
veterán
Ezt minden topicban eljátsszuk.
Nekem meg voltak gondok. Fentebb is írták, mások is.
Játékfüggő... leginkább a frissebb cuccokat támogatják, ha meg az ember felrakja a 5-6 évvel ezelőttit akkor csak pislog.
Persze ilyen távlatban már a nagyok sem a legjobbak, de messze jobb a kompatibilitásuk és kiegyensúlyozottabb a teljesítményük.Azt aláírom, hogy az ilyen szempontból problémamentesebb usereknek teljesen jó lehet.
-
Crytek
nagyúr
Azt biztos mert értelmes amds laptop notebook ezek bármely permutációja kb hírbe se láttam ... Ott nagyon csúnyán a béka segge alatt van az amd.Oda valami csoda kéne nem is akármilyen, hogy valami szeletet megkaparintson abból a piacból és bárki is építsen köré gépet..
#27: gyurkikrisz: Egy Ilyen untig elég lenne IGP-be
-
Taranti
senior tag
Semmi különös nem történik mostanában, mint hogy az Intel ébredezik, és hát kicsit kapkod. Mert az elmúlt évek konkurencia-mentességében bizony bealudtak. Most meg kb. minden fronton van félnivalójuk. Ez a mostani hír szvsz a nagyvállalati "rétegnek" szól, mert ha notebook fronton versenyképes és olcsóbb terméket hoz ki az AMD, akkor ott bizony nagyon vastag megrendelésektől lehet elesni (lásd Dell exkluzivitás a Threadripper procikra).
-
PuMbA
titán
Maga az irány engem annyira nem érdekel, csak az, hogy működjenek a dolgok. 2 év AMD után már fél éve van Intel VGA-m, de nekem semmi gondom sincs vele. DiRT Rally, League of Legends, illetve Overwatch-csal játszok néha, kiválóan megy a YouTube 4K videó gyorsítás és a multi-monitor is. Ennél több nekem nem kell és szerintem egy átlag felhasználónak sem.
-
sb
veterán
A trollok ott élnek, nem?
Csatlakozom azokhoz akik nem látják az irányt a fejlesztésben. Jó lenne kevesebbszer irányt váltani és (ezzel megkönnyítve) több driver támogatást adni. És akkor valamelyik célt - vélhetően az általánosan használható minimum szintet - hozni lehetne. A kettőt együtt még nem tudja. Hiába mutat jól a grafikonon, hogy viszonylag erősek, ha itt-ott bugzik vagy random a teljesítménye játékról játékra.
-
Cathulhu
addikt
Nem kenyszerit o semmit, csak leadja az igenyeit, meretben meg 5x akkora ceg mint az intel. Eleg regota intel + AMD kombinacioban van, en is inkabb kernek custom chipet toluk, mint platformot valtanek, az apple kulcsa a keves hardverre jol optimalizalt szoftver. Hamarabb fognak sajat ARM megoldasra atterni szerintem, minthogy AMD CPU-ra.
-
Egon
nagyúr
Talán nem túl nagy elvárás, hogy egy ilyen nyúlfarknyi cikk mentes legyen az elütésektől, nyelvtani hibáktól. Sajnos jelen esetben még az alcím sem hibátlan, pedig az mindössze egyetlen mondat...
-
Apollyon
Korrektor
Pedig az alaplapi cuccok anno arra voltak jók, hogy adjanak képet. Azért sokat fejlődött a dolog azóta. Én csak SC2-vel játszottam az "újabb" játékok közül, meg a GTA V-öt próbáltam ki, és mindkettő tűrhetően megy. SC2-vel natívan is tudok játszani (1680x1050) multiban, 40 fps simán megvan. Itt i5 van egyébként.
Amúgy is, játékhoz kell egy rendes dVGA mert azért erre valóban nem az igazi az intel. Eredetileg amúgy nem is akartam játszani, azért kellett igp, mert linuxon az inteles cuccok elég jól támogatva vannak és nem fogyaszt szinte semmit. Aztán sajnos elkapott a gépszíj
Nem akarom az intelt védeni, mert utálom őket, de ahhoz képest hogy nem ez a fő profiljuk elég jó videokártyát kapsz a cpu mellé.
Amúgy meg érdemes lenne beszerezni egy rendes VGA-t, 750Ti-től felfele vagy valami (ehhez nem kell még tápcsati), az már korrekt módon kiszolgálhat amire neked kell igp ellenében.
-
Crytek
nagyúr
Már ideje a nagy IGP áttörésnek. Kezdésnek egy gtx1050 szint jöhet
-
sh4d0w
félisten
De, annyira szar. A dx10 2006-ban jelent meg, tehát nem túl nagy elvárás, hogy legalább a dx8-es játékokat elfogadhatóan futtassa. Én inkább feláldozom a magas felbontást a részletességért cserébe, de sajna pont a WoWS-ban a HUD-on lévő hajók listája miatt kell a nagyobb felbontás, különben túl sokat takar ki a látómezőből. Próbálok vmi kompromisszumos megoldást találni, de állandóan a játszhatósági határon egyensúlyozok (négymagos i7 van a hd mellett).
-
Vitamincsiga
tag
"Jelen formában a korábban elküldött vagy elmenekült emberek visszacsábításán dolgozik a cég."
Nem fog összejönni
"A Tiger Lake a Gen12-es architektúrát kapja meg, és ez az a pont, ahol még eléggé aktív fejlesztés zajlik, ugyanis maga a lapka is majd 2020 után jelenik meg"
Közben "valami ÁMD Rájzen ANYU(?)" a látóhatáron van, amit a fentebb írtak szerint akkorra terveznek megközelíteni
Hogy mekkora kerékkőtői a szakmának -
Blazs120gl
aktív tag
válasz
Petykemano #19 üzenetére
Eddig az intelnek pl. mobil platformon nem jelentett komoly kihívót az AMD az FX-szériával. El lehetett adni erős CPU-val laptopokat, akár dedikált VGA nélkül, a CPU felárat így ki lehetett gazdálkodni annak, akinek csak az kellett. Kő papír olló tessék választani.
Most viszont az AMD a korábbiakhoz sokkal erősebb mindenes megoldásokat tud adni, ezért különösen az alsó és középszegmensben már teljesítményben is tudnak alternatívát kínálni és mellé gombokért hozzá
ragaszthatnakcsaphatnak házon belülről akár iGPU-t akár dGPU-t. -
törölt tag
"sok változás várható" ez nem jelent túl jót, a driver író részleg sosem fogja utolérni
Szerintem besz@rt@k, hogy a mobil vonalra is betol AMD valami "összeragasztott", energia-hatékony cuccot, ami általános supportal is életben tartható.
Sajnos veszett módon kiszámíthatatlan mi történik az Intel IGP-ben évről évre, de nem érdekelt ez senkit, eddig.
El engedték volna picit a "fejlődést" az segítve a termékek élettartamán, support-on, de nem.(#19) Petykemano: Így ahogy írod mi lehet a cél, van-e cél? Szerintem csak a balhét csinálják, meggátolandó, hogy a konkurencia a fejükre nőjön.
-
Petykemano
veterán
Mi a cél?
1) Kellően erős IGP, hogy a mobil gépekbe ne kelljen dGPU (És ha a gyártók mégis raknak?)
2) Minél erősebb IGP, hogy ezzel támadják be a mobil gamer piacot.
3) kicsi, de Fürge IGP, openCL koprocesszor gyanánt
4) Csak követjük a piacot
5) Az AMD erősödésével veszélybe került a mobilpiaci hegemónia és közel azonos CPU teljesítmény esetén félő, hogy a vásárlók a jobb IGP-vel rendelkező készüléket választják, kivéve, ha valaki elintézi, hogy az AMD notikba mindig legyen valami dGPU és csak 1 ram modul, de azért a veszély megvan, hogy a jövőben az IGP teljesítmény casual gaming célra döntő lehet két SoC közöttAz AMD 2-3 évvel ezelőtt hangoztatott szólamai a múlté. Az integrált GPU a mobil piacon (nem értve ez alatt a smartphone és tablet és egyéb ultramobil piacot) nem váltotta le a dGPU-kat. És az AMD-nek a HSA címkéjű igérgetései sem lettek a mindennapok részei. Ezzel persze nem azt állítom, hogy nincs szükség IGP-re, de van, csak a piacon nem meghatározó tényező. És azt se mondom, hogy ne működne a GPU gyorsítás, csak hogy a piacon nem meghatározó tényező, hogy valaki erős IGP-vel szerelt gépet akarjon venni, mert akkor - eltekintve nyilván néhány szűk speciális szegmenst - jobb lesz a gépe.
Az AMD esetén is big APU-ról csak szerverpiaci felhasználásról hallhattunk.
Tehát a kérdésem ennek fényében/árnyékában az, hogy mi célból kapcsol rá az IGP fejlesztésre az intel?
-
Garrick
csendes tag
Nem sikerült rosszul a HD530, de ugye a drivereken van még mit csiszolni. Néhány játéknál érdekesen tud viselkedni, pl Crysis 1 esetén nappal olyan gyönyörű textúra hibák vannak mindenhol, hogy reflexből behányok. Titan Quest detto, de ott megoldotta a problémát az árnyékok kikapcsolása.
Legutóbb a Bioshock Infinite meg a Fallout 4 került terítékre nálam. 720p, low beállítások. 30fps megvolt.
Szóval játszogatni lehet vele. Azoknak meg kerülendő akik szerint 60fps alatt nincs élet és a low grafikán még a kutyája se játszana ha tudna. -
-
sh4d0w
félisten
"...az Intel aktuális dizájnja nem rossz..."
Nem, mert kimondottan szar. A HD 530 teljesítménye egyenértékű az AMD 7750-esével, ami csak pár éves fejlesztés.
-
Kránichot mikor távolítják el az Intel éléről?
-
dabadab
titán
Ez azt jelenti, hogy ezután az IGP-k drivertámogatása is gyorsabban szűnik meg?
-
szmörlock007
aktív tag
"A legfrissebb adatok szerint Dr. Venkata Renduchintala vette át a mobil-, az asztali és a szerverpiac fejlesztéseinek menedzselését, amit a híresztelések szerint Brian Krzanich, a vállalat elnök-vezérigazgatója korábban saját kezűleg végzett."
Mondjuk ez egy hatalmas pozitívum szerintem. Jót fog tenni az intelnek.
-
-
inkább a driver írást pörgetnék fel, hogy ne kapcsoljon ki meg vissza folyamatosan a monitor a j3455-ről
mert lassan epilepsziás rohamot kapok tőle.
driver nélkül jó volt. felment magától a driver és azóta folyamatosan ezt csinálja. -
Duddi
aktív tag
válasz
szmörlock007 #4 üzenetére
Pontosan nem tudom de ezt találtam [link] ez alapján 2020 ra tervezték a 7nm es nodeok bevezetését. és a Tiger lake itt 2019 re van datálva. ez lehet az útiterv újratervezés eredménye.
-
szmörlock007
aktív tag
Üdv
A tigerlake miért 2020 után jelenik meg? Az nagyon késő lenne. Az ice lake jön 2018 vége körül. A tigerlake-nek legkésőbb 2020-ban illene megjelennie. -
awexco
őstag
Az agyatlan vezér leváltotta magát ?
Nehéz döntés lehetett .
-
Zoo123
senior tag
Akkor kadenciahelyes videólejátszásra is képes lesz végre egy intel IGP?
Játszani úgyse akar rajta senki, de az egyéb "ficsörökre" gyúrhatnának! -
jedis
senior tag
Akkor nem lesz AMD IGP, az Itel procikban ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest