Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Perillustris
senior tag
válasz
Aprósólyom #23 üzenetére
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Perillustris #22 üzenetére
Nem baj, nyugodtan leállíthatod. Ha csipogna miatta, biztos ki lehet kapcsolni valahol.
ASROCK Z590 Phantom Gaming Velocita Review - VRM Temperatures & Power Consumption | TechPowerUp
Itt 10900K-val 4.9GHz, 1.38V-on OC-va tesztelik. Stressz teszt alatt 277W fogyasztással. Leállított ventivel is 73-74°C a VRM 1 szenzor.konklúzióm: Valószínű teljes nyugalommal kikapcsolhatod a ventit 11700K-val. Én még optimalizálnám a Vcore feszültséget lefelé.
De ha biztosra akarsz menni (mert nekem nincs ilyen potens procival tapasztalatom), benézel ide: Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200) - PROHARDVER! Hozzászólások
A srácok biztos megmondják neked a tutit a Velocita és 1170K kombódra.
Szerintem egy kis undervolttal simán bevállalhatod az állandóra kikapcsolt VRM ventit. Csak majd ők megmondják, hogy kb. milyen Vcore feszültség körül lehet stabil egy 11700K 4.9Ghz-en.
Az én i5-10400F-em stressz tesztben csupán 1.040V-on @ 4GHz-en jár, úgyhogy az nem mérvadó, de a topikban találsz elég embert, akik megmondják a tuti úgy, hogy végül all-time kikapcsolhasd a ventit.
Aztán meg olyan csendes lesz a géped mint a sír. -
Perillustris
senior tag
válasz
Aprósólyom #21 üzenetére
Ahogy írtam, nem igazán tudom lejjebb venni, mert leáll teljesen (legalábbis a szoftver szerint - majd megnézem szemmel).
Sokat nézegettem az alaplapokat, összességében jókat olvastam a Velocitáról. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Perillustris #20 üzenetére
Ugyanúgy csinálnám én is, amit említettél a helyiséggel kapcsolatban.
Szerintem még nyugodtan finomíthatsz a MOSFET FAN profilon. 28 fokot mér a szenzor 14xx fordulat mellett.
40 fokig simán kikapcsolva hagynám a ventit. Maguk a MOSFET-ek bőven 100°C feletti hőmérsékleten is tudnak üzemelni hosszú távon. Egyedül a forrasztás hosszú távú épsége miatt valaki 75°C-ig, valaki 85°C-ig javasolja maximumot terhelés mellett (pl. 1 óra stressz teszt vagy render).
Szóval ha light load alatt elmegy 50-60 fokig az sem baj. Ennek megfelelően nyugodtan játszhatsz a venti vezérléssel.
Vagy veszel másik alaplapot. Számtalan Z590 deszka van, aminek nagyon jó a VRM-je. Nem kell rá aktív hűtés. Nem is értem ki ajánlhatott aktív VRM hűtéses lapot 11700K mellé... érdekes. -
Perillustris
senior tag
válasz
Aprósólyom #18 üzenetére
Emlékszem arra az időszakra én is, amikor aktívabbak voltak a passzív hűtést preferálók. Játszottam a csúszkával, így már tényleg alig hallani.
Egyébként ha most építtetnék (lakó)házat magamnak, a szoba falának túloldalára - a monitor mögé - terveztetnék egy helyiséget, s oda tenném - ha egyáltalán lenne - a gépházat, (meg persze a NAS-t és a többi kütyűt), s egyszerűen csak átvezetném a DP kábelt, a bekapcsológombot és az USB-t, tehát kvázi külön helyen lenne a PC, nem számítana kicsit sem, hogy pörögnek a ventik. Optikai lemez már úgysincs, nem kell elérni kézzel.
Érdekes egyébként, hogy ennél lejebb nem is lehet venni a MOS hűtőjét, mert leáll.
-
nexplo
őstag
válasz
Aprósólyom #18 üzenetére
Nekem még volt passzív kártyám. Azzal kezdtem hogy rádobtam egy ház ventit és a lapról meghajtottam. Volt passzív FSP tápom is. Az is sajnos megmakkant később. A meleg vagyis melegedés nagy úr na. Teljesen igazad van
-
Aprósólyom
addikt
Kell is az aktív hűtés. Erős természetes légáramlás csak akkor alakul ki, ha nagyon nagy a hőmérsékletkülönbség a hőtermelő és a levegő között, az meg nyilván nem jó az eszközöknek. Van az a helyzet, mikor ez előnyös: de azt vegyes tüzelésű kazánnak vagy kandallónak hívják.
Na ott kialakul az erős kürtő hatás...
Ha nem mai gyerekek vagytok,biztos emlékeztek arra az időszakra, mikor divatja lett a passzív hűtött VGA-knak. Hullottak is mint a legyek... Pár évre rá tele volt az apró hibás, gyári passzív hűtéssel szerelt VGA-kal.
Kell az aktív hűtés, különben szépen lassan megeszi a forróság a gépet terhelés alatt, hacsak nem valami ultralow TDP-s eszközről beszélünk.A legtöbbet a hangnak szerintem a nyitott gépház tesz, mert a csendhez jó hatásfokú hűtés kell: ehhez pedig elengedhetetlen az akadálymentes légáram. A legtöbb házventi helyén meg a rácsozat, porszűrő durván növeli a légellenállást, akadályozva a könnyű szellőzést. szvsz.
-
nexplo
őstag
válasz
Perillustris #16 üzenetére
Optimalizálva én már láttam olyat hogy majdnem passzívan is elment a rendszer egy jól szellőző házban. Hozzáteszem a ház szuperül volt ventizve és átment rajta a levegő, ezért a passzív hűtést tök jól le tudta hűteni
-
Perillustris
senior tag
válasz
Aprósólyom #14 üzenetére
Asztal alatt van, egy Micke-ben. Csak nagyon halk zúgás van, nyilván a teljes némaság utópia, de nem is elvárt (részemről). Szóval így is jó, de halkabb is lehetne egy jobban szigetelt házban (ez egy V31) és még csendesebb forgókkal. Lejjebb vettem a VRM és a MOS sebességet, így tényleg halkabb (mondjuk megfőzni sem akarom a lapot).
-
nexplo
őstag
válasz
Aprósólyom #14 üzenetére
Az utolsó mondatodat tudom igazolni, nekem nyitott házam van ami az asztalon van mellettem. 10900K OC és 3090 kártyával, hogy is fogalmazzak HANGOS szokott lenni. Az előnye talán annyi az asztali verziónak hogy nem gyűjt annyi port. Gyűjt, de a földön lévőhöz képest nem annyit.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Perillustris #13 üzenetére
Ezekből a számokból nem lehet mondani semmit sem, mert idle. + aktív VRM hűtésed van, 2500RPM-mel. Nem lehet, hogy azt hallod? Annak tuti van hangja. Tök mindegy milyen pici vagy jó minőségű egy venti, 2500RPM-t már nem lehet hangtalanul megcsinálni.
11700k mondjuk tud fogyasztani rendesen. Undervoltolod kell a procit + a BIOS-ban saját fan curve-t kell beállítani okosan.
+1 Másik meglátásom, ami szembe megy a korszellemmel: asztal alá kell tenni a PC-t. Sokkal halkabb lesz a távolság növekedése és a hang útjának a megtörése révén. -
Perillustris
senior tag
válasz
Aprósólyom #12 üzenetére
Elég, de ha az összreakció az lett volna, hogy bár a hűtő jó, de a forgók lehetnek jobbak (pl. jelentősen halkabbak), akkor elgondolkoznék a cserén. 11700K van alatta tuning nélkül, nincs problémám, játéknál nem releváns a felerősödő hangja (emellett nyilván természetes és szükséges is), fórumozgatásnál meg szerencsére halk (a házhűtők BQ BL040).
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Perillustris #5 üzenetére
Semmi baj nincsen a gyári ventivel.
Az egyetlen dolog ami felróható neki, az az hogy alacsony a maximális fordulatszáma, ezzel együtt nyilván a statikus nyomása sem lesz azonos egy max 1800-at is forgó ventivel. (statikus nyomást max fordulaton mérnek) A nagy kérdés, hogy milyen proci van a hűtő alatt, amihez nem elég a Fuma 2 és a gyári max 1200RPM-es venti? -
icp1970
senior tag
válasz
Fuma 2 nekem is bejön. Jó vas. Minőségi venti van rajta a javából. Nagyon nagyon halk
csak akkor érdemes rá más ventit venni,ha komoly tuning a cél.
-
nexplo
őstag
válasz
Perillustris #8 üzenetére
Az az igazság hogy már a normális ventik is horror áron vannak. Vettél egy hűtőt, nem vagy vele megelégedve, majd veszel még pár ventit és lehet hogy akkor sem leszel. Egy vagyon pedig elment a szettre. Remélem hogy a ventik megoldják a hűtést és nem dobsz ki rá feleslegesen több pénzt
-
nexplo
őstag
válasz
Nekem Cooler Master Hyper H412-es volt és minden rendben volt vele. Olcsó (10k kb) és 4 hőcső szállítja a meleget-hideget benne. Sokkal többet tuti nem adnék levegős hűtésért, mert akkor már inkább vízre váltanék. De ez én vagyok
-
Richard!
addikt
válasz
Lásd feljebb
-
Perillustris
senior tag
válasz
Steve_Brown #2 üzenetére
Nekem is Fuma 2 van a procin. Azt gondoltam, ezek minőségi szélkavarók. Milyeneket vegyek helyettük szerinted? Halkság előny.
-
nexplo
őstag
Egy itthoni bruttó kisker végárra kíváncsi lennék. Amúgy mutatós darab
-
Richard!
addikt
válasz
Gabrikovics #1 üzenetére
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Gabrikovics #1 üzenetére
Mindenképpen érdemes valamilyen jobb ventivel kipróbálni. Sokat számít bordán a statikus nyomás.
-
Gabrikovics
aktív tag
Én tavaly decemberben vettem Fuma 2 hűtőt a bekrepált 240-es AIO vizem helyett . Szerencsére kedvező áron . Karácsony körül nagyon elszálltak az árak , azóta meg ...... Nem tudja azt amit a játékvíz , de majdnem , és csak fele áron ! Mindenképpen nagy hűtő kellett a meleg AMD FX procira , lehet más ventilátorokkal még jobb lenne ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bestbuy játékok
- Azonnali fotós kérdések órája
- Cipő topic
- Valami baja van a tápomnak
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mini PC
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- További aktív témák...
- Garanciális Noctua NH-D15 chromax.black
- 0 perces COOLER MASTER 650W MWE V2 minőségi tápegység! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)! 12V: 54A! ÁRON ALUL!
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Zalman Alpha 36 processzor vízhűtés
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest